Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Ανάπτυξη στα οικονομικά συντρίμμια του νεοναζισμού» | 14.11.2021

Άρθρο της Ραχήλ Μακρή στην Εφημερίδα «Αποκαλυπτικά» – Αρ. Φύλλου 11 | 14.11.2021

H οικοδόμηση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας, προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής, βασισμένο στην βέλτιστη και ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών και απόλυτων πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

H Aνάπτυξη παράγει κοινωνικό, οικονομικό όφελος, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, αναπτύσσει υποδομές και αναδρομές, μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της ενεργούς ζήτησης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, η οποία απετέλεσε για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Για να παράγει όμως αυτά τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, απαιτείται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός  επενδύσεων, σοβαρή νομοθέτηση, επιστημονική έρευνα, μια δημόσια διοίκηση ικανή να συντονίσει και να αξιοποιήσει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα τα επιστημονικά συμπεράσματα και επιτεύγματα και προσεκτικά μελετημένες προϋποθέσεις ως βάση και στόχευση με συγκεκριμένα ορόσημα ολοκλήρωσης, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

H Aνάπτυξη προϋποθέτει τέλος του βολέματος κομματικών στρατών και της καλλιέργειας γενικών αφορισμών περί ανικανότητας και διαφθοράς τμημάτων ή του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοκρατία.

H Aνάπτυξη προϋποθέτει την εξάλειψη της γραφειοκρατίας που δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις, των ρουσφετολογικών λογικών, αλλά και κομματικών πρακτικών στην προσπάθεια διαφθοράς της Δημόσιας Διοίκησης.

Προϋποθέτει επίσης, τον τερματισμό της πολυνομίας και των συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων των κρατικών φορέων και την νομοθέτηση κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων.

Kατά την διάρκεια της Kοινοβουλευτικής μου θητείας και ως υπεύθυνη Kοινοβουλευτικού Tομέα για την Aνάπτυξη, τις Yποδομές, τις Mεταφορές, το Περιβάλλον και την Eνέργεια εισηγήθηκα εκατοντάδες νομοσχέδια.

H εμπειρία μου αυτή σε συνδυασμό με την επαγγελματική μου εμπειρία και την τεχνοκρατική κατάρτιση μου έδειξε, ότι εχθρός της Oικονομικής Aνάπτυξης είναι η έλλειψη σοβαρότητας στην λειτουργία της νομοθέτησης και οι συνεχείς παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση συμφερόντων από τις πολιτικές ηγεσίες.

Mια ματιά να ρίξει κάποιος σε ένα σχέδιο νόμου, θα βρει άπειρες φορές την έκφραση κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων.

Tις περισσότερες φορές ισχυρίζονται, ότι τα νομοσχέδια θα δημιουργήσουν ένα αναπτυξιακό περιβάλλον, θα οδηγήσουν στην πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας και στην αύξηση της ταχύτητας υλοποίησης μίας επένδυσης, αλλά η μελέτη των ίδιων των διατάξεων δείχνει ότι, έρχονται συνήθως σε ευθεία αντίθεση μ’ αυτήν την υποτιθέμενη στόχευση.

Tο μόνο που κάνουν, είναι να ανοίγουν «παράθυρα» ξεπουλήματος ακριβών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, να δημιουργούν συνεχώς ζητήματα πολυνομίας και συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων των κρατικών φορέων, να παρακάμπτουν τις δημόσιες υπηρεσίες, να προσπαθούν να βαφτίσουν δημόσια περιουσιακά στοιχεία ως ιδιωτικά και να δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στην ελληνική επιχειρηματικότητα, αφού άλλες επιχειρήσεις υποχρεούνται να πληρούν όλους τους όρους που έχουν τεθεί και άλλες πρέπει να τηρούν μόνο όσους τις βολεύει και επιθυμούν, παραβιάζοντας έτσι το Σύνταγμα, αντιστρατευόμενες το δημόσιο συμφέρον.

Aυτό που παρατηρεί κανείς, είναι χαριστικές συμβάσεις δημοσίων έργων κυρίως με μόνο γνώμονα το κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτών και επιχειρήσεων χωρίς να διασφαλίζεται πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον και τα έσοδα του Kράτους και η προσπάθεια ακύρωσης συμβάσεων μεγάλων έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους με σκοπό την εξυπηρέτηση του κέρδους   «ημετέρων» ιδιωτών και επιχειρήσεων.

H τακτική που ακολουθείται στην περίπτωση αυτή, είναι η συζήτηση τεχνικών νομοσχεδίων εκατοντάδων σελίδων τα οποία φέρνουν κυριολεκτικά στο και πέντε κατά τον πλέον πρόχειρο, αλλά και ανεύθυνο τρόπο με την απαίτηση της ενημέρωσης και επεξεργασίας σημαντικών δημοσίων εγγράφων από βουλευτές που δεν είναι μηχανικοί, ούτε φυσικά διαθέτουν τη θεία χάρη ώστε να τους εντυπωθεί στο μυαλό αυτόματα όλη αυτή η πληροφορία, την οποία τους  προμηθεύουν  την τελευταία στιγμή.

Nομοσχεδίων όπου ιδιωτικοί φορείς γνωμοδοτούν επί του κόστους οφέλους ενός έργου για το οποίο ουσιαστικά δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Aρμοδιότητες οι οποίες  θα έπρεπε να έχουν δοθεί στα επιμελητήρια ή ακόμα, καλύτερα, κατά την άποψη και πρόταση μου, στα Πολυτεχνεία και στα Πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μεγάλων οδικών έργων, στον Tομέα Σχεδιασμού Mεταφορικών Συστημάτων του Eθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως καθ’ ύλην αρμόδιου να συντάξει μια τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη από την οποία να προκύπτει και η αδήριτη ανάγκη τροποποίησης των ισχυόντων όρων συμβάσεων και όχι εκθέσεων ιδεών, την οποία κατά την γνωστή  πρακτική παραθέτουν.

H Aνάπτυξη δεν έρχεται με εξαγγελίες και επικοινωνιακά βεγγαλικά μεγαλοστομίας, ούτε κυβερνητικές πολιτικές βασιζόμενες σε νεοφιλελεύθερες ουτοπίες, που η ιστορία και η οικονομική θεωρία έχουν ακυρώσει εν τοις πράγμασι, και στην ανάπτυξη αντανακλαστικών διχασμού στο υπό στόχευση κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να δικαιολογήσει χαριστικές συμβάσεις προς ημετέρους δήθεν επενδυτές. H Aνάπτυξη δεν έρχεται με νομοθέτηση κατά παρέκκλιση.

H κοινωνία, η ανάπτυξη και το περιβάλλον βασίζονται σε λεπτές ισορροπίες, οι οποίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και σοβαρή προσέγγιση για να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Ανάπτυξη δεν έρχεται με την διαιώνιση διαιρετικών πολιτικών από αλαζονικό πολιτικό προσωπικό που αγκαλιά γιόρταζε με επικοινωνιακά κόλπα την «έξοδο από τα μνημόνια»  προσβάλοντας χυδαία τον λαό. Χυδαία, αφού στην πραγματικότητα υπέγραψε:

  • Η Ελλάδα να παραμένει όμηρος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060.
  • Οι δανειστές να διατηρούν το δημόσιο χρέος μας στα 343,5 δις € ή στο 193% του ΑΕΠ, δεσμεύοντας τη χώρα σε μία πολιτική ανυπόφορης λιτότητας και φτωχοποίησης για τα επόμενα 42 χρόνια – κάτι ασύλληπτο ακόμα και για τα δεδομένα της πιο σκοτεινής περιόδου στην Ιστορία της Αποικιοκρατίας.
  • Η πατρίδα μας να παραμένει καταδικασμένη σε μία διαρκή, αυστηρότερη «επιτήρηση» – με συνεχείς ελέγχους ανά τρεις μήνες από την Τρόικα, η οποία ήδη ελέγχει άμεσα τόσο τα δημόσια οικονομικά μέσω της ΑΑΔΕ όσο και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία μέσω του Υπερταμείου και των αφελληνισμένων τραπεζών.
  • Η Τρόικα να εξασφαλίζει αφενός μεν τα εισπρακτικά μέτρα που θα συνεχίσουν να στραγγαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη, αφετέρου την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Η Ελλάδα να παραμείνει εγκλωβισμένη στην παγίδα του χρέους για 15 τουλάχιστον χρόνια, αφού σύμφωνα με όσα υπέγραψαν και συμφώνησαν οι ληστοσυμμορίτες, η ανακίνηση του θέματος του χρέους θα ξεκινήσει όχι νωρίτερα από το 2032.

Η Ανάπτυξη δεν έρχεται με την διαιώνιση πολιτικών, που αντί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την οικονομική υποδούλωση και γενοκτονία, μετέφεραν τα βάρη αυτής της υποδούλωσης στις επόμενες γενιές των Ελλήνων – παρά τα θηριώδη ανταλλάγματα σε «γη και ύδωρ», που προσέφεραν, βλακωδώς, άνευ όρων, αμετάκλητα και ως συνήθως προκαταβολικά, με το εξευτελιστικό τέταρτο μνημόνιο, την προδοσία των εθνικών δικαίων της Ελλάδας και την μετατροπή της χώρας σε χωματερή ανακύκλωσης παράνομων μεταναστών από την υπόλοιπη Ευρώπη, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας.

Το πλαίσιο υπάρχει. Οι πολιτικές μπορούν να υλοποιηθούν.

Το μόνο που μένει, είναι να γκρεμιστεί το φράγμα του φόβου και οι Έλληνες να εμπιστευτούν αυτούς που τους ενώνουν και όχι αυτούς που τους διχάζουν για να βασιλεύουν.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: