Breaking News

Οι Υπουργοί της λίστας Siemens σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής | 26.08.2015

Απόσπασμα της από 26 Αυγούστου 2015, τοποθέτησης της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  με θέματα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens.

(Κατόπιν αναβολής των συνεδριάσεων της 24ης και της 25ης Αυγούστου 2015, λόγω έλλειψης απαρτίας.)

Ραχήλ Μακρή: Επίσης, διαβάζοντας και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της  Siemens το 2011, που ήταν της Επιτροπής που είχε κάνει μια εξαιρετική δουλειά τότε με Πρόεδρό της τον κ. Βαλυράκη όπου εξετάσαμε, υπάρχει, θα σας διαβάσω ένα κομμάτι – γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, όπως είπα καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν να προσέλθουν – αλλά μου έκανε εντύπωση και θα ήθελα να σας το διαβάσω.

Η Εξεταστική Επιτροπή λοιπόν, εξέδωσε αυτό το πόρισμα, που έχω μπροστά μου, τον Ιανουάριο του 2011, με το οποίο πρότεινε την παραπομπή δώδεκα πρώην Υπουργών σε Προανακριτική Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών: Μιχάλη Λιάπη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Γιάννη Παπαθανασίου, Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρων Πολύδωρα από πλευράς της ΝΔ και Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Χρήστο Βερελή, Νίκο Χριστοδουλάκη από πλευράς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ωστόσο, στις 25/8/2011, όπως φαίνεται από τα πρακτικά των επιτροπών οι τότε συμμετέχοντες στην Εξεταστική Επιτροπή, κοινοβουλευτικοί, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όπως προκύπτει από τα πρακτικά, εάν κάποιος τα διαβάσει, για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Γιατί όπως σας είπα, εδώ δεν είναι ότι υπάρχουν ευθύνες, ήταν για να διερευνηθούν, γιατί το πόρισμα στη σελίδα 281, αναφέρει ότι είναι προφανές ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για παράδειγμα, δεν διαχειρίστηκε με την πρέπουσα προσοχή τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν διαπιστευμένη με την ιδιότητά του ως Υπουργού και έτσι προτείνεται η διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών. Αυτό ήταν για να δημιουργηθεί η Προανακριτική λοιπόν, η οποία να δει εάν υπάρχει λόγος για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών.

Ωστόσο, όμως, για τη σύσταση αυτής της Προανακριτικής Επιτροπής διαφώνησαν μεταξύ τους με τους γνωστούς, προφανείς τρόπους που παρατηρήσαμε κι εμείς.

Κανένας υπουργός δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, κανένας πρωθυπουργός δεν λογοδότησε, ασχέτως, βέβαια, εάν επί των ημερών τους οι μίζες έμπαιναν και έβγαιναν στα κομματικά ταμεία και σε προσωπικούς λογαριασμούς. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα ο κ. Τσουκάτος ομολογούσε ότι μετέφερε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τις μίζες της γερμανικής εταιρείας με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία πρότεινε την παραπομπή 12 υπουργών, στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της ΝΔ με προεξάρχοντα τον κ. Σημίτη και οι οποίοι δήλωναν προκλητικά – αν θυμάστε – ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στη δικαιοσύνη.

Βέβαια, κλείνοντας και με συγχωρείτε, έλεγαν ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στη δικαιοσύνη. Αν θυμάστε ο κ. Βαλυράκης, εδώ, μας είχε αποκαλύψει στοιχεία, νομίζω στις 2 φορές που τον είχατε καλέσει. Τον ευχαριστούμε, αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω και προσωπικά ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το έργο που έκανε για τη χώρα, για τον κόσμο, για τους πολίτες και για όλα αυτά τα πολύ σημαντικά τα οποία μας δημοσιοποίησε προκειμένου ο ελληνικός λαός και οι πολίτες να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία.

Κυρία Πρόεδρε, σας χαιρετίζω που αυτά τα στοιχεία τα αναρτήσατε στη «Διαύγεια» της Βουλής προκειμένου να μπορούν νομικοί αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης να έχει πρόσβαση σ’ αυτά και να τα μελετήσει. Αν θυμάστε είχε πει ότι επειδή το σύστημα αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε είχε βάλει όλα τα προσκόμματα στη δικαιοσύνη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, δηλαδή ότι υπάρχει έγγραφο του Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους ανακριτές και όλη την εισαγγελική ιεραρχία να μην λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις της εξεταστικής επιτροπής.

Η δικαιοσύνη δε μας έδινε τη δικογραφία, κανείς δε βοήθησε ούτε οι ανεξάρτητες αρχές ούτε τα υπουργεία και στείλαμε συνεργείο της Βουλής να φωτοτυπήσει έγγραφα της δικογραφίας. Να πω ότι επισήμανε ο κ. Βαλυράκης ότι η επιτροπή ήταν παραπεμπτική για 12 πρώην υπουργούς, όπως σας διάβαζα από το πόρισμα της ΝΔ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Όπως είπε είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε το μεγαλύτερο ιστορικά σκάνδαλο διαφθοράς σε επίπεδο Ευρώπης και είναι ηθικό ζήτημα κύρους του ελληνικού κράτους. Τέλος, συμπλήρωσε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κυβέρνηση όλες οι εξουσίες που υστέρησαν στο να κάνουν το καθήκον τους, θα πρέπει, έστω και τώρα, να βοηθήσουν να εκκαθαριστεί το σκάνδαλο. Μάλιστα ανέφερε για εκείνη τη συνεδρίαση, ότι η αγωνία ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μην ξεκινήσει η διαδικασία άσχετα με το τι πόρισμα θα έβγαζε.

Υπήρξε σαφής αντιπερισπασμός ώστε να πάει αλλού το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σας θυμίζω ότι κανένα συστημικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δεν πρόβαλε πέρα από τους τσακωμούς, τους υποτιθέμενους του κ. Μεϊμαράκη με εσάς, και κάποιους που μπαινόβγαιναν, εδώ, όπως του κ. Γεωργιάδη, προκειμένου σαν ένα θέατρο σκιών να προκαλούν φασαρίες για να μην συνεχίσει η Επιτροπή, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα να μην μπορέσω και εγώ να υποβάλλω ερωτήματα πάνω σ’ αυτά που είχε καταθέσει ο κ. Βαλυράκης και να τον ρωτήσω ποιος ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου; Αν έχει αυτό το έγγραφο; Αν μπορούσε να μας το διαβιβάσει προκειμένου να δούμε την αλήθεια.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτή εδώ: http://wp.me/p53plE-2Fw

Δείτε ολόκληρη την συνεδρίαση εδώ: http://wp.me/p53plE-2Fz

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: