Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Ο ΠτΔ αρνήθηκε να κοινοποιήσει τα πρακτικά της 6 Ιουλίου για μην μάθει ο λαός την αλήθεια» | 25.08.2015

Απόσπασμα της από 25 Αυγούστου 2015, ομιλίας της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αυτοαποκαλούμενο ρυθμιστή του τον κ. Καμμένο των ΑΝ.ΕΛ. ανέλαβαν την εξουσία της χώρας στις 25 Ιανουαρίου του 2015 με την ξεκάθαρη εντολή να απονομιμοποιήσουν το μνημόνιο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, η κυβέρνηση αργότερα του μνημονιακού τόξου Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Ακολούθησε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, όπου ο λαός καλούνταν να επικυρώσει ή να απορρίψει το προτεινόμενο σχέδιο από τους ευρωπαίους εταίρους για τη συνέχιση της λιτότητας.

Ο λαός το απέρριψε, στη συνέχεια έγινε η περιβόητη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών την επομένη ακριβώς ημέρα. Μάλλον ο κ. Τσίπρας εκτίμησε τις υπηρεσίες των Αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Ποταμιού, που ξημεροβραδιάζονταν στις Βρυξέλλες όπως παρακολουθούσαμε, για να παρέχουν τις καλές τους υπηρεσίες στους δανειστές και θέλησαν βέβαια να του παρέχουν και του ίδιου τις καλές τους υπηρεσίες. Αυτό που μας έμεινε μόνο από την συνεχιζόμενη άρνηση να κοινοποιήσουν προς τους εκπροσώπους του έθνους, τους εκπροσώπους του λαού και τον ίδιο τον λαό. Τα Πρακτικά αυτής της συγκεκριμένης συνάντησης, είναι μόνο εικασίες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λόγους που δεν εκθέτει στην επιστολή όπου μου έχετε διαβιβάσει μέσω της Γραμματείας της Επιτροπής, δεν εκθέτει στις δύο σελίδες επιστολής απάντησης στο αίτημα της Προέδρου της Βουλής, το ποιοι είναι οι λόγοι της άρνησης του.

Το θέμα λοιπόν που δημιουργείται και το ερώτημα τουλάχιστον σε εμένα είναι ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον δεν κοινοποιεί τα Πρακτικά, ποιον ακριβώς προστατεύει και ποιον ακριβώς υπηρετεί. Γιατί αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπηρετεί ούτε τη Δημοκρατία, όπως οφείλει, ούτε τον Ελληνικό λαό. Η συγκάλυψη αποτελεί προσωρινή αποφυγή της αναπόφευκτης αποκάλυψης, εάν ο Ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να διαβάσει τα Πρακτικά, θα έβλεπε ποιος αντί για επαναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών πολιτικών, μας έφερε στην επιτάχυνση εφαρμογής του μνημονίου. Ποιος αντί να διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του, διεκδικεί την ιδιοκτησία του και την πιο αξιόπιστη εφαρμογή του μνημονίου.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της βουλευτού εδώ: http://wp.me/p53plE-2FM

Δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση εδώ: http://wp.me/p53plE-2FI

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM

Προς τη Βουλή των Ελλήνων Η συµφωνία για τη ρύθµιση του δηµοσίου χρέους της χώρας, αναδεικνύεται σε κρίσιµο θέµα εθνικής σηµασίας, που αφορά αφ’ ενός την Κυβέρνηση της χώρας, αλλά εξίσου το σύνολο των πολιτικών δυνάµεων που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισµό µας και την παραµονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η διαπραγµάτευση της συµφωνίας αυτής, βρίσκεται ήδη στην τελική της φάση και θα ολοκληρωθεί όσον αφορά την αποδοχή του ελληνικού αιτήµατος για χρηµατοδότηση από τον ESM την προσεχή Κυριακή, 12.7.2015. Ήδη, συνεχίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης του αιτήµατος µας. Η δανειοδότηση από τον ESM συνοδεύεται από µια συµφωνία τεχνικών όρων και πολιτικών που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένα σχέδιο της συµφωνίας αυτής, το οποίο αποτελεί τη βάση της διαπραγµάτευσης, κατατίθεται µε το παρόν σχέδιο νόµου.

1. Η συµφωνία µε τον ESM θα αφορά τη χρηµατοδότηση των συνολικών δανειακών αναγκών της χώρας για το χρονικό διάστηµα από 1.7.2015 έως 30.6.2018, για τρία, δηλαδή, χρόνια, στα οποία εντοπίζεται η αποπληρωµή ενός πολύ σηµαντικού τµήµατος του Δηµοσίου χρέους, κυρίως προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ., συνολικού ύψους 46 δις περίπου.

Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί ποσό 7,5 δις ευρώ περίπου, τα οποία ήδη καταβλήθηκαν από το Ελληνικό Δηµόσιο το 2015, από ιδίους πόρους, και πρέπει να αναχρηµατοδοτηθούν. Είναι φανερό ότι η οικονοµία της χώρας, δεν επιτρέπει µε οποιοδήποτε τρόπο την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους, το οποίο αποτελεί και το «σκληρότερο» τµήµα του συνολικού δηµοσίου χρέους. Η διαδικασία αυτή συνιστά ταυτόχρονα µερική αναµόρφωση του δηµοσίου χρέους, αφού µε την αναχρηµατοδότησή του από τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας, µετατίθεται η χρονική αποπληρωµή του και ενσωµατώνεται στο συνολικό χρέος του EFSF και ESM. Επί πλέον, µε τον τρόπο αυτό, το χρέος της χώρας γίνεται αποκλειστικά Ευρωπαϊκό και ρυθµίζεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

2. Η συµφωνία θα περιλάβει, επίσης, δέσµευση των δανειστών να διαπραγµατευτούν µε την χώρα µας τη λήψη περαιτέρω µέτρων αναµόρφωσης και αναδιάρθρωσης του µακροχρόνιου χρέους, µετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιµο και εξυπηρετήσιµο στο πλαίσιο της προοπτικής της Ελληνικής Οικονοµίας για το διάστηµα µετά το έτος 2022.

3. Τα δυο αυτά τµήµατα της συµφωνίας, την οποία διαπραγµατεύεται η Ελληνική Κυβέρνηση, µετά την υποβολή του αιτήµατος στον ESM της 8.7.2015, το οποίο κατατίθεται µε το παρόν σχέδιο νόµου, και το Δηµοψήφισµα της 5.7.2015, σε συνδυασµό, δηµιουργούν τα ακόλουθα άµεσα αποτελέσµατα:

– Τερµατίζουν οριστικά τη συζήτηση για το «Grexit», κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για µια πορεία ανάκαµψης και ανάπτυξης της χώρας.

– Αναµορφώνουν το Δηµόσιο χρέος, ώστε να είναι εξυπηρετήσιµο, ενιαίο µε ένα δανειστή στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσµών και των Αρχών και Κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Η διαγραφή οριστικά του «Grexit» από τον ορίζοντα, δεν αρκεί για να οδηγηθεί η χώρα σε πορεία ανάκαµψης, να αντιµετωπισθεί η ύφεση και να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Είναι, επί πλέον, αναγκαία η ισχυρή οικονοµική ενίσχυση του Τραπεζικού Συστήµατος και των επενδυτικών σχεδίων και δράσεων. Με την συµφωνία, η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την κεφαλαιουχική ενίσχυση των Τραπεζών, αλλά και χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενίσχυση της ανάπτυξης και την καταπολέµηση των συνεπειών της λιτότητας της τελευταίας πενταετίας.

Αυτή είναι η κύρια σύµβαση, την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγµατεύεται και επιθυµεί να συνάψει µε τους Ευρωπαίους Εταίρους. Με τη σύµβαση αυτή, ανοίγει νέα σελίδα, διότι δεν αναχρηµατοδοτείται απλά το Δηµόσιο χρέος, όπως συνέβη µε τα δυο προηγούµενα προγράµµατα, αλλά αναµορφώνεται και αναδιαρθρώνεται το χρέος και εξασφαλίζονται πόροι για την ανάπτυξη και την επέκταση της Οικονοµίας.

Η τεχνική συµφωνία, η οποία συνοδεύει την δανειακή σύµβαση, σύµφωνα µε τους κανόνες χρηµατοδότησης του ESM, πρέπει να συµφωνηθεί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup ώστε να αποτελέσει προϋπόθεση έγκρισης της δανειακής σύµβασης.

Το κείµενο αυτό έχει διαµορφωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα, στη λογική συγκερασµού των εκατέρωθεν προτάσεων, αφού, δε, εγκριθεί σε τελική µορφή, θα συνοδεύει την δανειακή συµφωνία. Από την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής και της τελικής συµφωνίας διαπιστώνεται ότι:

α. Η συµφωνία αυτή είναι σαφέστατα επωφελέστερη για την χώρα από την συµφωνία ολοκλήρωσης του δεύτερου προγράµµατος, όπως επιδιώχθηκε από τους θεσµούς, κατά την πρώτη φάση της διαπραγµάτευσης µετά την 20.2.2015, αφού είναι πλέον φανερό ότι η εκταµίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου προγράµµατος δεν θα επαρκούσε ούτε για την κάλυψη µικρού ποσοστού των δανειακών υποχρεώσεων του 2015. Για το λόγο αυτό, εξ’ αρχής η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε θέµα χρηµατοδότησης του µεσοπρόθεσµου χρέους και της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους,

β. Στην πρόταση των θεσµών της 25.6.2015, για πρώτη φορά τέθηκε από τους θεσµούς θέµα χρηµατοδότησης του άµεσου χρέους (2015) και συζήτηση της βιωσιµότητας του χρέους. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε κατ’ αρχήν από την Κυβέρνηση και στη συνέχεια από την µεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, γιατί δεν αποτελούσε λύση του προβλήµατος, αλλά µεγαλύτερη παγίδευση της χώρας στο χρέος και την εξυπηρέτηση του. Η πρόταση αυτή συνοδευόταν από σκληρούς όρους για την υλοποίησή της, υφεσιακούς και άδικους.

γ. Η τελική συµφωνία, υπερβαίνει όλα τα σοβαρά προβλήµατα των δυο προηγούµενων φάσεων, συνιστά µεσοπρόθεσµη λύση, για την αποπληρωµή του µεσοπρόθεσµου χρέους και επίλυση της βιωσιµότητας του. Γι αυτό, εισάγεται σήµερα στη Βουλή σχέδιο νόµου, µε το οποίο εξουσιοδοτείται η Ελληνική Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συµφωνία δανείου από τον ESM, για τρία χρόνια, στο πλαίσιο της επιστολής την οποία κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στον ESM µε ηµεροµηνία 8.7.2015 και του σχεδίου συµφωνίας µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αφορά µέτρα δηµοσιονοµικού χαρακτήρα, αλλά και µεταρρυθµίσεις της Ελληνικής Οικονοµίας, που κρίνονται αναγκαίες για την έγκριση του δανείου από τους δανειστές. Η συµφωνία αποτελεί οδικό χάρτη για να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση.

Η ανάπτυξη είναι µόνη προϋπόθεση για καλύτερο βιοτικό επίπεδο, απασχόληση, για µια σταθερή και ασφαλή πορείας της χώρας. Στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης που αποφασίσθηκε στο Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της 6.7.2015, η Κυβέρνηση ζητεί από την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει την Κυβερνητική πρόταση και να εξουσιοδοτήσει µέλη της Κυβέρνησης, που είναι αρµόδια, να ολοκληρώσουν την διαπραγµάτευση και να αποδεχθούν συµφωνία µε τους εταίρους, δεσµευόµενοι για την υλοποίησή της. Η συνολική συµφωνία που θα περιλαµβάνει όλα τα επιµέρους θέµατα θα υποβληθεί για έγκριση στην Βουλή, αφού ολοκληρωθεί.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της εξουσιοδότησης:

About Rachel Makri (3243 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: