Breaking News

Τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: «Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής για διορισμό σε θέσεις της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ανώνυμης Εταιρίας (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)» (β΄ μέρος – 25.05.2015)

Τοποθέτηση της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης  Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα ημερήσιας διάταξης :  Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43A του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 7 του ν. 4324/2015, των προτεινομένων, από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νικόλαο Παππά, για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των τριών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ανώνυμης Εταιρίας (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.) κ.κ. Διονυσίου Τσακνή, Χαράλαμπου Ταγματάρχη, Μιχάλη Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικολάου Τρανού αντιστοίχως και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση.

Νομίζω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας, που τον έχουν κυνηγήσει τρία κανάλια, δηλαδή, ο ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ και το MEGA, προσωπικώς πήγαν οι ιδιοκτήτες και κατέθεσαν εναντίον μου στην Εισαγγελία για να με βάλουν φυλακή για όλη μου τη ζωή.

Υπέστη μια φοβερή δίωξη, γιατί έδωσα περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Κατά την άποψή τους, έπρεπε να μην το πάρουμε εμείς και να το πάρουν αυτοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Επί της ευκαιρίας, πόσα δώσατε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Θα σας πω, πόσα έδωσα.

Κυρία Μακρή, είπατε για ποινική εκκρεμότητα;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Από τα δημοσιεύματα και γι’ αυτό θέλω να διαλυθούν τα σύννεφα, γιατί δεν μπορεί να επέλθουν στην αντίληψη των βουλευτών τέτοια δημοσιεύματα και γι’ αυτό σας ρωτώ και δεν είμαι απολογιστική κ.λπ..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα αγοράσατε το Champions League για 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές των ιδιωτικών καναλιών ήταν στα 5 εκατ. ευρώ, το ίδιο και στα ευρωπαϊκά, όπου έψαξα. Μάλιστα αναφέρονται τα δύο ονόματα των εισαγγελέων, της κυρίας Παπανδρέου, η οποία έθεσε το θέμα στο αρχείο, όπως λένε τα δημοσιεύματα, διότι πρέπει να λέμε την αλήθεια, σε αντίθεση με τον κ. Πεπόνη, ο οποίος απέδωσε κατηγορίες και δεν βγήκαν οι δύο εισαγγελείς να το διαψεύσουν μέχρι σήμερα. Για αυτό σας ρωτώ, αν θέλετε να αποκαταστήσετε την αλήθεια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε.): Ειλικρινά σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την ερώτηση που μου κάνατε, διότι είναι η πρώτη φορά που μετά από τον διασυρμό που υπέστην, θα μπορέσω μέσα σε αυτήν την αίθουσα του Κοινοβουλίου να πω την αλήθεια και εδώ καταγράφονται τα πάντα με το βάρος της ευθύνης και με το χέρι στο Ευαγγέλιο, όπως λένε, να σας πω την απόλυτη αλήθεια.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Με την διευκρίνιση ότι δεν δίνετε ένορκη κατάθεση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Το λέω ως σχήμα λόγου.

Η κ. Παπανδρέου έκανε εισήγηση να πάει η υπόθεση στο αρχείο. Ο κ. Πεπόνης επανήλθε πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, άσκησε ποινική δίωξη, ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία και τελικώς απηλλάγημεν με βούλευμα. Δεν έγινε δίκη, διότι οι άλλοι τρεις εισαγγελείς που είδαν την υπόθεση, αφού πήγαμε τις προτάσεις μας, δεν αξιολόγησαν την υπόθεση ως άξια για να πάει στο δικαστήριο. Αυτό δεν το έμαθε ποτέ κανείς. Όλοι έχουν μείνει με την αίσθηση ότι εγώ, ο τότε πρόεδρος και ο αθλητικός διευθυντής είμαστε ακόμη κατηγορούμενοι. Κανείς από αυτούς που μας κατηγορούσαν δεν έκανε έστω ένα μονόστηλο που να λέει ότι αθωωθήκαμε, δεν πήγαμε στο δικαστήριο και δεν υπάρχει κατηγορία. Ποτέ δεν έχει ακουστεί αυτό. Σας ευχαριστώ ειλικρινά από την καρδιά μου που μου δίνετε τη δυνατότητα σήμερα να πω αυτό το πράγμα μέσα στην Βουλή, στο πιο ιερό μέρος της χώρας.

Δεύτερον, λέτε ότι εγώ έδωσα πιο πολλά χρήματα από όσα θα έπρεπε και μάλιστα λένε τα δημοσιεύματα ότι άλλοι έδωσαν πολύ λιγότερα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου).

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Κρίθηκε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αθανασίου, μην παραβαίνετε. Ρωτά άλλη συνάδελφός σας και δίνονται απαντήσεις. Οι παρεμβάσεις να μην είναι προς την κατεύθυνση να μην δοθούν οι απαντήσεις, διότι βλέπω μεγάλη αγωνία που με εντυπωσιάζει. Ο κ. Ταγματάρχης θέλει να απαντήσει, οπότε μην τον εμποδίζετε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, αποφασίζω στο τέλος της διαδικασίας, δεν αποφασίζω τώρα.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Εδώ έχετε την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, όχι την προηγούμενη ιδιότητά σας με την οποία δεν τα πήγατε και πολύ καλά στην διαφάνεια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αυτό έχει κριθεί και από τον λαό. Πέραν αυτού, μην ξεχνάτε ότι είμαι και αντιπρόεδρος αυτής της επιτροπής.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το ξεχνώ ότι είστε αντιπρόεδρος της επιτροπής, αλλά δεν διευθύνετε αυτήν την στιγμή την συζήτηση και δεν έχετε τον λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ενδεχομένως θα έκανα καλύτερη διεύθυνση. Σκεφτείτε την πρώτη ερώτηση που κάνατε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι γι’ αυτό το προϊόν αντικειμενικά το πιο ακριβό, το πιο πλούσιο, το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός, όσον αφορά τους ποδοσφαιρόφιλους, ότι το Δ.Σ. είχε λάβει μια απόφαση που έλεγε ότι θα καταθέσουμε προσφορά 20% με 25% φθηνότερη από αυτήν την προσφορά που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Η προηγούμενη διοίκηση του κ. Παναγόπουλου είχε καταθέσει προσφορά 13 εκατομμυρίων ευρώ και είχε πάρει ένα συγκεκριμένο πακέτο αυτού του προϊόντος. Εμείς καταθέσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ και πήραμε προϊόν πάρα πολύ καλύτερο από αυτό που είχε με 13 εκατ. η προηγούμενη διοίκηση.

Μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, ότι εμείς πήραμε αποκλειστικά την μετάδοση για κανάλι ελεύθερης λήψης, ενώ επί προεδρίας κ. Παναγόπουλου, δηλαδή την περίοδο 2008-2011 μοιραζόταν αυτό το προϊόν η ΕΡΤ με το MEGA. Η δική μας προσφορά ήταν αποκλειστικά για την ΕΡΤ. Το MEGA σταμάτησε να μεταδίδει το προϊόν, διότι το πήρε η ΕΡΤ. Ως εκ τούτου, το MEGA αναγκάστηκε να έχει τεράστιο πρόβλημα, διότι είχε επενδύσει πάρα πολλά σ’ αυτό το προϊόν και γι’ αυτό έγινε και η τεράστια επίθεση στην διοίκηση της ΕΡΤ με το επιχείρημα ότι δώσαμε 10 εκατ., ενώ αυτοί είχαν δώσει λιγότερα.

Ωραία, αυτό ακούγεται πάρα πολύ καλά. Αλλά σας γνωρίζω, πώς γίνεται η διαδικασία; Μιλάμε τώρα για το πιο ακριβό και το πιο σημαντικό προϊόν του κόσμου. Κατατίθενται «κλειστές» προσφορές σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα, την ίδια ώρα από όλους τους ενδιαφερόμενους … και «ανοίγουν» όλες μας. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει πει ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου ότι «ξέρετε ο πρώτος το πήρε η ΕΡΤ, ο δεύτερος έδωσε π.χ. το MEGA έδωσε 9 και ο τρίτος έδωσε 7 ή 5». Μπορεί να λέει ο καθένας όσα θέλει ότι έδωσε. Ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια, ποτέ δεν θα μάθουμε εάν το MEGA έδωσε 9,800, 000 και εμείς 10,000,000 και το πήραμε.

Βεβαίως, για να καταλάβετε ο ΣΚΑΙ βγήκε και είπε ότι έδωσε 500.000. Δηλαδή, όταν ήταν ο κ. Παναγώπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ, και σε δύο χρόνια έδωσε 500.000. Για να καταλάβετε, δηλαδή, τι αντιμετωπίσαμε. Να καταλάβετε, δηλαδή, με ποιον τρόπο επιτέθηκαν τότε στη διοίκηση για την αποδημήσουν. Την αποδήμησαν! Γιατί για δύο χρόνια ήμουν υπόλογος. Πέθανε η μητέρα μου, και πέθανε με τον καημό να δει ότι ο γιος της δεν ήταν κλέφτης.

Σας ευχαριστώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωστόσο, όμως, ως Διοίκηση είχατε κάποια δεδομένα και αποφασίσατε για το πόσο, δεν το αποφασίσατε από το μυαλό σας. Μπορείτε να μας πείτε το σκεπτικό του Δ.Σ. όταν αποφασίσατε για την κατάθεση του συγκεκριμένου ποσού ως προσφοράς για το Τσάμπιονς Λιγκ;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Ακριβώς. Τα δεδομένα, ήταν το κυρίαρχο δεδομένο: Η προηγούμενη προσφορά. Η προηγούμενη προσφορά ήταν 13 εκατ. και εμείς πήραμε απόφαση ως Δ.Σ. ομόφωνα να δώσουμε 20% λιγότερα. Δηλαδή, από ένα σημείο ξεκινήσαμε και πήγαμε παρακάτω. Δεν πήγαμε από τον ουρανό, πήγαμε με ένα σημείο αναφοράς. Και λέμε από αυτό που υπάρχει εκεί 20% κάτω. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό που θα πάρουμε θα είναι μοναδικό προϊόν, θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που υπήρχε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, συγνώμη. Κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε!

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Δριβελέγκα, μην διακόπτετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Μπορώ; Σας ρωτάω, μπορώ;

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Όχι δεν μπορείτε, τώρα έχει το λόγο της συνάδελφό σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Αυτό είναι το θέμα; Να κάνετε ειδική επιτροπή για το θέμα του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μην αγχώνεστε! Έχω δικαίωμα να μιλάω. Δεν μπορείτε να μου αφαιρέσετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Έδωσε την απάντηση, έδωσε την απάντηση

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Δεν σας έδωσα το λόγο, κύριε Δριβελέγκα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Αλλά άμα θέλετε περισσότερη λεπτομέρεια, να κάνετε μια ειδική επιτροπή.

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Δριβελέγκα, δεν σας έδωσε το λόγο. Γιατί διακόπτετε;

Κυρία Μακρή, επειδή δεν βάλαμε χρόνο, όπως δεν έχουμε βάλει χρόνο γενικά σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι- όχι βέβαια και τόσοι πολλοί σε σχέση με άλλες συνεδριάσεις που έχουν ζητήσει να ρωτήσουν- παρακαλώ να γίνονται οι ερωτήσεις και απαντήσεις με έναν αυτοπεριορισμό.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Όσο μπορώ.

Θα υπάρξει συμφωνία των διοικήσεων με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και τους θεσμικούς τους εκπροσώπους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΡΤ δεν θα χαρίζει το δορυφορικό ή όποιο άλλο πρόγραμμα χωρίς διαγωνισμό, αλλά θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα κατά τις επιταγές του πρωθυπουργού της χώρας;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Προφανώς. Δεν έχει χαριστεί ποτέ, τουλάχιστον όταν εγώ όταν ήμουν στην διοίκηση της ΕΡΤ, η ΕΡΤ έπαιρνε 900.000 € το χρόνο από διανομή του σήματός της. Μετά δεν ξέρω τι έγινε, μετά «κόπηκε» νομίζω. Σταμάτησε η διανομή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα διασφαλίσετε την «εργασιακή ειρήνη» στην νέα ΕΡΤ προκειμένου να μην υπάρχουν ξανά φαινόμενα διχασμού και διαίρεσης που εξυπηρετούν συμφέροντα αλλότρια του δημοσίου;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Απολύτως!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα υπάρξει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Το προβλέπει ο νόμος.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εάν θα την εκτελέσετε, ρωτάω.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Μα, είναι δυνατόν να μην εκτελέσω αυτά που λέει ο νόμος;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εάν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Σας διάβασα στην ομιλία μου ότι εντός τριμήνου, καταλάβατε τι πρέπει να γίνει, πρέπει να αλλάξει ο κόσμος πάνω- κάτω.  Φαντάζομαι ότι μόλις ξεμπερδέψουμε σε 3 – 4 μήνες θα υλοποιηθεί αυτό.

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Τι να ξεμπερδέψετε; Την διαδικασία εδώ;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Όχι, όχι!  Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνουν σε τρεις μήνες ….

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα, στο επόμενο τρίμηνο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Ναι, νομίζω ότι ο νόμος που προβλέπει αυτό.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εάν όχι, πώς θα καταρτιστούν οι σχετικοί κανονισμοί όπως απαιτεί ο Κανονισμός του Προσωπικού; Γιατί εάν δεν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση δεν μπορούν να καταρτιστούν οι σχετικοί κανονισμοί, άρα πώς θα λειτουργήσει εάν γίνει σε ένα τρίμηνο;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Αυτό δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν το γνωρίζω. Δηλαδή, πρέπει να συμβουλευτώ τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο, δεν είμαι εργατολόγος, δηλαδή, για να ξέρω πώς θα γίνει αυτό και σε σχέση με …

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα είσαστε όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, από αύριο μάλλον, από σήμερα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ Α.Ε.): Δεν είμαι παντογνώστης, όμως.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα λειτουργήσουν οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΑ, όπως για παράδειγμα, αυτό της Κοζάνης;

Όταν απάντησα στην κυρία Πρόεδρο είπα ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε πόσοι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στην Κοζάνη, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα ή οπουδήποτε δηλαδή. Δεν μπορώ να σας πω αν έχει 10 λογιστές ή 10 ηχολήπτες ή το ανάποδο πως μπορεί να λειτουργήσει. Θα το δούμε, θα το μελετήσουμε και θα το απαντήσουμε. Από τώρα δεν μπορώ να σας πω τίποτε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωραία.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Η πρόθεση πάντως είναι να μην κλείσουμε τους σταθμούς. Δεν πάει κάποιος σε μια εταιρία να κλείσει, πάει να ανοίξει, πάει  να δημιουργήσει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα, θα παραμείνουν περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, όπως ήταν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Για να είμαι απολύτως ειλικρινής στο βαθμό ….

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Η ΕΡΑ Κοζάνης θα παραμείνει ανοικτή.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας ….

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σε όλη την Ελλάδα τόνισα. Και επειδή εκπροσωπώ και τον νομό μου έχω δικαίωμα να μιλήσω και για την Κοζάνη, μου επιτρέπετε. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για προαποφασισμένα άτομα στην Διεύθυνση Ενημερωτικών Εκπομπών και Ειδήσεων; Θα τα έχετε δει φαντάζομαι.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Τα έχω δει. Εδώ η διαδικασία είναι γνωστή ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος εισηγείται στο ΔΣ και το ΔΣ αποφασίζει. Το ΔΣ θα έχει έξι επτά ανθρώπους. Πώς είναι δυνατόν να τους πω  εγώ εκ των προτέρων που δεν τους γνωρίζω ότι βάλτε αυτό ή βάλτε εκείνον ή βάλτε τον άλλον. Η προσωπική μου θέση και άποψη, και αυτό που είχα κάνει και τότε, μπορείτε να τα δείτε αυτά, είναι ότι προκηρύσσονται όλες οι θέσεις με εσωτερική προκήρυξη μέσα στον Οργανισμό. Έτσι πληρώθηκαν όλες οι θέσεις διευθυντών όταν ήμουν εγώ. Υπάρχουν μαρτυρίες γι’ αυτά. Είναι καταγεγραμμένα. Δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα δεν υπάρχει κανένα προαποφασισμένο  απ’ αυτά τα ονόματα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Εγώ δεν μπορώ κάποιος που θέλει να κάψει έναν άνθρωπο και δημοσιεύσει το όνομά του, να το υιοθετήσω, ούτε να τον πάρω επειδή γράφτηκε είτε  επειδή δεν γράφτηκε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα οι άνθρωποι που γράφτηκαν  να είναι πραγματικά οι επόμενοι διευθυντές ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Να σας πω ποια είναι η άποψή μου ειλικρινά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ότι το κάνουν για να τους κάψουν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Αυτό είναι ένα πολύ εύλογο …

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα πως το γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Δεν ξέρω. Εδώ είναι η χώρα που μιλάνε όλοι και λένε όλοι και συζητάνε όλοι.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είστε δημοσιογράφος αν δεν κάνω λάθος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Γιατί εγώ αρνήθηκα ότι μιλάω;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα όταν αρθρογραφείτε γνωρίζετε ότι υπάρχουν πηγές. Δεν αρθρογραφείτε έτσι από το μυαλό σας. Κάπου βασίζονται θέλω να πω.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Θέλω να σας πω το εξής: είναι η θέση μου αυτή. Με αφορά. Δεν αποτελεί κριτήριο για το αν θα έρθει κάποιος να δουλέψει ή δεν θα έρθει απ’ όταν  είναι κομματικό στέλεχος ή δεν είναι κομματικός στέλεχος. Το κριτήριο που έρχεται κάποιος να δουλέψει είναι η εμπειρία του, η γνώση του, η τεχνογνωσία του, το που έχει δουλέψει,  πώς έχει δουλέψει, τι έχει παράγει, ποιος είναι αυτός. Δεν μπορώ να πάρω κάποιον επειδή είναι κομματικός είτε επειδή δεν είναι κομματικός. Δεν είναι αυτό κριτήριο για να δουλέψει κάποιος.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν σας ετέθη κάποιο τέτοιο ερώτημα πάντως. Ούτε έχει τεθεί κανένα τέτοιο θέμα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Αν είναι προαποφασισμένο σας ρώτησα. Τέλος πάντων. Θα υπάρξει μέριμνα αποκατάστασης των συγγενών ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από την διαδικασία φίμωσης της ΕΡΤ;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πρόταση. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού και στον βαθμό που εγώ μπορώ να κάνω κάτι θα το κάνω.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θέλω την πρόθεσή σας ως Διευθυντής. Θα είστε υπεύθυνος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Απολύτως.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΣΑΚΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε συμφωνώντας με τον κ. Ταγματάρχη θα έλεγα ότι πέρα από τη νομοθετική πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει ο κ. Υπουργός θα μπορούσαμε και εμείς εσωτερικά μέσα στο ΔΣ να λάβουμε κάποια μέριμνα. Μπορούμε να βρούμε τρόπους είμαστε ανοικτοί και σε προτάσεις  η συνεργασία μας μπορεί να θεωρείται δεδομένη να δούμε με ποιόν τρόπο οι πραγματικά ανάμεσα στους 18 τυχαίνει δύο εξ αυτών να ήταν και φίλοι μου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωραία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Τσακνή, είναι μια πρόταση που είχα κάνει στον Υπουργό όταν συζητείτο το νομοσχέδιο της ΕΡΤ. Υπάρχει το πλαίσιο για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος και την είχε αποδεχθεί με πολύ χαρά. Επομένως, νομίζω ότι θα διευκολυνθείτε σε αυτό.

ΔΙΟΝΎΣΙΟΣ ΤΣΑΚΝΗΣ: Με την ίδια χαρά θα την ακούσουμε και εμείς.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Επίσης, η κυρία Παπακωνσταντίνου που εξετάζεται για το ΔΣ της ΕΡΤ ισχυρίστηκε μάλλον ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους υπόλοιπους, από τα υπόλοιπα μέλη. Υπάρχει κάποια σχέση με εσάς και  τον κ. Ταγματάρχη.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ: Δεν γνωρίζω κανέναν. Ο κ. Ταγματάρχης έρχεται σε κάποιες παραστάσεις δηλαδή κοσμικά, φυσικά λόγω του χώρου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν είστε βαφτισιμιά του κ. Λάμπη Ταγματάρχη;

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ: Όχι δεν είμαι.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ για την απάντηση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Το χέρι  στο ευαγγέλιο.

Για να κλείσω λοιπόν την τοποθέτησή μου, «Όραμά μας λοιπόν είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της οποιασδήποτε κυβέρνησης».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική δημόσια τηλεόραση, σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν απωλέσει από τα έργα της προηγούμενης κυβέρνησης την εμπιστοσύνη τους στην αξιοκρατία επιλογής αυτών που καλούνται να διασφαλίσουν την αντικειμενικότητα, τόσο της διοίκησης των δημοσίων οργανισμών όσο και της δημόσιας ενημέρωσης. Η ΕΡΤ, οφείλει να λειτουργήσει σε νέες βάσεις. Η ΕΡΤ, οφείλει να αποβάλει τις παθογένειες του παρελθόντος καθώς και όλους αυτούς οι οποίοι την οδήγησαν σε κακοδιαχείριση και δημιούργησαν τις συνθήκες, προκειμένου η προπαγάνδα της κυβέρνησης του Σαμαρά να βρει ώριμο έδαφος και να ρίξει το «μαύρο».

Αυτή, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι συνδικαλιστές, είναι αυτοί οι οποίοι άσκησαν διοίκηση. Και εσείς κύριε Ταγματάρχη, ασκήσατε διοίκηση. Μας είπατε στην αρχή, ότι είχε πλεόνασμα η ΕΡΤ, όταν αναλάβατε την ΕΡΤ.

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε.): Όχι, δεν το είχε. Το έβγαλα.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ: Ότι, παρουσιάσατε σαν αποτέλεσμα πλεόνασμα. Μελετώντας λοιπόν κανείς λοιπόν όλα τα στοιχεία της ΕΡΤ, τα οποία τα μελέτησα για λόγους όταν κατέθεσα και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, γιατί όπως γνωρίζετε το 2012, δεν αναρτήθηκαν, πράγμα το οποίο ενέχει και ποινικής ευθύνης, δεν αναρτήθηκαν καθόλου οι ισολογισμοί της ΕΡΤ για ευνόητους λόγους.

Το 2011 πράγματι, στο οποίο δεν ήσασταν όμως ακόμα εσείς διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, το πλεόνασμα ήταν 57 εκατ. ευρώ. Είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό ποσό, αν αναλογιστεί κανείς την ύφεση στην οποία βρισκόταν η ελληνική κοινωνία, αλλά και τις ζημιές που υπήρχαν τα προηγούμενα έτη.

Αυτό βασίστηκε όμως στις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων και στην αποχώρηση του προσωπικού. Δηλαδή, το πλεόνασμα για κάποιον που γνωρίζει να διαβάζει ισολογισμούς και οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων ή οργανισμών, οφείλεται καθαρά στους εργαζόμενους οι οποίοι, όπως φαίνεται και ερμηνεύεται και θα ερμήνευε κανείς, είναι ότι αποδέχτηκαν να γίνουν περικοπές μισθών, έτσι για να αποκαθιστούμε και  την αλήθεια.

Όσο για το 2011 , το κόστος μισθοδοσίας από 158 εκατομμύρια ευρώ το 2010, έπεσε στα 133,6 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες κόστισε, το 2011 140,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 126 εκατομμυρίων ευρώ το 2010. Όλα δηλαδή λειτουργικά και κόστος προγράμματος, όπως φαίνονται από τα νούμερα, δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι οικονομικές καταστάσεις, αυξήθηκαν.

Τα έσοδα από την διαφήμιση ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ το 2011 έναντι 28 εκατομμυρίων ευρώ το 2010 και έτσι λοιπόν απ’ όλα αυτά, ως οικονομολόγος και έχοντας πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και διατελέσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτό να μου επιτρέψετε αποτελεί αποτυχία μιας διοίκησης και αν ήταν σε μία εταιρία ή πολυεθνική, θα είχε αποτελέσει και λόγω απόλυσης του Διευθύνοντος Συμβούλου. Γιατί, κόπηκε καθαρά από τους εργαζόμενους.

Επομένως λοιπόν, για να κλείσω και να μην απασχολώ άλλο και να μιλήσουν οι συνάδελφοί, επειδή λοιπόν η ΕΡΤ όπως είπα, οφείλει να λειτουργήσει σωστά και προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών και εγώ οφείλω, ως βουλευτής να σηματοδοτήσω με τη γνωμοδότηση μου τη δέσμευση για μια αξιοκρατική διοίκηση, για μια διοίκηση που μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το δύσκολο έργο που έχει μπροστά να αντιμετωπίσει και καθώς αυτή η προϋπόθεση, από τα στοιχεία, τουλάχιστον, δεν διασφαλίζεται από εμένα, εγώ εισηγούμαι αρνητικά για την διεύθυνση, προκειμένου να υπερασπιστώ όχι μόνο τους εργαζόμενους, να υπερασπιστώ όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και την κυβέρνηση από μελλοντικές λανθασμένες επιλογές. Σας ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ (Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε την κυρία Μακρή. Εάν θέλετε να διευκρινίσετε, αν η αρνητική σας τοποθέτηση, αρνητική γνώμη, αφορά όλους τους προτεινόμενους ή κάποιους.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ:  Επειδή, δεν απαντήθηκε το ερώτημα μου βασικά και δεν μπορώ να γνωρίζω τις σχέσεις που υπάρχουν με την κυρία κ.τ.λ., είμαι θετική για τους υπόλοιπους εκτός από τον κύριο Ταγματάρχη και την κυρία Παπακωνσταντίνου. Ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ (Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε την κυρία Μακρή. Καταγράφηκε η αρνητική γνώμη.

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: