Breaking News

Ερώτηση της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή για τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας | 23.06.2015

  23 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση απορριμμάτων αναφέρεται: «Στα παρωχημένα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ που υπόσχονται επενδύσεις και ανάπτυξη πάνω στα ερείπια της κοινωνίας και της φύσης ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει την πρόταση για Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά διαχείριση των απορριμμάτων».

Παρόλα αυτά στις 10.06.­2015 υπογράφηκε η σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ μεταξύ της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε και της αναδόχου κοινοπραξίας «Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε». Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τον ανάδοχο του έργου για χρονικό διάστημα 27 ετών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα “Jessica”.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι: «…Αυτή η πράξη έρχεται να συνεχίσει τον χορό των συμφερόντων που έσυραν οι διεθνείς και εγχώριοι εργολάβοι τη μνημονιακή εποχή και να δημιουργήσει τετελεσμένα για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια για την περιοχή μας, με παρωχημένες μεθόδους επεξεργασίας, που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, παρά μόνο συσσωρεύουν κέρδη για τους ιδιώτες επενδυτές επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες της περιοχής μας…

Και

… Βαρύτατες είναι οι ευθύνες όσων συντάσσονται σήμερα με τα εργολαβικά συμφέροντα και μεγάλο το έλλειμμα της αυτοδιοίκησης που στερείται τόλμης και οράματος και αποδέχεται αποικιοκρατικού τύπου λογικές, παραδίδοντας στις επόμενες γενεές τα αποτελέσματα μιας καταστρεπτικής πολιτικής».

Προκειμένου να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κοζάνης κατέθεσε την με αριθμ πρωτ. 3763-298/23/6/2015 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

www.rachelmakri.com

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 

parliament_logo

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στις 10­.06.­2015 υπογράφηκε η σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ μεταξύ της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε και της αναδόχου κοινοπραξίας «Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε». Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τον ανάδοχο του έργου για χρονικό διάστημα 27 ετών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα “Jessica”.

Το έργο προβλέπει ειδικότερα την κατασκευή δύο (2) νέων υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα μια Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως και ένα χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Οι υποδομές αυτές πρόκειται να συμπληρώσουν τις υφιστάμενες, δηλαδή, τους δέκα (10) Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εκ των οποίων οι εννιά είναι υφιστάμενοι και ο ένας (μετεγκατάσταση του ΣΜΑ Κοζάνης) αποτελεί νέα υποδομή στο πλαίσιο του Έργου, καθώς και τις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Για την υπογραφή και ολοκλήρωση της σύμπραξης προηγήθηκε η υπογραφή του υπ’ αρ.37.244/05­06­2015 συμβολαίου αγοραπωλησίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η Α.Ε) και της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε, συνολικής αντικειμενικής αξίας 882.582,03 ευρώ, δυνάμει του οποίου, η πρώτη πώλησε και μεταβίβασε κατά κυριότητα στην δεύτερη γεωτεμάχιο έκτασης 276.906 τ.μ στην περιοχή του Νότιου Πεδίου της Δ.Ε.Η και γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 829.710 τ.μ στην ίδια περιοχή, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ.

Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών πράξεων, ήτοι της αγοραπωλησίας των εδαφών και την υπογραφή της σύμβασης Σ.Δ.Ι.Τ, ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία των Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από την ανάδοχο Κοινοπραξία.

Παράλληλα στις 9 Ιουνίου 2015 το γραφείο τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης εξέδωσε την ακόλουθο δελτίο τύπου:

«ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΙΟΥΝΙΟΥ 9, 2015

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε την ακύρωση όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που δρομολογήθηκαν εδώ και καιρό από τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ζητώντας την αναστολή των μέχρι τώρα διαδικασιών και επισημαίνοντας την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, η ΔΙΑΔΥΜΑ εσπευσμένα προχωρεί στην υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία ενός φαραωνικού τύπου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για τόσα ακόμα κι αν παραδίδουμε τα μισά.

Αυτή η πράξη έρχεται να συνεχίσει τον χορό των συμφερόντων που έσυραν οι διεθνείς και εγχώριοι εργολάβοι τη μνημονιακή εποχή και να δημιουργήσει τετελεσμένα για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια για την περιοχή μας, με παρωχημένες μεθόδους επεξεργασίας, που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, παρά μόνο συσσωρεύουν κέρδη για τους ιδιώτες επενδυτές επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα, αυτή η πράξη προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο ζήτημα των εδαφών και στέκεται απέναντι στα αιτήματα δεκαετιών των τοπικών κοινωνιών για την αποκατάσταση και την επαναπόδοσή τους στο τέλος της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας από τη ΔΕΗ.

Η παραχώρηση των εδαφών στη ΔΕΗ, η πώληση τμήματος αυτών των εδαφών στη ΔΙΑΔΥΜΑ και η εκχώρησή τους από αυτήν στον ιδιώτη εργολάβο ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο και δημιουργεί ερωτηματικά για τη νομιμότητα υπογραφής της σύμβασης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει εκκρεμοδικία από την προσφυγή της παλαιάς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά της απόφασης της παραχώρησης αυτών των εδαφών και εκδικάζεται τον Σεπτέμβριο του 2015 από το συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, η δέσμευση για την ταφή τοξικών αποβλήτων της ΔΕΗ και η αύξηση κινδύνου για την επιμόλυνση των εδαφών σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν μπορεί μαζί με την αλλοίωση του γήινου φλοιού της περιοχής να γίνει το εφιαλτικό της μέλλον.

Τα εδάφη αυτά ανήκουν στους πολίτες της περιοχής, που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τις επιπτώσεις της χρόνιας εκμετάλλευσης των ορυχείων και πρέπει να αποδοθούν προς χρήση στις τοπικές κοινωνίες, αφού αποκατασταθούν.

Μπροστά σε αυτά τα διλήμματα και σε πράξεις που δημιουργούν τετελεσμένα, ώστε να δέσουν χειροπόδαρα την περιοχή μας για τις επόμενες δεκαετίες, δεν υπάρχει κανείς εφησυχασμός.

Αυτοί που τόσα χρόνια υπηρέτησαν τις μνημονιακές πολιτικές υπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα της ολιγαρχίας, επιμένουν απτόητοι και προκλητικοί, εκχωρώντας τις αρμοδιότητες των Δήμων στα ιδιωτικά κέρδη.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης, που όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σε μία οικολογική κατεύθυνση, αξιοποιώντας την ευκαιρία μέσα από την αξιοποίησή τους να αποκομίσει κέρδη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με οικολογικό πρόσημο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας.

Ο νέος σχεδιασμός που προτείνεται σήμερα από την κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για αποκεντρωμένη διαχείριση με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που θα εκπονήσουν (εντός 5 μηνών) και θα υλοποιήσουν οι Δήμοι, όπου προβλέπονται μικρές, αποκεντρωμένες, χαμηλού κόστους και όχλησης μονάδες που προωθούν την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή σε διακριτά ρεύματα χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, γυαλιού & βιοαποικοδομίσιμων για την κομποστοποίηση.

Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει πρόβλεψη μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη διάθεση περίπου 1 δις. Ευρώ, ενώ πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων θα είναι οι χρηματοροές από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, πρωτίστως, της αυτοδιοίκησης, που πρέπει να έχει καθοριστικό λόγο και ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων και να συγκρουστεί με ό, τι είναι απέναντι στο δημόσιο συμφέρον

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που προωθούσαν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις υπό τις ευλογίες της Μέρκελ.

Ταυτόχρονα, έχουμε τις υποδείξεις της ΕΕ, που μπορούν να εξηγήσουν τη βιασύνη της υπογραφής της σύμβασης: «Μεγάλες Μονάδες με εγγυημένες ποσότητες, καταρχήν, δεν θα είναι δεκτές. Οι συμβάσεις για τις ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 χρόνων, πρέπει να καλύπτουν την απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών. Πάνω από ένα χρόνο δεματοποιημένα απορρίμματα θεωρείται ΧΑΔΑ».

Μπροστά λοιπόν στην προδιαγραφόμενη απόρριψη από την ΕΕ των σχεδιαζόμενων συμβάσεων ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών, με την εγγύηση του δημοσίου για ελάχιστες συμβασιοποιημένες ποσότητες απορριμμάτων και την υπονόμευση στην πράξη της προώθησης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, υπογράφεται με απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ η σύμβαση του έργου παγιδεύοντας και δεσμεύοντας για τα επόμενα 30 χρόνια τους πολίτες αλλά και τους Δήμους, που θα αδυνατούν να αναπτύξουν δράσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Καλούμε τους πολίτες της περιοχής μας, τους πολίτες της Δ.Μ να αντισταθούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και την οικονομική τους αφαίμαξη που δρομολογεί η υπογραφή αυτής της σύμβασης.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες όσων συντάσσονται σήμερα με τα εργολαβικά συμφέροντα και μεγάλο το έλλειμμα της αυτοδιοίκησης που στερείται τόλμης και οράματος και αποδέχεται αποικιοκρατικού τύπου λογικές, παραδίδοντας στις επόμενες γενεές τα αποτελέσματα μιας καταστρεπτικής πολιτικής.

 Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης»

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Αληθεύει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε την ακύρωση όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που δρομολογήθηκαν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ;
 2. Εάν ναι για ποιο λόγο αποφάσισε την ακύρωση τους;
 3. Υφίσταται εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων;
 4. Εάν όχι, έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση του και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
 5. Αληθεύει ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ εσπευσμένα προχωρεί στην υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία ενός φαραωνικού τύπου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία;
 6. Η εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης εναρμονίζεται με την πολιτική διαχείρησης αποβλήτων της νέας πολιτικής ηγεσίας;
 7. Εάν ναι, δυνάμει ποιων αιτίων προσδιορίζεται ο εσπευσμένος χαρακτήρας της υπογραφής και πως συμβαδίζει η ενέργεια αυτή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων;
 8. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για τόσα ακόμα κι αν παραδίδονται τα μισά;
 9. Εάν ναι, η συγκεκριμένη ρήτρα εξασφαλίζει τους πολίτες, τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης ή τους ιδιώτες που θα εισπράτουν χρήματα για εργασία που δεν προσέφεραν;
 10. Η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει εγγυησεις σύχρονης περιβαλλοντολογικά φιλικής και οικονομικά αποτελεσματικής διαχείρησης απορριμάτων ή θα δημιουργήσει τετελεσμένα για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια για την περιοχή, με παρωχημένες μεθόδους επεξεργασίας, που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών;
 11. Με δεδομένη την ύπαρξη εκκρεμοδικίας από την προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά της απόφασης παραχώρησης εδαφών, η οποία εκδικάζεται τον Σεπτέμβριο του 2015 από το συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργεί τετελεσμένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εδαφών;
 12. Η εν ανωτέρω αναφερομένη πράξη δύναται να σταθεί εμπόδιο στα αιτήματα αποκατάστασης και την επαναπόδοσης των εδαφών, όταν τελειώσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες από τη ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες;
 13. Υφίσταται δέσμευση για την ταφή τοξικών αποβλήτων της ΔΕΗ;
 14. Εάν ναι με ποιες περιαυτολογικές εξασφαλίσεις;
 15. Η ταφή τοξικών αποβλήτων ενδέχεται να προκαλέσει αύξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης των εδαφών στην ήδη επιβαρυμένη;
 16. Αληθεύει ότι ο νέος σχεδιασμός που προτείνεται από την σημερινή κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για αποκεντρωμένη διαχείριση με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που θα εκπονήσουν εντός των επόμενων 5 μηνών και θα υλοποιήσουν οι Δήμοι και σε αυτόν προβλέπονται μικρές, αποκεντρωμένες, χαμηλού κόστους και όχλησης μονάδες που προωθούν την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή σε διακριτά ρεύματα χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, γυαλιού & βιοαποικοδομίσιμων για την κομποστοποίηση;
 17. Εάν ναι, πως είναι δυνατόν να εγκρίνεται η ανωτέρω αναφερόμενη σύμβαση;
 18. Αληθεύει ότι υφίστανται υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις οποίες: «Μεγάλες Μονάδες με εγγυημένες ποσότητες, καταρχήν, δεν θα είναι δεκτές. Οι συμβάσεις για τις ΣΔΙΤ, διάρκειας 30 χρόνων, πρέπει να καλύπτουν την απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών. Πάνω από ένα χρόνο δεματοποιημένα απορρίμματα θεωρείται ΧΑΔΑ».
 19. Εάν ναι, γιατί δεν τις ακολουθούμε με κίνδυνο το Ελληνικό Δημόσιο να διακινδυνεύει πιθανό πρόστιμο για χάρη του ιδιώτη;
 20. Αληθεύει το γεγονός ότι η απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ για τη σύμβαση του έργου παγιδεύει και δεσμεύει για τα επόμενα 30 χρόνια τους πολίτες αλλά και τους Δήμους, που θα αδυνατούν να αναπτύξουν δράσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης;
 21. Σε ποιες θέσεις εργασίας, με ποια προσόντα και ποιές διαδικασίες θα προσληφθούν οι εργαζόμενοι στην εν λόγω επένδυση;
 22. Εξασφαλίζεται το κριτήριο της εντοπιότητας στους όρους της σύμβασης προκειμένου να απασχοληθούν Έλληνες εργαζόμενοι από τις περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης;
 23. Αν όχι γιατί καταδικάζετε ακόμη μια φορά την περιοχή στην ανεργία, ενώ ξοδεύετε δημόσιο χρήμα;
 24. Εάν η χρηματοδότηση του έργου συντελεστεί από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica γιατί δεν προσέφυγε σε αυτά απευθείας ο φορέας διαχείρισης (ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ) για την ανάπτυξη των έργων υποδομής και επιλέχθηκε η λύση του ιδιώτη που ενώ δεν χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους την επένδυση επιβαρύνει με το κέρδος του, τους κατοίκους της περιοχής;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των απαιτούμενων εγγράφων που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

 

Αθήνα, 23/6/2015

Η Βουλευτής

Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

9299528-page-001

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

9315372-page-001

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: