Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: Λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον ΠτΔ για τη διαβίβαση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στις 6 Ιουλίου 2015 | 24.08.2015

Στην Αθήνα σήμερα, 24 Αυγούστου 2015,  συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης :

Συζήτηση και λήψη απόφασης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποστολή στην Επιτροπή και στη Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του στις 6 Ιουλίου 2015, κατόπιν της από 22.8.2015 επιστολής της Προέδρου της Βουλής, με το ίδιο αίτημα, και της από 22.8.2015 απαντήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ίδιο αντικείμενο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπενθυμίσω και ιδίως για τους πολίτες που παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι οι Βουλευτές – μέλη των Επιτροπών της Βουλής, δεν παίρνουν εντολές ούτε από Προεδρεία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε από τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ασκήσουν το καθήκον τους, που είναι να προσέρχονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Αυτό είναι ένα ακόμα ατόπημα από τους ανθρώπους, που ήδη αυτή την ώρα ζητούν για ακόμη μια φορά την ψήφο του ελληνικού λαού, όταν οι ίδιοι, έχουν στην ουσία αυτοκαταργήσει τον εαυτό τους.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι οι Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν θεωρούν τους εαυτούς τους, ούτε ικανούς αλλά ούτε άξιους για να συμμετέχουν στο νομοθετικό έργο και βέβαια έχουν επικεντρωθεί, όπως παρακολουθώ γνωρίζοντας τα μέλη της Επιτροπής, στη διαδικασία ψήφων για την πολιτική τους επιβίωση. Οφείλουν λοιπόν να γνωρίζουν, όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, τουλάχιστον το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τον εκλογικό νόμο, καθώς βάσει αυτών των θεσμικών κειμένων επιβάλλεται η συνέχεια της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ακόμη και αν η Κυβέρνηση έχει παραιτηθεί, καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι δεν υπάρχει έκδοση Προεδρικού Διατάγματος προκήρυξης εκλογών.

Αποτελεί λοιπόν πολιτικό «πλιάτσικο», η επιθυμία τηλεοπτικής προβολής με χρήματα του ελληνικού λαού, κομματικών θέσεων, υπεράσπισης μνημονιακών πολιτικών και πολιτικών λιτότητας, αντί για τη διενέργεια του καθήκοντος του Βουλευτή, που είναι να συμμετέχει στις επιτροπές και στη νομοθέτηση.

Αποτελεί, λοιπόν, πολιτικό πλιάτσικο να έχει τελειώσει το Νομοθετικό Έργο, αλλά να εξακολουθείς, κυρία Πρόεδρε, να πληρώνεσαι ως Βουλευτής για να βγαίνεις στα κανάλια τα οποία η συγκυβέρνησή σου η οποία υποτίθεται ότι παραιτήθηκε, θα πρέπει και είμαι υποχρεωμένη ως εκπρόσωπος των πολιτών να καταγγείλω ότι στις 20 Αυγούστου υπέγραψε χρηματοδότηση στο Μέγαρο Μουσικής -που γνωρίζουμε όλοι ότι ιδιοκτήτης είναι ο κ. Ψυχάρης- και είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης εκδοτικού συγκροτήματος και συγκεκριμένων εφημερίδων, που βλέπω σήμερα διθυραμβικά δημοσιεύματα υπέρ του πρωθυπουργού της χώρας και στελεχών και υπουργών- έχει με την υπογραφή του κ. Μπαλτά ως αρμόδιου υπουργού 600.000 €.

Παρατίθενται τα έγγραφα της Χρηματοδότησης στο Μέγαρο Μουσικής

Το αναφέρω γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό και επειδή λόγω και του χρόνου δεν προλαβαίνει να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος για να απαντηθεί, είναι ένα θέμα το οποίο δημιουργεί εύλογες υποψίες το πώς γίνεται στις 20 Αυγούστου να εκχωρείς ένα τέτοιο μεγάλο ποσό και μάλιστα λίγο πριν από το «άνοιγμα» των σχολείων, που βρίσκονται σε δεινή θέση με μαθητές να κινδυνεύουν πάλι να έχουν σχολεία χωρίς βιβλία και χωρίς θέρμανση, όπως συμβαίνει σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και έχει επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό επί πέντε χρόνια τώρα εξαιτίας της άσκησης των μνημονιακών πολιτικών.

Φαίνεται «λεφτά υπάρχουν» για τους ιδιοκτήτες των καναλιών και τους ιδιοκτήτες των εκδοτικών αυτών συγκροτημάτων, από μια κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικές παροχές.

Ωστόσο, βέβαια οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να διαφημίζουν μέσα από τις εφημερίδες τους και να δίνουν στασίδι σε αυτούς τους πολιτικούς Βουλευτές που αντί να εκτελούν το καθήκον τους και να βρίσκονται στις Επιτροπές, προτιμούν να «έχουν πιάσει στασίδια» σε αυτούς τους σταθμούς οι οποίοι χρωστούν πέρα από αυτό και εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Όπου μέσα από τα δυόμισι χρόνια Κοινοβουλευτικού Έργου ως Βουλευτής, παρέδωσα στο Μέγαρο Μαξίμου όλα τα στοιχεία για την είσπραξή τους. Πρόκειται για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται για θέματα που αφορούν τις συχνότητες που εκμεταλλεύονται, πρόκειται για μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν συγκεκριμένα κανάλια και όμως δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκε το Κοινοβουλευτικό Έργο παρότι το παρέδωσα όπως ήμουν υποχρεωμένη στην κυβέρνηση, συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι, λοιπόν, νομίζω ότι πριν βγουν όλοι αυτοί οι Βουλευτές στα κανάλια οφείλουν να παραδώσουν στο δημόσιο ταμείο και στους Έλληνες πολίτες το σύνολο της αποζημίωσης την οποία έλαβαν για το διάστημα στο οποίο αυτή θεωρούν ότι «έκλεισε η βουλή» και να το υλοποιήσουν με πράξεις και όχι με λόγια.

Τους καλώ να πραγματοποιήσουν στην πράξη και όχι στα λόγια την πρόταση της κυρίας Κόλλια μέλος της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Βουλευτή Σερρών, για την περικοπή των βουλευτικών τους αποζημιώσεων κατά 30% αναδρομικά από τις 25 Ιανουαρίου 2015. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν καθαρά επικοινωνιακά τερτίπια εμπαιγμού του ελληνικού λαού για την υφαρπαγή ψήφων για άλλη μια φορά.

Ωστόσο, θα πρέπει να πω ότι δυστυχώς σε αυτή την Επιτροπή ενώ ξεκίνησε και έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί βάσει του Κανονισμού της Βουλής η δυνατότητα μετατροπής σε εξεταστικές επιτροπές προκειμένου να εξετάσουν συμβάσεις οι οποίες είναι συμβάσεις «σκοτεινές» και αδιαφανείς και είχα προτείνει να περνούν από δω και τα θέματα των εξοπλιστικών, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και ιδίως στο κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου ο ελληνικός λαός πρέπει να βλέπει στα εξοπλιστικά με διαφάνεια, μέσα από την Επιτροπή Εξοπλιστικών και αναρτημένα στο διαδίκτυο, το πού πηγαίνουν τα χρήματα που δαπανώνται, καθώς όπως αποφάνθηκε η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους έχει δημιουργηθεί από τις μίζες στα εξοπλιστικά και υπάρχει και ανοιχτό ένα θέμα, το οποίο θα καταθέσω στη δικαιοσύνη για την υπογραφή από την κυβέρνηση Τσίπρα, εξοπλιστικών ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν κάποια αεροσκάφη, ερωτήσεις οι οποίες προσπάθησαν με μεθοδεύσεις, με συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξοπλιστικών, συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν αντί στο ελληνικό κοινοβούλιο – βέβαια νομίζω έχουν τη δυνατότητα – στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με μεθοδεύσεις και με κουκούλωμα να μην απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα Βουλευτών, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα της υπογραφής αυτών των εξοπλιστικών, που οι ίδιοι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική  περίοδο αποκαλούσαν ως απαράδεκτες, σκανδαλώδεις, όταν προσπάθησε να τις περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, λίγο πριν από τις εκλογές.

Είμαι περήφανη για το έργο, έστω αυτό το λίγο, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ως Βουλευτής, εγώ σας ευχαριστώ για αυτή τη σπουδαία δουλειά που κάνατε και στην Επιτροπή, που θεωρώ ότι είναι μια ύψιστη Επιτροπή στο κοινοβούλιο. Ελπίζω στο μέλλον να βρεθούν, όταν πεθάνει αυτό το πολιτικό σύστημα, εκείνοι οι πολιτικοί οι οποίοι θα οδηγήσουν τον ελληνικό λαό στη δικαίωσή του, στη δικαίωση τουλάχιστον του «όχι», του μεγαλειώδους «όχι», στις πολιτικές λιτότητας, στο να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά και να υπάρξει μέλλον και για την πατρίδα, αλλά και για τα παιδιά μας. Για μια ακόμη φορά, νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω πραγματικά για το σπουδαίο έργο που έχετε επιτελέσει σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: