Breaking News

Ραχήλ Μακρή για τον διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) κ. Αντωνίου Στεργιώτη και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής

Στην Αθήνα σήμερα, 30 Απριλίου 2015, ημέρα Πέμπτη ώρα 14.10΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» – 150) τoυ Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης :

α) Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής.

β) Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α’ του Κ.τ.Β., του προτεινόμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) κ. Αντωνίου Στεργιώτη και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

γ) Εξέταση εκκρεμοτήτων της Επιτροπής.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Καταρχήν,  θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Αθανασίου, ότι κανονικά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν θα έπρεπε να μιλάνε για σχοινιά.

Κύριε Αθανασίου,  αυτό που θυμάμαι από τον προηγούμενο κοινοβουλευτικό βίο στα 2,5 χρόνια που υπήρξατε και Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν να εισηγείστε και να φέρνετε νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο που ήταν για τα κατασχεμένα – το θυμάστε πολύ καλά – όπου τότε σας είχαμε πει και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ ως ανεξάρτητη Βουλευτής τότε στην ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ότι με το νομοσχέδιο εκείνο επιχειρούνταν η ηθική νομιμοποίηση της διαφθοράς με τη θέσπιση ποινικής συναλλαγής του κράτους με καταχραστές και μεγαλόσχημους εγκληματίες.

Το είχατε αρνηθεί, βέβαια, αλλά, δυστυχώς, για εσάς τη διάταξη αυτή, η οποία πήρε ΦΕΚ στα τέλη, περίπου, Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, αξιοποίησαν οι απατεώνες της ENERGA και HELLAS POWER στη δίκη που όλως τυχαίως πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου και από ό,τι ενημερώνομαι και ο κ. Μαντέλης για το μεγάλο σκάνδαλο και την εμπλοκή του με την εταιρία Siemens.

Επομένως, λοιπόν, μη μιλάτε για σχοινιά στο σπίτι του κρεμασμένου!

Όλα αυτά, θα διερευνηθούν να είστε σίγουρος μέσω των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που θα γίνουν και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς και πόσοι αξιοποίησαν αυτή τη διάταξη του νόμου τον οποίο ψηφίσατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Επίσης, σας θυμίζουμε ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση των δύο απατεώνων που καταχράστηκαν εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των Ελλήνων πολιτών στη συνέχεια, ήταν και ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, τότε, ο κ. Βορίδης ως συνήγορός τους και όλως τυχαίως έλειπε για ακόμη μια φορά και ο συνήγορος από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Αυτά για να καταγράφονται και να ακούν και οι πολίτες, γιατί ξέρετε, εμείς έχουμε συνηθίσει αυτά τα λίγα χρόνια που είμαστε εδώ στη Βουλή ως Βουλευτές να μιλάμε, όταν καταγγέλλουμε, με ονοματεπώνυμα και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Εάν έχετε, λοιπόν, να καταγγείλετε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτά τα οποία καταγγείλατε προηγουμένως, θα πρέπει να πείτε ονοματεπώνυμα και όχι να κριθεί στην της από το δάχτυλό σας, όπως κάνουμε και εμείς και δεν φοβόμαστε.

Αντικείμενο αυτής της Επιτροπής αποτελεί η υλοποίηση πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής για την εξάλειψη της διαφθοράς.

Καθώς η οικονομική κρίση πλήττει την Ευρώπη η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται στο European Anticorraption Report, ότι τα κρούσματα διαφθοράς στα κράτη – μέλη, δυστυχώς, αυξάνονται.

Αντίθετα, λοιπόν, με την εικόνα που προσπαθούσαν να μας περάσουν τα κανάλια και οι πρώην πολιτικοί αρχηγοί, οι Έλληνες δεν είμαστε ο  μόνος λαός, ο οποίος παρουσιάζει κρούσματα διαφθοράς, αν και θα πρέπει να πούμε, ότι φιγουράρουμε στη λίστα ως πρώτοι στη διαφθορά.

Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ένωσης εμπεριέχει το συμπέρασμα, ότι τα προγράμματα και οι αυστηρές στοχευμένες στρατηγικές περίπλοκων νομικών και θεσμικών πλαισίων, δεν οδηγούν αναγκαστικά σε απτά αποτελέσματα.

Αντίθετα, η διαφθορά έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται, όταν υπάρχουν υψηλά πρότυπα διαφάνειας και συστήματα προληπτικού ελέγχου τόσο των δημοσίων υπηρεσιών όσο και των προμηθευτών.

Προκειμένου, λοιπόν, η παρούσα Επιτροπή να μην μείνει, κυρία Πρόεδρε, σε επίπεδα τεχνολογιών, όπως παρέμενε τα προηγούμενα χρόνια και να δημιουργήσει ουσιαστικά αποτελέσματα, οφείλουμε αφενός να  εξετάσουμε τόσο τα σημεία όλων του συμβάσεων που πέρασαν την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή, τα προηγούμενα 2,5 χρόνια και παρουσιάζουν με  αποδείξεις ή έστω ισχυρές ενδείξεις σημεία διαπλοκής ή διαφθοράς και αφετέρου, ό,τι θα περνάει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο  και από τις υπόλοιπες Επιτροπές, όπως για παράδειγμα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και από την Επιτροπή για τα Εξοπλιστικά.

Ιδιαίτερα για το θέμα των εξοπλιστικών, επειδή θεωρώ ότι  η Επιτροπή αυτή δεν λειτουργεί με τον πιο ορθό τρόπο μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, και επειδή έχει αποδειχθεί, όπως είπε και ο Υφυπουργός κ. Ήσυχος στην ομιλία του κατά τη σύσταση της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά τα εξοπλιστικά.

Επομένως, δεν πρέπει να το να παραμερίζουμε, γι αυτό θα καταθέσω κάποια στιγμή μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα βασίζεται και σε μια μελέτη του τι συμβαίνει σε αντίστοιχες Επιτροπές σε άλλα Κοινοβούλια, όπως για παράδειγμα στο Κοινοβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που υπάρχουν σε απόλυτη διαφάνεια όλα τα στοιχεία, όταν περνάνε εξοπλιστικά.

Δεν νομίζω εμείς να είμαστε αυτοί που κάθε φορά επικαλούμαστε απόρρητα στοιχεία, από τη στιγμή που αυτά περνούν και ανεβαίνουν και στη διαύγεια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ στα άλλα κράτη όπως είναι αυτά, να ευρίσκονται στην απόλυτη διαφάνεια ακόμη και στον πολίτη.

Άρα, λοιπόν, όπως σας είπα θα καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς αυτή η Επιτροπή θα μπορεί να εξετάζει και συμβάσεις που έχουν σχέση με τα εξοπλιστικά.

Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων, όπως προκύπτει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο αποτελούν, βέβαια, ο συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Siemens, όπως είπατε και εσείς και χαίρομαι που αποτελεί και ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να δούμε, καθώς όπως γνωρίζετε, υπάρχει και σε διαδικασία  μια ανάληψη πρωτοβουλίας από δικηγόρους και νομικούς, αλλά και πολίτες για την ακύρωση αυτής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι όπως το έχω μελετήσει μέσω των παρεμβάσεών μου μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θεωρώ, ότι ακόμη και αυτός ο συμβιβασμός που ήρθε ως πρώτο μέλημα του κ. Στουρνάρα, εάν θυμάστε, το 2012 στη Βουλή για να καθαρίσει το γραφείο του από τις εκκρεμότητες, αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά τους. Άρα, υπάρχουν πολλά ίσως πατήματα για την ακύρωση αυτής της κατάπτυστης σύμβασης που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

Υπάρχουν και άλλες συμβάσεις, όπως για παράδειγμα οι απευθείας αναθέσεις δημοσίου πλούτου με ύποπτες διαδικασίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λιγνιτωρυχείο της Βέβης στη Φλώρινα, παρατραπεζικά κυκλώματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και λίστες ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από το ΣΔΟΕ που κουκουλώνονταν από Επιτροπές του Πόθεν Έσχες της Βουλής, που δεν λειτουργούσαν με διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Τα ανωτέρω αποτελούν θέματα που έχουν εξαχθεί, όπως σας είπα από τις ερωτήσεις και τα λοιπά μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, που είχα προσωπικά ασκήσει.

Φυσικά, βέβαια, κάθε συνάδελφος μπορεί να προσθέσει τις δικές του προτάσεις και να θέσουμε τις προτεραιότητες καταρτίζοντας το χρονοδιάγραμμα, ύστερα από ειδική συνεδρίαση για το σκοπό αυτό.

Αυτονόητο είναι, ότι για τα θέματα που χρήζουν πληροφοριών και τη συμβολή άλλων Επιτροπών, μπορούμε να εισηγηθούμε κοινές συνεδριάσεις ή τη σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξέτασης των στοιχείων και καθώς όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει μοναδική λύση, που να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη ανεξάρτητα από τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, οφείλουμε να προβούν σε δραστικές λύσεις που να παράγουν απτά και τεκμηριωμένα αποτελέσματα, που απαιτούν οι Έλληνες πολίτες από την παρούσα Βουλή.

Επίσης, σας καλώ να αναλάβετε και πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί σύνδεσμος συνεργασίας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης, δηλαδή το OLAF, όπου και εκεί πρέπει να ξέρουμε ότι οι Έλληνες πολίτες πολλές φορές προσπαθώντας να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, όπως για παράδειγμα θυμάμαι την περίπτωση του «Μορέα», επειδή εύρισκαν «τοίχο» όταν προσπαθούσαν να τα καταγγείλουν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα σε αυτή την Επιτροπή το OLAF, που λειτουργεί με ένα διαφανή, θεωρώ, τρόπο και άρα, νομίζω ότι μπορεί να συμβάλλει καλύτερα στο έργο μας. Σας ευχαριστώ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων – Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε κυρία Μακρή και για την αναφορά στα στοιχεία που έχουν προκύψει από Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της προηγούμενης περιόδου, διότι πράγματι η έννοια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι να αξιοποιείται επί τω τέλει της ενίσχυσης της διαφάνειας και επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Θα σας παρακαλούσα αυτές τις προτάσεις που διατυπώσατε, να τις προσκομίσετε σε επόμενη συνεδρίαση και εγγράφως, να έχουν και όλοι οι συνάδελφοι τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις και να κάνουμε έναν προγραμματισμό πέραν των δύο αυτών υποθέσεων που σήμερα συζητάμε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχήν να υπενθυμίσω στον κ. Τραγάκη, δεν είναι εδώ βέβαια, ότι την έκθεση την οποία επικαλέστηκε την συνέταξε ο απερχόμενος Πρόεδρος, που είχε διορίσει η Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Η Κυβέρνηση που όταν της ζητήθηκε και μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η σύμβαση για τον ΟΠΑΠ, καθώς επίσης και η έρευνα που είχε μετά από αίτημα της Αρχής αυτής διενεργήσει μια εταιρεία για την αποτίμηση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, δεν δόθηκε ποτέ.

Γι’ αυτό και κυρία Πρόεδρε, είναι τουλάχιστον υποκριτικό οι άνθρωποι αυτοί να έρχονται εδώ και να ζητούν από έναν άνθρωπο που ο οποίος αναλαμβάνει από αύριο στην ουσία τα καθήκοντά του, να έρθει και να απαντά σε θέματα τα οποία δεν έχουν ακόμη και τη γνώση και την οποία το θεωρώ ότι ο κ. Στεργιώτης ότι θα πρέπει να έρθει εδώ αφού αναλάβει και ενημερωθεί για την καθήκοντά του, για να μας απαντήσει σε πάρα πολλά καυτά ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει και για τα οποία υπάρχει θολό πεδίο όπως σας είπα.

 Η περίπτωση του ΟΠΑΠ, την οποία στο πλαίσιο της πρότασης μου στην έναρξη της συνεδρίασης θεωρώ ότι η σύμβαση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να εξεταστεί από τη συγκεκριμένη Επιτροπή και να καταθέσουν εδώ τις εμπειρίες του εδώ και ο απερχόμενος Πρόεδρος και ο νυν Πρόεδρος κ. Στεργιώτης όταν θα είμαστε έτοιμοι, καθώς θεωρώ πολιτικά και είναι και η δική μου πολιτική άποψη, ότι αυτή η Σύμβαση είναι βλαπτική για το Δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να βρεθούν για να ακυρωθεί από την Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Άλλωστε είναι και δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί έχει αναφερθεί ειδικά για τη σύμβαση αυτή του ΟΠΑΠ.

Ο απερχόμενος λοιπόν εκτελεστικός Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, όταν ρωτήθηκε εάν διενεργήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή έλεγχος σε πιθανούς αγοραστές του ΟΠΑΠ, για να διασφαλίσει ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, είχε δηλώσει ότι για την διεξαγωγή -και λέω ακριβώς τι είχε διατυπώσει- της έρευνας, βασιστήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ. Και σημείωσε ότι δεν είχε τα μέσα τα κατάλληλα η Αρχή για να ελέγξει η ίδια τους επίδοξους επενδυτές.

Έτσι λοιπόν πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη Ρυθμιστική Αρχή, οφείλει να διενεργεί ουσιαστικούς ελέγχους ή απλά να πληρώνει μισθούς σε ανθρώπους που διορίζονται και δεν επιτελούν την αποστολή τους και δεν διαθέτουν καν την ευθιξία και την αξιοπρέπεια να παραιτούνται; Και τι προτίθεστε να πράξετε στις περιπτώσεις των Συμβάσεων που πλήττουν το Δημόσιο συμφέρον και καταστρατηγούν το λόγο ύπαρξής της Ρυθμιστικής Αρχής; Θα ήθελαν πορτρέτα σημειώνεται για να μου απαντήσετε στο τέλος.

Αποτελεί κοινή παραδοχή υλοποίησης όλων των Διεθνών Οργανισμών ότι η πτώση του Βιοτικού επιπέδου μιας Χώρας οδηγεί σε αύξηση των τυχερών παιχνιδιών, που επιτείνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Υφίσταται απόφαση για τη δημιουργία ειδικών κλοτσημάτων με φρουτάκια ανά την Ελλάδα, στο συγκεκριμένο επιχείρημα αντιδρούν τεκμηριωμένα ακόμα και οι Πράκτορες του ΟΠΑΠ και επί του συγκεκριμένου θέματος, πια προτείνεται ότι θα πρέπει να είναι η στάση της Ρυθμιστικής Αρχής;

Γιατί κατά τα λεγόμενα των ίδιων των Πρακτόρων του ΟΠΑΠ, ιδίως σε επαρχιακές πόλεις όπως είναι η Πτολεμαΐδα για παράδειγμα, που είναι και η Εκλογική μου Περιφέρεια, θα γίνει σε κάθε γειτονιά ένα μικρό καζίνο, μέσα στα Πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ήδη γνωρίζω ότι έχει ξεκινήσει και κάποια διαδικασία. Επιπρόσθετα υφίσταται και αποφάσεις για τη δημιουργία καζίνο σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου το Δημόσιο, το είπατε και εσείς κάποια στιγμή, υποχρεώθηκε να πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες για κάτι που δεν υλοποίησαν, αλλά και εάν το υλοποιήσουν δεν θα συνάγει με το συμφέρον, ούτε της τοπικής κοινωνίας, ούτε της χώρας.

Το καζίνο που η προηγούμενη Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής προωθούσε στη Φλώρινα για παράδειγμα, αποτελεί ένα παράδειγμα που βρίσκει αντιμέτωπη και την αντίδραση όλης της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων και συγκεκριμένα λέω και ευθαρσώς, και εμού της ίδιας.

Καθώς πιστεύω ότι η προτεραιότητα των Κυβερνήσεων και των κυβερνόντων είναι να κατασκευάζουν υποδομές και να αξιοποιούν τον πλούτο και τις δυνατότητες τέτοιων περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα η Φλώρινα, που είναι μοναδικού κάλλους και είναι αδικημένη και περιθωριοποιημένη για πάρα πολλές δεκαετίες. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να μου πείτε, πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καζινοποίησης της Ελλάδος;

Τέλος, ποια η θέση σας για τα προβλήματα του Ιπποδρόμου, ειδικά μετά τη μεταβίβαση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) στο ΤΑΙΠΕΔ; Δηλαδή η λειτουργία Ιπποδρόμου, η πληρωμή εργαζομένων, ενδεχόμενη εκποίηση σε αξία που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κλπ.;

Κλείνοντας θα ήθελα να καταθέσω και εγώ τη σύμφωνη γνώμη μου για την τοποθέτηση του κ. Στεργιώτη στη συγκεκριμένη αρχή. Να του ευχηθώ καλή επιτυχία στην άσκηση των νέων του καθηκόντων και να του υπενθυμίσω ότι παρότι έχω δει ένα εξαιρετικό βιογραφικό, που για πρώτη φορά συναντώ ως πολιτικός σε τέτοιες θέσεις, να αναλαμβάνουν άνθρωποι που έχουν απόλυτη σχέση με το αντικείμενο, στο οποίο καλούνται να αναλάβουν. Ωστόσο όμως κ. Στεργιώτη η Ανεξάρτητη Αρχή είναι μια θεσμική θέση της πολιτείας, στην οποία δεν προέχει το ιδιωτικό συμφέρον, όπως είναι στις ιδιωτικές εταιρείες και το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αλλά προέχει το συμφέρον το δημόσιο και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Έτσι λοιπόν σας εύχομαι να πράξετε ακριβώς αυτό από αυτή τη θέση, να φανείτε αντάξιος των προσδοκιών όλων μας και των προσδοκιών των πολιτών και να διασφαλίσετε με τον καλύτερο τρόπο πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον όλων των Ελλήνων.

Ευχαριστώ πολύ.

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: