Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Όλη η αλήθεια για την SIEMENS» | 26.08.2015

Απόσπασμα της από 26 Αυγούστου 2015, ομιλίας της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής και μην λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις της εξεταστικής επιτροπής.

Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Ν. Κωνσταντοπούλου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

α) Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο και

β) Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens.

(Κατόπιν αναβολής των συνεδριάσεων της 24ης και της 25ης Αυγούστου 2015, λόγω έλλειψης απαρτίας.) 26-8-15

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Καταλαβαίνω ότι η Ν.Δ. δεν είναι το μόνο κόμμα που μια παρελκυστική πολιτική παρέχει αυτή την ασυλία στον κ. Στουρνάρα που είναι βασικός μάρτυρας και είναι σήμερα απόντες από την Επιτροπή.

Ωστόσο, δεν μπορώ να το αντιληφθώ σε καμία περίπτωση για τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν ο Πρωθυπουργός της Χώρας προεκλογικά σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα, στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, το χαρακτήρισε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης.

Το πιο βασικό είναι πως εξήγγειλε, ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε ως Πρωθυπουργός της χώρας τη διακυβέρνηση της, θα ακύρωνε τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Γερμανική Εταιρία και θα ανέθετε την εκτίμηση της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο σε τρίτους, διεκδικώντας Δικαστικά την αντίστοιχη αποζημίωση.

Και ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι η συμφωνία της Κυβέρνησης με την εταιρία βασίστηκε, είναι τα λόγια του, «στη λογική, που χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις» και παράλληλα είχε ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να τοποθετηθεί απέναντι σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον νομικό του σύμβουλο Γιάννη Καρακώστα, να αμείβεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Καράκωστα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Καράκωστα, με συγχωρείτε, γιατί υπήρχε ένα θέμα, εάν είναι Καρακώστας ή Καράκωστας και εάν είναι από ό,τι θυμάμαι αυτό το παιχνίδι που είχε παιχτεί εδώ, να αμείβεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens κατά την περίοδο Διοίκησης του Χριστοφοράκου. Γενικότερα τότε ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα περί χρονικής επιμήκυνσης δημοσιονομικής προσαρμογής και είχε κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό τότε, ότι μέσα από το σύνθημα Ανάπτυξης, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πάντων, την πώληση νησιών και τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων.

Είχε πει χαρακτηριστικά, ότι η διευθέτηση κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες, αυτό ήταν βέβαια η εκτίμηση από την πλευρά της Κυβέρνησης που ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα και είχε δηλώσει ότι ξέρετε, ο κ. Στουρνάρας, πάρα πολύ καλά, δεν είμαι βρώμικος, ήρθα να κάνω μια δουλειά από πατριωτικό καθήκον και μετά θα αποχωρήσω.  Και επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ότι ο φάκελος του συμβιβασμού βρισκόταν ήδη στο γραφείο του -από τους προκατόχους του- και είπε χαρακτηριστικά, «ξέρετε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος» και βέβαια, αμφισβήτησε την εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για της Siemens, αναφορικά με το ύψος της ζημιάς για το Δημόσιο, δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία χαρακτήρισε ασύμμετρη ως προς στις συνολικές αποζημιώσεις τις οποίες είχε καταβάλει η εταιρία παγκοσμίως.

Θα ήθελα όμως, σε αυτό το σημείο, βέβαια, υπάρχει μια σύμπτωση που θυμάμαι εδώ, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου εάν δεν κάνω λάθος, με τον κ. Αθανασίου μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της Siemens, ο οποίος είχε δηλώσει το ίδιο πράγμα με τον κ. Στουρνάρα. Έχουνε μια σύμπτωση. Είναι συμπτωματικό; Δεν ξέρω; Το ότι έχουν ταύτιση απόψεων.

Αμφισβήτησε ο κ. Αθανασίου ότι η ζημιά ήταν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, θέλει καλύτερη εκτίμηση επί του τζίρου. Νομίζω το θυμάστε. Το ότι  πήγαν στα μαύρα ταμεία, πρέπει να αποδειχθεί, να προκύψει από τα πορίσματα, δεν μπορείτε να λέτε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, όταν δύο δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η εκτίμηση των γεγονότων, είχε πει χαρακτηριστικά και θυμάμαι κύρια Κωνσταντόπουλου ότι του είχατε πει ως Πρόεδρος της Επιτροπής ό,τι εάν θέλετε να τα πείτε στο μικρόφωνο αυτά που λέτε, γιατί τα είχε πει εκτός μικροφώνου.

Να πούμε τώρα ότι ο κ. Αθανασίου, ως Πρόεδρος τότε της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είχε πάει μάρτυρας υπεράσπισης του Ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, που είχε χειριστεί το σκάνδαλο της Siemens. Να πούμε ότι ο ίδιος ερωτώμενος, νομίζω από εσάς, για τη σχέση του με τον κ. Σικέλη, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διαφάνειας και του νομικού τμήματος της Siemens Ελλάδος στη μετα – Χριστοφοράκου περίοδο, αποκάλυψε ότι έχει σχέση προσωπική, φιλική, όπως σας είπε.

Εμπλέκεται, δηλαδή, στη ουσία ένα πρόσωπο που  έχει σχέσεις προσωπικές με ανθρώπους, οι οποίοι ήταν επικεφαλής των τμημάτων της Siemens που οι ίδιοι οι επικεφαλής τους δήλωναν μπροστά στο προσωπικό ότι η εταιρεία τους λάδωνε πολιτικούς και κόμματα.

Επίσης, καταλαβαίνω το ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να παρευρίσκεται και έκανε τα πάντα για να εμποδίσει στην ουσία το να ολοκληρώσει αυτή η Επιτροπή το έργο της, την εξέταση του βασικού μάρτυρα για την υπόθεση της Siemens του κ. Στουρνάρα, καθώς, όπως διαβάζουμε και από τα δημοσιεύματα και άλλο μέλος της, ο οποίος είναι εν ενεργεία βουλευτής φέρεται εμπλεκόμενος με το σκάνδαλο Siemens.

Διαβάζω σε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» στις 5/6/2008, «Εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο της Siemens.». «Τεράστια ερωτηματικά για τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εταιρία Siemens δημιουργούνται από την αποκάλυψη ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. συναλλάχθηκε με την γερμανική εταιρία από την οποία προμηθεύτηκε συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικά κέντρα κ.α., κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2007 και αποπλήρωσε το χρέος του μόλις την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου.».

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποιου έτους;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Του 2007 απ΄ό,τι λέει εδώ. Προμηθεύτηκε συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικά κέντρα κ.α. κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 2007 και αποπλήρωσε  το χρέος του μόλις την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου, γιατί είναι το δημοσίευμα του 2008, Η αντίστοιχη επιταγή ύψους 43.000 € του κ. Μητσοτάκη κατατέθηκε στην Τράπεζα Alpha Bank μόλις τρεις μέρες μετά την κατάθεση του πρώην λογιστή της Siemens στον Ανακριτή κατά την οποία αποκαλυπτόταν  η σχέση του βουλευτή με την εταιρία.

Οι προμήθειες είναι της τάξης περίπου των 120.000 € και εκδόθηκαν από την Siemens και Fujitsou Siemens και άρχισαν δε να πληρώνονται στις αρχές του 2008. Η σύμπτωση της αποπληρωμής με την κατάθεση στις ανακριτικές αρχές είναι ένα σημείο που  εντοπίζεται από πολλές πλευρές ως τουλάχιστον περίεργο ενώ το σημαντικότερο είναι πως ένας πολιτικός είχε τέτοιες επαφές με τη γερμανική εταιρεία όταν εκείνη την περίοδο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2007, ήταν γνωστό ότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές ερευνούσαν τα μαύρα ταμεία για μίζες της Siemens προς πολιτικούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ερωτηματικά προκύπτουν και από την αποκάλυψη ότι στον Ανακριτή κατατέθηκαν και τιμολόγια άλλων εταιριών, όπως ANADELTA, COMCONET LTD, που προμήθευσαν το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη  και τα οποία βρέθηκαν στο λογιστήριο της Siemens.

Αυτό είναι ένα παράλογο βέβαια, όπως καταλαβαίνετε. Στον ανακριτή κατατέθηκαν, επίσης και τιμολόγια της Siemens για την προμήθεια συσκευών και άλλων προϊόντων της εταιρίας, με αποδέκτη τον κ. Λεωνίδα Δραγουμάνο, στενό συνεργάτη της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Επομένως, λοιπόν, όταν υπάρχουν εν ενεργεία βουλευτές και ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού σε λίγες ημέρες δεν μπορεί να απουσιάζουν αυτή τη στιγμή από την ύψιστη αυτή Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα που οφείλουν να γνωρίζουν, αφού ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού, η Βουλή συνεδριάζει μέχρι την ημέρα που θυροκολλείται το Προεδρικό Διάταγμα.

Κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, επομένως πρέπει και τους καλώ να προσέλθουν, ώστε να μην λένε ότι κατηγορούμε χωρίς να υπάρχουν και να δίνουν απαντήσεις. Είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει εμπλοκή του κ. Σαμαρά, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Αθανασίου στο σκάνδαλο με τη Siemens.

Θυμάστε ότι η σύμβαση για τη Siemens είχε πραγματοποιηθεί μετά από διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιήσει ο κ. Παμπούκης, ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, αργότερα νομίζω ήταν ο σύμβουλος του κ. Βενιζέλου και αργότερα του κ. Σαμαρά, δηλαδή ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, εκλεκτός όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα του κ. Βενιζέλου.

Είχαν, λοιπόν, καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία – συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Siemens καταργώντας στην ουσία όλη αυτή τη δουλειά που είχαν κάνει οι Έλληνες βουλευτές και η Εξεταστική Επιτροπή.

Ωστόσο, όμως και ο κ. Ζανιάς και ο κ. Σαχινίδης και ο κ. Στουρνάρας δεν την υπέγραψαν τότε αν θυμάστε, ενώ για να κυρωθεί, που είναι  και ένα από τα βασικά επιχειρήματα κύρωσης αυτής της σύμβασης, πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 45 ημερών.

Αυτό δεν έγινε, παρόλο που υπεγράφη από την πλευρά της επιχείρησης, ωστόσο όμως αν δει κάποιος τις ημερομηνίες που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής κυβέρνησης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, στις 23 Αυγούστου 2012, δηλαδή με καθυστέρηση στην ουσία πέντε μηνών και μία ημέρα πριν από την επίσημη συνάντηση στο Βερολίνο Μέρκελ – Σαμαρά στις 24/8/2012, δημιουργεί λοιπόν απορίες μήπως ο κ. Στουρνάρας, υπέγραψε μία ημέρα πριν από το ταξίδι του κυρίου Σαμαρά στο Βερολίνο με το «πιστόλι στον κρόταφο».

ΖΩΗ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν νομίζω με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά σίγουρα ενόψει του ταξιδιού στο οποίο συνόδευσε τον κ. Σαμαρά και ο κ. Παπασταύρου ελεγχόμενος για την λίστα «Λαγκάρντ».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Προφανώς, μπροστά στην απειλή μάλλον της ματαίωσης αυτού του ταξιδιού, όπως είχε δηλωθεί τότε από τον Πρωθυπουργό, διότι αυτό είχε δηλώσει, ότι η Μέρκελ προφανώς πίεζε και του είπε ότι θα ακυρώσει τη συνάντησή τους αν δεν υπογραφεί, και έτσι υπεγράφη αυτή η Σύμβαση, για την οποία καλούμε τον κ. Στουρνάρα και δεν έρχεται.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτή εδώ: http://wp.me/p53plE-2Fw

Δείτε ολόκληρη την συνεδρίαση εδώ: http://wp.me/p53plE-2Fz

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: