Breaking News

Επιστολή της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην ΠτΒ κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη διερεύνηση της ΑΤΕ | 12.08.2015

 ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Αθήνα, 12-08-2015

ΠΡΟΣ την Αξιότιμη Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,

κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Τον Ιούλιο του 2012 ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε αποστείλει την ακόλουθη επιστολή στον τότε Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη:

«Χτες, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας – που το 97% της ανήκει στο ελληνικό δημόσιο – διασπάστηκε σε δύο κομμάτια: στην «καλή» τράπεζα με όλα τα υγιή περιουσιακά στοιχεία και στην «κακή» τράπεζα με όλα τα επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.

Το «υγιές» τμήμα, απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, που πριν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ήταν σε χειρότερη θέση από την Αγροτική, ενώ το τμήμα με τα επισφαλή στοιχεία θα περάσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων.

Όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι η Αγροτική είναι κερδοφόρα και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλως παραδόξως όμως, η Αγροτική Τράπεζα -η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας- εξαιρέθηκε της ανακεφαλαιοποίησης και είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών.

Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

Η πώλησή της Αγροτικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε χθες, έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους. Ο κ. Προβόπουλος μπόρεσε να προβεί σε τέτοια ενέργεια, στηριζόμενος στον αμφιβόλου Συνταγματικότητας Νόμο 4021/2011, που έφερε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός των Oικονομικών και δίνει υπερεξουσίες στην ΤτΕ.

Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, ως θα όφειλε, για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blakrock, αλλά και για τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας των τραπεζών.

Απευθύνομαι σε εσάς, διότι εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας.

Αυτές οι κρίσιμες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέρη της τριμερούς κυβέρνησης. Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία, που διαμοιράζει ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, τα ιμάτια της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου πλούτου.

Για τους παραπάνω λόγους και επικαλούμενος τη δεδομένη δημοκρατική σας ευαισθησία, σας καλώ να κάνετε χρήση της δυνατότητας που σας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, άρθρο 143 παράγραφος 2, και να προκαλέσετε άμεσα, πριν κλείσει η Βουλή, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών, με θέμα τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα το τεμαχισμό και τη πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς.»

Λαμβάνοντας υπόψη τη βάσιμη και ισχυρή επιχειρηματολογία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αδυναμία του κοινοβουλίου να ελέγξει τις ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών και άλλων προσώπων καθώς το θέμα δεν εισήχθη ποτέ προς θεσμική διερεύνηση από τη Βουλή

Την ύπαρξη δημοσιευμάτων που εμπλέκουν ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι είτε είχαν λάβει δάνεια, που δεν εξυπηρέτησαν, είτε περιουσιακά στοιχεία εις κλάσμα της πραγματικής τους αξίας από την τότε αγροτική τράπεζα με την προσπάθεια αποσιώπησης του πιθανού σκανδάλου

Καθώς και την ανάγκη εξέτασης των γεγονότων που κλόνισαν και οδήγησαν σε κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα την σύναψη επαχθών για την Χώρα μνημονίων

Παρακαλούμε να κάνετε χρήση κάθε θεσμικής δυνατότητας που σας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, προκειμένου να εξεταστεί και διερευνηθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα ο τεμαχισμός και τη πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς.

Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με τιμή 

Η Βουλευτής 

Μακρή Ραχήλ

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: