Breaking News

Βουλευτές καλύπτουν τον Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αποσπάσματα από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας 24, 25 και 26 Αυγούστου 2015

Αποσπάσματα των από 24, 25 και 26 Αυγούστου 2015, ομιλιών της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπενθυμίσω και ιδίως για τους πολίτες που παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι οι Βουλευτές – μέλη των Επιτροπών της Βουλής, δεν παίρνουν εντολές ούτε από Προεδρεία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε από τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ασκήσουν το καθήκον τους, που είναι να προσέρχονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Αυτό είναι ένα ακόμα ατόπημα από τους ανθρώπους, που ήδη αυτή την ώρα ζητούν για ακόμη μια φορά την ψήφο του ελληνικού λαού, όταν οι ίδιοι, έχουν στην ουσία αυτοκαταργήσει τον εαυτό τους.

Είναι πλέον πασιφανές ότι οι Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους, ούτε ικανούς αλλά ούτε άξιους για να συμμετέχουν στο νομοθετικό έργο και βέβαια έχουν επικεντρωθεί, όπως παρακολουθώ γνωρίζοντας τα μέλη της Επιτροπής, στη διαδικασία ψήφων για την πολιτική τους επιβίωση. Οφείλουν λοιπόν να γνωρίζουν, όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, τουλάχιστον από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τον εκλογικό νόμο, καθώς βάσει αυτών των θεσμικών κειμένων επιβάλλεται η συνέχεια της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ακόμη και αν η Κυβέρνηση έχει παραιτηθεί, καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι δεν υπάρχει έκδοση Προεδρικού Διατάγματος προκήρυξης εκλογών.

Αποτελεί λοιπόν πολιτικό «πλιάτσικο», η επιθυμία τηλεοπτικής προβολής με χρήματα του ελληνικού λαού, κομματικών θέσεων, υπεράσπισης μνημονιακών πολιτικών και πολιτικών λιτότητας, αντί για τη διενέργεια του καθήκοντος του Βουλευτή, που είναι να συμμετέχει στις επιτροπές και στη νομοθέτηση.

Αποτελεί πολιτικό πλιάτσικο να θεωρείς ότι έχει τελειώσει το Νομοθετικό Έργο, γιατί σας άκουγα ευθύνες από το κανάλι της Βουλής στην Διάσκεψη των Προέδρων να επικαλείστε μια επιστολή του κ. Νικολόπουλου. Η επιστολή του κ. Νικολόπουλου, την οποία αναζήτησα σήμερα και μου έδωσαν από την Γραμματεία, από το πρακτικά, φαίνεται ότι εκφράζει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουλάχιστο των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι όπως σας είπα δεν θεωρούν τους εαυτούς τους πια ικανούς και άξιους για τη συμμετοχή τους στο Νομοθετικό Έργο.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της Βουλευτή εδώ: http://wp.me/p53plE-1Da

25 Αυγούστου 2015

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι φανερό, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων κοινοβουλευτικών ομάδων, έχουν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στην διαδικασία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και με αυτόν τον τρόπο, παραλύουν την διαδικασία της Βουλής, την διαδικασία συνεδρίασης της Βουλής, και κυρίως παραλύουν, μια διαδικασία η οποία είχε δρομολογηθεί από τον Ιούνιο του 2015, την διαδικασία κλήσης του πρώην Υπουργού Οικονομικών του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος οφείλει να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε σχέση, με το γεγονός ότι, παρά το ομόφωνο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την SIEMENS, που μιλά για ζημιά, του ελληνικού δημοσίου τουλάχιστον, των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, από την παράνομη συμπεριφορά και κακουργηματική συμπεριφορά που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο του σκανδάλου SIEMENS, την οποία χαρακτηρίζει, και ως εγκληματική οργάνωση, δεν έχει καταστεί δυνατή, η εμφάνιση κ. Στουρνάρα.

Θα ήθελα, πριν από όλα, να δώσω κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις, και να σας ενημερώσω εσάς, που παρίστασθε, στην διαδικασία της Επιτροπής, ως μέλη της, η κυρία Μακρή και ο κ. Πετράκος, και τον κ. Κώτσια που παρίσταται ως Βουλευτής μη μέλος της Επιτροπής, όπως έχουμε επιτρέψει σε όλες της συνεδριάσεις και αυτής της Επιτροπής, και κάθε Επιτροπή στην οποία προεδρεύω.

Ωστόσο, φαίνεται ότι με πολύ συντονισμένο τρόπο όλα τα Κόμματα της Βουλής, εν μέρει ή εν όλω, πλην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα αφαιρέσουν την ιδιότητα των μελών της από τα μέλη της. Προσωπικά είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και δε μπορεί στο όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να εμφανίζονται δήθεν αποφάσεις, δήθεν Προεδρείου που δεν ελήφθησαν ποτέ.

Και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λαϊκής Ενότητας η οποία παρίσταται, παρίστατο και χθες. Όλα τα υπόλοιπα Κόμματα δεν παρίστανται και σαμποτάρουν τη διαδικασία αυτή, πράγμα ιδιαιτέρως οχληρό, από τη στιγμή μάλιστα που είναι απολύτως σαφές με βάση και το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής ότι οι διαδικασίες που δρομολογούνται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία λειτουργεί ως οιονεί Εξεταστική Επιτροπή, δεν αναστέλλονται ούτε καν με τη λήξη της τακτικής συνόδου, παύουν όμως με τη διάλυση της Βουλής που τις διόρισε ή με τη λήξη της βουλευτικής περιόδου. Πριν τη διάλυση, λοιπόν, της Βουλής, η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει κανονικά και εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να την παραλύσουν θα πρέπει να εξηγήσουν το γιατί

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Να γνωρίζει ότι η Πολιτεία έχει τρόπους να προσάγει βιαίως, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, όποιον δεν συνεργάζεται.

Έτσι, λοιπόν, σας καλώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενεργοποιήσετε τις σχετικές διατάξεις και θα ήθελα να ενημερώσω και τα όργανα της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας ότι η μη συνεργασία στις επιταγές του νόμου αφενός αποτελεί παράβαση καθήκοντος και αφετέρου δεν ταιριάζει με τη νομιμότητα και τη σκληρή εργασία που επιτελούν οι χιλιάδες συνάδελφοί τους σε αντίξοες συνθήκες. Είμαι σίγουρη, ειδικά για τους εισαγγελείς και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, ότι θα επιτελέσουν τα νόμιμα και αυτή η εμπιστοσύνη μου πηγάζει από το μέχρι τώρα έργο των λειτουργών της δικαστικής εξουσίας.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτή εδώ: http://wp.me/p53plE-2FM

Δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση εδώ: http://wp.me/p53plE-2FI

26 Αυγούστου 2015

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι σύμφωνα με την επιστολή του κ. Νικολόπουλου που έστειλε σε εσάς στην Διάσκεψη των Προέδρων στις 23 Αυγούστου του 2015 και την οποία ζήτησα επισήμως από την Γραμματεία και μου επεδόθη, θεωρεί εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ ότι η Βουλή έχει κλείσει (Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: http://wp.me/p53plE-2TZ).

Συγκεκριμένα σας διαβάζω «κυρία Πρόεδρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει παραιτηθεί, δεν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες και ως εκ τούτου η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να λειτουργεί ως νομοθετικό Σώμα. Παρά τα τερτίπια των διαδικαστικών καθυστερήσεων που καταφεύγουν οι εκφραστές του παλαιού κομματικού κόσμου, σύντομα θα κριθούμε όλοι και πάλι από το λαό, το λαό που επί 8 μήνες είχε τον πρώτο λόγο και πάντα θα τον έχει για να αποφανθεί αν θα επιτρέψει αυτή η κυβερνητική συνεργασία να συνεχιστεί».

Αναφέρει επίσης ότι σήμερα, μιλούσε για την Διάσκεψη που είχατε συγκαλέσει «συνειδητά απουσιάζουμε γιατί πρέπει να θυμίζουμε ότι η μάχη με τα μνημόνια δεν είναι ένα απλό σύνθημα κ.λπ.». Άρα λοιπόν στην ουσία αποκαλύπτει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ ότι συνειδητά οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ δεν συμμετέχουν, καθώς θεωρούν ότι η Βουλή κατά την δική τους άποψη έχει πάψει πια την λειτουργία της.

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπενθυμίζω ότι για την υπόθεση Siemens στην θέση του κυρίου Συντυχάκη καλείται ο κύριος Παφίλης, σύμφωνα με την γνωστοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Κ.Ε. και στη θέση του κυρίου Δριβελέγκα, καλείται ο κύριος Κουτσούκος, σύμφωνα με την γνωστοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εν προκειμένω, επειδή είχαμε δύο θέματα και η υπόθεση Siemens και τα πρακτικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλήθησαν και τα τέσσερα αυτά μέλη της Επιτροπής, ανάλογα με τη σύνθεση. Ουδείς εξ αυτών παρίσταται.

Από τις υπηρεσίες γνωστοποιήθηκε ότι ο κύριος Τζαμακλής είναι κλινήρης και γι’ αυτό δεν παρίσταται και ο κύριος Μαυραγάνης, έχει οικογενειακό πρόβλημα υγείας και γι’ αυτό δεν παρίσταται. Για τους υπολοίπους, επίσης, θέλω να σας ενημερώσω, ότι έχει περιέλθει στο Προεδρείο η με σημερινή ημερομηνία γνωστοποίηση του γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Λαϊκής Ενότητας», του κυρίου Λεουτσάκου, ο οποίος μας ενημερώνει ότι στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της Τετάρτης 26 Αυγούστου, αντί του κυρίου Αθανασίου Πετράκου θα παραστεί ο κύριος Θωμάς Κώτσιας, ο οποίος είναι παρών.

Από τα τέσσερα νέα μέλη της Επιτροπής, έχουμε ήδη το ένα παρών, τον κύριο Βασίλειο Χατζηλάμπρου και ελπίζω στην πορεία και τα νέα μέλη, τα υπόλοιπα να προσέλθουν. Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει απαρτία. Η ώρα είναι 6:15. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την λήψη αποφάσεων των Επιτροπών, θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία του 1/3 άλλως του 1/4.

Επειδή έχουμε μια νέα σύνθεση της Επιτροπής, αυτό σημαίνει ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση απαιτεί το λιγότερο πέντε βουλευτές, συνεπώς σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, μιας και είμαστε τέσσερις βουλευτές παρόντες, θα ήθελα όμως εισηγητικά να σας ενημερώσω για τα διαμειφθέντα και εν συνεχεία να προτείνω την διακοπή της συνεδρίασης εντός της ημέρας, προκειμένου να επιτευχθεί ή να επιχειρηθεί να επιτευχθεί η απαιτούμενη εκ του κανονισμού πλειοψηφία και θα ήθελα να σας δώσω βεβαίως και τον λόγο, προκειμένου να έχουμε την τοποθέτησή σας και να καλωσορίζουμε και το νέο μέλος της επιτροπής τον κύριο Χατζηλάμπρου.

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Και λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν έχει παραιτηθεί, διότι αυτή τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν παρίσταται παρά με δύο βουλευτές που και οι δύο δηλώνουν ότι αφίστανται της τοποθέτησης του Γενικού Γραμματέα για της παραιτηθείσας κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή, εμποδίζεται από τους βουλευτές αυτούς που θα έπρεπε να εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό και τους πολίτες, εμποδίζεται το να πάμε στο επόμενο βήμα δηλαδή να εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής του κ. Στουρνάρα, που δεν είναι υπεράνω των νόμων και των διαδικασιών.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτή εδώ: http://wp.me/p53plE-2Fw

Δείτε ολόκληρη την συνεδρίαση εδώ: http://wp.me/p53plE-2Fz

 

About Rachel Makri (2852 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: