Breaking News

Ερωτήσεις Ραχήλ Μακρή για τον διορισμό των μελών της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας | 05.06.2015

Στην Αθήνα σήμερα, 05 Ιουνίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15.25΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) τoυ Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης :  Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43A του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 7 του ν. 4324/2015, των προτεινομένων, από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη για διορισμό στις θέσεις του προέδρου, του α’ αντιπροέδρου και του μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ΡΑΕ, των κύριων κυρίων Νικολάου Μπουλαξή, Σωτηρίου Μανωλκίδη και Νεκταρίας Καρακατσάνη,  αντιστοίχως για τις αντίστοιχες θέσεις και την διατύπωση γνώμη της επιτροπής.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα ήθελα πρώτα να ρωτήσω τον κ. Μπουλαξή ποια είναι η θέση σας για την αυθαίρετη απόφαση της Ρ.Α.Ε. να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος ο Υπουργός.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Μπουλαξής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Όπως ξέρετε οι αποφάσεις της Ρ.Α.Ε. για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο που της επιβάλλει να παίρνονται κάποιες αποφάσεις κάθε εξάμηνο. Έτσι επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο θέλω να πω ότι είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε κυβέρνησης η απόφαση για την αύξηση ή τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και να μην λαμβάνονται από τη Ρ.Α.Ε. ή να λαμβάνονται από τον Υπουργό. Άρα, η παρέμβαση την οποία έκανε ο Υπουργός θεωρώ ότι ήταν στη δικαιοδοσία του. Δεν θα την έλεγα ακριβώς αυθαίρετη διότι την έβαλε σε κάποιο υφιστάμενο πλαίσιο. Εκείνο που πράγματι υπάρχει σαν «σκοτεινό» σημείο είναι ό τρόπος δημοσίευσης ή εν πάση περιπτώσει ο τρόπος με τον οποίο αυτή εμφανίστηκε μετά από κάποιους μήνες. Νομίζω αυτή είναι και η επισήμανση του Υπουργού. Δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι άλλο. Νομίζω ότι είναι σαφές.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Πάντως η απόφαση έχει παρθεί από τη Ρ.Α.Ε. και ο ίδιος ο Υπουργός την χαρακτήρισε ως αυθαίρετη απόφαση αύξησης το ΕΤΜΕΑΡ. Εσείς θεωρείτε ότι δεν ήταν αυθαίρετη απόφαση ήταν μία λογική απόφαση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Σαν απόφαση λέω ήταν ουσιαστικά μέσα στο πλαίσιο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή, δεν ήταν αυθαίρετη. Αυτό σας ρωτώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Όχι, όχι, θα σας πω τι πιστεύω. Αυθαίρετη με την έννοια ότι ξαφνικά ξύπνησε η Ρ.Α.Ε. και πήρε μία απόφαση δεν θα την έλεγα. Είναι μέσα στο πλαίσιο. Όμως η βάση στην οποία κανείς παίρνει μία απόφαση, δηλαδή οι εκτιμήσεις που κάνει για τον επόμενο χρόνο, όπως πόσες ΑΠΕ θα μπουν, που θα πάει η οριακή τιμή συστήματος για να κάνει την στάθμιση και να βρει τη διαφορά, εκεί, προφανώς, υπάρχει μία συζήτηση και μία ζύμωση εάν είναι σωστές ή όχι.

Η πράξη αποδεικνύει ότι τελικά η αύξηση αυτή ίσως δεν ήταν αναγκαία, διότι ο λογαριασμός που ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά πως θα κυλήσει τα επόμενα εξάμηνο, έως το τέλος του 2015, έγινε θετικός. Η τελευταία του εκτίμηση ήταν ότι κλείνει θετικός, που σημαίνει ότι τελικά ίσως δεν ήταν αναγκαίο να παρθεί αυτή η απόφαση. Αυτό φαίνεται από τα πράγματα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δυνάμει των διαρροών που έρχονται στη δημοσιότητα, οι δανειστές θέτουν εκ νέου θέμα ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και διαμελισμό της ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτών. Ως νέος πρόεδρος της ΡΑΕ, λοιπόν, έχετε θέση για το σχέδιο αυτό των δανειστών και για τις ζημιές που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και στην καταλήστευση των καταναλωτών που θα κληθούν από τους ιδιώτες να καλύψουν υπέρογκες αυξήσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Όπως είπα και στην αρχή, οι βασικές ράγες της ενεργειακής πολιτικής ανήκουν στην Κυβέρνηση και όχι στη ΡΑΕ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ρώτησα για τη θέση σας ως προέδρου της ΡΑΕ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Αυτό προσπαθώ να πω, επειδή η ΡΑΕ δεν πρέπει να έχει λόγο σε θέματα που αποφασίζει ο Υπουργός, εκτός και εάν ζητηθεί η γνώμη της.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είσαστε ανεξάρτητη αρχή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Ναι, αλλά το πλαίσιο ορίζει ποιος λαμβάνει την απόφαση.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μου λέτε ότι θα παρέμβει ο Υπουργός και θα πάρει την απόφαση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Είπα ότι αν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή όχι, δεν είναι απόφαση της ΡΑΕ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ρώτησα ποια είναι η θέση σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Ως πρόσωπο εννοείτε ή ως ΡΑΕ;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ποια είναι η θέση σας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και όλα όσα ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε.;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, δεν βλέπω την ανάγκη της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, θα μπορούσε να κυλήσει κανονικά και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που έρχονται, όπως και μέχρι τώρα έκανε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μιας και ανέφερα την καταλήστευση, ποια είναι η θέση σας για την απαίτηση της εταιρείας «Αλουμίνιον» Α.Ε. του κ. Μυτιλιναίου, η οποία, σύμφωνα με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ, απαιτεί να αγοράζει τη μεγαβατώρα με 40 ευρώ, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής της είναι 56 ευρώ και τι προτίθεστε ως πρόεδρος της ΡΑΕ πλέον να πράξετε για αυτήν τη συγκεκριμένη συμφωνία;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Η λειτουργία μιας μονάδας συμπαραγωγής και η αγορά της ενέργειας που παράγει υποχρεωτικά από το σύστημα, ταυτόχρονα με την κατανάλωση που κάνει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι προβλεπόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο. Η ΡΑΕ εκεί που έχει τη δικαιοδοσία – και νομίζω ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα δούμε σύντομα –είναι στο αν είναι σωστός ο τρόπος υπολογισμού της ενέργειας που παράγεται από τη μονάδα συμπαραγωγής και χαρακτηρίζεται ως συμπαραγωγική υψηλής απόδοσης. Αυτό νομίζω ότι είναι στη δικαιοδοσία της ΡΑΕ και θα το δούμε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η απόφαση έχει ληφθεί και η απόφαση έχει έρθει και στα δικαστήρια. Είναι 40 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν το κόστος είναι 56 ευρώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Μιλάτε για το διαιτητικό δικαστήριο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Για τον προσδιορισμό της τιμής η ΡΑΕ, ως ανεξάρτητη αρχή, δεν έχει δικαιοδοσία τη στιγμή που έχει επιληφθεί το διαιτητικό δικαστήριο. Νομίζω ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Έχει φτάσει στη δικαιοσύνη, εξετάζεται από τη δικαιοσύνη και, αν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση, θα το δούμε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα συνεργαστεί η ΡΑΕ για τη διαλεύκανση σκανδάλων, όπως αυτών της AEGEAN POWER ή της HELLAS POWER, καθώς την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εάν γνωρίζετε αφού ήσασταν και στην ΡΑΕ, οι βουλευτές καλούσαμε τον πρόεδρο της ΡΑΕ να μας ενημερώσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και, όπως είχε επισημάνει και συνάδελφος τότε σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής, επί 16 μήνες είχε αρνηθεί να έρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να ενημερώνει τη Βουλή. Εσείς τι σκοπεύετε να πράξετε σε αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ: Νομίζω ότι το είπα ευθύς εξαρχής, γιατί το πιστεύω, ότι η ΡΑΕ πρέπει να λογοδοτεί στη Βουλή γιατί μέσω αυτής λογοδοτεί στον ελληνικό λαό. Ο νόμος ορίζει ότι μέσω της Βουλής και μέσω της δικαιοσύνης, ελέγχεται. Άρα, νομίζω ότι οφείλει και, τουλάχιστον χωρίς δεύτερη σκέψη, θ α κάνει αυτό που πρέπει. Θα έρχεται στη Βουλή κάθε φορά που θα ζητείται να έρχεται για να ενημερώσει, να συζητήσει ή να ελεγχθεί.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, διαπιστώνουμε ότι έχετε ασχοληθεί πολύ με ΑΠΕ και εκτενώς. Γνωρίζετε το θέμα με την διασύνδεση των Κυκλάδων, είναι ένα θέμα που έχει εμπλακεί η SIEMENS. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο δεν ξέρω που ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή, γιατί είχε γίνει μια προσφυγή από την πλευρά αντίπαλης εταιρείας, που αν δεν κάνω λάθος ήταν και ελληνικών συμφερόντων εταιρεία. Πως κρίνεται ως ειδήμονας την μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική, στα θέματα των ΑΠΕ και σας θυμίζω την περίπτωση των οικιακών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, στους οποίους είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εγγυηθεί σταθερή τιμή. Όμως, την ανακάλεσαν χωρίς αιτία και καταστρέφοντας πολλούς πολίτες που εμπιστεύτηκαν το κράτος για να προβούν στις συγκεκριμένες επενδύσεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ) : Νομίζω ότι, εάν θέλει να δει κανείς συνολικά τη πολιτική που έχει ασκηθεί τα τελευταία 10 χρόνια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα δει κάποια καλά σημεία αλλά θα δει και λάθη. Ειδικά, στο θέμα των φωτοβολταϊκών πιστεύω ότι έχουμε κάνει σοβαρά λάθη σαν χώρα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και μπροστά μας και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι το γνωστό έλλειμμα του λογαριασμού. Πέραν αυτού όμως, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση, εφεξής ώστε να δει κανείς πώς η τοπική κοινωνία- γιατί υπάρχουν αντιδράσεις το έχουμε βιώσει-θα μπορούσε να δει διαφορετικά, για να αποδεχθεί περισσότερο από ότι σήμερα τις ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή τους.

Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το δει κανείς, σε επίπεδο πολιτείας και σχεδιασμού με την εφαρμογή του ειδικού χωροταξικού  ανά περιοχή, κάποιες περιφέρειες ήδη έχουν ξεκινήσει και το κάνουν και νομίζω ότι πρέπει να δει κανείς και άλλα μέτρα, ώστε να μην αναγκαζόμαστε σαν χώρα να βάζουμε κάποιες ανανεώσιμες πηγές, με ματ ή με οποιοδήποτε βίαιο τρόπο. Αυτή νομίζω είναι μια πολιτική, που εφεξής πρέπει να την δούμε πιο σοβαρά. Είπα για τα λάθη των φωτοβολταϊκών, θα ήθελα να επισημάνω ότι μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος που έβαλε μόνη της στις πλάτες της. Δηλαδή, την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε τέτοια κλίμακα με τόσο υψηλές τιμές.

Η θα έπρεπε να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής των φωτοβολταϊκών σαν τεχνολογία, ώστε κι εμείς στην εκκολαπτόμενη τότε τεχνολογία να συμβάλουμε αλλά με μικρή και περιορισμένη ισχύ, έστω με ψηλές τιμές γιατί τότε ήταν ακριβή η κατάσταση τους ή έπρεπε να έχουμε χαμηλές τιμές εξαρχής, και να έχουμε ελεύθερη την ισχύ. Και τα δύο μαζί δημιουργούν πρόβλημα και δημιούργησαν, το πρόβλημα έσκασε αυτή τη στιγμή αυτή είναι η ουσία. Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα μπορούσαμε να το έχουμε προβλέψει και που δημιουργεί προφανώς και αρνητικές επιπτώσεις, σε όσους συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτών των φωτοβολταϊκών. Ήταν μικρές εταιρείες, μεγαλύτερες ή ακόμα και απλοί καταναλωτές.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Δεν σας ρώτησα αυτό. Σας ρώτησα για την πολιτική κοροϊδίας των πολιτών, και πως σκοπεύετέ να προστατεύσετε από την πλευρά σας τους πολίτες  σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ) : Αυτό μόλις είπα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Και γενικά, αναζητώντας και τις πολιτικές που έχουν φέρει, γιατί πρέπει να φέρετε στη δικαιοσύνη και προφανώς να ενημερώσετε και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, γιατί θα σας καλέσουμε για όλα τα θέματα που σας ανέφερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ) : Βεβαίως, αυτό είπα ότι θα τα δούμε δεν αφήνουμε τίποτα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Δηλαδή εσείς 14 χρόνια στη ΡΑΕ, δεν γνωρίζετε για τα σκάνδαλα τύπου Μυτιληναίου, Ελλάς Πάουελ, και θέματα επενδύσεων σε  φωτοβολταϊκά; Θεωρείτε δηλαδή, ότι η πολιτεία καλώς έπραξε και ψήφισε γιατί ήταν πολύ υψηλές οι συμβάλεις που είχαν με τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ) : Το αντίθετο αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, προφανώς θεωρώ ότι είναι μεγάλα λάθη ή σκάνδαλα και γι’ αυτό, είπα ότι στα πλαίσια της δικαιοδοσίας μας, των αρμοδιοτήτων μας, θα τα δούμε. Δεν έχουμε σκοπό να μείνουμε ειδικά στα μεγάλα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Τα γνωρίζετε αυτά που έχουν πράξει μέσα οι προηγούμενες διοικήσεις ή μόνο από δημοσιεύματα τα γνωρίζετε;

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΛΑΞΗ, Προτεινόμενου για διορισμό  στη θέση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.))

Ειδικά για τα θέματα της «ENERGA» κ.λπ., και του Μυτιλιναίου, δεν είχα ουσιαστικά συμμετοχή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν είπα να έχετε συμμετοχή, αν τα γνωρίζετε. Το ξέρω ότι δεν είχατε συμμετοχή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Είναι από τα ζητήματα που γνωρίζουμε σε ένα βαθμό και από δημοσιεύματα, αλλά και με  κάποιες συζητήσεις που γίνονται και στη Ρ.Α.Ε. στις παρυφές εν πάση περιπτώσει της ζύμωσης.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ως εξειδικευμένος επιστήμονας πιστεύετε στην έωλα τεκμηριωμένη αντίληψη ότι η λυγνιτική περίοδος έχει τερματιστεί ή συντάσσεται με την άποψη που οριοθετεί αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους στη λειτουργία των νέων μονάδων που θα αποδώσουν πολύ φθηνό ρεύμα με σεβασμό προς το περιβάλλον;

Ως προτεινόμενος Πρόεδρος  της ΡΑΕ, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλετε σε αυτή την προσπάθεια;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΛΑΞΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό  στη θέση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Θα συμβάλουμε, όπως είπα και πριν, μέσα από τη ζύμωση που θα γίνει και πρέπει να γίνει για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας όπου εκεί θα συζητηθούν και αυτά τα θέματα. Εκεί θα μπουν … και εκεί οπωσδήποτε θα συμβάλουμε με όλες τις γνώσεις μας και με όλες τις δυνατότητές μας για την επόμενη περίοδο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να απευθύνω ερωτήσεις στον κ. Μανωλκίδη.

Κύριε Μανωλκίδη, διαπιστώνουμε από το βιογραφικό σας ότι δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ενέργεια, παρόλα αυτά διατελέσατε στην Νομική Υπηρεσία της Ρ.Α.Ε. από το 2007 – 2012. Θα θέλαμε λοιπόν την άποψή σας για τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Αρχής, το συγκεκριμένο διάστημα που ήσασταν από το 2007  μέχρι το 2012, οι οποίες θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν περάσει από τη Νομική Υπηρεσία στην οποία διατελέσατε. Καταρχήν, αν ισχύει ότι στις 2 Νοεμβρίου του 2011, η Ρ.Α.Ε. τροποποίησε την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου της εταιρείας «Aegean Power», Ανώνυμης Εταιρείας Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η τροποποίηση εφόσον η «Aegean Power», όφειλε τα ποσά για τα οποία τα τότε στελέχη της κατηγορούνται, συνιστά ένα απίστευτο σκάνδαλο σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς αντίθετα θα έπρεπε να καταλογίζονται οι νόμιμες συνέπειες. Γνωρίζετε κάτι για αυτό;

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Η κατανομή του έργου ανάμεσα στα στελέχη δικηγόρους της νομικής ομάδας της Ρ.Α.Ε., γινόταν από την προϊστάμενη τότε της νομικής ομάδας την κυρία Αλεξία Τροκούδη, η οποία σε όλα τα κρίσιμα θέματα προσπαθούσε να μην έχουν εμπλοκή δικηγόροι οι οποίοι «δεν συμπαθούσαν» την τότε διοίκηση. Άρα, δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ισχύει ότι στις 14 Νοεμβρίου του 2011 η Ρ.Α.Ε. αποδέχεται την αλλαγή επωνυμίας της «Aegean Power» σε «Hellas Power»; Αυτή η πράξη επίσης, χαρακτηρίστηκε ως πολύ μεγάλο σκάνδαλο, διότι η προηγούμενη εταιρεία δεν είχε αποδώσει για όλο το 2011 στη ΔΕΗ το ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή όλο το τέλος για το ΔΕΣΜΗΕ. Δεν είχε αποδώσει φόρους και τέλη που είχε εισπράξει μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και διαβάζουμε στον τύπο ότι η έγκριση της Ρ.Α.Ε. στην αλλαγή επωνυμίας χαρακτηρίστηκε ως θαύμα, διότι η ίδια η Ρ.Α.Ε αναφέρει: «η εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπέρογκου ποσού 29.071.800 ευρώ, το οποίο προκαλεί μέγιστη οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ Α.Ε». Η λεπτομέρεια είναι ότι αυτό είναι μόνο ένα μέρος του ποσού, που ήδη σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν ενθυλακώσει οι κατηγορούμενοι μέτοχοι και οι διαχειριστές των εταιριών «Energa» και «Hellas Power», αλλά και αυτό είναι τεράστιο. Σε ποιες ενέργειες προέβη η Νομική Υπηρεσία της Ρ.Α.Ε. για τη διασφάλιση των καταναλωτών και την αποτροπή πράξεων που χαρακτηρίζονται πιθανώς δικαίως ως σκάνδαλα;

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εάν δεν τα ξέρετε, δεν οφείλετε να απαντήσετε, διότι η συνάδελφος είναι πολύ εξειδικευμένη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Μητρόπουλε, σας παρακαλώ πολύ.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.)): Είναι εξειδικευμένη η ερώτηση, δεν έχω ασχοληθεί, αλλά θα κάνω μια γενική τοποθέτηση όπως και στην αρχή, ότι οφείλει η νέα διοίκηση της Ρ.Α.Ε., να διερευνήσει τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο, ως τότε στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας δεν είχα καμία εμπλοκή, οφείλει όμως να διερευνήσει το γεγονός ότι η Ρ.Α.Ε. ως Ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύει και οφείλει να παρακολουθεί την αγορά ενέργειας δεν επιτέλεσε εκ του αποτελέσματος το έργο της. Διότι, δεν κατάφερε να αποτρέψει την καταδολίευση των καταναλωτών από αυτές τις δύο εταιρείες. Δηλαδή, πέρα από τη δικαστική διερεύνηση η οποία, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εν τω ακροατηρίω δίκης, θα πρέπει η νέα διοίκηση της Ρ.Α.Ε. να διερευνήσει, γιατί απέτυχε η Ρ.Α.Ε. στο ρόλο της να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αγορά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Έχοντας παράλληλα καθήκοντα σε υπουργικό γραφείο και στη Ρ.Α.Ε. πώς διασφαλίζατε την αμεροληψία των αποφάσεων στη Νομική Υπηρεσία της Αρχής από τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις; ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Ε.): Όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα οι δικηγόροι πάντα έχουν συμβουλευτικό ρόλο, άρα δεν είχα αποφασιστικές αρμοδιότητες ούτε στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού ούτε στη Νομική Υπηρεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ποια η γνώμη σας για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης μικρής Δ.Ε.Η.;

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εθελοτυφλούσε προσποιούμενη άγνοια για την εναρμόνιση της Κοινοτικής Οδηγίας και βάσιζε τις ενέργειες διαμελισμού της Δ.Ε.Η. σε κοινοτική υποχρέωση, που είχε, ήδη, υλοποιηθεί, όπως γνωρίζετε, με βάση Κοινοτική Οδηγίας του 2011.

Άρα, αυτό, δηλαδή, η αποκρατικοποίηση στην ουσία της Δ.Ε.Η. και το σπάσιμο σε μικρή και μεγάλη Δ.Ε.Η., που έγινε στο θερινό τμήμα της Βουλής, εάν δεν κάνω λάθος πέρυσι, βασίστηκε σε ψευδή επιχειρήματα από την πλευρά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Βέβαια, αναδιπλώθηκε λίγο αργότερα και παραδέχτηκε, ότι το μέτρο αποτέλεσε δική της καθαρά πρωτοβουλία.

Πιστεύετε, ότι έχει υλοποιηθεί η απαίτηση εναρμόνισης του κοινωνικού κεκτημένου στο συγκεκριμένο τομέα ναι ή όχι;

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Ε.): Ο τρόπος εναρμόνισης δεν είναι ποτέ μονόδρομος.

 Εναπόκειται, δηλαδή, στις εθνικές αρχές και είναι πρωτοβουλία της εκάστοτε εθνικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή η εναρμόνιση.

Από την αρχή σας είπα, ότι εάν με το καλό εγκρίνετε και αναλάβουμε τη Διοίκηση της Ρ.Α.Ε, η νέα Ολομέλεια θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα αντιμετωπίσει και αυτά τα θέματα.

Άρα, ως Ρ.Α.Ε δεν μπορώ να σας απαντήσω σήμερα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας είπα, ότι επικαλέστηκε για το σπάσιμο σε μικρή και μεγάλη Δ.Ε.Η. την εναρμόνιση Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία, όμως, είχε, ήδη εφαρμοστεί, όταν τριχοτομήθηκε η Δ.Ε.Η. σε ΔΕΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και Δ.Ε.Η. Α.Ε..

Επομένως, όπως σας είπα βασίστηκε σε ένα ψεύδος.

Εσείς ως νομικός και έχοντας διατελέσει στο νομικό γραφείο ως νομικός σύμβουλος της Ρ.Α.Ε., δηλαδή, ειδικός σε θέματα διαχείρισης ενέργειας, αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα, γιατί εάν έχετε να διαχειριστείτε κάτι, η παραγωγή μας δεν βασίζεται σε Α.Π.Ε., αλλά βασίζεται στο λιγνίτη και στη Δ.Ε.Η. Α.Ε., που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που παράγει το 70% για όλη την Ελλάδα μέσω του λιγνίτη.

Εγώ, λοιπόν, σας ρώτησα εάν θεωρείτε, ότι έχει υλοποιηθεί και εναρμονιστεί με το Ελληνικό Δίκαιο αυτή η Κοινοτική Οδηγία ή αν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω διάσπαση της Δ.Ε.Η., εάν χρειαστεί.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Ε.): Σε μεγάλο βαθμό, ίσως στον μεγαλύτερο βαθμό έχει υλοποιηθεί η Κοινοτική Οδηγία, άρα ήταν στρεβλή η πρόταση για διάσπαση σε μικρή Δ.Ε.Η..

 Ενόψει, όμως, του Γ΄ Ενεργειακού Πακέτου πρέπει να δούμε – και αυτό είναι θέμα εθνικής πολιτικής, δηλαδή, θέμα κυβέρνησης και η Ρ.Α.Ε. έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο – την πρόσβαση των ιδιωτών στη φθηνή ενέργεια.

Δεν είναι αναγκαστικό το μοντέλο ΝΟΜΕ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ήσαστε, δηλαδή, υπέρ της πώλησης υδροηλεκτρικών και ατμοηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων;

Όταν λέτε πρόσβαση των ιδιωτών με ποιόν τρόπο εννοείτε;

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Ε.): Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι που μπορούν να συζητηθούν και ένας από αυτούς είναι τα ΝΟΜΕ.

Τα ΝΟΜΕ, όμως, όχι όπως τα πρότεινε η προηγούμενη Διοίκηση της Ρ.Α.Ε, που οδηγούσαν μάλιστα σε στρέβλωση του ανταγωνισμού, για αυτό και απορρίφθηκε ακόμα και από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα ΝΟΜΕ πιο κοντά στο γαλλικό μοντέλο.

Σας θυμίζω, ότι στη Γαλλία το κόστος της πυρηνικής ενέργειας είναι 15 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά η ελάχιστη είσοδος για να αποκτήσει ένας ιδιώτης προμηθευτής πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια της γαλλικής κρατικής εταιρείας EDF έχει οριστεί στα 45 ευρώ, δηλαδή, τριπλάσια τιμή από το κόστος, γιατί έχει συνυπολογιστεί και το μελλοντικό κόστος ανάκτησης από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

Ένα μοντέλο, δηλαδή, στην Ελλάδα θα ήταν να συνυπολογιστεί και το κόστος λήξης της εκμετάλλευσης αυτού του εθνικού πλούτου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την είσοδο των ιδιωτών στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Ε.): Όχι, η είσοδος έχει ολοκληρωθεί, εάν θέλετε αυτή την απάντηση.

 Ναι, συμφωνώ, ότι, ήδη, η Ελλάδα είναι μια απελευθερωμένη αγορά, αλλά υπάρχουν θέματα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όχι πάντως με την πώληση υδροηλεκτρικών, ατμοηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων της χώρας.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Α΄Αντιπροέδρου της Ρ.Α.Ε.): Κυρία Μακρή, σας είπα, ότι η δική μου θέση είναι κατά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωραία.

Τέλος, ποια είναι η θέση σας για την απαίτηση της Εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.» – σας θέτω το ίδιο ερώτημα – η οποία με σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., απαιτεί να αγοράζει τη μεγαβατώρα με 40 ευρώ τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι 56 ευρώ και ως νομικός, εάν γνωρίζετε γι αυτή τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία εάν δεν κάνω λάθος αποφασίστηκε το 2011; Άρα ήσασταν στη Νομική Υπηρεσία και πρέπει να γνωρίζετε.

Επίσης, να μας πείτε, εάν θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο ακύρωσης της συγκεκριμένης σύμβασης, καθώς είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Υποψήφιος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της ΡΑΕ): Όπως σας ανέπτυξε ο προτεινόμενος Πρόεδρος, ο κ. Μπουλαξής, δεν ήταν απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ήταν διαιτητική απόφαση, η οποία ερευνάται στο στάδιο της ανάκρισης από την ελληνική δικαιοσύνη, για το πώς ελήφθη κ.λπ.. Άρα, δεν δικαιούμαι και δεν μπορώ να σχολιάσω.

Από κει και πέρα, σαφώς, όπως τόνισα, στο πλαίσιο του μακροχρόνιου ενεργειακού συνδυασμού, θα πρέπει να δούμε, ποια είναι η συμβολή των μονάδων ΣΗΘΥΑ στη συνολική παραγωγή και πώς θα γίνει η πραγματική ανάκτηση του κόστους, γιατί συμφωνώ μαζί σας ότι δεν μπορεί να πωλείται ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή προς έναν καταναλωτή και μάλιστα μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή, όπως είναι η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας είπα, ότι με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ. Η ΡΑΕ έχει λόγο και ήταν εκείνη, στην οποία οφείλεται αυτή η σκανδαλώδης σύμβαση, που έγινε υπέρ του κ. Μυτιληναίου και των συνεργατών του. Δεν απαντήσατε στην συγκεκριμένη ερώτηση, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν απαντήσατε.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Υποψήφιος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της ΡΑΕ): Σας είπα ότι δεν ήταν απόφαση της ΡΑΕ, ήταν διαιτητική απόφαση, η οποία διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τελικά, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της ΡΑΕ; Από όλα αυτά που σας ρώτησα, προκύπτει ότι δεν γνωμοδοτεί για την τιμή της ενέργειας σε ιδιώτες. Άρα, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της και πώς θα προστατεύσετε τους πολίτες από την καταλήστευση, την οποία έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, με σκανδαλώδεις αποφάσεις που παίρνονται;

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΚΙΔΗΣ (Υποψήφιος για διορισμό στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της ΡΑΕ): Σας είπα, ότι σαφώς γνωμοδοτεί. Αυτό που δεν κάνει η ΡΑΕ, τουλάχιστον σύμφωνα με το σημερινό νομοθετικό της πλαίσιο, το ν.4001, είναι ότι δεν αποφασίζει για τα τιμολόγια, προτείνει μια μεθοδολογία.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν σας είπα για τα τιμολόγια. Η διαιτητική απόφαση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ. Άρα, λοιπόν, η ΡΑΕ έχει ένα πολύ μεγάλο, ουσιαστικό και σπουδαίο ρόλο πάνω σε αυτό. Δεν είναι, λοιπόν, ότι μόνο γνωμοδοτεί, σας είπα ότι η απόφαση πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Αν θέλει η κυρία Καρακατσάνη να απαντήσει κάτι πάνω στα θέματα που έθεσα.

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ (Προτεινόμενη για διορισμό στη θέση του μέλους της ΡΑΕ): Θέλω να πω, ότι πράγματι ασκήθηκαν τυχοδιωκτικές πρακτικές στο αρχικό στάδιο της αγοράς. Ένα πρώτο βήμα είναι να θεσπίζονται κανόνες και ένα δεύτερο είναι να τηρούνται και να εφαρμόζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο τους θεσμικούς φορείς, όσο και τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο, με ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ωστόσο, να πούμε ότι πλέον έχουν εφαρμοστεί μεθοδολογίες, που θωρακίζουν το σύστημα, για τη διαχείριση ρίσκου, μέσω του μηχανισμού των εγγυήσεων, τις οποίες εφαρμόζει ο ΛΑΓΗΕ και έχουν διαμορφωθεί σε στενή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή.

____________________________________________________________

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Επειδή οι ΄Ελληνες καταναλωτές, λοιπόν, πλήρωσαν πολύ ακριβά και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. όλες αυτές τις λαμογιές και τις απατεωνιές, τις οποίες φρόντιζαν με νομοθέτηση και με τροπολογίες να απαλλάσσουν από ποινικές ευθύνες και να έρχεται η νομοθέτηση το Δεκέμβριο, να βγαίνει το ΦΕΚ τέλος Δεκεμβρίου και όλως τυχαίως οι απατεώνες της Energa Power να αξιοποιούν αυτό το συγκεκριμένο άρθρο της νομοθέτησης για να απαλλάσσονται, γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ ότι η Επιτροπή θα πρέπει και για τα δύο θέματα, τόσο της τιμολόγησης για τον κ. Μυτιληναίο και της επιχείρησής του που είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, όσο και για τις δύο υποθέσεις της Hellas Power και της Energa Power να μετατραπεί, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όπως ορίζει, σε εξεταστική επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν και οι δύο υποθέσεις και να οδηγηθούν βέβαια  στη δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Μακρή, καταγράφηκε η πρότασή σας, θα τη  συζητήσουμε σε άλλη συνεδρίαση, όπως και την πρόταση του προεδρείου.

 

About Rachel Makri (3263 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: