Breaking News

Ομιλία της βουλευτή Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: Εξέταση Γιάννη Στουρνάρα και διαβίβαση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (26.08.2015)

Στην Αθήνα σήμερα, 26 Αυγούστου 2015, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Ν. Κωνσταντοπούλου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

 α) Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο και

 β) Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Γνωρίζουμε, επειδή διαβάσατε και είπατε, ότι ένα από τα μέλη της Επιτροπής που ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έχει στείλει επιστολή, με την οποία μας λέει, ότι έχει κάποιο σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα υγείας, εάν δεν κάνω λάθος, που διαβάσατε προηγουμένως. Ωστόσο θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει πρόβλημα ή κώλυμα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι προφορική ενημέρωση προς την κυρία Δημητροπούλου, η οποία ως Γραμματέας της Επιτροπής ανέλαβε να κάνει τις επικοινωνίες με όλα τα μέλη της Επιτροπής και της γνωστοποιήθηκε από τον κύριο Μαυραγάνη αυτό το κώλυμα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν και οι πολίτες ότι, όταν δεν μπορεί και κωλύεται ένας Βουλευτής, τα μέλη μιας Επιτροπής αντικαθίστανται από την Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επομένως στην ουσία θεωρώ ότι αυτό είναι μια δικαιολογία για να μην παρευρεθούν, για μία ακόμη φορά. Αυτό το αναφέρω γιατί με λυπεί. Γιατί γνωρίζετε ότι συμμετείχα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με την οποίαν εκλέχτηκα δύο φορές το 2012 και για το οποίο έδωσα μάχη επί δυόμιση χρόνια, ενάντια και σε αυτό το θέμα, της υπογραφής της Σύμβασης για την SIEMENS, έχοντας καταθέσει και μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και πολλές ερωτήσεις, προκειμένου να ενημερωθώ. Και αυτό βέβαια, ήταν μετά από την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου μου τότε και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δηλαδή του κυρίου Πάνου Καμμένου. Επομένως με λυπεί, όταν δώσαμε τέτοιες μάχες, θεωρώντας ένα μεγάλο σκάνδαλο την υπογραφή της σύμβασης αυτής και τώρα να μην προσέρχονται, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της Επιτροπής, ώστε ο κύριος Στουρνάρας να προσέλθει στην Επιτροπή για να καταθέσει, καθώς είναι ένας βασικός μάρτυρας, αφού αυτός είναι που υπέγραψε αυτήν την κατάπτυστη σύμβαση.

Επίσης, με μεγάλη μου λύπη και θέλω να το πω, είναι ότι από το πρωί παρακολουθώ δηλώσεις του κυρίου Καμμένου, για παρότρυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να παραβιάσει ακόμη μία φορά το Σύνταγμα, λέγοντας του ότι δεν χρειάζεται να συγκαλέσει Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών.

Εγώ ελπίζω ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, οι Θεσμικοί Παράγοντες θα αναλάβουν στο ελάχιστο τις ευθύνες που τους αναλογούν και δεν θα καταφεύγουν οι ίδιοι, ή μέσω αντιπροσώπων. Γιατί παρακολουθούμε πως δεν πρόκειται για επίσημες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του περιβάλλοντός του, αλλά από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Λοιπόν καταφεύγουν, μέσω αντιπροσώπων σε παραινέσεις γενικά, παραβίασης του Συντάγματος, που είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό αδίκημα.

Αυτό το οποίο επίσης δημιουργεί όμως την μεγαλύτερη απορία, είναι η στάση ορισμένων εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει να υπενθυμίσω ότι μέλος της Επιτροπής, ήταν και ο κύριος Φίλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τότε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε αυτήν την Επιτροπή, όταν ήταν να ληφθεί απόφαση να προσέλθει ο κύριος Στουρνάρας στην Επιτροπή, ως βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, ο κύριος Φίλης προέβη σε μία πρωτοφανή στάση. Να ψηφίσει, εάν θυμάστε καλά, δύο φορές, δύο επιλογές. Ουσιαστικά δηλαδή, παρείχε, θεωρώ, μία ιδιότυπη ασυλία στον κύριο Στουρνάρα. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι, εν γνώσει ή εν αγνοία του Πρωθυπουργού, τον ακύρωσαν στην πράξη. Καθώς έχω βρει ένα έγγραφο με Αριθμό Πρωτοκόλλου 93640/12.06.2015 του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Χρηματοδότηση Ερευνητικού Κέντρου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το ερευνητικό πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Πρόγραμμα Αριστείας Γ.Γ.Ε.Τ, προφανώς Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και SIEMENS το περιβάλλον, την διαστημική και γεωδυναμική σεισμολογία, σύμφωνα με το Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών SIEMENS, AEG και Α.Ε.. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και όπως καταλαβαίνετε θα σας το καταθέσω και για τα Πρακτικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Μακρή, παρακαλώ να το καταθέσετε στα Πρακτικά γιατί είναι όντως πολύ σοβαρό.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Το συνολικό ποσό απαιτούμενης χρηματοδότησης από την Γενική Γραμματεία σε ευρώ, είναι οκτακόσιες δέκα χιλιάδες ευρώ. Όπως σας είπα προηγουμένως το Πρωτόκολλο έχει πάρει ημερομηνία 12.06.2015, την ώρα που εμείς, όπως θυμάστε,

ζητούσαμε στην Επιτροπή επιμόνως να προσέλθει ως βασικός μάρτυρας για την υπογραφή αυτής της Σύμβασης. Και την ώρα βέβαια που στην ουσία…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Και ήδη εξετάζαμε το σκάνδαλο Siemens με τον κ. Βαλυράκη, να έχει προσέλθει τρεις φορές στην Επιτροπή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Με το έγγραφο αυτό και με την πράξη αυτή, αναγνωρίζουν τη συμφωνία, άρα, έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είχε καταγγείλει και ο Πρωθυπουργός, τότε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Σας είπα, δεν γνωρίζω εάν είναι εν αγνοία του όλο αυτό, ωστόσο όμως, δεν μπορεί μια Κυβέρνηση να πατάει σε δύο βάρκες και ιδίως όταν αυτή εξαγγέλλει ότι θα καταπολεμήσει την διαπλοκή στους Έλληνες πολίτες, αφού έχει παραιτηθεί και αφού έρχονται μπροστά μας εκλογές και βγαίνουν με τη σημαία της καταπολέμησης της διαπλοκής. Επομένως, δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια δηλαδή να καταγγέλλει τη διαπλοκή και από την μία να εμποδίζει την εξέταση βασικών εμπλεκομένων σε αυτή την διαπλοκή.

Τη διαπλοκή ή την πατάσσεις ή αποτελείς μέρος της και όσοι αποτελούν γενικά μέρος της, δηλώνουν μόνο με λόγια ότι θα την πατάξουν και πότε δεν το κάνουν. Αυτό έχει αποδειχθεί βασικά. Καταλαβαίνω ότι η Ν. . δεν είναι το μόνο κόμμα που μια παρελκυστική πολιτική παρέχει αυτή την ασυλία στον κ. Στουρνάρα που είναι βασικός μάρτυρας και είναι σήμερα απόντες από την Επιτροπή. Ωστόσο, δεν μπορώ να το αντιληφθώ σε καμία περίπτωση για τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν ο Πρωθυπουργός της Χώρας προεκλογικά σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα, στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, το χαρακτήρισε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Το πιο βασικό είναι πως εξήγγειλε, ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε ως Πρωθυπουργός της χώρας τη διακυβέρνηση της, θα ακύρωνε τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Γερμανική Εταιρία και θα ανέθετε την εκτίμηση της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο σε τρίτους, διεκδικώντας Δικαστικά την αντίστοιχη αποζημίωση.

Και ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι η συμφωνία της Κυβέρνησης με την εταιρία βασίστηκε, είναι τα λόγια του, «στη λογική, που χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις» και παράλληλα είχε ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να τοποθετηθεί απέναντι σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον νομικό του σύμβουλο Γιάννη Καρακώστα, να αμοίβεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Καράκωστα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Καράκωστα, με συγχωρείτε, γιατί υπήρχε ένα θέμα, εάν είναι Καρακώστας ή Καράκωστας και εάν είναι από ό,τι θυμάμαι αυτό το παιχνίδι που είχε παιχτεί εδώ, να αμείβεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens κατά την περίοδο Διοίκησης του Χριστοφοράκου. Γενικότερα τότε ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα περί χρονικής επιμήκυνσης δημοσιονομικής προσαρμογής και είχε κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό τότε, ότι μέσα από το σύνθημα Ανάπτυξης, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πάντων, την πώληση νησιών και τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων. Είχε πει χαρακτηριστικά, ότι η διευθέτηση κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες, αυτό ήταν βέβαια η εκτίμηση από την πλευρά της Κυβέρνησης που ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα και είχε δηλώσει ότι ξέρετε, ο κ. Στουρνάρας, πάρα πολύ καλά, δεν είμαι βρώμικος, ήρθα να κάνω μια δουλειά από πατριωτικό καθήκον και μετά θα αποχωρήσω.

Και επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ότι ο φάκελος του συμβιβασμού βρισκόταν ήδη στο γραφείο του -από τους προκατόχους του- και είπε χαρακτηριστικά, «ξέρετε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια στιγμή με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος» και βέβαια, αμφισβήτησε την εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για της Siemens, αναφορικά με το ύψος της ζημιάς για το Δημόσιο, δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία χαρακτήρισε ασύμμετρη ως προς στις συνολικές αποζημιώσεις τις οποίες είχε καταβάλει η εταιρία παγκοσμίως. Θα ήθελα όμως, σε αυτό το σημείο, βέβαια, υπάρχει μια σύμπτωση που θυμάμαι εδώ, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου εάν δεν κάνω λάθος, με τον κ. Αθανασίου μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της Siemens, ο οποίος είχε δηλώσει το ίδιο πράγμα με τον κ. Στουρνάρα. Έχουνε μια σύμπτωση.

Είναι συμπτωματικό; Δεν ξέρω; Το ότι έχουν ταύτιση απόψεων. Αμφισβήτησε ο κ. Αθανασίου ότι η ζημιά ήταν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, θέλει καλύτερη εκτίμηση επί του τζίρου. Νομίζω το θυμάστε. Το ότι πήγαν στα μαύρα ταμεία, πρέπει να αποδειχθεί, να προκύψει από τα πορίσματα, δεν μπορείτε να λέτε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, όταν δύο δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η εκτίμηση των γεγονότων, είχε πει χαρακτηριστικά και θυμάμαι κύρια Κωνσταντόπουλου ότι του είχατε πει ως Πρόεδρος της Επιτροπής ό,τι εάν θέλετε να τα πείτε στο μικρόφωνο αυτά που λέτε, γιατί τα είχε πει εκτός μικροφώνου.

Να πούμε τώρα ότι ο κ. Αθανασίου, ως Πρόεδρος τότε της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, είχε πάει μάρτυρας υπεράσπισης του Ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού, που είχε χειριστεί το σκάνδαλο της Siemens. Να πούμε ότι ο ίδιος ερωτώμενος, νομίζω από εσάς, για τη σχέση του με τον κ. Σικέλη, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διαφάνειας και του νομικού τμήματος της Siemens Ελλάδος στη μετα – Χριστοφοράκου περίοδο, αποκάλυψε ότι έχει σχέση προσωπική, φιλική, όπως σας είπε. Εμπλέκεται, δηλαδή, στη ουσία ένα πρόσωπο που έχει σχέσεις προσωπικές με ανθρώπους, οι οποίοι ήταν επικεφαλής των τμημάτων της Siemens που οι ίδιοι οι επικεφαλής τους δήλωναν μπροστά στο προσωπικό ότι η εταιρεία τους λάδωνε πολιτικούς και κόμματα.

Επίσης, καταλαβαίνω το ότι η Ν. . δεν θέλει να παρευρίσκεται και έκανε τα πάντα για να εμποδίσει στην ουσία το να ολοκληρώσει αυτή η Επιτροπή το έργο της, την εξέταση του βασικού μάρτυρα για την υπόθεση της Siemens του κ. Στουρνάρα, καθώς, όπως διαβάζουμε και από τα δημοσιεύματα και άλλο μέλος της, ο οποίος είναι εν ενεργεία βουλευτής φέρεται εμπλεκόμενος με το σκάνδαλο Siemens.

Διαβάζω σε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» στις 5/6/2008, «Εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο της Siemens.». «Τεράστια ερωτηματικά για τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εταιρία Siemens δημιουργούνται από την αποκάλυψη ότι ο βουλευτής της Ν. . συναλλάχθηκε με την γερμανική εταιρία από την οποία προμηθεύτηκε συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικά κέντρα κ.α., κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2007 και αποπλήρωσε το χρέος του μόλις την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου.».

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποιου έτους;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Του 2007 απ΄ό,τι λέει εδώ. Προμηθεύτηκε συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικά κέντρα κ.α. κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 2007 και αποπλήρωσε το χρέος του μόλις την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου, γιατί είναι το δημοσίευμα του 2008, Η αντίστοιχη επιταγή ύψους 43.000 € του κ. Μητσοτάκη κατατέθηκε στην Τράπεζα Alpha Bank μόλις τρεις μέρες μετά την κατάθεση του πρώην λογιστή της

Siemens στον Ανακριτή κατά την οποία αποκαλυπτόταν η σχέση του βουλευτή με την εταιρία. Οι προμήθειες είναι της τάξης περίπου των 120.000 € και εκδόθηκαν από την Siemens και Fujitsou Siemens και άρχισαν δε να πληρώνονται στις αρχές του 2008. Η σύμπτωση της αποπληρωμής με την κατάθεση στις ανακριτικές αρχές είναι ένα σημείο που εντοπίζεται από πολλές πλευρές ως τουλάχιστον περίεργο ενώ το σημαντικότερο είναι πως ένας πολιτικός είχε τέτοιες επαφές με τη γερμανική εταιρεία όταν εκείνη την περίοδο, δηλαδή το καλοκαίρι του 2007, ήταν γνωστό ότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές ερευνούσαν τα μαύρα ταμεία για μίζες της Siemens προς πολιτικούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ερωτηματικά προκύπτουν και από την αποκάλυψη ότι στον Ανακριτή κατατέθηκαν και τιμολόγια άλλων εταιριών, όπως ANADELTA, COMCONET LTD, που προμήθευσαν το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη και τα οποία βρέθηκαν στο λογιστήριο της Siemens. Αυτό είναι ένα παράλογο βέβαια, όπως καταλαβαίνετε. Στον ανακριτή κατατέθηκαν, επίσης και τιμολόγια της Siemens για την προμήθεια συσκευών και άλλων προϊόντων της εταιρίας, με αποδέκτη τον κ. Λεωνίδα Δραγουμάνο, στενό συνεργάτη της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Επομένως, λοιπόν, όταν υπάρχουν εν ενεργεία βουλευτές και ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού σε λίγες ημέρες δεν μπορεί να απουσιάζουν αυτή τη στιγμή από την ύψιστη αυτή Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα που οφείλουν να γνωρίζουν, αφού ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού, η Βουλή συνεδριάζει μέχρι την ημέρα που θυροκολλείται το Προεδρικό Διάταγμα. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, επομένως πρέπει και τους καλώ να προσέλθουν, ώστε να μην λένε ότι κατηγορούμε χωρίς να υπάρχουν και να δίνουν απαντήσεις. Είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει εμπλοκή του κ. Σαμαρά, του κ. Μητσοτάκη, του κ. Αθανασίου στο σκάνδαλο με τη Siemens.

Θυμάστε ότι η σύμβαση για τη Siemens είχε πραγματοποιηθεί μετά από διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιήσει ο κ. Παμπούκης, ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, αργότερα νομίζω ήταν ο σύμβουλος του κ. Βενιζέλου και αργότερα του κ. Σαμαρά, δηλαδή ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, εκλεκτός όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα του κ. Βενιζέλου. Είχαν, λοιπόν, καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία – συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Siemens καταργώντας στην ουσία όλη αυτή τη δουλειά που είχαν κάνει οι Έλληνες βουλευτές και η Εξεταστική Επιτροπή.

Ωστόσο, όμως και ο κ. Ζανιάς και ο κ. Σαχινίδης και ο κ. Στουρνάρας δεν την υπέγραψαν τότε αν θυμάστε, ενώ για να κυρωθεί, που είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα κύρωσης αυτής της σύμβασης, πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 45 ημερών.

Αυτό δεν έγινε, παρόλο που υπεγράφη από την πλευρά της επιχείρησης, ωστόσο όμως αν δει κάποιος τις ημερομηνίες που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής κυβέρνησης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, στις 23 Αυγούστου 2012, δηλαδή με καθυστέρηση στην ουσία πέντε μηνών και μία ημέρα πριν από την επίσημη συνάντηση στο Βερολίνο Μέρκελ – Σαμαρά στις 24/8/2012, δημιουργεί λοιπόν απορίες μήπως ο κ. Στουρνάρας, υπέγραψε μία ημέρα πριν από το ταξίδι του κυρίου Σαμαρά στο Βερολίνο με το «πιστόλι στον κρόταφο».

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν νομίζω με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά σίγουρα ενόψει του ταξιδιού στο οποίο συνόδευσε τον κ. Σαμαρά και ο κ. Παπασταύρου ελεγχόμενος για την λίστα «Λαγκάρντ».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Προφανώς, μπροστά στην απειλή μάλλον της ματαίωσης αυτού του ταξιδιού, όπως είχε δηλωθεί τότε από τον Πρωθυπουργό, διότι αυτό είχε δηλώσει, ότι η Μέρκελ προφανώς πίεζε και του είπε ότι θα ακυρώσει τη συνάντησή τους αν δεν υπογραφεί, και έτσι υπεγράφη αυτή η Σύμβαση, για την οποία καλούμε τον κ. Στουρνάρα και δεν έρχεται. Δεν μας κάνει την τιμή να προσέλθει στην Επιτροπή και δεν μας κάνουν την τιμή και οι υπόλοιποι βέβαια Βουλευτές της Επιτροπής.

Επειδή, λοιπόν, τα έχω δει όλα αυτά, εγώ καλώ τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, να έρθουν τα μέλη, αφού θα διακόψετε κατά την εισήγησή σας για δύο ώρες για να υπάρχει απαρτία, για τα δύο θέματα που ο ίδιος κατήγγειλε, όπως σας είπα ως τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε εντάξει, να έχουμε συνέπεια λόγων και έργων και να αποδείξει τελικά ότι είναι εν αγνοία του όλο αυτό το σκηνικό, αλλιώς θα δημιουργήσει εύλογες υποψίες και στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε εμάς, οι οποίοι τον εμπιστευτήκαμε. Μάλιστα, εγώ προσωπικά συνεργάστηκα και μαζί του προκειμένου στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α το οποίο βέβαια καταπατήθηκε στην πορεία. Ωστόσο και γι’ αυτό το θέμα, επειδή είναι ένα τεράστιο θέμα στο οποίο πρέπει να χυθεί άπλετο φως, θα πρέπει να προσέλθουν νομίζω οι Βουλευτές για να συνεχίσουμε τη διαδικασία.

Επίσης, διαβάζοντας και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens το 2011, που ήταν της Επιτροπής που είχε κάνει μια εξαιρετική δουλειά τότε με Πρόεδρό της τον κ. Βαλυράκη όπου εξετάσαμε, υπάρχει, θα σας διαβάσω ένα κομμάτι – γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, όπως είπα καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν να προσέλθουν – αλλά μου έκανε εντύπωση και θα ήθελα να σας το διαβάσω.

Η Εξεταστική Επιτροπή λοιπόν, εξέδωσε αυτό το πόρισμα, που έχω μπροστά μου, τον Ιανουάριο του 2011, με το οποίο πρότεινε την παραπομπή δώδεκα πρώην Υπουργών σε Προανακριτική Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών: Μιχάλη Λιάπη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Γιάννη Παπαθανασίου, Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρων Πολύδωρα από πλευράς της ΝΔ και Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Χρήστο Βερελή, Νίκο Χριστοδουλάκη από πλευράς του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ωστόσο, στις 25/8/2011, όπως φαίνεται από τα πρακτικά των επιτροπών οι τότε συμμετέχοντες στην Εξεταστική Επιτροπή, κοινοβουλευτικοί, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όπως προκύπτει από τα πρακτικά, εάν κάποιος τα διαβάσει, για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Γιατί όπως σας είπα, εδώ δεν είναι ότι υπάρχουν ευθύνες, ήταν για να διερευνηθούν, γιατί το πόρισμα στη σελίδα 281, αναφέρει ότι είναι προφανές ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για παράδειγμα, δεν διαχειρίστηκε με την πρέπουσα προσοχή τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν διαπιστευμένη με την ιδιότητά του ως Υπουργού και έτσι προτείνεται η διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών. Αυτό ήταν για να δημιουργηθεί η Προανακριτική λοιπόν, η οποία να δει εάν υπάρχει λόγος για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών.

Ωστόσο, όμως, για τη σύσταση αυτής της Προανακριτικής Επιτροπής διαφώνησαν μεταξύ τους με τους γνωστούς, προφανείς τρόπους που παρατηρήσαμε κι εμείς.

Κανένας υπουργός δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, κανένας πρωθυπουργός δεν λογοδότησε, ασχέτως, βέβαια, εάν επί των ημερών τους οι μίζες έμπαιναν και έβγαιναν στα κομματικά ταμεία και σε προσωπικούς λογαριασμούς. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα ο κ. Τσουκάτος ομολογούσε ότι μετέφερε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τις μίζες της γερμανικής εταιρείας με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία πρότεινε την παραπομπή 12 υπουργών, στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ν. . με προεξάρχοντα τον κ. Σημίτη και οι οποίοι δήλωναν προκλητικά – αν θυμάστε – ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στη δικαιοσύνη.

Βέβαια, κλείνοντας και με συγχωρείτε, έλεγαν ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στη δικαιοσύνη. Αν θυμάστε ο κ. Βαλυράκης, εδώ, μας είχε αποκαλύψει στοιχεία, νομίζω στις 2 φορές που τον είχατε καλέσει. Τον ευχαριστούμε, αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω και προσωπικά ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το έργο που έκανε για τη χώρα, για τον κόσμο για τους πολίτες και για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά τα οποία μας δημοσιοποίησε προκειμένου ο ελληνικός λαός και οι πολίτες να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία. Κυρία Πρόεδρε, σας χαιρετίζω που αυτά τα στοιχεία τα αναρτήσατε στη «Διαύγεια» της Βουλής προκειμένου να μπορούν νομικοί αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης να έχει πρόσβαση σ’ αυτά και να τα μελετήσει. Αν θυμάστε είχε πει ότι επειδή το σύστημα αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε είχε βάλει όλα τα προσκόμματα στη δικαιοσύνη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, δηλαδή ότι υπάρχει έγγραφο του Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους ανακριτές και όλη την εισαγγελική ιεραρχία να μην λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις της εξεταστικής επιτροπής.

Η δικαιοσύνη δε μας έδινε τη δικογραφία, κανείς δε βοήθησε ούτε οι ανεξάρτητες αρχές ούτε τα υπουργεία και στείλαμε συνεργείο της Βουλής να φωτοτυπήσει έγγραφα της δικογραφίας. Να πω ότι επισήμανε ο κ. Βαλυράκης ότι η επιτροπή ήταν παραπεμπτική για 12 πρώην υπουργούς, όπως σας διάβαζα από το πόρισμα της Ν. . και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όπως είπε είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε το μεγαλύτερο ιστορικά σκάνδαλο διαφθοράς σε επίπεδο Ευρώπης και είναι ηθικό ζήτημα κύρους του ελληνικού κράτους. Τέλος, συμπλήρωσε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κυβέρνηση όλες οι εξουσίες που υστέρησαν στο να κάνουν το καθήκον τους, θα πρέπει, έστω και τώρα, να βοηθήσουν να εκκαθαριστεί το σκάνδαλο. Μάλιστα ανέφερε για εκείνη τη συνεδρίαση, ότι η αγωνία ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μην ξεκινήσει η διαδικασία άσχετα με το τι πόρισμα θα έβγαζε.

Υπήρξε σαφής αντιπερισπασμός ώστε να πάει αλλού το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σας θυμίζω ότι κανένα συστημικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δεν πρόβαλε πέρα από τους τσακωμούς, τους υποτιθέμενους του κ. Μεϊμαράκη με εσάς, και κάποιους που μπαινόβγαιναν, εδώ, όπως του κ. Γεωργιάδη, προκειμένου σαν ένα θέατρο σκιών να προκαλούν φασαρίες για να μην συνεχίσει η Επιτροπή, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα να μην μπορέσω και εγώ να υποβάλω ερωτήματα πάνω σ’ αυτά που είχε καταθέσει ο κ. Βαλυράκης και να τον ρωτήσω ποιος ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου; Αν έχει αυτό το έγγραφο; Αν μπορούσε να μας το διαβιβάσει προκειμένου να δούμε την αλήθεια.

Ευχαριστώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εγώ, νομίζω, ότι εξαντλήσαμε το θέμα αυτό και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός παρακολούθησε με απόλυτη διαφάνεια όλη αυτή την διαδικασία, και πλέον, κατάφωρα, μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα πια. Δεν έχουμε ενδείξεις, ότι σύσσωμο πια όλο το μνημονικό – πλέον – τόξο, όλα τα πολιτικά Κόμματα της χώρας, αυτή την στιγμή «κουκουλώνουν» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έπληξε τη χώρα, ένα από τα σκάνδαλα που οι ίδιοι κατηγορούσανε όταν ήταν Αντιπολίτευση.

Εγώ, παρόλο που στην προηγούμενη συνεδρίαση έκανα έκκληση στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να προσέλθουν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να μπορέσει ο ελληνικός λαός και εμείς να μάθουμε τι ακριβώς ειπώθηκε σε αυτή την συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα.

Επίσης, για την προσαγωγή του κ. Στουρνάρα, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα, καθώς είναι αυτός ο υπεύθυνος και υπαίτιος για την σκανδαλώδη αυτή σύμβαση την οποία υπέγραψε σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημόσιου. Ωστόσο όμως, ξέρετε, μπορεί να νομίζουν τώρα διθυραμβικά, ότι σύσσωμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ότι έχουνε κερδίσει, ωστόσο όμως η αλήθεια πάντα αποκαλύπτει τον εαυτό της και ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θα αγωνιστούμε για την αλήθεια.

Σε ότι αφορά την σύμβαση για την SIEMENS, έχει ήδη αναληφθεί η πρωτοβουλία για την σύμβαση αυτή, όπως σας είχα πει από μια ομάδα φορολογουμένων πολιτών, η οποία έχει κατατεθεί στο ΣτΕ για την ακύρωσή της, δηλαδή, υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Υπάρχουν τρόποι, όπως είπατε και εσείς στην επιστολή που στείλατε στον κ. Γλέζο, όταν είναι ενεργοί οι πολίτες και ο λαός και όταν υπάρχουν εκπρόσωποί τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που δεσμεύονται ότι δεν θα τους προδώσουν ποτέ, τότε υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα για τον λαό δεν έσβησε. Πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Θα παλέψουμε και η αλήθεια κάποτε θα αποκαλυφθεί για το ρόλο που έπαιξαν όλοι μαζί προκειμένου να βλάψουν αυτό τον λαό και να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον. Είναι τιμή μου που υπήρξα μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Κάναμε ένα μεγάλο αγώνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με δική σας βέβαια πρωτοβουλία. Όλα αυτά τα στοιχεία που ήδη συλλέξαμε υπάρχουν εκεί, μπορούν να αναζητηθούν από τους πολίτες. Τα έχετε αναρτήσει για πρώτη φορά νομίζω στα κοινοβουλευτικά στη Διαύγεια έτσι όπως πρέπει να αναρτώνται και έτσι ΄όπως συμβαίνει σε όλα τα πολιτισμένα και δημοκρατικά κοινοβούλια του κόσμου. Σας είχα πει και στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας όλα τα πρακτικά των επιτροπών συμπεριλαμβανομένου και της επιτροπής των εξοπλιστικών, αναρτώνται με απόλυτη διαφάνεια στο site του κοινοβουλίου τους, όπως και στην Αργεντινή που η πρόεδρός τους αναρτούσε ακόμη και τις συμβάσεις προκειμένου οι πολίτες της Αργεντινής να μαθαίνουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Η διαφάνεια αποτελεί ένα ύψιστο καθήκον που έχει το Κοινοβούλιο, προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα υποβρυχίων, μιζών και όλων αυτών που πλήττουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Ωστόσο, να σας πω ότι είμαι υπερήφανη γι’ αυτούς τους 8 μήνες. Έκανα από την πλευρά μου ότι καλύτερο μπορούσα για να αναδειχθούν θέματα, τα οποία από την πλευρά της αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια είχα στηρίξει και για τα οποία είχα παλέψει. Νομίζω ότι οι δρόμοι της ελπίδας είναι μπροστά. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε προκειμένου κάποια στιγμή στη χώρα αυτή και να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να πάει η χώρα μπροστά όπως της αξίζει και οι άνθρωποι αυτοί που συνέλαβαν στο σκοταδισμό να πάνε εκεί που τους αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και βέβαια να αποδοθούν και οι ευθύνες, οι οποίες τους αναλογούν για τη ζημιά, την οποία έχουν κάνει σ’ αυτή τη χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ. Τελευταία συνεδρίαση, οπότε κλείνουμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Να είστε καλά και σας ευχαριστώ που έχετε υπάρξει μία υποδειγματική βουλευτής με επιμονή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με παρουσία και με αναζήτηση στοιχείων, με συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας, που είναι και αυτή μεταξύ των καθηκόντων μας ως βουλευτών, η συμβολή στη διαφάνεια και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Με συγχωρείτε πολύ, θα πρέπει να διευκρινίσουν για ποιο λόγο σήμερα δεν παρευρίσκονται, όπως ορίζει το καθήκον τους οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής στη συγκεκριμένη Επιτροπή, που ξαναθυμίζω, όπως είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι κατήγγειλαν και νομίζω ότι είχαν συμμετάσχει και στην επίκαιρη επερώτηση που είχατε καταθέσει τότε ως ΣΥΡΙΖΑ με καταγγελτικούς λόγους κατά του προσώπου του κ. Στουρνάρα. Σας θυμίζω τον διαπληκτισμό που υπήρξε μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του κ. Καμμένου όταν του είπε ο κ. Στουρνάρας, δεν σας απαντώ. Είναι γνωστός ο διάλογος που υπήρξε στην άρνηση του κ. Στουρνάρα να απαντήσει στον κ. Καμμένο για την πληρωμή ομολόγου στη δευτερογενή αγορά.

Όλα αυτά, βέβαια, σας είπα ότι έχουν καταγραφεί πλέον και στη συνείδηση του λαού και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί. Λυπάμαι που αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα παραβίασε κάθε αρχή, κάθε αξία, την ιδρυτική διακήρυξη, την οποία είχαν υπογράψει 200.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων, ως ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του και εγώ. Λυπούμαι, λοιπόν, για λογαριασμό τους από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι με εντιμότητα υπηρέτησαν τις αρχές και τις αξίες του κόμματος του μοναδικού στο οποίο υπήρξα μέλος του. Ωστόσο, όπως σας είπα, ο λαός είναι σοφός και στο τέλος τιμωρεί αυτούς οι οποίοι τον προδίδουν.

Θα ήθελα, αν μπορείτε, να μας πείτε για το περιεχόμενο της δικογραφίας, δηλαδή, τι αφορά.

Δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση ΕΔΩ

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: