Breaking News

Ραχήλ Μακρή για την άρνηση του ΠτΔ να διαβιβάσει τα πρακτικά της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου | 26.08.2015

25 Αυγούστου 2015

Αποσπάσματα της από 25 και 26  Αυγούστου 2015, τοποθέτησης της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα ημερήσιας διάταξης : Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο

Ραχήλ Μακρή: Επειδή, λοιπόν – θυμάστε, ήσασταν μάρτυρας, κυρία Πρόεδρε- αυτό δεν είχε δημοσιοποιηθεί στον ελληνικό λαό, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας υπήρξα συνεργαζόμενη βουλευτής, τη συνεδρίαση εκείνη στην οποία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, η απόφασή του για την επιλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήσασταν μάρτυρας των αντιρρήσεων τις οποίες εξέφρασα και τους λόγους για τους οποίους τις εξέφρασα.

Δυστυχώς, θα έπρεπε να ακούσω και τότε τη συνείδησή μου που μου έλεγε να καταψηφίσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχω την ανάγκη να το πω ενώπιον του ελληνικού λαού, ότι δυστυχώς δεν στάθηκε άξιος των προσδοκιών και της ψήφου που του έδωσα. Το λέω αυτό γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, καθώς ως βουλευτής σε 2,5 χρόνια έδωσα μάχες για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούσαν τους πολίτες σε εξαθλίωση και σε φτώχεια.

Ο μόνος τρόπος ο οποίος υπήρχε στα 2,5 χρόνια προκειμένου να καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν μέσω της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο, ενώ θεσμικά σέβομαι αυτή τη θέση ως πρόσωπο, καταψήφισα αναγκαζόμενη, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ως μόνο τρόπο διεξόδου δημοκρατικά και συνταγματικά και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με το πώς θέλει να κυβερνηθεί.

Δυστυχώς, όμως όταν ήρθε η ώρα για την ψήφιση του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, παρόλο που είχα αντιδράσεις και είχα και ενστάσεις για το πρόσωπό του, προερχόμενο από το παλαιοκομματικό σύστημα και εκπροσωπώντας παλαιές πολιτικές και έχοντας ψηφίσει και μνημόνια. Επιβεβαιώθηκα. Ωστόσο, όμως, θα πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου ως βουλευτής, γιατί και εγώ συνέβαλα στην ψήφισή του.

Λυπάμαι που ο κ. Παυλόπουλος σήμερα επιδεικνύει μια τέτοια συμπεριφορά, παραβιάζοντας τη θεσμική υπόθεση που είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την εμπλοκή προσώπου της οικογενείας του σε σκάνδαλο που αφορά τα εξοπλιστικά. Επειδή αναφέρθηκε στο ότι θα δώσει τα πρακτικά μέσω άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρόλο που γνωρίζει ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει πλέον στους βουλευτές, δεν υπάρχει ο χρόνος προκειμένου να καταθέσεις ερώτηση, ωστόσο όμως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η άσκηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου γίνεται προς την κυβέρνηση και όχι προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επομένως, αυτό στο οποίο αναφέρεται είναι κάτι προδήλως προσχηματικό. Επειδή, λοιπόν, του αρέσει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος θα ήθελα να καταθέσω και να υπάρχει στα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερώτηση που είχα καταθέσει στις 24 Ιουλίου του 2014 με αριθμό 1381/170. Το θέμα της ήταν: Με ποια σκοπιμότητα εγκρίθηκε η εκταμίευση 300.280 € από το δήμο Παλαιού Φαλήρου για την ψηφιοποίηση και πολυκαναλική διάθεση του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Δείτε την ερώτηση εδώ). Θα μου πείτε τη σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ωστόσο επειδή αυτή η ερώτηση κατατέθηκε κατόπιν της επεξεργασίας δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου για ένα θέμα εμπλοκής σε «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο με εξοπλιστικά, σ’ αυτή την υπόθεση εμπλέκεται το όνομα του γιου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να διαβάσω το κείμενο της ερώτησης για την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας, η οποία ανερχόταν σε 53 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Defensenet.gr», την 1η Οκτωβρίου 2010, ανέφερε, «στην Επιτροπή της Βουλής οι προμήθειες πέρασαν με την έγκριση και της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο, αφού ο επιχειρηματίας που έχει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων κ. Μανωλόπουλος της «Space Hellas», είναι γνωστός για τις «γαλάζιες» πεποιθήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας του είναι ο γιός του πρώην Υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, διατηρεί στενή φιλική σχέση.

Η τιμή που τα προμηθευόμαστε είναι περίπου η διπλή από αυτή των αμερικανικών της «ATK», αλλά τίθεται θέμα πιστοποίησης τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο. Αντιπρόσωπος της «Rheinmetall» είναι ο Γιώργος Πιντέλας, παλαιό στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Εταιρείας), ενώ την υλοποίηση των αντισταθμιστικών, που υποτίθεται ότι έχουν καταργηθεί, την έχει αναλάβει …

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Η «Rheinmetall», είναι γνωστό ότι είναι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως, με τα υποβρύχια.

Την έχει αναλάβει η «Space Hellas», του Δημήτρη Μανωλόπουλου, μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες του χώρου της άμυνας. Από τη συγκεκριμένη προμήθεια τα ΕΑΣ δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ συμπαραγωγή. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όσοι είμαστε στην προηγούμενη Βουλή και ο κ. Πετράκος ως αρμόδιος Τομεάρχης που είχε δώσει κοινοβουλευτικές «μάχες» για το θέμα της ΕΑΣ και της ΕΑΒ, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας έναν μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργώντας χιλιάδες και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να παράγει τα προϊόντα αυτά τα οποία υπήρχαν και ζήτησε και στην Αμερική, προκειμένου να εξαχθούν.

  • Γεώργιος Πιντέλας, δούλευε στην ανταγωνίστρια αμερικάνικη εταιρεία «ΑΤΚ» μέχρι πέρυσι, μιλούμε, είναι το 2010 το δημοσίευμα. Η εταιρεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία «Target» του Δημήτρη Φράγκου.
  • Δημήτρης Μανωλόπουλος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της προμήθειας του πρώτου συστήματος αυτοπροστασίας «ASPIS» το 1999 – προμήθεια που είχε γίνει το 1993 – ως αντιπρόσωπος της «Litton», στελέχη της οποίας είχαν υποστηρίξει – παραδεχθεί σε έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «λάδωναν» Έλληνες αξιωματούχους μέσω του αντιπροσώπου τους, για να πάρουν με απευθείας ανάθεση τον διαγωνισμό. Εν συνεχεία είχε γίνει και έρευνα από Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου. Το 1999 ο Δημήτρης Μανωλόπουλος και η «Space Hellas», ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι από την επιλογή των F- 16, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 30ης Απριλίου. Είχε συμβόλαιο για τα αντισταθμιστικά τους, αλλά η αποκάλυψη του σκανδάλου της «Litton» οδήγησε την «Lockheed Martin» – σας θυμίζει κυρία Πρόεδρε, κάτι; – στην καταγγελία του μεταξύ τους συμβολαίου. Θεωρείται ικανός επιχειρηματίας «γαλάζιας» κομματικής απόχρωσης.

Σήμερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας «Space Hellas», ο Δημήτριος Μανωλόπουλος εμφανίζεται ως Επίτιμος Πρόεδρος .Σ. και ο Σπυρίδων Μανωλόπουλος ως Πρόεδρος .Σ. και εκτελεστικό μέλος.

Σε αυτή λοιπόν την εταιρεία επέλεξε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, να αναθέσει το έργο «Ψηφιοποίηση και Πολυκαναλική διάθεση του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», προϋπολογισμού 400.134,77 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ. αρ. 498/2013, Απόφασης 15/10/2013, δόθηκε η ανάθεση στην εταιρεία «Space Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Συστήματα και Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής, Ασφαλείας – Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας» για το ανωτέρω έργο. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, οικονομικού έτους 2013, με στοιχεία ΚΑ 30-6142.004.

Επιπρόσθετα, σε άλλο δημοσίευμα της πολιτικής εφημερίδας «Tribune», αναφέρεται ότι, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ξόδεψε 300.280 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, για την ψηφιοποίηση και πολυκαναλική διάθεση του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε χαλεπούς καιρούς εν μέσω μνημονιακών μέτρων και οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης των πολιτών.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να δαπανώνται τέτοια δαπανηρά κονδύλια για ψηφιοποίηση αρχείων, τη στιγμή που δεν διατίθενται κονδύλια για ενίσχυση των δημοσίων σχολείων, καθώς και των δημόσιων οργανισμών.

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» συστάθηκε τον Απρίλιο του 2001 ως Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Οργανισμός σύμφωνα με το ΦΕΚ 480/26.4.2001, Τεύχος Β, και εδρεύει στον Κεραμεικό, οδός Σαλαμίνος 2 – 4 και Ψαρομηλίγκου. Είναι άξιο απορίας λοιπόν, πώς ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ξόδεψε ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για ένα Ίδρυμα το οποίο δεν είχε καμία γεωγραφική σχέση με το συγκεκριμένο δήμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Απόφαση, αλλά και η Σύμβαση φέρουν την υπογραφή του Δημάρχου του Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύση Χατζηδάκη, του οποίου οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα στενές.

Το είδος της σχέσης του νυν Δημάρχου του Παλαιού Φαλήρου με τον τέως Πρωθυπουργό επιβεβαιώνεται χαρακτηριστικά από τα λεγόμενα του πρώτου σε παλαιότερη συνέντευξη του στο likemagazine.gr ο οποίος είχε αναφέρει: «Με πήρε στο γραφείο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είμαι πνευματικό του παιδί και με έχει βαφτίσει». Διαπιστώνεται τραγικά για μία ακόμη φορά ότι η σπατάλη του δημοσίου χρήματος προς όφελος οικογενειών που χρόνια διακυβερνούν με ανελέητο τρόπο παραβιάζοντας και καταπατώντας το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού είναι σύμφυτοι με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Ήταν το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσα τον Ιούλιο του 2014, και υπάρχουν οι ερωτήσεις, αλλά θα το καταθέσω για να υπάρχει και στα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο θα ήθελα να σας πω, ότι απαντήσεις σε ερωτήσεις και για την εμπλοκή του γιού του κ. Προκόπη Παυλόπουλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έλαβα ποτέ. Η τότε κυβέρνηση, και νομίζω με υπουργό τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που τους έθεσα, γι’ αυτό όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτή εδώ

Δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση εδώ

26 Αυγούστου 2015

Ραχήλ Μακρή: Εγώ, παρόλο που στην προηγούμενη συνεδρίαση έκανα έκκληση στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να προσέλθουν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να μπορέσει ο ελληνικός λαός και εμείς να μάθουμε τι ακριβώς ειπώθηκε σε αυτή την συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα.

Επίσης, για την προσαγωγή του κ. Στουρνάρα, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα, καθώς είναι αυτός ο υπεύθυνος και υπαίτιος για την σκανδαλώδη αυτή σύμβαση την οποία υπέγραψε σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημόσιου. Ωστόσο όμως, ξέρετε, μπορεί να νομίζουν τώρα διθυραμβικά, ότι σύσσωμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ότι έχουνε κερδίσει, ωστόσο όμως η αλήθεια πάντα αποκαλύπτει τον εαυτό της και ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα αγωνιστούμε για την αλήθεια.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτή εδώ

Δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση εδώ

Στις 9 Ιουλίου 2015 αποκαλύφθηκε τι συζήτησαν και συμφώνησαν στην περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της 6 Ιουλίου του 2015.

Όπως αποδεικνύει το κείμενο της εξουσιοδότησης που έφεραν στην Βουλή, αποφάσισαν την υπογραφή του μνημονίου 3, προκειμένου να σταματήσει μια για πάντα όπως ισχυρίστηκαν το δίλημμα Grexit.

Για αυτό και όταν ζητούσαμε τα πρακτικά από τον κ. Παυλόπουλο αρνήθηκε να τα διαβιβάσει και οι βουλευτές έλειπαν από την συνεδρίαση της επιτροπής με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο»

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: