Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Όλος ο κόσμος θέλει να μάθει Ελληνικά» | 17.12.2016

Απόσπασμα από την εκπομπή «Μαρτυρίες» με τον Λάμπρο Πάσχο στο κανάλι του ΑΡΤ

Δημοσιογράφος: Σας είχα γνωρίσει το 2012, ήμουν με τη Φραντζέσκα Σαββοργινάκη στο «Πρωινό» τότε και μιλάτε με το ίδιο πάθος που είχατε τότε.

Ραχήλ Μακρή: Και θα συνεχίσω να μιλάω με το ίδιο.

Δημοσιογράφος: Έχετε περάσει πολλά… Τι σας κάνει να έχετε αυτό το πάθος για την πολιτική;

Ραχήλ Μακρή: Όλοι είμαστε πολιτικά όντα, ο Αριστοτέλης το είπε. Εγώ δεν είμαι «ευρωλάγνα», δεν θέλω να είμαι Ευρωπαία, πραγματικά, αγαπώ και έχω φίλους μου σε όλη την Ευρώπη. Αυτοί οι φίλοι μου προσπαθούν να μάθουν Αρχαία Ελληνικά.

Συναντούσα στις αποστολές της Βουλής τρία χρόνια, βουλευτές από όλο τον κόσμο ακόμα και από την Αφρική που μου έλεγαν πράγματα από τον Θουκυδίδη και μάλιστα στα Αρχαία Ελληνικά και πολεμώντας να μάθουν Ελληνικά.

Όταν ένας κόσμος πασχίζει να μάθει Ελληνικά και τη γλώσσα μου, εγώ αρνούμαι λοιπόν να θέλω να γίνω Ευρωπαία, όταν αυτοί ήταν μεσαίωνας. Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία τους, για παράδειγμα στην Ολλανδία, θα δει ότι στην ουσία ήταν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι κατέβηκαν από τα χιόνια λίγο πιο κάτω και έψαχναν να βρουν κάπου και έκαναν αποίκηση πάνω σε αυτά τα νησιά που είναι σήμερα οι κάτω χώρες, δηλαδή η Ολλανδία στην ουσία.

Αυτοί έχουν μία ιστορία, η οποία είναι 4000 χρόνια μετά τη δική μας και εμείς 4000 χρόνια πριν, μιλούσαμε για Δημοκρατία και είχαμε την Βουλή των 500 όπου υπήρχε εκπροσώπηση στην Ελληνική Δημοκρατία ας το πω, από όλες τις φυλές και μάλιστα δεν υπήρχε ανώτερη και κατώτερη τάξη και συνάθροιση στις αγορές όπου νομοθετούσαν στην ουσία. Ήταν η νομοθέτηση στη Βουλή των 500.

Είναι τρομερό να έχεις έναν τέτοιο πολιτισμό, να έχεις δώσει τα φώτα σε όλο τον κόσμο και να θέλω εγώ από Ελληνίδα να είμαι στην Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη δεν τη θέλω. Θέλω την Ευρώπη, όπως αυτή την υπογράψαμε και την υπέγραψαν με τις αρχές ο Καραμανλής με τον Μιτεράν, που είπε ότι το θεμέλιο της Ευρώπης είναι η Δημοκρατία και ο σεβασμός στα Έθνη – Κράτη, μίλησε για έθνη – κράτη, δεν μίλησε για κατάργηση, δεν μίλησε για Ομοσπονδίες, δεν μίλησε για αποικίες.

Άρα εγώ δεν θέλω μία Ευρώπη όπου θα ζήσουμε φτωχοί και θα μας απομυζούν αυτοί για να ζουν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί ή δεν ξέρω ποιοι άλλοι, οι οποίοι δεν παράγουν τίποτα σε βάρος των Ελλήνων και σε βάρος της χώρας μας.

19 Δεκεμβρίου 2016 – Σε 200 γερμανικά σχολεία διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά – Τι λένε οι μαθητές!

Για τους καθηγητές τα αρχαία είναι μέσο πολιτικής αγωγής των παιδιών, ενώ όπως λένε μαθητές «μαθαίνεις πολλά για τη ζωή».

– Συ αυτός απορέεις
– Τους άλλους ποιέεις απορέειν
– Γοητεύεις με, ως γε μοι δοκέεις…

Να διαβάσουν, να μεταφράσουν και να εξηγήσουν τη σημασία του ποιέω καλούνται έντεκα 13χρονοι μαθητές στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης. Τα παιδιά, καθισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, και έχοντας τοποθετήσει τα θρανία τους σε σχήμα Π, φαίνονται συγκεντρωμένα και προσπαθούν με την ερασμική προφορά να διαβάσουν τις δύσκολες και άγνωστες για αυτά λέξεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο υπομονετικός καθηγητής τους Ντίτερ Μπράουν τους ρωτάει επίμονα για τις ιδέες του Σωκράτη και τους εξηγεί τη διδασκαλία του.

«Εξετάζει με στόχο να βρει την αλήθεια αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει την αλήθεια για τον εαυτό του».

Είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με τη γλώσσα εδώ και τέσσερις μήνες που ξεκίνησε η σχολική χρονιά στα γερμανικά σχολεία. Επέλεξαν τα αρχαία ελληνικά συνειδητά και μάλιστα τα προτίμησαν από τα γαλλικά. Στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης, οι περίπου χίλιοι μαθητές είναι υποχρεωμένοι στην ηλικία των δώδεκα ετών να επιλέξουν μια τρίτη ξένη γλώσσα. Μέχρι τότε μαθαίνουν υποχρεωτικά αγγλικά και λατινικά και στην 8η, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα γαλλικά και τα αρχαία ελληνικά.

Είναι cool και η Ελλάδα ανακάλυψε τη δημοκρατία

Δεν είναι πολλά τα παιδιά που επιλέγουν τα αρχαία, περίπου είκοσι από τα 120 που έχουν δικαίωμα επιλογής, ωστόσο η Μελίσα, η Αγλαΐα, ο Κρίστιαν, η Κόζιμα, η Φελίτσιτας, ο Κόνραντ είναι κάποια από αυτά, και με πολλή ζωντάνια και προθυμία θέλησαν να εξηγήσουν στην Deutsche Welle τους λόγους που το έκαναν:

– Μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ πιο συναρπαστικό να λες ότι έμαθα αρχαία ελληνικά από το να λες ότι έμαθα γαλλικά. Φαίνεσαι πιο έξυπνος, όταν λες πως μαθαίνεις αρχαία ελληνικά.
– Μαθαίνεις πολλά για τη ζωή. Μαθαίνεις από που προέρχονται τα γράμματα αλλά μαθαίνεις και πολλά για την ιστορία.
– Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις. Οι Έλληνες νομίζω ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη δημοκρατία.
– Πιστεύω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας ή για να το πω διαφορετικά η Ελλάδα είναι ο πρόγονος της σημερινής μας κουλτούρας, της δημοκρατίας. Είναι κάτι διαφορετικό.
– Εγώ μαθαίνω αρχαία ελληνικά γιατί μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ να μαθαίνεις από που προέρχονται τόσες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες.

Δεν είναι μόνο η γλώσσα αλλά οι ιδέες που κυρίως συγκινούν

Ο Κόνραντ ήταν ο μοναδικός που κάποιος στην οικογένειά του είχε σχέση με τα αρχαία ελληνικά. Η διδασκαλία των αρχαίων βέβαια έχει μακρά παράδοση στη Γερμανία. Γνώρισε μεγάλη άνθιση κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα. Σήμερα διδάσκονται σε περίπου 200 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα περισσότερα βρίσκονται στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη ενώ ο αριθμός των μαθητών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 συνολικά. Ο αριθμός βέβαια φθίνει από τη δεκαετία του 1970 οπότε έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δόθηκε βαρύτητα σε άλλα μαθήματα όπως για παράδειγμα στα παιδαγωγικά ή την κοινωνιολογία.

Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το γυμνάσιο Μπετόβεν στη Βόννη, περίπου 40 φιλόλογοι διδάσκουν αρχαία ελληνικά και κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το οποίο αφορά θέματα διδασκαλίας αλλά και ουσίας των κειμένων. Φέτος για παράδειγμα ανάμεσα σε άλλα ασχολήθηκαν και με τον «παντοπόρο άπολι» στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, «τον άνθρωπο που θέτει εαυτόν εκτός πολιτικής κοινωνίας».

Η αγάπη, η προθυμία και το ενδιαφέρον για το αντικείμενό τους είναι προφανής με όσους φιλολόγους ήρθαμε σε επαφή. «Δεν μαθαίνουμε μόνο τη γλώσσα. Πρέπει γρήγορα να γίνεται σαφές ποιός είναι ο στόχος. Δεν είναι η επικοινωνία αλλά ο τρόπος σκέψης, τα σπουδαία κείμενα και θέματα, στα οποία οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγάλοι πρωτοπόροι στην Ευρώπη » λέει ο Ντίτερ Μπράουν.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1503685/se-200-germanika-sholeia-didaskontai-arhaia-ellhnikati-lene-oi-mathhtes.html

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: http://wp.me/p53plE-3EO 

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: