Breaking News

Ομιλία της βουλευτή Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: Εξέταση Γιάννη Στουρνάρα και διαβίβαση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (25.08.2015)

Στην Αθήνα σήμερα, 25 Αυγούστου 2015, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, με θέματα ημερήσιας διάταξης :

α) Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο και

β) Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Καταρχήν να ξεκινήσω από το θέμα της συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί στην Επιτροπή για το θέμα των πρακτικών , για τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας του 2015. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι θεσμοί, όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν για να προστατεύουν τους πολίτες, τις ομάδες πολιτών και τις κοινωνίες από την κατάχρηση εξουσίας, στην οποία μπορεί να εκπέσουν άτομα και ομάδες ατόμων που τους έχει ανατεθεί η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

Αποτελεί ιστορική αλήθεια, την οποία η ανθρωπότητα έχει διδαχθεί με αίμα και πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων, ότι η πιο αισχρή και η πιο ανήθικη μορφή κατάχρησης εξουσίας είναι η αδιαφορία, την οποία δείχνουν οι καταχραστές τόσο προς το δίκαιο αίτημα του κάθε πολίτη όσο και στην εφαρμογή των θεσμών.

Η πρακτική αυτή αποσκοπεί στην δημιουργία αισθήματος απελπισίας και παραίτησης των πολιτών από την έννομη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με τη δημιουργία ενός τοίχους χλευασμού και αδιαφορίας. Ωστόσο οι θεσμοί δεν αποτελούν τυπικότητες, οι θεσμοί δεν υπάρχουν για να παρακάμπτονται όταν συμφέρει τους περισσότερους ή αυτούς που θέλουν να παρουσιάσουν μια επίπλαστη πλειοψηφία. Οι θεσμοί δεν γελοιοποιούνται ούτε κουράζουν με την απαίτηση διασφάλισης των δικλείδων προστασίας της δημοκρατίας.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει θεσπίσει ημέρα μνήμης για τις φρικαλεότητες των εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού. Μάλιστα προχθές γιορτάστηκε αυτή η μέρα, σε μια εκδήλωση τιμής προς όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους από τις φρικαλεότητες των δικτατόρων στην ουσία, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτά τα εγκλήματα μπόρεσαν να συντελεστούν ακριβώς γιατί άτομα και ομάδες ατόμων, πολιτικά κόμματα και Κυβερνήσεις γύρισαν ακριβώς την πλάτη τους στους θεσμούς, γύρισαν την πλάτη τους στο σεβασμό των διαδικασιών και στην δημοκρατική εφαρμογή των νόμων για την αποφυγή παρερμηνείας των βασικών πολιτειακών υποχρεώσεων.

Αυτά τα εγκλήματα μπόρεσαν να συντελεστούν γιατί συμφώνησαν οι σφετεριστές της λαϊκής εντολής ότι μπορούν να βολεύουν σε θέσεις της πολιτείας ημέτερους, ώστε αυτοί μετά, όταν έρθει η ώρα, να ξεπληρώνουν γραμμάτια και κοινώς να κάνουν τα στραβά μάτια ή να παραποιούν απλά την πραγματικότητα. Αυτά τα εγκλήματα θα έπρεπε να διδάσκουν τη διεθνή κοινότητα πώς να αποφεύγει αντίστοιχα φαινόμενα. Το συγκεκριμένο βέβαια μάθημα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην ελληνική κοινωνία και το παρακολουθεί όλος ο λαός.

Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αυτοαποκαλούμενο ρυθμιστή του τον κ. Καμμένο των ΑΝ.ΕΛ. ανέλαβαν την εξουσία της χώρας στις 25 Ιανουαρίου του 2015 με την ξεκάθαρη εντολή να απονομιμοποιήσουν το μνημόνιο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, η κυβέρνηση αργότερα του μνημονιακού τόξου Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Ακολούθησε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, όπου ο λαός καλούνταν να επικυρώσει ή να απορρίψει το προτεινόμενο σχέδιο από τους ευρωπαίους εταίρους για τη συνέχιση της λιτότητας.

Ο λαός το απέρριψε, στη συνέχεια έγινε η περιβόητη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών την επομένη ακριβώς ημέρα. Μάλλον ο κ. Τσίπρας εκτίμησε τις υπηρεσίες των Αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  και του Ποταμιού, που ξημεροβραδιάζονταν στις Βρυξέλλες όπως παρακολουθούσαμε, για να παρέχουν τις καλές τους υπηρεσίες στους δανειστές και θέλησαν βέβαια να του παρέχουν και του ίδιου τις καλές τους υπηρεσίες. Αυτό που μας έμεινε μόνο από την συνεχιζόμενη άρνηση να κοινοποιήσουν προς τους εκπροσώπους του έθνους, τους εκπροσώπους του λαού και τον ίδιο τον λαό.

Τα Πρακτικά αυτής της συγκεκριμένης συνάντησης, είναι μόνο εικασίες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λόγους που δεν εκθέτει στην επιστολή όπου μου έχετε διαβιβάσει μέσω της Γραμματείας της Επιτροπής, δεν εκθέτει στις δύο σελίδες επιστολής απάντησης στο αίτημα της Προέδρου της Βουλής, το ποιοι είναι οι λόγοι της άρνησης του.

Το θέμα λοιπόν που δημιουργείται και το ερώτημα τουλάχιστον σε εμένα είναι ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον δεν κοινοποιεί τα Πρακτικά, ποιον ακριβώς προστατεύει και ποιον ακριβώς υπηρετεί. Γιατί αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπηρετεί ούτε τη Δημοκρατία, όπως οφείλει, ούτε τον Ελληνικό λαό.

Η συγκάλυψη αποτελεί προσωρινή αποφυγή της αναπόφευκτης αποκάλυψης, εάν ο Ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να διαβάσει τα Πρακτικά, θα έβλεπε ποιος αντί για επαναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών πολιτικών, μας έφερε στην επιτάχυνση εφαρμογής του μνημονίου. Ποιος αντί να διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του, διεκδικεί την ιδιοκτησία του και την πιο αξιόπιστη εφαρμογή του μνημονίου.

Εάν την πάτησε όποιος πίστεψε προεκλογικά το φορέα αυτών των εξαγγελιών, αυτά τα οποία σας διάβασα προηγούμενος, δεν είναι δικά μου λόγια, ανήκουν στον κ. Τσίπρα, ο οποίος παραιτήθηκε. Και δεν παραιτήθηκε βέβαια όταν των εκβίαζαν οι Ευρωπαίοι, δεν παραιτήθηκε αλλά παρέμεινε και έφερε και το μνημόνιο και το ψήφισε μαζί με το μνημονιακό τόξο της χώρας και βέβαια το νομιμοποίησε με την υπογραφή του.

Δεν παραιτήθηκε όταν διαπίστωσε ότι οι πράξεις που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με την εντολή του Ελληνικού λόγου, παραιτήθηκε μόνο όταν πίστευε ότι θα κάνει εκλογές και θα κερδίσει αιφνιδιάζοντας αυτούς, που βλέπει πλέον ως αντιπάλους του, γιατί αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο Ελληνικός λαός δεν ωφελείται από το μνημόνιο.

Άλλωστε όταν οι Γερμανοί στην ίδια τους τη Βουλή όπως παρακολουθήσαμε, δηλώνουν ότι η Γερμανία έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ χωρίς να βάλει ούτε ένα στην υποτιθέμενη διάσωση της χώρας μας. Κάποιος όμως πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό. Ο κ. Τσίπρας, παραιτήθηκε για να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι Έλληνες τον λογαριασμό διάσωσης των Τραπεζιτών και του σάπιου Πολιτικού Συστήματος, τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Τσίπρας, στο Περιστέρι, είχε πει και μας αποκάλυπτε βέβαια τότε το ποιος έλεγε ψέματα, συγκεκριμένα διαβάσω, έλεγε: «Είπε ψέματα ο κ. Σαμαράς ότι θα αποκαταστήσει την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων και των κατώτατων μισθό.

Είπε ψέματα ο κ. Σαμαράς ότι θα αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές Συντάξεις στο επίπεδο του 2009, ήδη ετοιμάζει νέες περικοπές με τα πρόσθετα εκτός μνημονίου μέτρα λιτότητας που θα πάρει. Είπε ψέματα ο κ. Σαμαράς ότι θα προστατέψει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ήδη ετοιμάζεται να τους περικόψει ξανά.

Είπε ψέματα ο κ. Σαμαράς ότι θα αποφύγει τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια που έχει υπογράψει, δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες της υπογραφής του στο μνημόνιο. Είπε ψέματα ο κ. Σαμαράς ότι δήθεν σε αντίθεση με εμάς, εκείνος θα διασφάλιζε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πρόλαβε μέσα σε λίγες ώρες να απομονώσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, να τη στείλει στο καναβάτσο της ευρωζώνης.

Αντί να αξιοποιήσει την νωπή λαϊκή εντολή για αλλαγή του μνημονίου, την παρέδωσε στην κυρία Μέρκελ, ομνύει στο μνημόνιο και στην κυρία Μέρκελ, έχει ήδη επιδεινώσει τη θέση της χώρας. Μας είπε ψέματα ο κ. Σαμαράς; Μάλιστα μας είπε.» Αλλά δεν ήταν ο μόνος που μας τα είπε, ο κύριος λοιπόν Παυλόπουλος οφείλει να αποφύγει οποιαδήποτε είδους υπεκφυγή, γιατί καλώς ή κακώς νοούμενη προστασία του προσώπου που τον πρότεινε για το Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα και να αποδείξει ότι τιμά τη θεσμική του θέση με τις πράξεις του και όχι με λόγια.

Με πράξεις κάποιος αποδίδει την αλήθεια στους πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν. Άλλωστε κάθε εξουσία πηγάζει από αυτούς και υπάρχει υπέρ αυτών, υπέρ του λαού και όχι υπέρ των κομμάτων, όχι υπέρ των φίλων, όχι υπέρ των πολιτικών γραμματίων. Υπέρ του λαού, όπως προβλέπεται από τους θεσμούς, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες και τους χρόνους, οι οποίοι περιγράφονται στα θεσμικά κείμενα και όχι αυτά που υπάρχουν στο μυαλό κάποιων πολιτικών ισορροπιστών και κάποιων άλλων μελών του κάθε ιδιότυπου πολιτικού θιάσου που προτίθεται να μετατρέψει την πολιτική ζωή του τόπου σε one stop shop ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, όπως για παράδειγμα αυτό που υπεγράφη για το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Επειδή, λοιπόν -θυμάστε, ήσασταν μάρτυρας, κυρία Πρόεδρε- αυτό δεν είχε δημοσιοποιηθεί στον ελληνικό λαό, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας υπήρξα συνεργαζόμενη βουλευτής, τη συνεδρίαση εκείνη στην οποία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, η απόφασή του για την επιλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήσασταν μάρτυρας των αντιρρήσεων τις οποίες εξέφρασα και τους λόγους για τους οποίους τις εξέφρασα. Δυστυχώς, θα έπρεπε να ακούσω και τότε τη συνείδησή μου που μου έλεγε να καταψηφίσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχω την ανάγκη να το πω ενώπιον του ελληνικού λαού, ότι δυστυχώς δεν στάθηκε άξιος των προσδοκιών και της ψήφου που του έδωσα.

Το λέω αυτό γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, καθώς ως βουλευτής σε 2,5 χρόνια έδωσα μάχες για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούσαν τους πολίτες σε εξαθλίωση και σε φτώχεια. Ο μόνος τρόπος ο οποίος υπήρχε στα 2,5 χρόνια προκειμένου να καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν μέσω της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο, ενώ θεσμικά σέβομαι αυτή τη θέση ως πρόσωπο, καταψήφισα αναγκαζόμενη, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ως μόνο τρόπο διεξόδου δημοκρατικά και συνταγματικά και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με το πώς θέλει να κυβερνηθεί.

Δυστυχώς, όμως όταν ήρθε η ώρα για την ψήφιση του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, παρόλο που είχα αντιδράσεις και είχα και ενστάσεις για το πρόσωπό του, προερχόμενο από το παλαιοκομματικό σύστημα και εκπροσωπώντας παλαιές πολιτικές και έχοντας ψηφίσει και μνημόνια. Επιβεβαιώθηκα. Ωστόσο, όμως, θα πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου ως βουλευτής, γιατί και εγώ συνέβαλα στην ψήφισή του.

Λυπάμαι που ο κ. Παυλόπουλος σήμερα επιδεικνύει μια τέτοια συμπεριφορά, παραβιάζοντας τη θεσμική υπόθεση που είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την εμπλοκή προσώπου της οικογενείας του σε σκάνδαλο που αφορά τα εξοπλιστικά. Επειδή αναφέρθηκε στο ότι θα δώσει τα πρακτικά μέσω άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρόλο που γνωρίζει ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει πλέον στους βουλευτές, δεν υπάρχει ο χρόνος προκειμένου να καταθέσεις ερώτηση, ωστόσο όμως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η άσκηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου γίνεται προς την κυβέρνηση και όχι προς την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως, αυτό στο οποίο αναφέρεται είναι κάτι προδήλως προσχηματικό.

Επειδή, λοιπόν, του αρέσει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος θα ήθελα να καταθέσω και να υπάρχει στα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερώτηση που είχα καταθέσει στις 24 Ιουλίου του 2014 με αριθμό 1381/170. Το θέμα της ήταν: Με ποια σκοπιμότητα εγκρίθηκε η εκταμίευση 300.280 € από το δήμο Παλαιού Φαλήρου για την ψηφιοποίηση και πολυκαναλική διάθεση του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Δείτε την ερώτηση εδώ).

Θα μου πείτε τη σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ωστόσο επειδή αυτή η ερώτηση κατατέθηκε κατόπιν της επεξεργασίας δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου για ένα θέμα εμπλοκής σε «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο με εξοπλιστικά, σ’ αυτή την υπόθεση εμπλέκεται το όνομα του γιου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να διαβάσω το κείμενο της ερώτησης για την προμήθεια 9.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας και 3.000 βλημάτων χημικής ενέργειας, η οποία ανερχόταν σε 53 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Defensenet.gr», την 1η Οκτωβρίου 2010, ανέφερε, «στην Επιτροπή της Βουλής οι προμήθειες πέρασαν με την έγκριση και της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα «γαλαζοπράσινο» σκάνδαλο, αφού ο επιχειρηματίας που έχει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων κ. Μανωλόπουλος της «Space Hellas», είναι γνωστός για τις «γαλάζιες» πεποιθήσεις του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας του είναι ο γιός του πρώην Υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, διατηρεί στενή φιλική σχέση. Η τιμή που τα προμηθευόμαστε είναι περίπου η διπλή από αυτή των αμερικανικών της «ATK», αλλά τίθεται θέμα πιστοποίησης τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο.

Αντιπρόσωπος της «Rheinmetall» είναι ο Γιώργος Πιντέλας, παλαιό στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Εταιρείας), ενώ την υλοποίηση των αντισταθμιστικών, που υποτίθεται ότι έχουν καταργηθεί, την έχει αναλάβει …

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Η «Rheinmetall», είναι γνωστό ότι είναι εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως, με τα υποβρύχια.

Την έχει αναλάβει η «Space Hellas», του Δημήτρη Μανωλόπουλου, μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες του χώρου της άμυνας. Από τη συγκεκριμένη προμήθεια τα ΕΑΣ δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ συμπαραγωγή. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όσοι είμαστε στην προηγούμενη Βουλή και ο κ. Πετράκος ως αρμόδιος Τομεάρχης που είχε δώσει κοινοβουλευτικές «μάχες» για το θέμα της ΕΑΣ και της ΕΑΒ, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας έναν μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργώντας χιλιάδες και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να παράγει τα προϊόντα αυτά τα οποία υπήρχαν και ζήτησε και στην Αμερική, προκειμένου να εξαχθούν.

  • Γεώργιος Πιντέλας, δούλευε στην ανταγωνίστρια αμερικάνικη εταιρεία «ΑΤΚ» μέχρι πέρυσι, μιλούμε, είναι το 2010 το δημοσίευμα. Η εταιρεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία «Target» του Δημήτρη Φράγκου.
  • Δημήτρης Μανωλόπουλος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της προμήθειας του πρώτου συστήματος αυτοπροστασίας «ASPIS» το 1999 – προμήθεια που είχε γίνει το 1993 – ως αντιπρόσωπος της «Litton», στελέχη της οποίας είχαν υποστηρίξει – παραδεχθεί σε έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «λάδωναν» Έλληνες αξιωματούχους μέσω του αντιπροσώπου τους, για να πάρουν με απευθείας ανάθεση τον διαγωνισμό. Εν συνεχεία είχε γίνει και έρευνα από Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου. Το 1999 ο Δημήτρης Μανωλόπουλος και η «Space Hellas», ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι από την επιλογή των F- 16, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 30ης Απριλίου. Είχε συμβόλαιο για τα αντισταθμιστικά τους, αλλά η αποκάλυψη του σκανδάλου της «Litton» οδήγησε την «Lockheed Martin» – σας θυμίζει κυρία Πρόεδρε, κάτι; – στην καταγγελία του μεταξύ τους συμβολαίου. Θεωρείται ικανός επιχειρηματίας «γαλάζιας» κομματικής απόχρωσης.

Σήμερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας «Space Hellas», ο Δημήτριος Μανωλόπουλος εμφανίζεται ως Επίτιμος Πρόεδρος .Σ. και ο Σπυρίδων Μανωλόπουλος ως Πρόεδρος .Σ. και εκτελεστικό μέλος.

Σε αυτή λοιπόν την εταιρεία επέλεξε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, να αναθέσει το έργο «Ψηφιοποίηση και Πολυκαναλική διάθεση του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», προϋπολογισμού 400.134,77 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ. αρ. 498/2013, Απόφασης 15/10/2013, δόθηκε η ανάθεση στην εταιρεία «Space Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Συστήματα και Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής, Ασφαλείας – Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας» για το ανωτέρω έργο. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, οικονομικού έτους 2013, με στοιχεία ΚΑ 30-6142.004.

Επιπρόσθετα, σε άλλο δημοσίευμα της πολιτικής εφημερίδας «Tribune», αναφέρεται ότι, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ξόδεψε 300.280 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, για την ψηφιοποίηση και πολυκαναλική διάθεση του αρχείου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε χαλεπούς καιρούς εν μέσω μνημονιακών μέτρων και οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης των πολιτών.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να δαπανώνται τέτοια δαπανηρά κονδύλια για ψηφιοποίηση αρχείων, τη στιγμή που δεν διατίθενται κονδύλια για ενίσχυση των δημοσίων σχολείων, καθώς και των δημόσιων οργανισμών.

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» συστάθηκε τον Απρίλιο του 2001 ως Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Οργανισμός σύμφωνα με το ΦΕΚ 480/26.4.2001, Τεύχος Β, και εδρεύει στον Κεραμεικό, οδός Σαλαμίνος 2 – 4 και Ψαρομηλίγκου. Είναι άξιο απορίας λοιπόν, πώς ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ξόδεψε ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για ένα Ίδρυμα το οποίο δεν είχε καμία γεωγραφική σχέση με το συγκεκριμένο δήμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Απόφαση, αλλά και η Σύμβαση φέρουν την υπογραφή του Δημάρχου του Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύση Χατζηδάκη, του οποίου οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα στενές.

Το είδος της σχέσης του νυν Δημάρχου του Παλαιού Φαλήρου με τον τέως Πρωθυπουργό επιβεβαιώνεται χαρακτηριστικά από τα λεγόμενα του πρώτου σε παλαιότερη συνέντευξη του στο likemagazine.gr ο οποίος είχε αναφέρει: «Με πήρε στο γραφείο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είμαι πνευματικό του παιδί και με έχει βαφτίσει». Διαπιστώνεται τραγικά για μία ακόμη φορά ότι η σπατάλη του δημοσίου χρήματος προς όφελος οικογενειών που χρόνια διακυβερνούν με ανελέητο τρόπο παραβιάζοντας και καταπατώντας το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού είναι σύμφυτοι με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Ήταν το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσα τον Ιούλιο του 2014, και υπάρχουν οι ερωτήσεις, αλλά θα το καταθέσω για να υπάρχει και στα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ωστόσο θα ήθελα να σας πω, ότι απαντήσεις σε ερωτήσεις και για την εμπλοκή του γιού του κ. Προκόπη Παυλόπουλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έλαβα ποτέ. Η τότε κυβέρνηση, και νομίζω με υπουργό τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που τους έθεσα, γι’ αυτό όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο.

Όσον αφορά στο θέμα για τον κ. Στουρνάρα είναι κατάφωρο ότι χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως γραφεία Τύπου του, για να μας ανακοινώσει ότι δεν θα προσέλθει στη Βουλή. Ενημερώθηκα το πρωί για τη διάθεσή του να μην προσέλθει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να καταθέσει ως μάρτυρας για το θέμα της Σύμβασης για τη Siemens. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, δεν ξέρω πότε, κυρία Πρόεδρε, σας έχει σταλεί η τηλεομοιοτυπία, αλλά, εδώ, έχω το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «imerisia.gr», όπου είναι μία εφημερίδα η οποία στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο εκτέλεσε άριστα το έργο της με το να μου επιτίθεται χυδαία και να με «λασπολογεί».

Αυτή, λοιπόν, η επιστολή είναι ολόκληρη όπως τη διαβάσατε και την έχει τσεκάρει στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επίσης, βέβαια, έχει αναπαραχθεί και στην περίφημη ηλεκτρονική εφημερίδα «iefimerida.gr», όπου είναι ένα συστημικό blog και site το οποίο χρησιμοποιούν από τη Νέα Δημοκρατία και το γραφείο του κ. Μουρούτη. Κυρία Πρόεδρε, βέβαια, υπάρχουν και σχόλια τα οποία απευθύνονται στο πρόσωπο σας και σχόλια αναγνωστών τα οποία όλως τυχαίως είναι ανώνυμα και επιτρεπόμενα για να εξυβρίζουν χυδαία το πρόσωπο σας αλλά και το δικό μου, όπως φαίνεται. Σας τα δείχνω εδώ.

Επίσης, γνωρίζουμε ποιο ρόλο έχουν επιτελέσει και οι ίδιοι καθώς γιατί συγκεκριμένο δημοσίευμα του οποίου ήταν χυδαίο απέναντι μου στη προσπάθεια «γραφικοποίησής» μου στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτό έγινε, προφανώς, γιατί ήμουν ενοχλητική με τις ερωτήσεις τις οποίες κατέθετα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Έχουν κατατεθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εδώ και 1,5 χρόνο αλλά δεν γνωρίζω εάν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει πράξει το καθήκον της και τι έχει ακριβώς κάνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρισκόταν στα χέρια των ανθρώπων αυτών, που οι ίδιοι έχουν τα γραφεία και διαθέτουν αυτά τα συγκεκριμένα site, προκειμένου να εκτελούν αυτό το συγκεκριμένο έργο που εκτελούν.

Πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς το πολιτικό προσωπικό μίας χώρας οφείλει να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις υποθέσεις αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η υπόθεση Siemens σύμφωνα με πολλούς νομικούς αποτελεί αν όχι την κορωνίδα αλλά ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθορά και διαπλοκής. Ως εκ τούτου η Βουλή οφείλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να διερευνήσει εάν ο ισχυρισμός πράγματι αληθεύει προς επίρρωση του έργου της Δικαιοσύνης, το οποίο είναι σημαντικό και πραγματικά δύσκολο από τους λειτουργούς της.

Για να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση οφείλουν οι εμπλεκόμενοι να συνεργάζονται διότι αυτή η συνεργασία αποτελεί τη μόνη διαδικασία διαφανούς απόδειξης της αθωότητας και της πρόθεσής της να εξασφαλίσουν με τις πράξεις τους το συμφέρον του λαού και όχι της τσέπης τους. Το έργο της Δικαιοσύνης δεν συντελείται όταν οι εμπλεκόμενοι κρύβονται σαν τους φυγόδικους και στέλνουν επιστολές ξέροντας ότι διαθέτουν πολιτικούς «νταβατζήδες» οι οποίοι θα τους κουκουλώσουν.

Το έργο της Δικαιοσύνης δεν συντελείται όταν υπάρχουν πολιτικοί που λόγω «βλακείας» ή δόλου ή οποιοδήποτε άλλου λόγου ψηφίζουν πολλαπλές προτάσεις στην ίδια ψηφοφορία για να «ανατινάξουν» τη διαδικασία κλήτευσης. Το έργο της Δικαιοσύνης δεν συντελείται με συγκάλυψη, αλλιώς θα έχουμε φαινόμενα υποβρυχίων που γέρνουν, πολιτικών με μίζες, πολιτικών με τα αμυντικά σχέδια στο σπίτι τους, με υπογραφές αγοράς αεροσκαφών που χαρακτηρίζονται «σαπάκια» από τους εκπροσώπους τους και όλα αυτά με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η υπόθεση της SIEMENS είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν έχει λήξει με τον υποτιθέμενο συμβιβασμό, όσο και αν επιθυμεί η πολιτική οικογένεια της χώρας να το ελπίζει, θεωρώντας ότι οι Έλληνες έχουμε μικρή μνήμη. Ο συμβιβασμός τακτοποιεί την εταιρεία, αλλά αφήνει ακάλυπτο το Δημόσιο, γιατί έχει σοβαρά ελαττώματα τόσο τύπου, όσο και ουσίας. Υπάρχει ένα υπόμνημα που σας είχα διαβιβάσει, αν συνεχιζόταν αυτή η Επιτροπή, που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί έχουν προσφύγει, όπως γνωρίζετε, πολίτες για την ακύρωση αυτής της συμφωνίας, από το δικηγορικό γραφείο του κ. Κυριακόπουλου.

Έχω, λοιπόν, αποστείλει επιστολή για την κλήση των νομικών του γραφείου αυτού στην Επιτροπή για εξέταση των ισχυρισμών του και είμαι σίγουρη ότι και θα τους καλούσατε αν οι πολιτικές εξελίξεις επέτρεπαν τη συνέχιση της διερεύνησης του σκανδάλου και έτσι θα βοηθούσαν πάρα πολύ σε αυτήν την προσπάθεια για το μεγάλο θέμα της SIEMENS. Σε αυτό το υπόμνημα, που είναι λεπτομερέστατο και τεκμηριωμένο νομικά, νομίζω ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι που μπορούν να βοηθήσουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις, όταν θα υπάρξει η πολιτική διάθεση, για να μπορέσει να διεκδικήσει ο ελληνικός λαός από την εταιρία SIEMENS αυτά που δικαιούνται.

Να πούμε ότι γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Στουρνάρας έχει πολλά να εξηγήσει, για τα οποία δεν γίνεται λόγος στη συγκεκριμένη επιστολή που έστειλε, εξευτελίζοντας τον εαυτό του καταρχήν προς τους θεσμούς και δημιουργώντας βάσιμες υποψίες πλέον ότι έχει να κρύψει κάτι. Αυτό που θέλω να επισημάνω κλείνοντας είναι ότι το Κοινοβούλιο οφείλει να παραδειγματίζει και να διδάσκει, ιδίως προς τους πολίτες σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές που ζούμε για τη δημοκρατία, ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Αν ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, θεωρεί ότι οι πιθανές πολιτικές, τραπεζικές ή άλλες διασυνδέσεις του τον προστατεύουν με ανήθικο και άνομο τρόπο από τη διαφάνεια και την εξέταση των ευθυνών του, να γνωρίζει ότι η Πολιτεία έχει τρόπους να προσάγει βιαίως, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, όποιον δεν συνεργάζεται.

Έτσι, λοιπόν, σας καλώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενεργοποιήσετε τις σχετικές διατάξεις και θα ήθελα να ενημερώσω και τα όργανα της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας ότι η μη συνεργασία στις επιταγές του νόμου αφενός αποτελεί παράβαση καθήκοντος και αφετέρου δεν ταιριάζει με τη νομιμότητα και τη σκληρή εργασία που επιτελούν οι χιλιάδες συνάδελφοί τους σε αντίξοες συνθήκες.

Είμαι σίγουρη, ειδικά για τους εισαγγελείς και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, ότι θα επιτελέσουν τα νόμιμα και αυτή η εμπιστοσύνη μου πηγάζει από το μέχρι τώρα έργο των λειτουργών της δικαστικής εξουσίας. Με συγχωρείτε για τη μακρυγορία, αλλά ήθελα να τα καταθέσω όλα αυτά. Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου δώσατε προκειμένου να τοποθετηθώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εάν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, επειδή το θυμάμαι το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω, ήμουν ως εισηγήτρια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφορούσε την εποπτεία των τραπεζών, εάν θυμάστε. Ήταν ένα από τα εκατοντάδες άρθρα και ο κ. Στουρνάρας στην ουσία, δώρισε στον ιδιοκτήτη της συστημικής τράπεζας, ιδιοκτησίας πραγματικής του ελληνικού λαού, δηλαδή στον κ. Σάλλα, όλα τα καταστήματα και την περιουσία της Τράπεζας Κύπρου.

Ενώ είχε υποχρέωση βάσει του νόμου να δοθούν χρήματα, να δοθούν δηλαδή, στους επενδυτές και στους μετόχους και για τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου αντίτιμο και αντιστοιχία με μερίδιο μετοχών ίσης αξίας, μετατροπή δηλαδή σε μετοχές που είχαν στην Τράπεζα Κύπρου με τις Τράπεζες Πειραιώς, με αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Στουρνάρας ως Υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, στην ουσία του δώρισε αντισυνταγματικά -και όπως λένε και οι ίδιοι νομικοί κύκλοι- απερίφραστα καταπατώντας το νόμο και την υποχρέωσή του να αποζημιώσει όλους τους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από την κατάρρευση της τράπεζας, στην ουσία, Κύπρου.

Παρόλα αυτά, γεννώνται ερωτήματα για ποιο λόγο παρόλο που θυμάμαι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, πάλεψε και ανεβάσει και το ζήτημα της «εθνικοποίησης»…

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κοινωνικοποίησης.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Των συστημικών τραπεζών που έχουν λάβει πάνω από 200 δισ. € από την ανακεφαλαιοποίηση, ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιήθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι δανειστές μας και οι τραπεζίτες δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση, όλα έγιναν με τα χρήματα των φορολογουμένων, στην ουσία, Ελλήνων πολιτών, έγιναν με την καταστροφή μέσω του PSI όπως θυμάστε, που επισήμως η χώρα στην οικονομική και διεθνή ορολογία τέθηκε σε επιλεκτική χρεοκοπία, η χώρα μας χρεοκόπησε ουσιαστικά με το PSI. Είναι τότε που κατέστρεψαν μικρο-ομολογιούχους οι οποίοι είχαν επενδύσει τα χρήματά τους, και κατοίκους του εξωτερικού ομογενείς μας που έβαλαν τις περιουσίες που απέκτησαν μια ζωή με κόπο και θυσίες στο εξωτερικό δουλεύοντας εκεί.

Είναι όταν στην ουσία κατακρεούργησαν τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, τα ασφαλιστικά ταμεία και για αυτά τα οποία δεν αποδόθηκε λογαριασμός ποτέ, ενώ στην ουσία πάλι με νομοθέτηση του κ. Στουρνάρα, τα χρήματα αυτά οι τραπεζίτες για το κούρεμα που υπέστησαν στα ομόλογα τους αποζημιώθηκαν στο 100% και βέβαια, δεν απαντήθηκε, ίσως δεν μάθουμε ποτέ που πήγαν και τα χρήματα στους τέσσερις, πέντε αυτούς μήνες της χρηματοδότησης μέσω της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, περίπου 92 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα χρήματα από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης, τον E.L.A., μέσω του οποίου χρηματοδοτούνταν το τραπεζικό σύστημα και χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα, δεν μάθαμε, λοιπόν, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, η οποία μέσω και του Αντιπροέδρου της, του κ. Δραγασάκη, όταν ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για την εθνικοποίηση των τραπεζών, δεν προέβη σε αυτήν την πράξη, στο να αποδώσει την ιδιοκτησία εκεί που της ανήκει, προκειμένου να ελεγχθούν και τα πραγματικά στοιχεία και που πήγαν και τα χρήματα που φέρεται και έχουν αποδειχθεί και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχω ασκήσει, ότι έφευγαν στα νησιά Κέιμαν και σε φορολογικούς παραδείσους. Συγκεκριμένα, έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τρεις φορές, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Eurobank έβγαζε χρήματα ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, στα νησιά Κέιμαν σε private banking κατάστημα.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα τα μάθουμε προφανώς ή μπορεί να τα μάθουμε, γιατί ξέρετε, γελάει ο κλέφτης, γελάει όμως και ο νοικοκύρης και νομίζω ότι η αλήθεια τελικά θα αποκαλύψει τον εαυτό της. Η ιστορία θα αποδείξει τι ακριβώς έχει γίνει και κάποιοι θα αγωνιστούμε, βέβαια, για αυτά τα οποία αγωνιστήκαμε από το 2012 με συνέπεια απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί θέλουμε να μάθουνε και πρέπει να μάθουνε. Όλα αυτά είναι που οδήγησαν τη χώρα αυτή στην καταστροφή και κάποιους να γίνονται πάμπλουτοι σε βάρος των πολιτών και οι πολλοί να υποφέρουν και να πεινούν στη χώρα.

 Ευχαριστώ.

Δείτε ολόκληρη τη Συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εδώ

About Rachel Makri (3244 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: