Breaking News

Ομιλία στην επιτροπή «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» | 10.07.2015

Στην Αθήνα σήμερα, 10 Ιουλίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.55΄, στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συνήλθαν σε συνεδρίαση υπό την προεδρία της Προεδρεύουσας αυτών, κυρίας Αμμανατίδου Λίτσας με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου « Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Η Βουλή, καλείται σήμερα να παράσχει εξουσιοδότηση προς τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως αναπληρωτή του, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Επικρατείας, να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους, προκειμένου να συνάψουν σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας για την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους για την περίοδο 2015 – 2018. Το ελληνικό Κοινοβούλιο, καλείται να επικυρώσει την εντολή της 25ης Ιανουαρίου 2015 και της 5ης Ιουλίου 2015, οι οποίες ήταν ξεκάθαρες ως προς την ανάγκη αποδέσμευσης από τις υφεσιακές πολιτικές του παρελθόντος και την διασφάλιση μέτρων ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην βιωσιμότητα.

Το μεγάλο ζητούμενο για όλους τους Έλληνες, είναι να βρίσκονται σε μια κοινωνία σταθερότητας και πραγματικής ανάπτυξης, μια κοινωνία που, όπως απέδειξε η Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής, βαρύνεται με ένα δημόσιο χρέος, που δεν έχει δημιουργηθεί ή διογκωθεί από τα δάνεια, αλλά από τους τόκους. Ένα δημόσιο χρέος, που πολλοί το χαρακτηρίζουν παράνομο και όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, παραδέχονται, ότι δεν είναι βιώσιμο και οφείλει να προσαρμοστεί στο ύψος των πραγματικών οφειλών και όχι τον τοκογλυφικών απαιτήσεων.

Επί πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός αλλά και όσοι επέλεξε να συμπεριλάβει στην διαπραγματευτική του ομάδα, έδιναν μάχη για να μην ακολουθήσουμε σκυφτοί την εθελόδουλη στάση της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που επικαλούμενοι, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, δέχονταν τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που σημαίνει σαφή μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών για τους συνταξιούχους, στραγγαλισμό των αγροτών, λουκέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εκτίναξη του Φ.Π.Α., ξεπούλημα στρατηγικών δικτύων για την χώρα, όπως αυτό που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μείωση μισθών και επιβολή εργασιακού μεσαίωνα.

Πέντε μήνες τώρα, όλοι, ακολουθούσαμε και στηρίζαμε την προσπάθεια, παρόλο που η μόνη πηγή ενημέρωσής μας ήταν αυτή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ειδικά τις περασμένες εβδομάδες μετατράπηκαν σε μέσα μαζικής προπαγάνδας και εκφοβισμού των πολιτών, γιατί είχαν μάθει να υπηρετούν τα συμφέροντα όσων τους επέτρεψαν να εκπέμπουν χωρίς άδειες, χωρίς υποχρεώσεις πληρωμής των συχνοτήτων που είχαν καταλάβει και έβγαζαν κέρδος και χωρίς κανένα έλεγχο ως προς τις Αρχές της αντικειμενικότητας και της μη διασποράς των ψευδών ειδήσεων.

Η αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας των καναλιών, αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης. Το δεύτερο λάθος, αποτέλεσε η παραχώρηση στους αποτυχημένους τραπεζίτες, της παραμονής τους στις διοικήσεις των τραπεζών που ο ελληνικός λαός ανακεφαλαιοποίησε με χρήματα του, πάνω από το 100%. Εάν δεν υπήρχε ατολμία στην διεκδίκηση αυτών που ανήκουν στους πολίτες, δεν θα είχαμε ούτε τα φαινόμενα των κλειστών τραπεζών και δεν θα δεχόμαστε και τον πόλεμο στα ΕΛΤΑ, τα οποία αδυνατούσαν να πληρώσουν τις συντάξεις γιατί δεν είχαν χρήματα στις τράπεζες.

Βέβαια, υπήρχαν και οι Υπουργοί που αντί να στέλνουν τα ΜΑΤ για να προστατεύουν τα κανάλια από τον κόσμο που διαδήλωνε ειρηνικά, αντί να δίνουνε τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας στον κύριο Μπόμπολα με εγγυημένο κέρδος, αντί να απορρίπτουν τροπολογίες που κατέθετα για είσπραξη προστίμων από τους Ολιγάρχες που έκλεβαν μέσω των τριγωνικών συναλλαγών με offshore, φρόντισαν να κάνουν σοβαρή δουλειά, όπως να ανοίξουν εργοστάσια ζάχαρης, να πληρώνουν τευτλοπαραγωγούς και μεταφορείς στη Δυτική Μακεδονία.

Αυτούς του πολιτικούς χρειαζόμαστε και όχι όσους άφηναν το Στουρνάρα να αγνοεί την ελληνική Βουλή προκλητικά, για να μη μας δώσει στοιχεία για το σκάνδαλο της Siemens και επέτρεψαν στο ΤΧΣ να κάνει λάθος πληρωμές, με τα λεφτά όλων των Ελλήνων πολιτών.

Καλούμαστε λοιπόν, σήμερα να επικυρώσουμε την εντολή διαπραγμάτευσης, εντολή που δεν δύναται να υπερβεί με κανένα τρόπο, ούτε αυτή τον εκλογών, ούτε αυτή του δημοψηφίσματος. Κατανοούμε βέβαια, τη βιασύνη των κομμάτων όπως του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, να παρασύρουν το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τρίτο μνημόνιο, κατανοούμε ότι χρησιμοποιείτε την πίεση των ξένων, για να προβάλετε μέσω των καναλιών σας ότι όλοι είναι ίδιοι. Ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι αυτά που κάνετε είναι επιβεβλημένα. Ωστόσο όμως, όχι κύριοι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και προσωπικά, δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε για μια ακόμη φορά, άλλοθι για να ρίξετε αυτή τη χώρα και τους πολίτες.

Δεν θα σας επιτρέψω με τη δική μου ψήφο, να μειωθούν οι συντάξεις μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και της εισφοράς των γερόντων. Δεν γίνεται να αυξήσουμε κύριοι τα ποσοστά του φόρου ακινήτων, και να μην υπάρχει καμία απολύτως ελάφρυνση στον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον μικρομεσαίο.

Δεν θα σας εξουσιοδοτήσω με την ψήφο μου, να ολοκληρώσετε το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, των Λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ και τη μεταφορά όλων των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ που παρεμπιπτόντως, ακύρωσαν οι Έλληνες πολίτες την προηγούμενη Κυριακή μέσω του δημοψηφίσματος.

Η όποια εξουσιοδότηση πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως ψηφίστηκε δύο φορές. Σας ζήτω ακόμα και την ύστατη στιγμή, να διαπραγματευτείτε με βάση αυτή την εντολή του λαού. Και μόνο αυτή θα υπερψηφίσω θετικά, σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80%, ταυτίζονται με τις προτάσεις του Γιούνκερ παρά τις απειλές για το νόμισμα, παρά τις απειλές για την παραμονή στην Ε.Ε. και οτιδήποτε άλλο.

Άλλωστε, όπως είχε πει ο Γέρος του Μοριά « Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν είχαμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά, ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας» και η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη. Οι Έλληνες πολίτες, έδειξαν ότι τη διαθέτουν. Δεν ξέρω κατά πόσο τη διαθέτετε εσείς, θα το δείξει η ιστορία.

Ν.4333/2015 Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM)  http://wp.me/p53plE-2VT

Παρατίθεται το κείμενο της Εξουσιοδότησης

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: