Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: τη συνέχιση της ακρόασης του διατελέσαντος Προέδρου της διακοπείσας συνεδρίασης για τη διαλεύκανση του θέματος της Εταιρείας SIEMENS με την εξέταση του κ. Σήφη Βαλυράκη | 22.06.2015

Στην Αθήνα σήμερα, 22 Ιουνίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.55΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) τoυ Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της ακρόασης του διατελέσαντος Προέδρου της διακοπείσας συνεδρίασης για τη διαλεύκανση του θέματος της Εταιρείας SIEMENS με την εξέταση του κ. Σήφη Βαλυράκη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Καταρχήν, αντιλαμβάνομαι την αγωνία εκείνων των κομμάτων που χρηματοδοτούνταν από διεφθαρμένες εταιρείες των Γερμανών, όμως εμείς οφείλουμε ως εκπρόσωποι του λαού να αποδείξουμε, ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νομικών υποχρεώσεων, ότι κανένας πολίτης σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να απολαμβάνει καμιάς ασυλίας έναντι της Δικαιοσύνης και να βρίσκει γελοίες δικαιολογίες, για να προσπερνά τις υποχρεώσεις απολογίας που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και από το Κοινοβούλιο, γιατί φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Θα ήθελα να καλέσω τη νέα πολιτική ηγεσία να εγγυηθεί, ότι δεν θα επιτρέψει την φυγή όσων εμπλέκονται με το μεγάλο αυτό σκάνδαλο της Siemens, όπως έπραξε η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την φυγάδευση του κ. Χριστοφοράκου, όπου ο ρόλος του υπενθυμίζω, ήταν να χρηματοδοτεί τα δύο κόμματα της Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., επί του 2% επί των συμβάσεων της Siemens, όπως αποκαλύφθηκε από επίσημα έγγραφα του Γερμανικού Ειρηνοδικείου.

Επίσης, θα ήθελα να θυμίσω, ότι για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί τα επίσημα αυτά έγγραφα της Γερμανικής Εισαγγελίας, από τον έγκριτο νομικό και πρώην συνάδελφό μας, κ. Βασίλειο Καπερνάρο, κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίκαιρη ερώτηση, που είχε καταθέσει ο ίδιος την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο μόνος ο οποίος βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και δημιουργεί προβλήματα στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, είναι κ. Στουρνάρας, ο οποίος παραβίασε το θεσμικό του ρόλο προβαίνοντας σε εμπρηστικές δηλώσεις που βλάπτουν το τραπεζικό σύστημα, την ώρα που χρηματοδοτείται με το μέσο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, τον οποίο κάποιοι λοιδορούσαν.

Εγώ, σήμερα χαίρομαι που έχουν αντιληφθεί και έκαναν μαθήματα, αλλά και αντιλαμβάνονται τι θα πει ELA, τι θα πει κόβω ή κοινώς τυπώνω χρήμα. Ο κ. Στουρνάρας βρίσκει χρόνο, βέβαια, για να καταθέτει Εκθέσεις Νομισματικής Πολιτικής, όταν νεοθεσμικά ο προβλεπόμενος χρόνος είναι ο Οκτώβριος και ο Φεβρουάριος.

Επομένως, τεκμαίρεται ότι δύναται να παρευρεθεί και απλά είναι δικαιολογίες εν αμαρτία ειμί, που δεν είναι παρών σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο, για να δώσει εξηγήσεις επί των πεπραγμένων δίκαιων ή αδίκων πράξεων, που έλαβαν χώρα κατά των ημερών του, όταν ήταν διορισμένος Υπουργός Οικονομικών.

Σας ζητώ, ως Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να εφαρμόζεται τα προβλεπόμενα κατά τον Κανονισμό της Βουλής και της ελληνικής έννομης τάξης, προκειμένου να εγγυηθούμε αυτό ακριβώς, την ισονομία των πολιτών.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει άμεσα, ίσως και αύριο, να κληθεί ο κ. Στουρνάρας στην Επιτροπή, καθώς όλα αυτά είναι ύποπτα και επειδή βαδίζουμε σε ύποπτες περιόδους κ.λπ. θα πρέπει νομίζω να κληθεί αύριο ο κ. Στουρνάρας.

Σας ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: