Breaking News

Ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή προς τον Χαράλαμπο Ταγματάρχη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας | 25.05.2015

Τοποθέτηση της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης  Ραχήλ Μακρή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα ημερήσιας διάταξης :  Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43A του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 7 του ν. 4324/2015, των προτεινομένων, από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νικόλαο Παππά, για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των τριών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Ανώνυμης Εταιρίας (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.) κ.κ. Διονυσίου Τσακνή, Χαράλαμπου Ταγματάρχη, Μιχάλη Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικολάου Τρανού αντιστοίχως και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

………………………………………………………………………………………………..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα κάνω και τοποθέτηση και ερωτήσεις, γιατί με πιέζει ο χρόνος και πρέπει να αποχωρήσω.

Με τη σημερινή, λοιπόν, Πρόεδρο της Βουλής και μερικούς άλλους συναδέλφους, δυστυχώς λίγους, αγωνιστήκαμε κατά του μαύρου στη δημόσια τηλεόραση, όταν πολλοί από αυτούς οι οποίοι σήμερα διεκδικούν δάφνες για την επανασύσταση της ΕΡΤ, απολάμβαναν την ευκολία της συναίνεσης, με τις αποφάσεις της Σαμαροβενιζελικής κυβέρνησης.

Όσοι ήμασταν εκεί τη νύχτα που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, με εντολή Σαμαρά, βιώσαμε τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών που έκλεινε γύρω μας, για να σταματήσουν τους Βουλευτές από την άσκηση των θεσμικών τους καθηκόντων.

Βιώσαμε τη σιωπή των αστυνομικών, όταν ρωτούσαμε το ποιος τους είχε δώσει εντολή για να σπρώχνουν με τα σώματα τους τους Βουλευτές. Βιώσαμε καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το κράτος, αλλά παραπέμπουν σε παρακρατικές πράξεις κάποιων άλλων εποχών.

Το αποτέλεσμα του κ. Σαμαρά, ήταν η δημιουργία ενός τηλεοπτικού μορφώματος παραπληροφόρησης και σπατάλης. Το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, είχε καταφύγει, με τον πλέον ανήθικο τρόπο, σε καθημερινό βιασμό της αλήθειας, με αποκορύφωμα της παρουσίασης καθαριστριών να επιτίθενται στα ΜΑΤ.

Επίσης, μέχρι σήμερα, δεν πήραμε απολογισμό των πεπραγμένων για την ΝΕΡΙΤ. Σε ποια στούντιο, για παράδειγμα, λειτούργησαν, πόσο κόστισαν οι εκπομπές και πώς διαχειρίστηκαν την περιουσία της ΕΡΤ και του ελληνικού λαού, για να υλοποιούν τις γκεμπελίστικες εντολές της προηγούμενης συγκυβέρνησης;

Είναι αλήθεια ότι το μαύρο της  ΕΡΤ, εξυπηρέτησε πολλούς. Εξυπηρέτησε, για παράδειγμα, την κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών DIGEA, όταν εμφανίστηκε, ως μόνος πλειοδότης, για το ψηφιακό φάσμα και έλαβε. υπό τις ευλογίες του τότε υφυπουργού μεταφορών και δικτύων, περιουσία αντικειμενικής αξίας 715 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το μαύρο, δηλαδή, της ΕΡΤ, κόστισε στους Έλληνες πολίτες, σχεδόν, 700 εκατομμύρια ευρώ, από την εξυπηρέτηση αυτή.

Για να μη μιλήσουμε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αθλητικών διοργανώσεων, που η ΕΡΤ είχε αγοράσει και εκποιήθηκαν αντί πινακίου φακής.

Ο εκκαθάρισης προφανώς εκτελούσε υπό τις εντολές του κ. Σαμαρά, γι’ αυτό στο νόμο 4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ, προστέθηκε σε άσχετο άρθρο, στο άρθρο 38, στην 3η παράγραφο, η πρόβλεψη για την απαλλαγή για τις Ποινικές ευθύνες του Ειδικού Διαχειριστή, ακόμη και αν ενεργούσε με δόλο και για τις πράξεις που ευθύνεται παθητικά το Δημόσιο. Για να στηριχθούν αυτές οι άνομες πράξεις, Δημοσιογράφοι κατά συκοφαντήθηκαν, για να υποστηριχθεί η πραξικοπηματική απόφαση φίμωσης της ενημέρωσης. Θυμίζουμε την περίπτωση του κ. Κώστα Μπαξεβάνη, όπου παρουσιαζόταν να λαμβάνει ένα εκατομμύριο ευρώ το μήνα και να γίνονται και Ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όταν κάτι τέτοιο ήταν συκοφαντικό και ανυπόστατο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο Δημοσιογράφος.

Αυτοί βέβαια οι οποίοι δέχθηκαν τις μεγαλύτερες επιθέσεις ήταν η τεχνικοί και οι υπόλοιποι Εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Όλοι θυμόμαστε τις ανεκδιήγητες συγκρίσεις της ΕΡΤ με το BBC όταν βέβαια αποδείχθηκε ότι το BBC είχε πολλαπλάσιους Εργαζόμενους και τεράστιους προϋπολογισμούς και η προπαγάνδα ξαναστράφηκε σε αποτελεσματικότερα αντανακλαστικά διχασμού της Ελληνικής Κοινωνίας. Καθώς όμως ο διχασμός δεν προάγει παρά μόνο τις τσέπες των διεφθαρμένων, οι οποίοι κανονίζουν τις παράνομες εισπράξεις της τσέπης τους από «δουλίτσες», αναθέσεις, εξυπηρετήσεις και βολέματα κολλητών, είναι καιρός να σταματήσει αυτή η πρακτική. Οι Εργαζόμενοι δεν αποτέλεσαν τυχαία το κέντρο της προπαγανδιστικής  καταιγίδας, ήταν αυτοί οι οποίοι με προσωπικές θυσίες και οικογενειακές θυσίες κράτησαν για δύο χρόνια με δικά τους έξοδα, ζωντανή τη φωνή της αλήθειας και της ενημέρωσης.

Σε αυτούς μπορούσαμε να εκφράσουμε τις θέσεις μας όλοι εμείς οι οποίοι είχαμε αποκλεισθεί από τους ιδιωτικούς σταθμούς, γιατί οι ερωτήσεις μας έθιγαν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Μόνο όσοι ήθελαν να αποφύγουν τις προσωπικές ευθύνες έγραφαν άρθρα που έπαιζαν την κολοκυθιά και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι έφταιγαν οι Εργαζόμενοι και οι Συνδικαλιστές. Συγκεκριμένα είναι δικό σας το στο άρθρο κ. Ταγματάρχη, όπου εδώ λέτε ότι έφταιγαν οι Εργαζόμενοι που έκαναν απεργίες και οι Συνδικαλιστές οι οποίοι πληρώνονταν και από πάνω για τις συνεχείς απεργίες. Είναι δικό σας το άρθρο που έχω βρει σε site. Καθώς λοιπόν, σε θέματα που άπτονται του Δημοσίου συμφέροντος, ούτε ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι διακοσμητικός, ούτε οι εκπρόσωποι του λαού μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς λόγο και άποψη, σας ερωτώ, πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι Εργαζόμενοι;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε.): Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας παρακαλέσω εάν είναι εύκολο, γιατί το έχω εδώ το άρθρο, να το διαβάσουμε ολόκληρο, διότι δεν είναι δεοντολογικά ορθό να παίρνουμε μία φράση μόνο και να την απομονώνουμε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα ήθελα να μου απαντήσετε στην ερώτηση.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος Της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω κύρια Μακρή ότι είναι σωστό να το διαβάσουμε ολόκληρο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Να το διαβάσουμε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε.): Θεωρώ ότι πρέπει να το διαβάσω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος Της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Διαβάστε το για να μην υπάρχει αυτή η σκιά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε.): Το άρθρο έχει γραφτεί στις 11 Ιουνίου, με αφορμή τον ένα χρόνο, του 2014. Γράφω λοιπόν:

Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ, ας πούμε και μια αλήθεια κι ας πέσει στο κενό.

-Για το κλείσιμο της ΕΡΤ φταίει ο Σαμαράς γιατί αυτός είναι ο Πρωθυπουργός και μόνο αυτός θα μπορούσε να αποφασίσει  το απόλυτο «μαύρο».
-Και γιατί να φταίει ο Σαμαράς ;
-Και ποιος να φταίει;
– Να φταίει ο Βενιζέλος.

-Και γιατί να φταίει ο Βενιζέλος
-Γιατί είναι πολίτικος Αρχηγός που στηρίζει επί της ουσίας την Κυβέρνηση κι αν έβαζε βέτο, το πιθανότερο θα ήταν, προκείμενου να πέσει η Κυβέρνηση να μην περάσει  το «μαύρο».
-Και ποιος να φταίει;
-Να φταίει η Τρόικα, το ΔΝΤ, οι Γερμανοί.
-Και γιατί να φταίνε αυτοί;
-Γιατί αυτοί υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική της χώρας, τις βασικές στρατηγικές που ακολουθεί η κυβέρνηση
-Και γιατί να φταίνε οι Γερμανοί και η Τρόικα;
-Και ποιοι να φταίνε;
-Να φταίνε οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ
-Και γιατί να φταίνε οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος Της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι το αρχικό σας άρθρο έτσι όπως το έχω εγώ εδώ λέει, να φταίει  η Τρόικα και το ΔΝΤ και οι Γερμανοί και ο Σόϊμπλε. Δεν αυτολογοκριθήκατε τώρα;

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε.): Όχι διαβάσω επί λέξει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος Της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής): Σε αυτό που έχω εγώ εδώ είναι και ο Σόϊμπλε.

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε.): Τι να λογοκριθώ, σας το διαβάζω εγώ ολόκληρο. Εσείς εάν το έχετε μπροστά σας παρακαλώ βεβαιώστε την ακρίβεια της ανάγνωσης. Συνεχίζω,

-Γιατί αυτοί είχαν κλείσει την ΕΡΤ πολύ πριν την κλείσουν όλοι οι πιο πάνω και γιατί έριχναν μαύρο με μια κάρτα που για μήνες και χρόνια έλεγε… πληρώνετε κορόιδα πολίτες …η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί για το καθετί.

-Και γιατί να φταίνε οι συνδικαλιστές;

-Και  ποιοι να φταίνε;

Και γιατί να φταίνε οι συνδικαλιστές; Και ποιοι να φταίνε; Να φταίνε οι εργαζόμενοι, που ήταν καλοβολεμένοι με τις συνεχείς απεργίες που οι περισσότεροι τις πληρωνόντουσαν, που άφηναν τους συνδικαλιστές να διακόπτουν τα διοικητικά συμβούλια και ουδείς διαμαρτυρήθηκε ή διαφώνησε.

Και γιατί να φταίνε οι εργαζόμενοι; Και ποιοι να φταίνε; Να φταίνε όσοι διοίκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και γιατί να φταίνε αυτοί; Γιατί, τόσα χρόνια δεν ανέδειξαν τις παθογένειες του συστήματος, δεν παραιτήθηκε κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς από όσους πέρασαν να διοικήσουν ως πρόεδροι και διευθύνοντες δεν είχαν ξαναδουλέψει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, παρά μόνο ήξεραν πως δουλεύουν αυτές οι συσκευές ήχου.

Και γιατί να φταίνε οι διοικήσεις; Και ποιοι να φταίνε; Να φταίνε όσοι τους διόριζαν, κόμματα, χρώματα, αρώματα, υπουργοί και κάθε λογής κομματόσκυλα.

Και γιατί να φταίνε αυτοί που τους διόριζαν; Και ποιοι να φταίνε; Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ, η ΓΕΣΕΕ κ.λπ.. Και γιατί να φταίνε όλοι αυτοί; Γιατί, δεν άφησαν μία μέρα, χωρίς το κομματικό καπέλο να κυριαρχεί στις επιλογές, στις προσπάθειες για να αλλάξει κάτι. Να μην αλλάξει ο εσωτερικός κανονισμός, να μην αλλάξει το οργανόγραμμα, να μην αλλάξει ο κανονισμός προμηθειών,  να μην γίνει καμία αξιολόγηση προσωπικού.

Και γιατί να φταίνε όλοι αυτοί; Και ποιος να φταίει; Να φταίνε τα άλλα κανάλια. Και γιατί να φταίνε τα άλλα κανάλια; Γιατί, κάποιοι χάρηκαν που η ΕΡΤ βγήκε από την μέση, αφού έχασε τις συχνότητές της, αφού έπαψε να ανταγωνίζεται όσο και όποιον μπορούσε, αφού δεν ήταν καλό να είναι μέσα στα πόδια τους με τις ψηφιακές τους συχνότητες, με την τεχνολογική της πρωτοπορία στην υψηλή ευκρίνεια, με το ρόλο της νικηφόρο στις εκλογές και στις ειδήσεις, όταν την άφηναν στην ησυχία της.

Μέχρι εδώ, είναι μία καταγραφή της περί ρέουσας ατμόσφαιρας με μία σατιρική προδιάθεση, να καταγραφούν όλες οι απόψεις, συμφωνώ δεν συμφωνώ.

Και λέω. Καλή η κολοκυθιά ως παίγνιο αλλά, δυστυχώς η ζωή μοιράζει τις ευθύνες εκεί που πρέπει και για το μαύρο αυτό, δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό ευθύνης. Προφανώς και αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια κοινότητα των δημοσίων τηλεοράσεων. Προφανώς για αυτόν που μπήκε μέσα στα σπίτια μας και άρπαξε το τηλεκοντρόλ και ξερίζωσε το τηλεοπτικό σήμα από τις θέσεις 1, 2 και 3, θα τον ακολουθεί το βάρος της πράξης του σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ξέχασα να σας πω, πως μπορεί να φταίει και το ζαβό το ριζικό μας, το κρασί που πίνουμε, το σύστημα, οι μασόνοι, οι Αμερικάνοι, οι φονιάδες των λαών, οι μπάτσοι τα γουρούνια οι δολοφόνοι και η ανάγκη να καταλάβουμε όλοι με τον πιο ηχηρό τρόπο αυτόν που έχει ήχο και εικόνα, πως τίποτα πια, δεν θα είναι όπως πριν.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Μακρή για μία ερώτηση.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν, πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Όχι, δεν το πιστεύω ότι φταίνε οι εργαζόμενοι. Θα ήταν αδιανόητο για εμένα να υποστηρίξω, να καταθέσω ότι μπορεί να φταίει ένας εικονολήπτης, ένας οπερατέρ, ένας σκηνοθέτης, ένας μουσικός που παίζει βιολί, ότι αυτός φταίει που έκλεισε η ΕΡΤ. Είναι δηλαδή, έξω από την λογική μου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό που δεν λέτε βέβαια, είναι για το ποιος φταίει. Λέτε, ότι φταίνε όλοι και κανείς.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Όχι, όχι σας εξήγησα. Είναι ένα κείμενο που έχει σατιρική διάθεση με πρόθεση να καταγράψει πριν από ένα χρόνο, τι ακουγόταν, τι συζητιόταν. Βρήκα ένα ευφυολόγημα. Μπορεί να είναι ένα κακό κείμενο και το λέω, δημοσιογραφικά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ, ευθύνονται οι συνδικαλιστές;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ: Δεν μπορώ να πω, ότι φταίνε οι συνδικαλιστές. Μπορώ να πω όμως ότι στην θητεία που είχα εγώ εκεί, κάποιες στιγμές υπερέβησαν κάποια εσκαμμένα, δηλαδή, κάποιες στιγμές θα μπορούσανε κάποια πράγματα να τα διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο. Να σας φέρω, ένα μικρό παράδειγμα. Όταν πήγα εγώ, βρέθηκα στην δίνη μιας κατάστασης με απεργίες και με διαρκείς συγκρούσεις. Λοιπόν, είχα πει οκ, αφού διεκδικείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους καλύτερους όρους εργασίας, δεν είχα αντίρρηση και ούτε μπορούσα να παρέμβω σε μία απεργιακή κινητοποίηση. Είχα πει όμως το απλό. Μη βάζετε μαύρο. Βάλτε μία ταινία να παίζει από πίσω ή οτιδήποτε άλλο και βάλτε, ένα γκρόουλ να τρέχει και να λέει: ότι, η ΠΟΣΠΕΡΤ διεκδικεί αυτό, αυτό και αυτό, και μετά από ένα λεπτό πάλι το ίδιο και μετά από δύο λεπτά πάλι, έτσι ώστε όταν ανοίγει κάποιος την τηλεόραση να μην βλέπει μαύρο αλλά, ούτε καν το ίδιο το αίτημα δεν μεταφέρεται όταν είναι σε μία μαύρη εικόνα.

Προτιμότερο είναι να έχει κάτι από πίσω. Ας είναι κάτι του αρχείου.

Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, για να σας πω ότι το κάναμε αυτό, δηλαδή, ότι μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ το ξεπεράσαμε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Υπάρχει, όμως, μια αντίφαση σε αυτά τα οποία μας λέτε, γιατί μας εξηγήσατε ότι στο άρθρο και στο δημοσίευμα – το οποίο μας διαβάσατε – ότι αυτά τα λέτε χαριτολογώντας, για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για το τι έλεγαν οι άλλοι για τους συνδικαλιστές.

Λέτε «και γιατί να φταίνε οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ; Γιατί αυτοί είχαν κλείσει την ΕΡΤ πολύ πριν κλείσουν όλοι οι οποίοι πάνω και γιατί έριχναν μαύρο με μια κάρτα που για μήνες και χρόνια έλεγε πληρώνετε κορόιδα πολίτες,  η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί για το καθετί».

Πριν λίγο μας είπατε, ότι είχατε αντίρρηση και το καταγγείλατε εδώ, γιατί «έριχναν μαύρο οι συνδικαλιστές με μια κάρτα».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Σας το είπα και τώρα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα, είναι δική σας άποψη ότι φταίνε οι συνδικαλιστές, μια και έριχναν μαύρη κάρτα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Όχι – όχι.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: «Έριχναν μαύρο με μια κάρτα που για μήνες και χρόνια, έλεγε πληρώνεται κορόιδα πολίτες, η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί για το καθετί». Δεν είναι της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, είναι δική σας άποψη.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει τις απόψεις, να τις αναδεικνύει και να τις παρουσιάζει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δικαίωμά σας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Αν από αυτό το κείμενο, που σας διάβασα εδώ ολόκληρο ή και από αυτά που σας είπα, πιστεύεται ότι την ΕΡΤ την έκλεισαν οι συνδικαλιστές και όχι αυτός, στον οποίον θα τον βαραίνει μονίμως, τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είπατε, λοιπόν, μέσα από το κείμενο, ότι όλα αυτά δεν τα πιστεύετε, αλλά είπατε ότι για το «μαύρο» της ΕΡΤ ευθύνονται τα συμφέροντα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Προφανώς, τα έχω αναδείξει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μπορείτε να μας κατονομάσετε, ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που ευθύνονται και ποιοι έκλεισαν την ΕΡΤ και για ποιους λόγους;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι οδήγησε τον κ. Σαμαρά στο να κλείσει την ΕΡΤ.

Ξέρω, όμως, ότι ως αποτέλεσμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, κάποιοι άνθρωποι ευνοήθηκαν.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ποιοι είναι αυτοί;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.): Είπα για παράδειγμα, ότι η ΕΡΤ έχασε τις ψηφιακές συχνότητες και για τις μεταφορές του ψηφιακού περιεχομένου έγινε η DIGEA και η DIGEA επωφελήθηκε από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτό είναι πασιφανές.

Επίσης, όπως, άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί επωφελήθηκαν, γιατί τα τηλεοπτικά τους δελτία ειδήσεων ήταν μόνα τους και έκαναν ό,τι ήθελαν στην αγορά.

Η ΕΡΤ ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός, σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής με την ελληνική κοινωνία.

Η ΕΡΤ μέσα από τα λάθη της, τις αντιφάσεις της, τις κατηγορίες που μπορεί κάποιος να της προσάψει για το διάστημα, τουλάχιστον, των 18 μηνών, η ελληνική κοινωνία στάθηκε δίπλα της και την αντάμειψε γι’ αυτό.

Προφανώς, το λέω και εδώ, πολλοί άνθρωποι είχαν συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το αναφέρω, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι καταστράφηκε η τεχνολογική της υποδομή, καταστράφηκε η πρωτοπορία της, απαλλοτριώθηκαν οι ψηφιακές άδειες που είχε και θα μπορούσε αυτή να είναι πάροχος δικτύου και να μην γίνει πάροχος δίκτυο αποκλειστικά, μονοπωλιακά η DIGEA.

Απαλλοτριώθηκε το δελτίο, γιατί έκλεισε, έπαψε να υπάρχει.

Απαλλοτριώθηκαν οι πρωινές εκπομπές, γιατί έκλεισαν, έπαψαν να υπάρχουν.

Απαλλοτριώθηκε το γεγονός, ότι εμείς είχαμε ετοιμάσει μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, ένα δίκτυο στο 70% της επικράτειας για να φτάσει το σήμα, το οποίο τώρα ειλικρινά δεν ξέρω πού βρίσκεται.

Να σας πω, ότι δεν συμμετείχε πια στις αθλητικές, δεν μπορούσε να πάρει αθλητικό προϊόν, γιατί δεν υπήρχε ανταγωνιστής.

Σε οποιοδήποτε τομέα η Δημόσια Τηλεόραση θα μπορούσε να παίξει ένα κυρίαρχο, δημιουργικό ρόλο, αλλά της «κόπηκαν τα χέρια».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Μάλιστα.

Υφίσταται η εισαγγελική έρευνα εναντίον σας για πράξεις που τυχόν ζημίωσαν το δημόσιο, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα;

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: