Breaking News

Η Ραχήλ Μακρή για την διαφυγή των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης στα Κέιμαν

Αποσπάσματα από τις Ομιλίες της Ραχήλ Μακρή για τις τράπεζες που έχουν μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών τους στα νησιά Κέιμαν.

29.03.2014 – Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Κλείνοντας, θα αναφερθώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, των τραπεζών που ήδη έχουν σωθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, των τραπεζιτών που, ενώ απέτυχαν να διατηρήσουν υγιή τα ιδρύματά τους, τους δόθηκαν κεφάλαια των Ελλήνων φορολογουμένων και αυτοί οι κύριοι διατήρησαν τις θέσεις τους. Σας ρωτάμε, λοιπόν, και περιμένουμε να μας απαντήσετε πριν την Ολομέλεια: Υφίσταται, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, περίπτωση τραπεζών στη χώρα μας που έχουν βγάλει τα κεφάλαιά τους στα νησιά Κέιμαν σε καταστήματα private banking και τώρα έρχεστε εσείς και θέλετε να ανακεφαλαιοποιήσετε με χρήματα όλων μας; Ναι ή όχι;»

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

30.03.2014 – Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Είναι βέβαια ολοφάνερο ότι προσπαθείτε να καλύψετε τους συνεργάτες σας της τρόικας όσον αφορά τις ευθύνες τους για το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Όμως δεν θα γίνουν δεκτές τέτοιες αντισυνταγματικές και προδήλως παράνομες διατάξεις.

Η ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού βέβαια κορυφώνεται με τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού ληστέψατε τους μικροομολογιούχους με το PSI και δώσατε τα λεφτά του ελληνικού λαού στους τραπεζίτες, χωρίς βέβαια να πάρετε τον έλεγχό τους, όπως συνέβη στην Αμερική. Οι Έλληνες τραπεζίτες αποζημιώθηκαν στο ακέραιο, όχι μόνο για τις ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα ύψους 55% στα ομόλογα αξίας 56 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατείχαν, αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της ύφεσης. Αποκορύφωμα βέβαια ήταν ότι 8,5 δισεκατομμύρια, τα οποία περίσσεψαν από τα 50 δισεκατομμύρια, έμειναν παρακαταθήκη και τους περιμένουν μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης;.

Βέβαια εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανακαλύπτουμε οι τράπεζες αυτές να έχουν μεταφέρει κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών, που εσείς ιδρύσατε, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών τους, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα νησιά Κέιμαν, όπως αποδεικνύεται βέβαια με έγγραφο το οποίο καταθέτω και αφορά μόνο μία τράπεζα.

Γιατί, κύριε Υπουργέ Οικονομικών, μετέφεραν το χαρτοφυλάκιό τους στα νησιά Κέιμαν; Μήπως για να μη φορολογούνται τα κέρδη;

Ακόμη η ίδια τράπεζα έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι, αν δεν το πληρώσει, θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Για τον έλεγχο βέβαια των τραπεζών ιδρύσατε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διορίσατε σε αυτό κομματικούς εκλεκτούς με υπέρογκους μισθούς. Όπως αποδεικνύεται, όμως, από τα ανωτέρω έγγραφα, το ταμείο αυτό αποδείχθηκε τελείως ανίκανο να επιβλέψει την τραπεζική αγορά, αφού επέτρεψε να φύγουν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης των Ελλήνων πολιτών σε θυγατρικές υπεράκτιες εταιρείες.

Καταθέτω στα Πρακτικά και το έγγραφο για τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια ευρώ της συγκεκριμένης τράπεζας.

Σήμερα, λοιπόν, τι ζητάτε; Να δώσουμε και άλλα χρήματα σε αυτούς, από εκείνους βέβαια που εσείς εξαθλιώνετε μέρα με τη μέρα, με τα μέτρα σας και έχετε και το θράσος -επικαλούμενοι το λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα- να μοιράσετε ψίχουλα στους πολίτες που έχετε αφήσει άστεγους και να δώσετε πακτωλό δημοσίων χρημάτων στους ολιγάρχες».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

24.04.2014 – Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Ειδικά η δική σας κυβέρνηση κύριοι που εισάγει διατάξεις χαρίσματος εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και τραπεζίτες και παράλληλα επιτρέπει την έξοδο δισεκατομμυρίων ευρώ στα νησιά Κέιμαν από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων που ανακεφαλαιοποίησαν τα τραπεζικά ιδρύματα. Ειδικά αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλεί την αυστηρότητά της στον μεροκαματιάρη της λαϊκής αγοράς».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

28.04.2014 – Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Μένοντας στο θέμα της εποπτείας, σας ζητάμε για ακόμη μία φορά να εξηγήσετε πού πήγαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί, μεταξύ άλλων, για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Eurobank. Έχουμε στα χέρια μας έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία τα χρήματα που έπρεπε να διοχετευθούν ως ενέσεις ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας έφυγαν σε θυγατρική της τράπεζας στα νησιά Κέιμαν.

Σας καταθέτω σχετικό έγγραφο.

Βέβαια, οι χειρισμοί σας στη Eurobank αποδεικνύουν την ανικανότητα ενός ακόμη πολυδιαφημιζόμενου και χρυσοπληρωμένου φορέα τον οποίο ιδρύσατε, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ενώ αγόραζε τις μετοχές της συγκεκριμένης τράπεζας για 1,54 ευρώ ανά μετοχή, τις πουλούσε μόλις 0,30 ευρώ για κάθε νέα μετοχή, σε ομάδα έξι θεσμικών επενδυτών. Αυτή είναι η εποπτεία και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας!»

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

25.08.2015 –  Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με θέματα ημερήσιας διάταξης : α) Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο και

β) Εξέταση του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, πρώην Υπουργού Οικονομικών και νυν Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με το σχέδιο Συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Δεν μάθαμε, λοιπόν, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, η οποία μέσω και του Αντιπροέδρου της, του κ. Δραγασάκη, όταν ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για την εθνικοποίηση των τραπεζών, δεν προέβη σε αυτήν την πράξη, στο να αποδώσει την ιδιοκτησία εκεί που της ανήκει, προκειμένου να ελεγχθούν και τα πραγματικά στοιχεία και που πήγαν και τα χρήματα που φέρεται και έχουν αποδειχθεί και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχω ασκήσει, ότι έφευγαν στα νησιά Κέιμαν και σε φορολογικούς παραδείσους. Συγκεκριμένα, έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τρεις φορές, έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Eurobank έβγαζε χρήματα ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, στα νησιά Κέιμαν σε private banking κατάστημα.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα τα μάθουμε προφανώς ή μπορεί να τα μάθουμε, γιατί ξέρετε, γελάει ο κλέφτης, γελάει όμως και ο νοικοκύρης και νομίζω ότι η αλήθεια τελικά θα αποκαλύψει τον εαυτό της. Η ιστορία θα αποδείξει τι ακριβώς έχει γίνει και κάποιοι θα αγωνιστούμε, βέβαια, για αυτά τα οποία αγωνιστήκαμε από το 2012 με συνέπεια απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί θέλουμε να μάθουνε και πρέπει να μάθουνε. Όλα αυτά είναι που οδήγησαν τη χώρα αυτή στην καταστροφή και κάποιους να γίνονται πάμπλουτοι σε βάρος των πολιτών και οι πολλοί να υποφέρουν και να πεινούν στη χώρα.

 Ευχαριστώ».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ

About Rachel Makri (3217 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: