Breaking News

Ραχήλ Μακρή: Το μέγιστο ελληνικό μνημείο βεβηλώνεται και βανδαλίζεται από βαρβάρους» | 16.07.2020

Συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή στην εφημερίδα «Λοιπόν» – Τεύχος 1481, 16 Ιουλίου 2020

Δεν άφηνε κάποιον να επηρεάσει τη γνώμη της, από μικρή ηλικία. Η Ραχήλ Μακρή μιλάει στο «Λοιπόν» για την συμμετοχή στην πολιτική, το κόστος που είχε επαγγελματικά και προσωπικά, τον σύζυγό της, την 27 ετών σχέση τους, όπως και τους δύο γιους της. Αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια, τότε που ο μπαμπάς και η μαμά της καβγάδιζαν για τα κόμματα, ενώ εκείνη ήταν αγοροκόριτσο, καθώς είχε επιλέξει να παίζει και να κάνει παρέα με αγόρια.

ΔΗΜ: Τι θυμάσαι έντονα από τις εκλογές, όταν ήσουν μικρή;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ο μπαμπάς μου ήταν δεξιός, η μαμά μου παπανδρεϊκή, εγώ βγήκα επαναστάτρια, γιατί βαριόμουν να μπαίνω μέσα στους καβγάδες του ζευγαριού, που ήταν αμύθητοι και αμίμητοι. Θυμάμαι ότι η μαμά πήγαινε στο σπίτι του πατέρα της, στο χωριό, την «χάναμε» λόγω των καβγάδων που γίνονταν.

Είχα βαρεθεί… Διάβαζα πάρα πολύ, είχα ανοιχτό πνεύμα κι έναν ανοιχτόμυαλο παππού, που ήταν πέρα από ιδεολογικές ταμπέλες, ήταν φιλοσοφημένος, παρόλο που ήταν αμόρφωτος.

ΔΗΜ: Ο ορισμός της εξουσίας για σένα μπορεί να σημαίνει ότι είναι κάτι έξω από την ουσία;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ως αρχαία Ελληνίδα, εγώ είμαι αναρχική, κατά την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που είναι το πρότυπό μου. Η εξουσία, είναι κάτι τελείως ανάποδο από μένα και από τη φύση μου.

ΔΗΜ: Ο επαναστάτης την πληρώνει τελικά;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Οι επαναστάτες αλλάζουν τον κόσμο, αν δεν υπήρχαν, ο κόσμος θα είχε μείνει πολύ πίσω, στη λίθινη εποχή. Οι λίγοι αλλάζουν την ιστορία. Από μικρή δεν άφηνα να μου επηρεάζουν τη γνώμη, ερευνούσα και έβγαζα μόνη μου τα συμπεράσματά μου.

ΔΗΜ: Για αποφάσεις που έχεις πάρει, ενδεχομένως εν βρασμώ, έχεις μετανιώσει;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όχι, δεν έχω μετανιώσει, έκανα αυτό που έπρεπε, αυτό ήταν το σωστό. Δεν αλλάζω τις απόψεις μου, βέβαια μου έχει κοστίσει πάρα πολύ, γιατί δεν είναι εύκολο να γυρίσεις να μισθοσυντήρητος ούτε κανένας θα το έκανε.

Κάποιος «σκοτώνει τη μάνα του» για τη θέση που είχα, για μια σύμβαση ξεφτιλίζουν τον εαυτό τους.

Πολιτική ωριμότητα έχουν οι Τούρκοι, που διαθέτουν πολιτική στρατηγική, δεν κάνουν λάθη, ό,τι δηλώνουν είναι πάντα μελετημένο.

Λάθη δεν κάνει ο Πούτιν. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι, ως Δίδυμος, πιο παρορμητικός, με τον οποίο είμαστε γεννημένοι με μια μέρα διαφορά, ενώ έχει ακριβώς την ηλικία του πατέρα μου, το 1943, ο οποίος είναι γεννημένος 12 Ιουνίου, εγώ στις 13 και ο Τραμπ στις 14 Ιουνίου.

Είμαι κοντά στο χαρακτήρα του, που είναι παρορμητικός.

ΔΗΜ: Πως μπόρεσε ο σύζυγός σου να σε…τιθασεύσει με τόσο έντονο και δυναμικό χαρακτήρα που έχεις;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο, περνάει δύσκολα, αλλά έχει μάθει κιόλας, είναι και λίγο…βολεμένος. Όταν τον αφήνω και τα αναλαμβάνει όλα, τα κάνει λίγο…θάλασσα, οπότε αναγκάζομαι να τα διαχειρίζομαι όλα εγώ.

Στην ουσία, όλες οι γυναίκες κάνουν κουμάντο, παρόλο που κάποιοι θεωρούν το αντίθετο. Το έλεγε και η γιαγιά μου…»Να τους αφήνεις να νομίζουν ότι κάνουν κουμάντο, αλλά στην ουσία το κουμάντο το κάνεις εσύ».

ΔΗΜ: Πως είναι η σχέση με τα παιδιά σου;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τα παιδιά μου τώρα είναι 13 χρόνων ο μεγάλος και 10 ο μικρός. Το΄τε, που ασχολήθηκε με την πολιτική ενεργά, ήταν 2,5 και 5 χρόνων αντιστοίχως. Εκεί άφησα στον άντρα μου το μεγάλο «βάρος», όπως και στην πεθερά μου, ήθελα να είναι κοντά, όμως αυτό έκανε κακό, είχε επιπτώσεις στα παιδιά, κάτι που καταλαβαίνω τώρα.

Δεν έβλεπα τα παιδιά μου για καιρό, στερήθηκα πολλά, είχα επικεντρωθεί στην πολιτική, η οποία μου αφαίρεσε χρόνο από τα παιδιά μου, με «έχασαν» και τα «έχασα» σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία.

Ελπίζω να μου το συγχωρήσουν και να καταλάβουν, γιατί το έκανα για το μέλλον τους.

ΔΗΜ: Γιατί συνέβαινε αυτό;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν το άντεχαν όλο αυτό, με αποτέλεσμα να «γυρίζει» στα παιδιά μου, στο σχολείο που πήγαιναν. Τώρα και τα δύο παιδιά μου πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο.

Η θέση μου είναι να πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο τα παιδιά.

ΔΗΜ: Υπήρξες κοντά με τις γυναίκες όσο με τους άντρες;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όχι, δεν ήμουν ποτέ κοντά με τις γυναίκες, ήμουν αγοροκόριτσο από μικρή, μου άρεσε πιο πολύ το αντρικό στοιχείο. Ίσως, επειδή μπορούσα να επιβληθώ πιο εύκολα στα αγόρια, είχα και αδελφό…Ένιωθα καλύτερα, είναι πιο cool τα αγόρια και μου άρεσαν. Έχω πολλούς φίλους κολλητούς.

ΔΗΜ: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι φίλη σου;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όχι, δεν είναι φίλη μου η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Θα την έλεγα πολιτική φιλία, που αναπτύχθηκε μέσα από την Βουλή. Βίωσε το μισογυνισμό και αυτή, την στήριξα, με αποτέλεσμα να μας συνδέσουν ότι υπάρχει όλο αυτό. Υπήρχε επαφή, συμπάθεια, την εκτιμώ, αλλά μέχρι εκεί, όχι κάτι παραπάνω. Εγώ θα μπορούσα να την έχω φίλη, δεν ξέρω αυτή αν θα μπορούσε.

Δεν είναι εύκολο να είσαι παιδί πολιτικού και στοχοποιημένη. Αυτές οι γυναίκες αναπτύσσουν άμυνες.

ΔΗΜ: Μου είπες ότι έχεις να εκπληρώσεις ένα στην Παναγία της Τήνου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ναι, θα πάω να εκπληρώσω το τάμα μου, το έχω υποσχεθεί στην Παναγία. Πρόκειται για κάτι στο οποίο με βοήθησε, πρέπει να πάω και το περιμένω. Θα πάω στην Παναγία με τα γόνατα, από κάτω, στο παλιό λιμάνι, μέχρι επάνω, στην εικόνα της.

ΔΗΜ: «Γονάτισες» για κάποιο λόγο;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Πολλές φορές γονατίζω, και εκεί κάνω την προσευχή μου και λέω ότι θα πάνε όλα καλά. Αν νιώθω περίεργα, πηγαίνω στην εκκλησία μόνη μου, κάθομαι και προσεύχομαι… Πολιτικά θα μπορούσα να σκύψω το κεφάλι, να το «παίζω» μία όπως αυτές οι κυρίες που είναι μηδενικά και τις έκαναν πολιτικούς, υπουργούς και βουλευτές, να εισπράττουν μόνο από το λαό που πεινάει και τα παιδιά που λιποθυμούν.

ΔΗΜ: Αναφέρεσαι σε γυναίκες πολιτικούς που δεν είχαν τη απαιτούμενη μόρφωση;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Το να έχεις το απαιτούμενο πτυχίο, που μπορεί να το πήρες και από τα κόμματα, επειδή ο μπαμπάκας ήταν μέσα στα κόμματα, δεν μου λέει κάτι, μου είναι αδιάφορο, γιατί σήμερα τα πτυχία αντικατοπτρίζουν τον πάτο, τον ξεπεσμό και την έλλειψη παιδείας.

ΔΗΜ: Η Έλενα Κουντουρά, η Νόνη Δούνια, ή Άντζελα Γκερέκου…

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν χρειάζονται αυτές να έχουν μόρφωση, γιατί…τα καταφέρνουν και…δεν κάνουν και τίποτα. Αυτό ας το κοιτάξει ο κόσμος, για να μη διαμαρτύρεται μετά.

Έχω δει αξιόλογους ανθρώπους, πολύ καλύτερους από αυτούς, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες οδηγούν εκεί.

Όταν πηγαίνει στην Ευρωβουλή ο άλλος και δεν ξέρει να διαβάσει δύο σειρές, ούτε στα ελληνικά, μετά το ρίχνουν στη δυσλεξία, για να του λυπηθούν… Έλεος πια…Υποτιμούν τη νοημοσύνη, για να καλύψουν τη αγραμματοσύνη και την έλλειψη παιδείας.

ΔΗΜ: Ο Αλέξης Γεωργούλης εξελέγη με μεγάλη διαφορά σε ψήφους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είναι ντροπιαστικό για τη χώρα μας, γιατί το βλέπουν οι άλλοι και γελάνε. Υπάρχουν υποανάπτυκτες χώρες, που έχουν υψηλό επίπεδο των βουλευτών τους μέσα στα κοινοβούλια, εμείς εδώ είμαστε…ποιος θα βγει στην τηλεόραση, ποια είναι η μοντέλα…Να την κάνω τι;

Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα; Ας κάτσει τουλάχιστον σπίτι της, να παίρνει τα λεφτά της, να τελειώνουμε. Δεν κάνουν κάτι, δεν προσφέρουν, είναι άχρηστοι στην κοινωνία, κάνουν και ζημιά με τις αποφάσεις που παίρνουν.

ΔΗΜ: Η Αγία Σοφία, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε θα λειτουργήσει ως τζαμί…

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η κυβέρνηση και η θρησκευτική ηγεσία είναι ένοχη, γιατί εδώ και χρόνια διασπούν την Ορθοδοξία. Αυτό που έγινε με την Η Αγία Σοφία, είναι συνέχεια των υποχωρήσεων και της διάσπασης. Το μέγιστο ελληνικό μνημείο μετά τον Παρθενώνα βεβηλώνεται, βανδαλίζεται από βαρβάρους και σε αυτό είναι συνένοχες τόσο η ηγεσία της Εκκλησίας όσο και η ελληνική πολιτεία, η οποία από την εποχή του Τσίπρα παίζουν το παιχνίδι των πιο αντιχριστιανικών και ανθελληνικών κύκλων της νέας τάξης πραγμάτων.

Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης γράφονται αυτήν την στιγμή στα μαύρα κατάστιχα της ιστορίας του ελληνικού γένους, της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού.

ΔΗΜ: Πηγαίνοντας μελλοντικά στην Κωνσταντινούπολη, θα μπεις στην Αγιά Σοφία;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τώρα θα βανδαλίσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν να σκεπαστούν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά πανιά. Ήταν μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θεωρούνταν και από την UNESCO και δεν μπορούσε να λειτουργήσει ούτε σαν τζαμί ούτε σαν Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τότε με εντολή του σουλτάνου, τα είχαν καλύψει με σοβάδες, τώρα θα γίνει πάλι το ίδιο. Δεν μιλάει κανένας, γιατί είναι όλοι συνένοχοι.

Η Πόλη είναι ελληνική, όλα είναι ελληνικά, τα πήραν με την Άλωση το 1453 και ελευθερωθήκαμε από τους τρελούς το 1821.

Μυρίζει Ελλάδα, δεν είναι δικά τους, καμία σχέση δεν έχουν. Δεν είναι καν Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγιά Σοφιά, είναι ελληνικό μέγιστο μνημείο.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: