Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Εάν η Λαϊκή Ενότητα ήταν το κόμμα των δραχμιστών δεν θα συνεργαζόμουν»

Συνέντευξη της Ραχήλ Μακρή στο Bankingnews.gr

11 Σεπτεμβρίου 2015

  • Κυρία  Ραχήλ Μακρή: Αφήσατε την εκλογική σας περιφέρεια την Κοζάνη καθώς  η απόφαση  του κόμματος  ήταν να  σας  τοποθετήσει  στην  περιφέρεια  Αττικής σε μη εκλόγιμη  θέση;  Τι  σηματοδοτεί η μετακίνηση  αυτή;

Κάθε θέση σε ένα ψηφοδέλτιο είναι εκλόγιμη ακόμα και με τη λίστα. Μην λαμβάνεται ως δεδομένες τις δημοσκοπήσεις καθώς δεν αποτυπώνουν αλλά προσπαθούν να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη.

Κατανοείται ότι ο μόνος που θα αποφασίσει για την εκλογιμότητα μιας θέσης είναι οι ψηφοφόροι αυτής της Χώρας.

Η πρόταση ήταν των συλλογικών οργάνων και παρόλο που οι πολίτες της Κοζάνης γνωρίζουν ότι κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, την αποδέχθηκα γιατί στην δεδομένη χρονική στιγμή η μετακίνηση μου συμβολίζει τη γέφυρα μεταξύ του ΟΧΙ των πολιτών του νομού Κοζάνης και του ΟΧΙ των πολιτών της περιφέρειας Αττικής. Άλλωστε ποτέ δεν αρνήθηκα ότι θα διατηρώ πάντα την πρώτη θέση στον αγώνα του ΟΧΙ  στην εθνική υποτέλεια, τη κοινωνική αδικία και την οικονομική ύφεση.

  • Κυρία  Ραχήλ Μακρή Η Λαϊκή Ενότητα ξεπήδησε μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ , Ο  ΣΥΡΙΖΑ έγινε  ρεαλιστικό κόμμα ή συμβιβάστηκε ή φοβήθηκε  το αποτέλεσμα της μη συμφωνίας την 12η  Ιουλίου;

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε την εντολή της 25ης  Ιανουαρίου 2015, ούτε την δεσμευτική άρνηση των πολιτών της 5ης Ιουλίου στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, που μεταφράζονται σε ανθρωπιστική κρίση για την κοινωνία, συνέχιση των λουκέτων για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διαιώνιση του εργασιακού μεσαίωνα.

Άλλωστε σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες περί εσωτερικής υποτίμησης η μνημονιακές πολιτικές απέτυχαν παταγωδώς καθώς το μόνο που κατάφεραν είναι η ύφεση και οι απολύσεις. Σύμφωνα με την Annual Macroeconomic Database, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το συνδυασμένο αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και της πολιτικής της περιστολής της ζήτησης είναι δραματικά: Κατά τα έτη 2010-2013, o αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 20% ή 930.000 άτομα σε παράλληλη πορεία με την πτώση του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει την ύφεση που βιώνει η Ελληνική Οικονομία από το 2009.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα ακόμα μνημόνιο για την συνέχιση των πολιτικών της αποτυχίας που θα αποτελέσει την παράταση ζωής ενός παλαιοκομματικού συστήματος που έχει σαπίσει από την διαπλοκή και την διαφθορά.

  • Κύρια  Ραχήλ Μακρή : Η Λαϊκή  Ενότητα  είναι το κόμμα των δραχμιστών.  Το  εθνικό νόμισμα  πλέον δεν είναι φετίχ.  Τι μπορεί  να  κάνει  η Ελλάδα με το δικό   της  νόμισμα   όταν  οι πρώτες ύλες για την εγχώρια  παραγωγή προϊόντων  έρχονται από τις διεθνείς αγορές;

Εάν η Λαϊκή Ενότητα ήταν το κόμμα των δραχμιστών δεν θα συνεργαζόμουν σε καμία περίπτωση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις, καθώς ένα κράτος οφείλει να διαθέτει εναλλακτικά σενάρια ακόμα και στην νομισματική πολιτική.

Τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και οι κτηνοτρόφοι της Χώρας μας όταν το νέο μνημόνιο επιτρέπει στον παραγωγό από την Γερμανία και την Ολλανδία να το βαφτίζει αυθαίρετα ως «φρέσκο» το γάλα απροσδιορίστου ημερομηνίας παστερίωσης;

Τι μπορούν να κάνουν οι αρτοποιοί όταν το μνημόνιο επιτρέπει να πωλείται ψωμί ακόμα και σε περίπτερα, από ζύμη που μπορεί να εισάγεται ανεξέλεγκτα από χώρες όπου ακόμα και το γάλα είχε μολυνθεί με επικίνδυνα χημικά;

Τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές βιομηχανίες που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό;

Τι μπορούν να κάνουν οι πωλητές λαϊκών αγορών όταν υπογράφονται συμφωνίες για διακίνηση των προϊόντων που διακινούν από μια ή δυο εταιρίες.

Ο συγκεντρωτισμός δεν ευνοεί την ελεύθερη αγορά αλλά τους ολιγάρχες στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό εις βάρος των καταναλωτών που πληρώνουν υπερκέρδη από τριγωνικές συναλλαγές εντός Ελλάδας μέσω offshore εταιριών.

Ας μην κοροϊδευόμαστε ακόμα και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει ότι το νόμισμα αποτελεί μέσο συναλλαγών. Όταν η μνημονιακή πολιτική μειώνει την ενεργό ζήτηση, μηδενίζει τις συναλλαγές και την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος δεν έχει καμία σημασία ποιο νόμισμα χρησιμοποιεί η οικονομία γιατί αναπόφευκτα η οικονομία αυτή οδηγείται στην αναπόφευκτη χρεοκοπία.

  • Κυρία Ραχήλ  Μακρή   Η ΠΑΣΕΓΕΣ  πριν   το δημοψήφισμα του Ιουλίου  είχε   δώσει  στοιχεία  στη δημοσιότητα  που  έδειχναν  ότι  η  έξοδος  της  Ελλάδας από το ευρώ   θα  προκαλούσε  τη πτώση  της αγροτικής παραγωγής  κατά  50%;  

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ελπίζω να έχει έγκυρη υφιστάμενη οικονομοτεχνική μελέτη που να στοιχειοθετεί μια τέτοια θέση.

Πάντως θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μας εξηγήσει όχι μόνο η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ποια επίδραση πιστεύει ότι θα έχει η σταδιακή αύξηση του πετρελαίου κίνησης από 65 ευρώ σε 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Ποια επίδραση θα έχει στην αγροτική παραγωγή η φορολόγηση με 29% από το πρώτο ευρώ, το οποίο μπορεί να μην εφαρμόστηκε άμεσα στους αγρότες αλλά έχει εφαρμοστεί σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου συνάγεται λογικά ότι σε μελλοντικό στάδιο θα εφαρμοστεί και στην αγροτική παραγωγή.

  • Κυρία  Ραχήλ  Μακρή Η αξία του νομίσματος  μετράται με βάση  το επιτόκιο  δανεισμού  . Ποιος  θα έδινε δανεικά στην Ελλάδα  και με  τι επιτόκιο όταν   θα πήγαινε  στο δικό της νόμισμα.

Εάν αυτό που λέτε ισχύει πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι το ευρώ λαμβάνει διαφορετικό επιτόκιο δανεισμού στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία κτλ;

Έχει το ευρώ διαφορετική αξία σε κάθε Χώρα;

Ας σοβαρευτούμε και ας εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το δολάριο είναι ισχυρό και η Αμερικανική οικονομία απολαμβάνει μικρό έως μηδενικό επιτόκιο δανεισμού. Όμως η ισχύει της αμερικανικής οικονομίας και οι εμπορικές της συμφωνίες προσδιορίζουν το μικρό επιτόκιο δανεισμού και οι ίδιοι λόγοι καθιστούν το δολάριο ως το κύριο μέσο συναλλαγών και φυσικά ως αποταμιευτικό νόμισμα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ισχύς μιας οικονομίας αντανακλάται στο νόμισμα και σε καμιά περίπτωση το νόμισμα δεν μπορεί να ισχυροποιήσει μια αδύναμη οικονομία.

Άλλωστε η συζήτηση για το ευρωομόλογο είχε γίνει για να ισχυροποιηθεί το ευρώ με μια κοινή πολιτική πρόσβασης στα δανειακά κεφάλαια για ολόκληρη την ευρωζώνη, η οποία όμως θα εξαρτιόταν από μια πλειάδα οικονομικών παραμέτρων της οικονομικής θέσης των Χωρών, που συμμετέχουν και κατ’ ελάχιστο από την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική.

Βέβαια έχω να παρατηρήσω ότι το ευρώ δεν βοήθησε την Χώρα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές όταν η υποτιθέμενη κρίση χρέους μετατράπηκε εντέχνως σε κρίση δανεισμού. Εν ολίγοις η Ελλάδα δεν έμεινε στις αγορές παρόλο που είχε ευρώ.

Για να μην διαστρεβλωθεί η θέση μου δεν επιτίθεμαι στο ευρώ υπέρ οποιαδήποτε άλλου νομίσματος, απλά θέτω το νομισματικό ζήτημα στην πραγματική του βάση χωρίς ψεύτικες ελπίδες ή εκβιαστικά διλλήματα.

  • Κυρία   Ραχήλ  Μακρή  Η  Λαϊκή Ενότητα  υποστηρίζει  ότι μπορεί  να  διαγραφεί  το χρέος  ή να κουρευτεί.  Πρόκειται  για μονομερή ενέργεια ή κατόπιν  συμφωνίας με τους δανειστές;

Το Ελληνικό χρέος αποτελεί την αιτία των εκβιασμών για grexit, δραχμή, έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουκ εστί τέλος.

Ως εκ τούτου οφείλουμε να δούμε με σοβαρότητα τι χρωστάμε, γιατί το χρωστάμε, που το χρωστάμε και τι ποσοστό του χρέους είναι κεφάλαιο που έχουμε δανειστεί και τι ποσοστό είναι φόροι που προστίθενται στο κεφάλαιο. Επίσης όπως θα κάναμε σε οποιοδήποτε δάνειο κράτους, επιχείρησης ή φυσικού προσώπου οφείλουμε να εξετάσουμε εάν το κεφάλαιο έχει αποπληρωθεί και πόσες φορές.

Εάν για παράδειγμα υπάρχει ένας δανεισμός όπου οι τόκοι ανέρχονται στο 70% του συνολικού ποσού και το κεφάλαιο έχει πληρωθεί πάνω από πέντε φορές, οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος, πόσο δε μάλλον οποιαδήποτε δικαστήριο, θα συμφωνούσε ότι το χρέος αυτό δεν υφίσταται τουλάχιστον στην πλειοψηφία του, εάν όχι στην ολότητα του.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος αποτελείται από παγκοσμίου φήμης και αναγνώρισης οικονομολόγους που έχουν πετύχει το κούρεμα του χρέους στον Ισημερινό. Παράλληλα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν σταλθεί στη Χώρα μας να διερευνήσουν το πόρισμα της επιτροπής αυτής αλλά ούτε να μιλήσουν στο κοινοβούλιο δεν μπόρεσαν καθώς γίνονταν μια από τις πολλές συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα εξυπηρέτησης ενός χρέους που αμφισβητείται ότι υφίσταται πέρα από τη λογιστική απεικόνιση δικαιολόγησης δόσεων και μέτρων οικονομικής ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας.

  • Κυρία  Ραχήλ  Μακρή  Η  Λαϊκή  Ενότητα  θρέφεται  ως φορέας  πολιτικής σκέψης  από την άρνηση. Γιατί  ο ψηφοφόρος να προσέλθει στο κόμμα  της  Λαϊκής  Ενότητας  και να  μη  προτιμήσει  άλλο  κόμμα  όπως  το ΚΚΕ. Τι διαφορετικό  λέει   η  Λαϊκή  Ενότητα;

Γίνεται αντιληπτό ότι η τοποθέτηση που φέρει την Λαϊκή Ενότητα ως φορέα άρνησης και ως εκ τούτου πολιτικό φορέα ανάλογου του ΚΚΕ δεν στέκει καθώς ουδείς ποτέ δεν υποστήριξε ως θέση την ολική άρνηση.

Σας εξήγησα και σε προηγούμενη ερώτηση ότι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο όχι μόνο στην νομισματική αλλά σε κάθε πτυχή της οικονομικής πολιτικής μπορεί να ισχυροποιήσει μια πολιτική παράταξη έναντι πιέσεων και εκβιασμών.

Η Λαϊκή Ενότητα προήλθε από μια κοινοβουλευτική ομάδα και συγκροτήθηκε σε πολύ μικρό χρόνο προκειμένου να αποτελέσει μια πραγματική και ουσιαστική απάντηση στο μνημονιακό τόξο και τα δεκανίκια του.

Για να συγκροτηθεί ολιστικά ένα κόμμα χρειάζεται ιδρυτικό συνέδριο, δημιουργία τοπικών και όχι μόνο οργανώσεων βάσης και επικοινωνία τόσο από κάτω προς τα επάνω όσο και από επάνω προς τα κάτω. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την ουτοπική προσήλωση στα προσοποκεντρικά κόμματα και να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά, όπως προστάζει η δημοκρατία.

Ως εκ τούτου πριν βιαστείτε να «κολλήσετε ταμπέλες» και αν κατηγοριοποιήσετε αυθαίρετα την όποια προσπάθεια περιμένετε την ετυμηγορία των πολιτών και κρίνεται επί των πραγματικών θέσεων καθώς και της συνέπειας τήρησης αυτών

  • Κυρία  Ραχήλ  Μακρή   Η  Λαϊκή  Ενότητα  αν δεν κάνω  λάθος  αποχωρώντας  από τον ΣΥΡΙΖΑ  πήρε  σχεδόν  όλον τον κομματικό  μηχανισμό του  ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο στις δημοσκοπήσεις η  Λαϊκή  Ενότητα  εμφανίζει   ποσοστό στα επίπεδα του 4%  ο  ΣΎΡΙΖΑ εμφανίζεται στο  25%.   Αυτό δεν είναι  μία   έγκριση   για τα όσα  έκανε   ο πρωθυπουργός  Αλέξης  Τσίπρας.

Πιστεύω ότι ο Σύριζα είχε ποσοστό 36,34 % οπότε οι δημοκοπικές εκτιμήσεις του 25%+4% δεν αθροίζουν το 36%, οπότε τα μαθηματικά του ερωτήματος είναι μάλλον αδύναμα να περιγράψουν την εικόνα της δύναμης του κάθε κόμματος.

Ας μην ξεχνάμε την μεγάλη αποτυχία των δημοσκοπικών εκτιμήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, όπου τα εμφανιζόμενα ποσοστά ουδεμία σχέση δεν είχαν με την εκλογική πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική οι προβλέψεις αποτελούν ενδείξεις που δεν επιβεβαιώνονται και ως εκ τούτου δεν είναι αξιόπιστο μέτρο λήψης απόφασης.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να αφήσουμε τους πολίτες ανενόχλητους να λάβουν τις αποφάσεις τους δυνάμει της πορείας και των πραγματικών θέσεων του κάθε πολιτικού φορέα και όχι των συνθημάτων και των λοιπόν επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/213614-%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AE%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-bankingnews-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD/213614-%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AE%CE%BB-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-bankingnews-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD.html

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: