Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη» | 20.01.2017

Απόσπασμα από την συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή στην εκπομπή «Αρτηρία» με την Φρατζέσκα Σαββοργινάκη στο ΑΡΤ

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: http://wp.me/p53plE-3Mw

Ραχήλ Μακρή: Σε μία Δημοκρατία, ξέρετε, πρέπει να υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια και στρατηγικές. Δηλαδή, αν αύριο για παράδειγμα, που εγώ ποτέ δεν μίλησα για Εθνικά νομίσματα και είμαι Οικονομολόγος, ειδική στη Νομισματική Πολιτική, ποτέ δεν έχω πει και είμαι η πρώτη στη χώρα που έβγαινα και θυμάσαι και εσύ που με είχες «βγάλει», που έλεγε ότι, μην λέτε ηλιθιότητες γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου της χώρας από την που να χτυπιούνται κάτω, αφού υπάρχει Συνθήκη.

Η Συνθήκη λέει, ότι είναι αμετάκλητη η είσοδος μιας χώρας. Σήμερα έρχονται όλοι και αναμασούν αυτό που έλεγα και κορόιδευαν όταν το έλεγα.

Έλεγα για τον ELA και έβγαλαν σποτ από τη ΝΔ ότι ήμουν γραφική και έλεγα ότι θα κόψουμε νομίσματα, όμως αυτοί έχουν «φάει» πάνω από 100 δις σε τύπωμα, εκτύπωση, δηλαδή σε λογιστική εγγραφή χρημάτων και κανείς δεν μιλάει.

Υπάρχει η απάντηση σε Ευρωβουλευτή από τον Ντράγκι και υπάρχει το ίδιο το άρθρο, όπου μπορεί να αναζητήσει κάποιος από το διαδίκτυο και τώρα που μας ακούει. Αυτό που λέει είναι ότι, η είσοδος μιας χώρας είναι αμετάκλητη, δηλαδή αδύνατη, δεν λέει ούτε για αιτήσεις, ούτε αιτήματα.

Είναι ξεκάθαρο το άρθρο και υπάρχει επίσημη απάντηση του Ντράγκι σε Ευρωβουλευτή με το ερώτημα, αν μία χώρα μπορεί να φύγει με οποιονδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απάντησή του είναι ότι όχι, είναι αδύνατη η έξοδος λόγω των Συνθηκών.

Η αποχώρηση γίνεται μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην «ταΐζουν» τον κόσμο, είναι μόνο έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκεί έχει προϋποθέσεις και συγκεκριμένο άρθρο στη Συνθήκη που λέει πως γίνεται και αυτή τη στιγμή υλοποιείται και στην πράξη με πρώτη την Βρετανία, που είναι η πρώτη χώρα έχει φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο άρθρο για την αποχώρηση, λέει πως γίνεται κατόπιν δημοψηφίσματος και απόφασης του λαού, όχι των Κοινοβουλίων και αν αποφασίσει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ενεργοποιούνται από το Κοινοβούλιο εκείνες οι διαδικασίες εξόδου που κρατούν διαδικαστικά, περίπου δυόμιση χρόνια.

Τα διλήμματα που τέθηκαν, από όλες τις προδοτικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά περί εξόδου και από δημοσιογράφους που συνετέλεσαν σε αυτό το έγκλημα για την προδοσία κατά του ελληνικού λαού, είναι ψευδέστατα και ανυπόστατα.

Αλλά επειδή το ευρώ είναι ένα θνησιγενές νόμισμα, εγώ θεωρώ ότι σε λίγα θα «πεθάνει».

Καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει με κανέναν τρόπο από την Ευρωζώνη, χωρίς να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 06/11/2012 ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του Ιταλού Ευρωβουλευτή Claudio Morganti , διευκρίνισε ότι η έξοδος μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ευρώ είναι αδύνατη όπως προβλέπεται στην συνθήκη της Λισαβόνας.

Στις 20/04/2015 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, επιβεβαίωσε κατηγορηματικά τον αμετάκλητο χαρακτήρα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει, μάλιστα, ότι το αμετάκλητο του νέου νομίσματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ότι η έξοδος κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη αποκλείεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, επιβεβαιώνοντας πλήρως την Ραχήλ Μακρή.

Απάντηση του κ. Draghi στην επιστολή υπ’ αριθ. (QZ-53):

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Χρυσόγονε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 23 Μαρτίου 2015.

Τονίζω ότι ο αμετάκλητος χαρακτήρας του ευρώ είναι μέρος της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται στις Συνθήκες.

Η επιτυχία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της Ευρωζώνης με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις επιδιωκόμενες οικονομικές πολιτικές. Η ΕΚΤ έχει λάβει εντολή από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρεί σταθερές τις τιμές, και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η εντολή αυτή εκπληρώνεται.

Το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα αυτά, τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και θα επαναφέρουν το ποσοστό του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Με εκτίμηση,
[Υπογραφή]
Mario Draghi

About Rachel Makri (2849 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: