Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια για την κύρωση της ΠΝΠ «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» (Α΄35)».

Αθήνα, σήμερα στις 13 Μαΐου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» (Α΄35)».

Περνάμε κατευθείαν στον κατάλογο των ομιλητών.

Το λόγο έχει η κ. Ραχήλ Μακρή από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η Κυβέρνηση καλείται να επιλύσει δύο ιδιαίτερα σοβαρά και επείγοντα ζητήματα, αφενός τη διευκόλυνση των πολιτών και αφετέρου τη διασφάλιση λειτουργίας μιας από της κρισιμότερες βιομηχανίες της χώρας. Η αναγκαιότητα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων καθίσταται αυταπόδεικτη, καθώς αφενός από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εξαρτάται μεγάλος αριθμός αγροτών που καλλιεργεί τεύτλα, αφετέρου η εξαντλητική εμμονή της προηγούμενης κυβέρνησης στην υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών, έχει φέρει την κοινωνία σε απόγνωση.

Η αλήθεια είναι ότι ο επείγον χαρακτήρας των συγκεκριμένων διατάξεων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς οι αγρότες έπρεπε να σπείρουν την επόμενη σοδειά τους. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να χρωστά στους ανθρώπους του μόχθου και μην επιλέγει την αμεσότερη λύση νομοθέτησης για την τακτοποίηση των οφειλόμενων ποσών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι σε απόγνωση, γιατί θέλουν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν τους το επιτρέπουν οι υπέρμετρες προσαυξήσεις και τα υπέρογκα πρόστιμα.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, πλέον ο επείγον χαρακτήρας των ρυθμίσεων κρίνεται δυνάμει του συμφέροντος των πολλών και όχι της τσέπης των ολιγαρχών.

Θυμίζουμε ότι στις 7 Μαρτίου του 2014, ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μητσοτάκης, υπέγραψαν την τροπολογία με αριθμό 1251/67, για την οποία δημοσίευμα του περιοδικού UNFOLLOW αναφέρει ότι σβήνει πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που μόνο για τη μια εταιρεία και μόνο για τα έτη 2010 – 2011 ανέρχονται στα 480 εκατομμύρια ευρώ από 800 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι εάν ελεγχθούν και άλλες χρονιές το ποσό μπορεί να φτάσει στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιευμένα στοιχεία στο ανωτέρω άρθρο, η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών. Η πρώτη εταιρεία είναι η Motor Oil του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του κ. Σπύρου Λάτση που είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο.

Επί της συγκεκριμένης ρύθμισης είχα καταθέσει την με αριθμό 7222/871 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στις 24 Μαρτίου 2014 (http://wp.me/p53plE-3Bu), στην οποία, βέβαια, ουδέποτε η προηγούμενη κυβέρνηση τόλμησε να απαντήσει.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τους Βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης, εμείς στηρίζουμε μόνο τη λαϊκή εντολή για την αποκατάσταση των αδικιών και την αποκατάσταση της νομιμότητας και σε αντίθεση με Βουλευτές που θυμίζουν το τσιτάτο του νομπελίστα Αμερικανού συγγραφέα Lewis, «Όταν ο φασισμός θα έρθει στην Αμερική θα είναι τυλιγμένος σε μία σημαία και θα κρατάει ένα σταυρό».

Στηρίζουμε την τροπολογία 138/9 της 7ης Μαΐου 2015 για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Στις 5 Μαΐου του 2014 η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπούμενη από τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Στουρνάρα, υπέγραψε στο Eurogroup συμφωνία όπου προβλέπεται ότι τέσσερις μόνο εταιρείες θα αναλαμβάνουν την καλλιέργεια, παραγωγή και επεξεργασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διοχετεύονταν στην αγορά από μία μόνο εταιρεία.

Καταθέτω για τα Πρακτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Στις 6 Μαΐου του 2014 ψηφίσατε το ν.4264, με τον οποίο επιχειρήσατε να βάλετε ταφόπλακα στις λαϊκές αγορές, που σας χαλούσαν, βέβαια, το μονοπώλιο που ονειρευόσασταν. Επιχειρήσατε να εξαθλιώσετε τους παραγωγούς, αλλά και τους πωλητές για να χάσουν τις άδειές τους. Ευτυχώς, βέβαια, για τον ελληνικό λαό δεν τα καταφέρατε. Η σημερινή Κυβέρνηση πράττει το πρώτο βήμα, αποκαθιστώντας μία βασική αδικία.

Όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε βέβαια στην πληρέστερη και δημοκρατικότερη υλοποίηση μιας λύσης προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των ανθρώπων που βγάζουν ένα μεροκάματο στις δύσκολες συνθήκες του υπαίθριου εμπορίου.

Αναλυτικότερα, λοιπόν, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε νομοτεχνικές παρεμβάσεις στην τροπολογία για τις λαϊκές αγορές:

Στην παράγραφο 1 της τροπολογίας 138/9, η οποία τροποποιεί την παράγραφο 2 του άρθρου 39 του ν.4264/2014, προβλέπεται ότι εκδίδεται απόφαση για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την καταληκτική ημερομηνία ανανέωσης. Στο επόμενο εδάφιο ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Ιουνίου 2015 με δυνατότητα τετράμηνης παράτασης.

Για την ορθότερη νομοθέτηση πιστεύουμε ότι καταληκτική ημερομηνία πρέπει να οριστεί η 30η Οκτωβρίου 2015, με δυνατότητα τετράμηνης παράτασης, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να έχουν το χρόνο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στην παράγραφο 2 της τροπολογίας, η οποία αφορά την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ν.4264/14 οι λέξεις «οι δήμαρχοι» προτείνουμε, κύριε Υπουργέ, να αντικατασταθεί από το «οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών», καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τους δημάρχους.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο άρθρο θα ήταν θεμιτό να προστεθεί ότι διατηρούνται οι θέσεις που ήδη κατέχουν παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές, καθώς οι θέσεις έχουν δοθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 51 του 2006 και όχι αυθαίρετα.

Ακόμα, στην ίδια παράγραφο δύναται να προστεθεί για λόγους διαφάνειας ότι οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών συστήνουν πενταμελείς επιτροπές απόδοσης θέσεων που αποτελούνται από τρεις υπαλλήλους, έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Παραγωγών κι έναν εκπρόσωπο του Σωματείου Επαγγελματιών.

Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε λίγο χρόνο ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Μακρή, με συγχωρείτε. Ήδη από χθες το βράδυ αποφασίστηκε -και το λέω με αφορμή τη διακοπή που κάνω τώρα στην ομιλία σας- οι ομιλητές να έχουν έξι λεπτά χρόνο. Θα παρακαλούσα πολύ να τηρηθεί, όσο το δυνατόν από τους συναδέλφους ο χρόνος, διότι θα υπάρξουν και οι τοποθετήσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, καθώς και οι τοποθετήσεις των Αγορητών, όπως αποφασίστηκε χθες το βράδυ, επί των τροπολογιών. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα περίπου πέντε ωρών. Φανταστείτε ότι 16.00’ η ώρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση. Οπότε θα παρακαλούσα με την ευκαιρία αυτή όλους τους Βουλευτές να τηρούν το χρόνο.

Σας δίνω λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά επισπεύστε, παρακαλώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ.

Στην παράγραφο 6 τροπολογίας 138/9 προτείνουμε το τελευταίο εδάφιο να αντικατασταθεί από το «και ένας εκπρόσωπος των πωλητών λαϊκών αγορών που ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και προτείνεται από τον αντιπροσωπευτικότερο σύλλογο εντός του ανωτέρου διοικητικού ορίου».

Η νομοτεχνική αυτή βελτίωση αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι ο εκπρόσωπος θα προτείνεται από τον πολυπληθέστερο σε ενεργά εγγεγραμμένα μέλη σύλλογο, είτε αυτός αποτελείται από παραγωγούς πωλητές είτε από επαγγελματίες πωλητές είτε και από τις δύο κατηγορίες πωλητών λαϊκών αγορών.

Ως πρόσθετες νομοτεχνικές βελτιώσεις προτείνουμε στο άρθρο 4 του ν. 4264/2014 να αντικατασταθεί το οικείο περιφερειακό συμβούλιο από την Περιφερειακή Επιτροπή Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, προκειμένου οι διαδικασίες να μην χρονοτριβούν και να αποφασίζουν όσοι διαθέτουν εμπεριστατωμένη γνώση επί του θέματος.

Ακόμη, στην παράγραφο 1, του άρθρου 12 του ν. 4264/2014, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προτείνουμε να απαλειφθεί η φράση «από αδυναμία προσέλευσης του αδειούχου», καθώς είναι ασαφές το πλαίσιο απόδειξης της αδυναμίας.

Τέλος, οφείλουμε να ρυθμίσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης των παραγωγικών αδειών, καθώς πρέπει να υπάρχει διακριτή διαδικασία έκδοσης από αυτή της ανανέωσης, γιατί δεν είναι λογικό να υποχρεώνουμε τους αγρότες κάθε τρεις ή έξι μήνες να μαζεύουν δεκαοχτώ δικαιολογητικά και υπέρμετρους φακέλους εγγράφων για να αποδείξουν το αυτονόητο.

Αποδεικνύουμε, λοιπόν, στην πράξη ότι η σελίδα άλλαξε. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εισήγαγε τροπολογίες ντροπής για διαγραφή προστίμων και χρεών σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και μόνο για τριγωνικές συναλλαγές. Αυτές τις ρυθμίσεις καλούμε τη σημερινή Κυβέρνηση να τις καταργήσει και να επιβάλλει τη συνταγματική εντολή για φορολογικά βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Όταν υπάρχει διαφάνεια, όλοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που πλήρωσε τις υποχρεώσεις της δυνάμει της παρούσας ΠΝΠ, συμβάλλοντας στο δημόσιο ταμείο και λύνοντας προβλήματα που χρόνιζαν για την ιστορική αυτή ομάδα της Βορείου Ελλάδος.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε την κ. Μακρή.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: