Breaking News

Δημοσίευμα για την παρουσίαση της μήνυσης κατά της Ρένας Δούρου για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας | 27.01.2018

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Πρωτοφανής εκστρατεία ψεύδους από την περιφέρεια»

Παρουσία και κατοίκων της πληγείσας περιοχής, την εκδήλωση για τη δημοσιοποίηση της μηνυτήριας αναφοράς κατά της Περιφέρειας Αττικής άνοιξε η Ραχήλ Μακρή, καλώντας όσους επιθυμούν να συνυπογράψουν το σχετικό έγγραφο. «Η περιφερειακή αρχή αποσκοπεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα επιδιώκοντας να παρέλθουν οι χρονικές προθεσμίες για την άσκηση απαιτήσεων από τους πληγέντες», σχολίασε η πρώην βουλευτής, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι η απόδοση Δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε δε ότι τους τελευταίους μήνες «γίνεται πρωτοφανής εκστρατεία ψεύδους από την περιφέρεια με στόχο να ξεχαστούν τα τραγικά συμβάντα και ως φαύλοι και γραφικοί να ακυρωθούν όσοι παλεύουν»

Μηνυτήρια αναφορά του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής του σχηματισμού «ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» εναντίον της περιφερειάρχου Αττικής, στην οποία καταλογίζει πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στη φονική θεομηνία της Δ. Αττικής τον περασμένο Νοέμβριο.

Τον ισχυρισμό ότι για τη φονική θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου στη Δυτική Αθήνα που άφησε πίσω τις κατεστραμμένες υποδομές και 25 νεκρούς, υπάρχουν πολιτικές, αστικές, αλλά και ποινικές ευθύνες τής επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, Ρένας Δούρου, υποστήριξε νομικά ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Σακάς πλαισιωμένος από την πρώην βουλευτής, Ραχήλ Μακρή, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής του «Κινήματος Δικαιοσύνης» και η πρώην βουλευτής παρουσίασαν την μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα επικαλούμενοι τα άρθρα 15, 94, 268 α, β, γ του Ποινικού Κώδικα, τα άρθρα 57, 914, 928, 929, 932 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τα άρθρα 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα. Ειδικότερα ο κ. Σακκάς είπε πως αν τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση στελέχη κάθε βαθμίδας γνώριζαν τον δυνητικά επερχόμενο κίνδυνο από τον Σεπτέμβριο του 2014, δηλαδή από τότε που η κα Ρένα Δούρου ως επικεφαλής ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Περιφέρεια, τότε οι αποδιδόμενες ευθύνες στοιχειοθετούνται.

Τι υποστηρίζουν στη μηνυτήρια αναφορά τους ο κ. Σακκάς και η κα Μακρή υποστηρίζουν πως η περιφερειάρχης έπρεπε να έχει φροντίσει για το (προσωρινό) άνοιγμα των ρεμάτων –όπως της δίνει το δικαίωμα ο νόμος– στη Μάνδρα (όχι να φτιάξει τα αντιπλημμυρικά) και να αποτρέψει / παρεμποδίσει τις πλημμύρες που είχαν καταστροφικές συνέπειες. «Υπάρχει έγγραφο του υπουργείου που ξεκάθαρα ορίζει πως αποκλειστική ευθύνη των ρεμάτων έχει η περιφέρεια. Και ο νόμος την ορίζει ως αυτουργό. Επί της ουσίας η κα Δούρου μήνυσε τον εαυτό της τότε», διευκρίνισε ο κ. Σακκάς.

Σύμφωνα, πάντα, με τη μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε ο πρώην εισαγγελέας, οι παραβάσεις είναι πολλές και στο θέμα της προστασίας περιβάλλοντος, ενώ ο κ. Σακκάς διερωτάται πώς ο εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με 25 θανάτους, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στη Θέμιδα ότι δεν είναι οργανωμένη και «ασχολείται μόνο με ό,τι πάει ο καθένας μας και πληρώσει και κανά παράβολο 100 για να εισπράξουν».

Η μήνυση στηρίζεται στις παραλείψεις, επί της ουσίας, της περιφερειάρχου, όχι δηλαδή σε όσα έπραξε αλλά σε όλα εκείνα που ΔΕΝ έκανε ενώ, όπως λένε οι μηνυτές, γνώριζε. «Την απραγία την είδαμε στο πρόσωπό της ενώ είχε τις αρμοδιότητες», σχολίασε ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, εξηγώντας πως υπήρχε –όπως κατά την κρίση του αποδεικνύεται από τα στοιχεία– ο χρόνος για να δράσει αποτελεσματικά, ενώ και η ίδια η κα Δούρου είχε δηλώσει πως το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί σε 6 μήνες. «Το θέμα όμως ήταν ποιος θα έπαιρνε τα €94.000.000 για τα έργα», υποστήριξε ο πρώην εισαγγελέας. Τόνισε, επίσης, πως ήδη πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η Ρ. Δούρου είχε ομολογήσει την κατάσταση
που επικρατεί, επιρρίπτοντας ευθύνες στον προκάτοχό της. «Έτσι όμως αποδεικνύεται πως γνώριζε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του σχηματισμού «ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ».

Η ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ, ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕ

Μέχρι και ισόβια!

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του κ. Σακκά στο γεγονός ότι προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης, όταν η κατηγορία είναι κίνδυνος κατά ζωής από την οποία προκύπτει θάνατος. Αναφερόμενος στο μπάζωμα των ρεμάτων, εξήγησε πως υπάρχει σε ισχύ νομοθεσία ήδη πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να παρέμβουν, επιτρέποντας την ελεύθερη ροή των υδάτων, αλλά το νομικό «οπλοστάσιο» δεν αξιοποιείται. Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο πρώην εισαγγελέας εξήγησε πως όταν παραβιάζεται διοικητικός νόμος από διοικητικό όργανο καταφανώς προκύπτει πειθαρχικό αδίκημα του υπαλλήλου που τον παραβιάζει. Το πειθαρχικό αδίκημα σε αυτή την περίπτωση το κινεί ο υπουργός Εσωτερικών. «Παρά τους 25 θανάτους ο υπουργός δεν κινήθηκε εναντίον της περιφερειάρχου. Κόρακος κοράκου μάτι βγάζει;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν μήνυση ακόμα και οι δικηγορικοί σύλλογοι λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, αλλά «δεν τους είδαμε παρά μόνο στο πρώτο μνημόνιο…».

Εν κατακλείδι, ο κ. Σακκάς δήλωσε βέβαιος πως κανένας εισαγγελέας δεν θα αποπειραθεί να «ξεχάσει» στο συρτάρι του αυτήν τη μηνυτήρια αναφορά.

 

Ακολουθεί η Μηνυτήρια Αναφορά

Ενώπιον

Της Κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

(Για υπόθεση εξαιρετικής φύσης κατ΄άρθρο 35 εδαφ γ ΚΠΔ)

Κ Α Τ Α

Της  Ρένας Δούρου, με την ιδιότητά της ως αρμοδίας υπαλλήλου και δη με ιθύνουσα θέση ως Περιφερειάρχη Αττικής, κατοίκου Αθηνών, οδός Λ. Συγγρού 15-17, για τις με παραλείψεις της ως έχουσα αρμοδιότητα και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ως έχουσα ιθύνουσα θέση σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ Β΄ Βαθμού) ως Περιφερειάρχη Αττικής επί μακρό χρονικό διάστημα από την ημέρα διορισμού της, τον 9/2014 μέχρι 15-11-2017 πράξεις της:

1) Της πλημμύρας και ειδικότερα με παράλειψη να αποτρέψει και παρεμποδίσει πλημμύρες στις 15-11-2017, εντός της ευρύτερης περιοχής των κατοικημένων περιοχών  του Δήμου Μάνδρας, της Νέας Περάμου Αττικής και της διερχομένης Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, με την επέλευση αποτελεσμάτων πλημμύρας και δη κατά συρροή: α) κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, β) κινδύνου για άνθρωπο και γ) θανάτων εκ του κινδύνου πλημμύρας κατά παράβαση των άρθρων 13 α, 14 παρ/φοι 1,2,  15 και 268 του ΠΚ, μη επιμελούμενη της έγκαιρης προσωρινής απόφραξης γνωστών εις αυτήν από προγενέστερες δημόσιες δηλώσεις της και ως αρμοδία Περιφερειάρχης μπαζωμένων υδατορεμάτων, (της Αγίας Αικατερίνης, του ρέματος Σούρας και του Αγίου Σωτήρα της κατοικημένης περιοχής Μάνδρας),  ενώ με προγενέστερες δηλώσεις ως υποψηφία Περιφερειάρχης είχε γνώση των προβλημάτων πλημμυρών, κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, κινδύνου ανθρωπίνων ζωών στην ευρύτερη περιοχή καθώς και θανάτων ανθρώπων από πλημμύρα και πνιγμό και είχε ειδικότερη γνώση από τον Σεπτέμβριο του 2014  καθώς είχε: α)  στο γραφείο της μελέτες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών εκ των μπαζωμένων υδατορεμάτων της περιοχής και β) είχε στην υπηρεσία της τον αναγκαίο εξοπλισμό, εκσκαφέα και προσωπικό  για τη διάνοιξη αυτών και την εκτόνωση της έντασης των πλημμυρών της. ενώ γνώριζε τις φυσικές διαμορφώσεις της επιφάνειας του εδάφους της περιοχής ως ρέματα, που ήταν κύριοι αποδέκτες των υδάτων της επιφανειακής απορροής και διασφάλιζαν τη διόδευσή τους προς άλλους υδάτινους αποδέκτες σε χαμηλότερες στάθμες και παρέλειψε επί μακρό χρόνο με μηχανικά μέσα που διέθετε στην υπηρεσία της να εκβαθύνει προσωρινά τις ζώνες των γραμμών πλημμύρας και από τις δύο πλευρές της βαθιάς γραμμής των  υδατορεμάτων της περιοχής καθώς και την βαθιά γραμμή των ως άνω υδατορεμάτων εκτός και εντός των κατοικημένων  περιοχών. 

Και 2) Της υποβάθμισης του περιβάλλοντος της ως άνω ευρύτερης περιοχής Μάνδρας, με την ιδιότητά της ως αρμοδίας υπαλλήλου και δη ως Περιφερειάρχη Αττικής με ιθύνουσα θέση στο νομικό πρόσωπο ΟΤΑ Β΄ βαθμού «ΝΠΔΔ Περιφέρεια Αττικής», διατηρώντας εν γνώσει της μπαζωμένα τα ως άνω υδατορέματα και φυσικούς υδάτινους αποδέκτες, κατά παράβαση των διατάξεων περί προστασίας του περιβάλλοντος του άρθρου 28§§2 α – 3 γ,δ, ε του Ν 1650/1986 όπως η παρ.3,όπως είχε τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 16 παρ.4  Ν.3937/2011,ΦΕΚ Α 60, και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 άρθρου 7 Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α (24/13/2/2012),  ενώ γνώριζε ότι εντός των κατοικημένων περιοχών του Δήμου Μάνδρας υπήρχαν μπαζωμένες φυσικές διαμορφώσεις της επιφάνειας του εδάφους της περιοχής ωςφυσικοί υδάτινοι αποδέκτες, τρία ρέματα, της Αγίας Αικατερίνης, του ρέματος Σούρας και του Αγίου Σωτήρα, που αποτελούσαν «παγίδες θανάτου γνωστές επί χρόνια στη Μάνδρα», που ήταν κύριοι αποδέκτες των υδάτων της επιφανειακής απορροής και διασφάλιζαν τη διόδευσή τους προς άλλους υδάτινους αποδέκτες σε χαμηλότερες στάθμες. Παρέλειψε εν γνώσει της επί μακρό χρόνο με μηχανικά μέσα που διέθετε στην υπηρεσία της και ηδύνατο να εκβαθύνει προσωρινά  τα ρέματα στις ζώνες των γραμμών πλημμύρας και από τις δύο πλευρές της βαθιάς γραμμής του κάθε υδατορέματος ή και κατά μήκος της βαθιάς γραμμής των υδατορεμάτων, με αποτέλεσμα, ενώ η ίδια ήτο αρμοδία υπάλληλος και σε ιθύνουσα θέση (περιφερειάρχης) με ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εποπτεύει και να ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των υδατορεμάτων ως βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος, να διατηρεί εν γνώσει της υποβαθμισμένο το περιβάλλον της ως άνω ευρύτερης περιοχής επί μακρό χρόνο από τον 9/2014 με επακόλουθο στις 15-11-2017 την ευρεία ρύπανση με φερτά υλικά, λάσπη και σοβαρή υποβάθμιση της ως άνω περιοχής με λάσπη και προκάλεσε περιβαλλοντική διατάραξη με αδιακρίτως φθορές και καταστροφή σε οικίες και καταστήματα πολιτών και με επακόλουθο κίνδυνο ζωής πολιτών και τον θάνατο 23 ανθρώπων από πνιγμό και τον κίνδυνο πνιγμού επιβατών λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αθηνών – Ναυπάκτου και διερχομένων οδηγών στις 15-11-2017 στο ύψος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου και εντός των ως άνω  κατοικημένων περιοχών.

Ήτοι εγκλημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως κατ άρθρο 36 και 40 παρ. 1 ΚΠΔ και είναι ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικής φύσης κατ΄άρθρο 35 εδαφ γ ΚΠΔ.

                                                 —————————–

 Α) Σύμφωνα με τις διατάξεις των κάτωθι άρθρων του Ποινικού Κώδικα ορίζονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 13. Στον Κώδικα οι ακόλουθοι όροι χρησιμοποιούνται με την εξής σημασία: α) υπάλληλος είναι εκείνος στον οποίο νόμιμα έχει ανατεθεί, έστω και προσωρινά, η άσκηση υπηρεσίας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής ή άλλου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου…..

Άρθρο 14.  1. Έγκλημα είναι πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία τιμωρείται από το νόμο.  2. Στις διατάξεις των ποινικών νόμων ο όρος «πράξη» περιλαμβάνει και τις παραλείψεις.

Άρθρο 15.  Έγκλημα που τελείται με παράλειψη. Όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει  επέλθει  ορισμένο  αποτέλεσμα,  η  μη  αποτροπή  του τιμωρείται όπως η  πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος.

Χρόνος τέλεσης της πράξης

 Άρθρο 17.  Χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο  ο  υπαίτιος  ενήργησε  ή  όφειλε  να  ενεργήσει.  Ο χρόνος κατά τον οποίο επήλθε το αποτέλεσμα είναι αδιάφορος  «εκτός αν ορίζεται άλλως».

Αρθρο 26. Ο καταλογισμός της πράξης. Υπαιτιότητα 1. Τα κακουργήματα και πλημμελήματα τιμωρούνται μόνο όταν τελούνται με δόλο. Κατ` εξαίρεση στις περιπτώσεις που ορίζει ειδικά ο νόμος, τα πλημμελήματα τιμωρούνται και όταν τελούνται από αμέλεια.

Αρθρο 27. Δόλος 1. Με δόλο (με πρόθεση) πράττει όποιος θέλει την παραγωγή  των περιστατικών που κατά το νόμο απαρτίζουν την έννοια κάποιας αξιόποινης  πράξης. Επίσης όποιος γνωρίζει ότι από την πράξη του ενδέχεται να παραχθούν αυτά τα περιστατικά και το αποδέχεται.

Αρθρο 29 Ευθύνη από το αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις όπου ο νόμος ορίζει ότι κάποια πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή όταν έχει ορισμένο αποτέλεσμα, η ποινή αυτή επιβάλλεται μόνο αν το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να αποδοθεί σε  αμέλεια του δράστη.

Άρθρο 268. Πλημμύρα. Όποιος   με  πρόθεση  προξενεί  πλημμύρα  τιμωρείται:  α)  με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την  πράξη  μπορεί  να  προκύψει  κοινός  κίνδυνος σε ξένα πράγματα β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο γ) με  κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχείου β` επήλθε θάνατος.

 Άρθρο 269. Όποιος από αμέλεια έγινε υπαίτιος της πράξης του άρθρου 268 τιμωρείται με φυλάκιση.

Β) Για την προστασία του περιβάλλοντος ορίζονται τα εξής:

Ως προς τα ρέματα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 Ορισμοί του Ν 4258/ 14-4-2014 (ΦΕΚ Α 94) Υδατορέματα (Οριοθέτηση κλπ) – Πολεοδομικές ρυθμίσεις, ρυθμίζονται: 1. Υδατορέματα ή υδατορεύματα ή ρέματα (μη πλεύσιμοι ποταμοί, χείμμαροι, ρέματα και ρυάκια): Είναι οι φυσικές ή διευθετημένες διαμορφώσεις της επιφάνειας του εδάφους που είναι κύριοι αποδέκτες των υδάτων της επιφανειακής απορροής και διασφαλίζουν τη διόδευσή τους προς άλλους υδάτινους αποδέκτες σε χαμηλότερες στάθμες. ….. 7. Γραμμές πλημμύρας: Οι γραμμές και από τις δύο πλευρές της βαθιάς γραμμής του υδατορέματος, που προκύπτουν ύστερα από την υδραυλική μελέτη και περικλείουν τη ζώνη πλημμύρας. 8. Ζώνη πλημμύρας: Η εδαφική περιοχή η οποία κατακλύζεται από τα πλημμυρικά νερά για συγκεκριμένη κάθε φορά περίοδο επαναφοράς και περικλείεται από τις γραμμές πλημμύρας. 9. Οριογραμμές υδατορέματος: οι πολυγωνικές γραμμές και από τις δύο πλευρές της βαθιάς γραμμής του υδατορέματος, που περιβάλλουν σωρευτικά: α) τις όχθες του υδατορέματος, β) τις γραμμές πλημμύρας και γ) οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό στοιχείο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υδατορέματος, το οποίο έχει περιβαλλοντική αξία και χρήζει προστασίας. 10. Καθορισμός των οριογραμμών: Η αποτύπωση των οριογραμμών στο οριζοντιογραφικό και υψομετρικό διάγραμμα που προβλέπεται στην περίπτωση α της παρ. 1 του άρθρου 2.  11. Οριοθέτηση: Η διαδικασία και η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του υδατορέματος, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 3, με στόχο την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την περιβαλλοντική προστασία του υδατορέματος.

Και κατ΄ άρθρο 9 παρ 3 και  4 του ιδίου νόμου ορίζονται ότι:

3. Μέχρι την έκδοση της απόφασης των Υπουργών της παρ. 5 του άρθρου 2 του παρόντος, με την οποία θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης των δικαιολογητικών του Φακέλου Οριοθέτησης, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στις υφιστάμενες σχετικές διατάξεις.

4. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4067/2012, οι αποστάσεις δόμησης από τις γραμμές πλημμύρας που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 5 του παρόντος ορίζονται ως εξής: Α. Για τις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές, απόσταση 10 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρας.

Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Ν 3010 / 2002 (ΦΕΚ Α 91/25-4-2002) Εναρμόνιση του Ν. 1650/1986 με τις Οδηγίες 97/11 Ε.Ε. και 96/61 Ε.Ε., διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις:  Κατ΄Αρθρο 5 Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα «1. Τα υδατορέματα (μη πλεύσιμοι ποταμοί, χείμαρροι, ρέματα και ρυάκια), που βρίσκονται εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός οικισμών που δεν έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, οριοθετούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Η οριοθέτηση συνίσταται στον καθορισμό και επικύρωση των πολυγωνικών γραμμών εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του υδατορέματος, οι οποίες περιβάλλουν τις γραμμές πλημμύρας, τις όχθες, καθώς και τα τυχόν φυσικά ή τεχνητά στοιχεία, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του υδατορέματος….».

Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει σαφέστατα ότι τα υδατορέματα ή ρέματα αποτελούν βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος και της μορφής του περιβάλλοντος και η κυρία Περιφερειάρχης ενώ αυτά ήταν στην αρμοδιότητά της και γνώριζε πολύ καλάκαι όφειλε να τα διατηρεί λειτουργικά έγκαιρα, μάλιστα μετά από πολλές δημόσιες δηλώσεις της που αποδεικνύουν ότι γνώριζε τους κινδύνους των πλημμυρών στις επίδικες περιοχές Μάνδρας και Νέας Περάμου Αττικής, επίσημα με μελέτες από τον διορισμό της και τον κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος με κίνδυνο ζωής συμπολιτών μας, παρέλειψε έγκαιρα να αποτρέψει τις πλημμύρες της 15-11-2017, με προσωρινή εκσκαφή και απόφραξη των τριών ρεματών της περιοχής με έναν εκσκαφέα ή μία μπουλντόζα που είχε στην υπηρεσία της, όπως:

  • της Αγίας Αικατερίνης,
  • του ρέματος Σούρας και
  • του Αγίου Σωτήρα

που αποτελούσαν «παγίδες θανάτου γνωστές επί χρόνια στη Μάνδρα».

Γνώριζε δε η κα Περιφερειάρχης ότι για την προστασία των ρεμάτων και του περιβάλλοντος στην περιοχή:

α)  το 2014 είχαν εγκριθεί δύο (2) μελέτες από το έτος 2012, κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ και κατόπιν

β) είχε ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των επιδίκων ρεμάτων της επίδικης περιοχής το έτος 2016.

Τα αδικήματα του άρθρου 28 του Νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος διώκονται αυτεπαγγέλτως και αποτελεί καθήκον των Εισαγγελικών Αρχών και των γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων να επιλαμβάνονται άμεσα και κατά την αυτόφωρη διαδικασία, άλλως για την παράλειψη δίωξης κάποιου υπαιτίου ή για την πρόκληση της απαλλαγής του υπαιτίου διαπράττουν κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 259 περ. β ΠΚ) ή κατ΄ελάχιστον παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) και πειθαρχικό αδίκημα (άρθρου 91 Ν 1756/1988 ως ισχύει). Ενώ κατ΄άρθρα 37 παρ 1 και 2, και 38  ΚΠΔ οι ανακριτικοί υπάλληλοι και  οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται να ανακοινώνουν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών γεγονότα που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως εγκλήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως και κατ άρθρο 40 παρ 1 ΚΠΔ ο ιδιώτης δικαιούται να αναγγείλει  αξιόποινη πράξη που αντελήφθη ότι διώκεται αυτεπαγγέλτως.

 Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28  Ν 1650/1986 ως ισχύει από 13-2-2012 ως αντικαταστάθηκε και με το άρθρο 7 του Ν. 4042/13-2-2012, ορίζονται τα ακόλουθα:

 «1. Όποιος ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση χωρίς την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3010/2003 (Α` 91) και το ν. 4014/2011 (Α` 209), ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του, άδεια ή έγκριση, ή υπερβαίνει τα όρια της άδειας ή έγκρισης που του έχει χορηγηθεί και υποβαθμίζει το περιβάλλον, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών ή και χρηματική ποινή 1.000,00 έως 60.000,00 ευρώ.» *** Η παράγραφος 1 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 1 άρθρου 7 Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24/13/2/2012.

«2. Όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 3.000,00 έως 60.000,00 ευρώ. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή. Αν οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης ή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης, περιορισμένες επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή.»  *** Η παράγραφος 2 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 2 άρθρου 7  Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24/13/2/2012.

«3. Αν η πράξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου(α) τελέστηκε από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή και χρηματική ποινή 20.000,00 έως 150.000,00 ευρώ,

(β) τελέστηκε με τον ανωτέρω σκοπό και το συνολικό οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 73.000,00 ευρώ ή από υπαίτιο που διαπράττει εγκλήματα του παρόντος άρθρου κατ` επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή 60.000,00 έως 250.000,00 ευρώ,

(γ) δημιούργησε, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης, κίνδυνο σοβαρής ή ευρείας ρύπανσης ή υποβάθμισης ή σοβαρής ή ευρείας οικολογικής και περιβαλλοντικής διατάραξης ή καταστροφής, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή και χρηματική ποινή 20.000,00 έως 150.000,00 ευρώ,

(δ) δημιούργησε κίνδυνο θανάτου εμβρύου ή ανθρώπου ή εμφάνισης βαριάς σωματικής ή  διανοητικής πάθησης σε νεογνό ή βαριάς σωματικής ή διανοητικής πάθησης ανθρώπου,  επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή 150.000,00 έως 500.000,00 ευρώ,

(ε) είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή, με βάση το είδος ή τηνποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης ή το θάνατο εμβρύου ή ανθρώπου ή την εμφάνιση βαριάς σωματικής ή διανοητικής πάθησης σε νεογνό ή τη βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση ανθρώπου, επιβάλλεται κάθειρξη ή και χρηματική ποινή 150.000,00 έως 500.000,00 ευρώ.

Αν οι πράξεις των στοιχείων γ`, δ` και ε` της παραγράφου αυτής τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 60.000,00 έως 150.000,00 ευρώ.»

*** Η παρ.3,όπως είχε τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 16 παρ.4 Ν.3937/2011,ΦΕΚ Α 60, αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 3 άρθρου 7 Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24/13/2/2012.

4. Αν η ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος προέρχεται από τη δραστηριότητα νομικού προσώπου, το δικαστήριο κηρύσσει αστικώς υπεύθυνο εις ολόκληρον για την καταβολή της χρηματικής ποινής  και  το νομικό πρόσωπο.

«5.1. Τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ιθύνουσα θέση σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο και ιδίως οι πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, οι εντεταλμένοι ή διευθύνοντες σύμβουλοι ανώνυμων εταιριών, οι διαχειριστές εταιριών περιορισμένης ευθύνης, ο πρόεδρος του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου συνεταιρισμών, έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εποπτεύουν και να ελέγχουν την τήρηση, από φυσικά πρόσωπα που τελούν υπό τις εντολές του, των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατ` εξουσιοδότηση του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων, που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

5.2. Το φυσικό πρόσωπο, το οποίο κατέχει ιθύνουσα θέση, τιμωρείται ως αυτουργός για κάθε πράξη ή παράλειψη, που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου αυτού και τελέσθηκε κατά ή εξ αφορμής της δραστηριότητας ή επιχείρησης του νομικού προσώπου, εφόσον αυτή δεν αποτράπηκε λόγω της παράλειψης του, από πρόθεση ή από αμέλεια, να ασκήσει την προβλεπόμενη στην περίπτωση 5.1 εποπτεία ή έλεγχο, ανεξάρτητα από την τυχόν ποινική ή αστική ή διοικητική ευθύνη άλλου φυσικού προσώπου ή του ίδιου νομικού προσώπου.

5.3. Αν η πράξη ή παράλειψη, που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου αυτού ή οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής σε αυτές, τελέσθηκαν προς όφελος νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο το οποίο κατέχει ιθύνουσα θέση, πέραν της ποινικής ευθύνης του φυσικού προσώπου, επιβάλλεται και στο νομικό πρόσωπο, ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στο περιβάλλον:

(α) διοικητικό πρόστιμο μέχρι του τριπλάσιου της αξίας του οφέλους που επιτεύχθηκε ή επιδιώχθηκε ή  (β) προσωρινή ή σε περίπτωση υποτροπής οριστική απαγόρευση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας ή  (γ) πρόσκαιρος ή οριστικός αποκλεισμός από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις ή  (δ) η δημοσίευση, με δαπάνες του, της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας ή συνδυασμός των ανωτέρω κυρώσεων.

5.4. Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο και στην περίπτωση που η παράλειψη άσκησης της προβλεπόμενης στην περίπτωση 5.1. εποπτείας ή ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, που κατέχει ιθύνουσα θέση, κατέστησε δυνατή την τέλεση από φυσικά πρόσωπα που τελούν υπό τις εντολές του, των ποινικών αδικημάτων, που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου αυτού προς όφελος του νομικού προσώπου.

5.5. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού καθορίζεται ο τρόπος, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων της περίπτωσης 5.3., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

5.6. Το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται στην υποπερίπτωση α` της περίπτωσης 5.3.,

αποτελεί έσοδο υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» σύμφωνα με την περίπτωση ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3889/2010 (Α`182).»

 *** Η παράγραφος 5 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 4 άρθρου 7  Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24/13/2/2012.

«7. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού ως πολιτικώς ενάγων μπορεί να παρίσταται το Δημόσιο, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια των οποίων τελέσθηκε το έγκλημα, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, πανεπιστήμια, άλλοι επιστημονικοί φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο και με αίτημα ιδίως την αποκατάσταση των πραγμάτων, στο μέτρο που είναι δυνατή. Έγγραφη προδικασία δεν απαιτείται.»

*** Η  παρ.7,όπως είχε αντικατασταθεί  με το άρθρο 16 παρ.5Ν.3937/2011,ΦΕΚ Α 60/31.3.2011,αντικαταστάθηκε ως άνω  με την παράγραφο 7  άρθρου 7 Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24/13/2/2012.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 και 30 μεταξύ άλλων ορίζονται τα εξής:

Άρθρο 29   Αστική ευθύνη

Οποιοσδήποτε, φυσικό ή  νομικό  πρόσωπο,  προκαλεί  ρύπανση  ή  άλλη  υποβάθμιση   του  περιβάλλοντος  ευθύνεται  σε  αποζημίωση,  εκτός  αν  αποδείξει ότι η ζημιά οφείλεται σε  ανώτερη  βία  ή  ότι  προήλθε  από  υπαίτια ενέργεια τρίτου που ενήργησε δολίως.

Άρθρο 30  Διοικητικές κυρώσεις (άρθρο 21 Ν.4014/2011)

« 1. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν οποιαδήποτε ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος ή των κατ` εξουσιοδότηση  εκδιδόμενων διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων ή αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφέρειας, ανεξάρτητα από την αστική ή ποινική ευθύνη, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση πρόστιμο από πεντακόσια (500) μέχρι δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ. Τα εν λόγω πρόστιμα επιβάλλονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τη συχνότητα, την υποτροπή, το ύψος υπέρβασης των θεσμοθετημένων ορίων εκπομπών και την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και προτύπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, για την επιβολή των ανωτέρω προστίμων απαιτείται απόφαση των κάτωθι αναφερομένων, ύστερα από εισήγηση προς αυτούς των υπηρεσιών ή / και οργάνων της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του παρόντος, ανάλογα με το ύψος των προστίμων:

 α) Από τον οικείο Περιφερειάρχη, εφόσον το ύψος του προστίμου ανέρχεται έως και τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.

 β) Από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον το ύψος του προστίμου κυμαίνεται μεταξύ διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ έως και τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

 γ) Από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εφόσον το ύψος του (διοικητικού) προστίμου υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

3. Για την επιβολή προστίμων, μετά από περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις που διεξάγει η ΕΥΕΠ, απαιτείται απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν εισήγησης της ΕΥΕΠ, ανεξαρτήτως του ύψους του προστίμου……..»

Επιπροσθέτως:

Σύμφωνα με το άρθρο 8  (Τροποποίηση ποινικών διατάξεων) του Ν. 4042/13-2-2012 (ΦΕΚ Α 24) ορίζεται ότι:

1. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα προστίθεται η φράση «… καθώς και τη νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος.».

(ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ 1 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης.. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση), που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων,  που προβλέπονται στα άρθρα: … καθώς και τη νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος …2. Όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει οργάνωση της προηγούμενης παραγράφου για τη διάπραξη των επιδιωκόμενων από αυτή κακουργημάτων, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. 3. Όποιος διευθύνει την οργάνωση της πρώτης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται το μέλος της οργάνωσης αν κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος του δευτέρου εδαφίου της πρώτης παραγράφου ήταν δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος υπό την έννοια του άρθρου 263α. (Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 προστέθηκε με το άρθρο 320 παρ.9.β. Ν.4072/2012,ΦΕΚ Α 86/11.4.2012.) 4. Οποιος με απειλή ή χρήση βίας κατά δικαστικών λειτουργών, ενόρκων, ανακριτικών ή δικαστικών υπαλλήλωνμαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διερμηνέων ή με δωροδοκία των ίδιων προσώπων ματαιώνει την αποκάλυψη ή τη δίωξη ή την τιμωρία του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση της παραγράφου 1 τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.΄Οποιος στις παραπάνω περιπτώσεις ματαιώνει την αποκάλυψη ή τη δίωξη ή την τιμωρία όχι μόνο του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση της παραγράφου 1, αλλά και άλλου εγκλήματος, από εκείνα που απαριθμούνται στην ίδια παράγραφο, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ……..).

2. Στο άρθρο 3 του ν. 3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων κ.λπ.» (Α` 166) προστίθεται περίπτωση ιθ` και η υπάρχουσα περίπτωση ιθ` αναριθμείται σε κ ως εξής:

«ιθ) τα προβλεπόμενα και τιμωρούμενα από τις διατάξεις του άρθρου 28 παράγραφος 3 εδάφιο α` του ν. 1650/1986».

3. Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του ν. 2225/1994 «Για την προστασία της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας και άλλες διατάξεις» (Α`121) προστίθεται εδάφιο θ` ως εξής:

«θ) το άρθρο 28 του ν. 1650/1986».

(ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν 2225/1994 (`Αρση του απορρήτου για διακρίβωση εγκλημάτων – κακουργημάτων)  στη παράγραφο 2  έως 6 ορίζονται τα εξής και για την άρση απορρήτου αυτού:

2. Η άρση στις περιπτώσεις αυτές είναι επιτρεπτή μόνο αν αιτιολογημένα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο διαπιστώσει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ή η εξακρίβωση του τόπου διαμονής του κατηγορουμένου είναι αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερής χωρίς αυτήν.

3. Η άρση στρέφεται μόνο κατά συγκεκριμένου προσώπου ή προσώπων που έχουν σχέση με την υπόθεση που ερευνάται ή για τα οποία, βάσει συγκεκριμένων περιστατικών, προκύπτει ότι λαμβάνουν ή μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα που αφορούν ή προέρχονται από τον κατηγορούμενο ή χρησιμοποιούνται ως σύνδεσμοί του.

4. Η άρση του απορρήτου στις περιπτώσεις του παρόντος άρθρου επιβάλλεται με διάταξη του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών στην καθ` ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η διακρίβωση του συγκεκριμένου εγκλήματος με το οποίο σχετίζεται η άρση.

5. Την αίτηση για την άρση υποβάλλει στο Συμβούλιο ο καθ` ύλην και κατά τόπο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος εποπτεύει ή ενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση και ο ανακριτής, ο οποίος ενεργεί τακτική ανάκριση για τα πιο πάνω εγκλήματα. Το Συμβούλιο αποφασίζει μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες για την άρση ή όχι του απορρήτου, με διάταξή του, στην οποία περιέχονται τα κατά την παρ. 2 του άρθρου 5 στοιχεία.

6. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις την άρση μπορεί να διατάξει ο εισαγγελέας που ενεργεί την προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση και ο ανακριτής που ενεργεί την τακτική ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εισαγγελέας ή ο ανακριτής υποχρεούνται να εισαγάγουν το ζήτημα με σχετική αίτηση τους στο Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία τριών (3) ημερών. Η ισχύς της διάταξης του Εισαγγελέα ή του ανακριτή για την άρση παύει αυτοδικαίως με τη λήξη της τριήμερης αυτής προθεσμίας ή, αν το ζήτημα εισαχθεί εμπροθέσμως, από την έκδοση της σχετικής διάταξης του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 (Ειδικές δικονομικές διατάξεις) του Ν 4042/13-2-2012 ορίζονται τα εξής:

1. Η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση των εγκλημάτων, που προβλέπονται στο άρθρο 28 του ν. 1650/1986, ενεργείται και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, συνεπικουρούμενους, εφόσον χρειαστεί και μετά από πρόσκληση τους, από τους κατά περίπτωση αρμόδιους γενικούς ή ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, πάντοτε υπό τη διεύθυνση και την εποπτεία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο τόπος τέλεσης. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν αρμοδιότητα για όλη τη χώρα και εφοδιάζονται για όλη τη διάρκεια της θητείας τους με υπηρεσιακή ταυτότητα, που αποδεικνύει την ιδιότητα τους. Η διενέργεια ή η συμμετοχή τους σε ανακριτικές πράξεις δεν αποκλείει την εξέταση τους ως μάρτυρες, λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων τους, κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο.

2. Ειδικά για τα κακουργήματα που προβλέπονται στον ανωτέρω νόμο, η, κατά τη διάταξη του άρθρου 253 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έρευνα μπορεί να συμπεριλάβει και τη διενέργεια των μορφών έρευνας, που περιγράφονται στις διατάξεις του άρθρου 253Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται με αυτές.

3. Κατά την ποινική προδικασία για τα κακουργήματα που προβλέπονται στον ανωτέρω νόμο (δηλαδή όπως του άρθρου 28 Ν 1650/86 ως ισχύει) μπορεί να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των καταγγελλόντων τις πράξεις αυτές ή των ουσιωδών μαρτύρων κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 9 παράγραφοι 2 ως και 4 του ν. 2928/2001.

4. Δεν είναι άδικη η πράξη ειδικού ή γενικού προανακριτικού υπαλλήλου που με σκοπό την αποκάλυψη ή σύλληψη προσώπου που διαπράττει έγκλημα από τα αναφερόμενα στο άρθρο 28 του ν. 1650/1986, εμφανίζεται ενδιαφερόμενος για τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, διάθεση και αξιοποίηση και γενικά τη διαχείριση αποβλήτων. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιώτη που με αυτόν το σκοπό ενεργεί ύστερα από πρόταση των αρμόδιων προανακριτικών υπαλλήλων για τα ανωτέρω εγκλήματα. Οφείλει όμως, στην περίπτωση αυτή, ο ανωτέρω υπάλληλος να ειδοποιήσει προηγουμένως, έστω και τηλεφωνικά, τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Επίσης, δεν είναι άδικη η πράξη ειδικού ή γενικού προανακριτικού υπαλλήλου, όταν ύστερα από βάσιμη καταγγελία ή ισχυρές υπόνοιες ενεργεί έρευνα σε μεταφορικό μέσο για την ανεύρεση αποβλήτων.

5. Για την εκδίκαση των κακουργημάτων, που προβλέπονται στον ανωτέρω νόμο, αρμόδιο είναι το Τριμελές Εφετείο.

Υπό το ανωτέρω φάσμα νομικών διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος καθίσταται ολοφάνερο η υποχρέωση της Εισαγγελικής Αρχής να ενεργήσει τα νόμιμα και να ανεύρει όλα τα περιστατικά που συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση πλημμελημάτων και κακουργημάτων του άρθρου 28 του Ν 1650/1986 ως ισχύει για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς επίσης να προστατευθούν οι μάρτυρες και να αρθεί το επικοινωνιακό απόρρητο των δραστών στην προκειμένη περίπτωση.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, της προστασίας του περιβάλλοντος, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν εκδοθεί δύο Γνωμοδοτήσεις – Εγκύκλιοι Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου που επισημαίνουν τα καθήκοντα των Εισαγγελέων Εφετών και Εισαγγελέων Πρωτοδικών για ποινικά θέματα προστασίας περιβάλλοντος.  Ειδικότερα έχουν εκδοθεί:

  • 5/2013 ΓΝΜΔ ΕΙΣΑΠ (ΕΓΚ) (ΠΟΙΝΔ/ΝΗ 2013/608, ΠΟΙΝΧΡ 2013/477, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ) για τη ποινική προστασία περιβάλλοντος. Περιβαλλοντικά αδικήματα. Έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων κατά τη θερινή περίοδο. Επαγρύπνηση εισαγγελικών λειτουργών, προσωπικός έλεγχος των Εισαγγελέων Πλημμελειοδικών επί των επικρατουσών συνθηκών στην περιφέρειά τους σε συνδυασμό με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
  • 8/2013 ΓΝΜΔ ΕΙΣΑΠ (ΕΓΚ) (ΠΟΙΝΔ/ΝΗ 2013/737, ΠΟΙΝΧΡ 2013/531, ΤΝΠ

ΝΟΜΟΣ) Προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

Ως προς τη συμμετοχή ο Ποινικός Κώδικας ορίζει:

Άρθρο 45  Συναυτουργοί. Αν δύο ή περισσότεροι τέλεσαν από κοινού αξιόποινη πράξη,  καθένας τους τιμωρείται ως αυτουργός της πράξης.

Άρθρο 46 Ηθικός αυτουργός και άμεσος συνεργός. 1. Με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται επίσης:  α)….β)  όποιος με πρόθεση παρέσχε άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης και στην εκτέλεση της κύριας πράξης.

Άρθρο  47 Απλός συνεργός 1. ΄Οποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1 στοιχ. β` του προηγούμενου άρθρου, παρέσχε με πρόθεση σε άλλον οποιαδήποτε συνδρομή πριν από την τέλεση ή κατά την τέλεση της άδικης  πράξης  που  διέπραξε, τιμωρείται ως συνεργός με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83).

Άρθρο  48  Το αξιόποινο των συμμετόχων κατά τα  άρθρα  46  και  47  είναι  ανεξάρτητο από το αξιόποινο εκείνου που τέλεσε την πράξη.

Άρθρο 49 Ιδιαίτερες ιδιότητες ή σχέσεις 1. Όπου ο νόμος, για να είναι μία πράξη αξιόποινη, απαιτεί  ιδιαίτερες ιδιότητες ή σχέσεις, αν αυτές  υπάρχουν  μόνο  στο  δράστη, τότε  αυτοί  που  είναι  συμμέτοχοι κατά το άρθρο 46 παρ. 1 μπορούν να τιμωρηθούν με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83). Αν όμως  υπάρχουν μόνο σ`  αυτούς  που  είναι  συμμέτοχοι κατά τα άρθρα 46 παρ. 1 και 47 τότε οι τελευταίοι τιμωρούνται ως αυτουργοί και ο δράστης ως συνεργός. 2. Οι ιδιαίτερες ιδιότητες ή σχέσεις ή άλλες περιστάσεις  που επιτείνουν, ………την ποινή λαμβάνονται υπόψη μόνο για  εκείνον το συμμέτοχο στον οποίο υπάρχουν.

Από το αποδεικτικό υλικό που περιήλθε σε εμάς από δημοσιογραφική έρευνα και επιτόπια μεταγενέστερη επίσκεψη στον επίδικο χώρο της Δυτικής Αττικής, αντιληφθήκαμε ότι συντρέχει περίπτωση των επιβαρυντικών περιστάσεων:

α)  των περιπτώσεων β και γ του άρθρου 268 (Πλημμύρα) με 23 θανάτους συμπολιτών μας και κίνδυνο ζωής απροσδιόριστου αριθμού συμπολιτών μας στις πόλεις Μάνδρας και Νέας Περάμου και κατά συρροή β) της  εκτεταμένης σε κατοικημένες περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου Αττικής πρόκλησης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος (με λάσπη) από τις πλημμύρες τις 15-11-2017,  των περιπτώσεων γ, δ και ε της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Νόμου 1650/1986  όπως η  παρ.3,όπως είχε τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 16 παρ.4 Ν.3937/2011,ΦΕΚ Α 60, αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 3 άρθρου 7 Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24/13/2/2012

                          —————————————————————————–

Σύντομο Ιστορικό

Στις 15-11-2017 τρία υδατορέματα της περιοχής Μάνδρας, το ρέμα  Αγίας Αικατερίνης, το ρέμα Αγίου Σωτήρα και το Ρέμα Σούρες βρέθηκαν να διατηρούνται από τον διορισμό της μηνυομένης ως Περιφερειάρχου Αττικής (9/2014) μέχρι και 15-11-2017, επί μακρό χρόνο μπαζωμένα με αποτέλεσμα να υπερχειλήσουν και ορμητικά νερά ως ποταμοί με φερτά υλικά (λάσπη) να πλημμυρίσουν οικοδομές, κατοικίες φτωχών ανθρώπων, καταστήματα και οχήματα στις κατοικημένες περιοχές του Δήμου Μάνδρας και Νέας Περάμου Αττικής και μέρος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου όπου διήρχοντο οχήματα και λεωφορείο με επιβάτες του ΚΤΕΛ Αθηνών- Αιτωλοακαρνανίας. Από την εκτεταμένη πλημμύρα της περιοχής προκλήθηκαν είκοσι τρεις (23) θάνατοι από πνιγμό, κινδύνεψε η ζωή αγνώστου αριθμού συμπολιτών μας, ως κατοίκων και προκλήθηκαν αδιακρίτως σημαντικές υλικές ζημίες στις περιουσίες των κατοίκων, οικίες (εσωτερικά και εξωτερικά, οικοσκευές, απώλεια φυλαγμένων χρημάτων), οχήματα, κλπ.

Για τους κινδύνους των πλημμυρών και κινδύνους για τις ζωές  των συμπολιτών μας στην επίδικη περιοχή η Περιφερειάρχης κα Δούρου γνώριζε πολύ καλά αφού η ίδια είχε κάνει και δημόσιες δηλώσεις  και μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2014 στο γραφείο της είχε ήδη μελέτη για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων από πλημμύρες και τη προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος από τις πλημμύρες. (Σχετ 1, 2, 6, 11, 12 α, 12 β)

Γνώριζε δε από τον Ιανουάριο του 2016 ότι είχαν οριοθετηθεί τα ρέματα και χείμαρροι της περιοχής και ανεξαρτήτως της ανάθεσης των αντιπλημμυρικών έργων γνώριζε ότι μέσα σε ένα μήνα μπορούσε με έναν εκσκαφέα να διανοίξει τα μπαζωμένα ρέματα και χειμάρρους στην περιοχή (βλέπε δηλώσεις του μελετητή Ιωάννη Πέππα στις 16-11-2017 σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ1) ώστε να εκτονωθεί το κύμα πλημμύρας και να μην επέλθουν θάνατοι συμπολιτών μας. (Σχετ  2)

Η Περιφερειάρχης για την περιοχή της Μάνδρας είχε την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με την απόφραξη των ρεμάτων της περιοχής και κατέχουσα ιθύνουσα θέση σε νομικό πρόσωπο (ΟΤΑ Β βαθμού) είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εποπτεύει και να ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών από κινδύνους, ενώ γνώριζε τους κινδύνους και προέβαλε ως γνωστόν δημοσίως μομφές κατά του προηγουμένου Περιφερειάρχη Ιδέτε σχετικώς και το άρθρο 7 παρ 4 του Ν 4042/12-2-2012 που αντικατέστησε την παράγραφο 5 του άρθρου 28 Ν. 1650/1986. Η ίδια ενώ είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψει τα οδυνηρά θανατηφόρα αποτελέσματα των πλημμυρών  και από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και την 14-11-2017 την προηγούμενη ημέρα της πλημμύρας στην περιοχή, ουδέν έπραξε εν γνώσει της ότι γνώριζε τους κινδύνους, την ύπαρξη προγενεστέρων πλημμυρών στην περιοχή και είχε στην υπηρεσία της την οργανωτική δομή για χρήση εκσκαφέα για την προσωρινή αναγκαία διάνοιξη των ρεμάτων για την αποφυγή πλημμυρών με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ροής των νερών, την μείωση κινδύνων θανάτων από τις πλημμύρες και την αποφυγή αποθέσεων φερτών υλικών (λάσπης) εντός των οικιών, καταστημάτων και οικοδομών των πόλεων Μάνδρας και Νέας Περάμου και της υποβάθμισης και περιβαλλοντικής διατάραξης του περιβάλλοντος αλλοιώνοντας το περιβάλλον της περιοχής.

Σημειωτέον ότι οι Εισαγγελικές Αρχές Αθηνών αν και δημοσιογραφικώς υπήρχαν οι πληροφορίες και ειδήσεις, κατ΄ άρθρο 36 ΚΠΔ για τα μπαζωμένα ρέματα από τις  πάμπολλες δημόσιες δηλώσεις της Περιφερειάρχου κας Δούρου από το 2014,   δεν αντιληφθήκαμε την ύπαρξη αυτεπάγγελτης ενέργειάς τους για την διάνοιξη αυτεπαγγέλτως των μπαζωμένων ρεματών της περιοχής της Μάνδρας βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται η δόλια αδιαφορία της αρμοδίας ηγεσίας της Περιφέρειας.

Πέραν των δημοσίων δικαιολογιών της Περιφερειάρχου ότι άλλοι φταίνε, είναι αξιοσημείωτο ότι και υπό άλλη νομική έποψη εξετάζοντας το θέμα στη περίπτωση δραστών μπαζώματος των ρεμάτων, η παρατεταμένη διατήρηση των μπαζωμένων ρεμάτων εν γνώσει της από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και την 14-11-2017 (προηγουμένη της πλημμύρας), με πλήρη γνώση της μελέτης τον 9.2014 και της οριοθέτησης των ήδη μπαζωμένων ρεμάτων τον Ιανουάριο του 2016,  δεν την απαλλάσσει των ευθυνών της  καθόσον τα ρέματα ανήκαν στην αρμοδιότητά της στην περιοχή της Μάνδρας. Συνακόλουθα και ως έχουσα ιθύνουσα θέση στη Περιφέρεια Αττικής ως συνεργός με τις παραλείψεις της και μη αποτροπή των πλημμυρών εντός των κατοικημένων περιοχών με θανατηφόρα αποτελέσματα στις 15-11-2017 και πάλι αναδεικνύονται οι ευθύνες της και κατά τις διατάξεις της απλής έστω συνέργειας στα ως άνω κακουργήματα με χρόνο τέλεσης της εμφάνισης  του αποτελέσματος της πλημμύρας στις 15-11-2017 και αυτής ως υποβάθμισης και ρύπανσης του περιβάλλοντος στην επίδικη ευρύτερη περιοχή.

Προς απόδειξη της κατά τα ανωτέρω άρθρα ποινικής ευθύνης της ως άνω Περιφερειάρχου

Α)  Επικαλούμαστε  τα εξής έγγραφα:

1) Δηλώσεις της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου στις 24-11-2015 ότι τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία και να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και άρθρο σtην Ιστοσελίδα http://piraeuspress.gr/piraeus/dimos-peiraia/161712/dourou-ston-pirea-2014-se-6-mines-tha-echoun-gini-taantiplimmyrika-vinteo, με τίτλο « ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014: Σε 6 μήνες θα έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά με αναφορά της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Tweet    @renadourou με ημερομηνία 7/12/14. 21:20  «…..Κανείς δεν εγκαλεί την Περιφερειακή αρχή. Δύο μέτρα και δύο σταθμά».

(Σχετ. 1 και 3)

2) Δηλώσεις της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου στις 2-4-2014  για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές που αναγνωρίζει ότι ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες, αλλά μετά τον Ιανουάριο του 2016 που δημοσιεύτητκε σε ΦΕΚ η οριοθέτηση των ρεμάτων της Μάνδρας μέχρι 15-11-2017 δεν προέβει ούτε σε απλή εκσκαφή και διάνοιξη των ρεμάτων μέσα σε ένα μήνα (βλέπετε και δηλώσεις στις 16-11-2017 του μελετητή πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Πέππα στη Δημοσιογράφο της ΕΡΤ1. (Σχετ. 2, 4)

3) Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης του μελετητή πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Πέππα στη Δημοσιογράφο της ΕΡΤ1 στις 16-11-2017 και αντίστοιχο βίντεο (Σχετ 2)

4) Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης του Δημητρίου Παπανικολάου, ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας για το θέμα  μπαζώματος ρεμάτων στην περιοχή της Μάνδρας και αντίστοιχο βίντεο(Σχετ 5)

5) Απόσπασμα από την ηλεκτρονική σελίδα της Εφημέρίδας ΤΑ ΝΕΑ στις 17-11-2017 με θέμα Παραλείψεις των αρμοδίων φορέων πίσω από την τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική  από όπου προκύπτει ότι η Περιφερειάρχης τον Σεπτέμβριο του 2014 με την ανάληψη των καθηκόντων της  είχε στο γραφείο της μελέτη για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Μάνδρα Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή(Σχετ 6)

6) Το με αρίθμ ΦΕΚ Δ αρ. Φύλλου 15/29-1-2016  με την απόφαση Φ11/6657  για την επικύρωση καθορισμού οριογραμμών που αφορά την «Μελέτη εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου» Περιφέρειας Αττικής. (Σχετ 7)

7) Η με αριθμ 8184/24-11-2015 Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με αποδέκτη και την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. (Σχετ 8)

8) Ο νόμος 4258/14-4-2014 για τη διευθέτηση υδατορεμάτων και ο Ν. 2853/1922 (Σχετ 9)

9) Ο νόμος 3852/2010 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης (ΦΕΚ 87 Α/2010) από όπου προκύπτουν οι αρμοδιότητες της Περιφερειάρχου και για τα ρέματα. (Σχετ. 10 σελ 1871 Άρθρο 186 παρ. ΙΙ ΣΤ 15, όπου ορίζεται: Ο καθαρισμός και η αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, αφορούν τομείς Περιφερειών.

Β) Τους μάρτυρες τους οποίους και προτείνουμε: …………………………………………. 

Γ) Αιτούμεθα να επισυναφθούν στη δικογραφία οι ληξιαρχικές πράξεις των θανόντων εκ πνιγμού στην ως άνω περιοχή που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέρχονται σε 23 θανάτους καθώς και κάθε άλλο έγγραφο δημόσιο ή ιδιωτικό των παθόντων της πληγείσας περιοχής που αποδεικνύει τις επελθούσες αδιακρίτως ζημίες, κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και ζωές.

Επειδή οι 1ος, 2η και 3ος εξ ημών τυγχάνουμε χρήστες της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου για επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους μετακίνησής μας και εμποδιστήκαμε στη μετακίνησή μας στις 15-11-2017 λόγω της πλημμύρας στην ως άνω Εθνική οδό εκ της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Μάνδρας, δηλώνουμε παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας για την ρύπανση με λάσπη και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με αίτημα ιδίως την αποκατάσταση των πραγμάτων, στο μέτρο που είναι δυνατή κατ’ άρθρο 28 παρ 7 του Ν.1650/1986.  

Επειδή οι υπόλοιποι εξ ημών 4ος  – 19ος  είμεθα κάτοικοι της πόλης Μάνδρας και  εκ των ως άνω πράξεων της καθ’ ής  Περιφερειάρχου έχουμε υποστεί υλικές ζημίες και κινδύνεψε η ζωή μας από την πλημμύρα εντός της πόλεως από πνιγμό στις 15-11-2017 και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου Μάνδρας καθόσον επί μακρό χρόνο οι μηνυόμενοι από τον Σεπτέμβριο 2014 (ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων της ως Περιφερειάρχου) διατηρούσε κλειστά τα ρέματα (μπαζωμένα), ενώ είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και ιθύνουσα θέση στην Περιφέρεια Αττικής να τα αποφράξει, δηλώνουμε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά της Ρένας Δούρου ως Περιφερειάρχου, για χρηματική ικανοποίηση ηθικής βλάβης εκ ποσού 44 ευρώ έκαστος με επιφύλαξη, λόγω της ηθικής βλάβης που υποστήκαμε στην προσωπικότητά μας εκ των ανωτέρω πράξεων αυτής (πλημμύρας, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος).

Πληρεξούσιο και αντίκλητο διορίζουμε τον……………………………………..

Επειδή προσκομίζουμε το Γραμμάτιο Δικηγορικής Προείσπραξης ………….., το Παράβολο για την υποβολή της μήνυσης 70 Ευρώ (ΤΑΧΔΙΚ 60 Ευρώ Σειρά Α 243454 και Δημοσίου 10 Ευρώ Σειρά Α 5174671) και το Παράβολο Πολιτικής  Αγωγής 40 Ευρώ (Δημοσίου Σειρά Α 2566820  30 Ευρώ και 5174670 10 Ευρώ).

Επειδή η μηνυτήρια αναφορά μας τυγχάνει βάσιμη και αληθής με γεγονότα που έλαβαν χώρα δημοσίως.  

Για τους ως άνω αντικειμενικούς λόγους με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας                                              

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ                            

Την εις βάθος διερεύνηση των ποινικών ευθυνών της καθού Περιφερειάρχου κατά νόμον και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 α, 14 παρ/φοι 1,2, 15, 18, 94, 268 περ. α, β και γ του Ποινικού Κώδικα και 28§§2 α – 3 γ,δ, ε του Ν.1650/1986 όπως η παρ.3,όπως είχε τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 16 παρ.4 Ν.3937/2011,ΦΕΚ Α 60, και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 άρθρου 7 Ν.4042/2012,ΦΕΚ Α 24 (13/2/2012) ποινική δίωξη και αυστηρή τιμωρία της αρμοδίας Περιφερειάρχου Αττικής με την ιδιότητά της ως  υπαλλήλου και δη ως αρμοδίας και με ιθύνουσα θέση στο νομικό πρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής (ΟΤΑ Β βαθμού) για την εν γνώσει της παράλειψή της και μη αναγκαία υποχρεωτική απόφραξη των ως άνω τριών υδατορεμάτων που με τις εν γνώσει της παραλείψεις να αποφράξει αυτά προσωρινά με εκσκαφέα εντός μηνός από τον Σεπτέμβριο του 2014 (χρονικό σημείο όπου κατείχε μελέτες για το θέμα των υδατορεμάτων) έως και 15-11-2017, με αποτέλεσμα να προκαλέσει  εν γνώσει της στις 15-11-2017,  πλημμύρες εντός των κατοικημένων περιοχών του Δήμου Μάνδρας και Νέας Περάμου, με αποτελέσματα το θάνατο είκοσι τριών (23) συμπολιτών μας και κίνδυνο ζωής απροσδιόριστου αριθμού συμπολιτών μας μέχρι και το ύψος της διερχόμενης Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου,  με κίνδυνο ζωής διερχομένων οδηγών και επιβατών και δη επιβατών υπεραστικού Λεωφορείου ΚΤΕΛ Αθηνών – Ναυπάκτου, καθώς και εκτεταμένης πρόκλησης ρύπανσης με λάσπη και υποβάθμισης του περιβάλλοντος με τη διατήρηση επί μακρό χρόνο μπαζωμένων των ως άνω φυσικών αποδεκτών υδάτων – τριών υδατορεμάτων, εκτός και εντός των ως άνω πόλεων.

Αιτούμεθα αντίγραφο της παρούσας.

Αθήνα,  30/3/2018

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: