Breaking News

Ομιλία στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος»

ΙΣΤ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΖ΄
Παρασκευή  24 Απριλίου 2015

Ομιλία στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου  του  Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος»

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Σήμερα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός δίνουν μία δύσκολη μάχη για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα επιτρέπει να εξυπηρετηθούν αξιοπρεπώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας δίχως παρεμβάσεις.

Αυτή η συμφωνία θα είναι η πρώτη που θα διασφαλίζει την ελπίδα, χωρίς την υποχωρητικότητα και την εθελοδουλία του παρελθόντος, χωρίς χτυπήματα στο κεφάλι με εφημερίδες και χωρίς μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπαγορεύουν νομοσχέδια.

Η συμφωνία αυτή θα είναι η πρώτη νίκη στον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο που δέχεται για πέντε χρόνια η πατρίδα μας. Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες, έχει υποστεί περικοπές, έχει δει την περιουσία του να την ξεπουλούν αντί πινακίου φακής, έχει αντιμετωπίσει την ανεργία, την εξαθλίωση και την ύφεση.

Σε αυτόν τον λαό οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι με την παρούσα ρύθμιση οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξεως του 2,5%.

Να τονίσουμε παράλληλα ότι με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα, με δικαίωμα αποζημίωσης από το δημόσιο. Θα ισχύει, δηλαδή, ό,τι και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε, η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνουν τη δυνατότητα στο δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο έως και δεκαπέντε μέρες ποσά, τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Μας λέει η Αντιπολίτευση ότι πλήττουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Ε, λοιπόν, όχι! Δεν πλήττουμε κανέναν. Αντίθετα, προσφέρουμε επιτόκιο που υπερδιπλασιάζει την απόδοση των διαθεσίμων των δήμων.

Είναι τουλάχιστον τραγικό όλοι αυτοί που σιωπούσαν όταν η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έκοβε το 66% των ΚΑΠ, να εξεγείρονται σήμερα με μηνύσεις και πράξεις εντυπωσιασμού. Εξεγείρονται όταν δεν γίνεται ουδεμία περικοπή, ενώ όταν τους μείωναν πάνω από το μισό τα χρήματα δεν μιλούσαν καθόλου ή είχαν χλιαρές αντιδράσεις.

Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών, με τη συμπεριφορά του «καλού υιού», ο οποίος υιοθετεί και επαυξάνει τις αντιδράσεις της «μαμάς» Νέας Δημοκρατίας, έχουν εκλεγεί ως ανεξάρτητοι.

Φυσικά, αιτιάσεις για μεγαλύτερες αποδόσεις των ταμειακών διαθεσίμων σε εμπορικές τράπεζες δεν μπορούν να είναι σοβαρές, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο που φτάνει το 1%. Μεγαλύτερο επιτόκιο έχουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης και σε αυτές το επιτόκιο δεν φτάνει πάνω από το 2,5%, εκτός εάν τα χρήματα είναι πάρα πολλά ή υφίστανται προσωπικές σχέσεις με τους παράγοντες της τράπεζας.

Οπότε, ο κάθε Έλληνας που η Νέα Δημοκρατία τού έκοψε τον μισθό, τη σύνταξη ή τον άφησε στον δρόμο είναι φυσικό να αναρωτιέται γιατί ένας δήμος που διαθέτει ιδιαίτερα υψηλά αποθεματικά, τα οποία δεν χρειάζεται και τα έχει τοποθετήσει σε προθεσμιακές καταθέσεις, να μην τα μεταφέρει χωρίς να υπάρχει καμμία πιθανότητα να τα χάσει.

Είναι αυτό θυσία; Ας σοβαρευτούμε. Δεν θίγεται ούτε η λειτουργία του δήμου ούτε τα χρήματά του. Αντίθετα, τοκίζονται καλύτερα. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξέδωσε δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να βρει ετεροχρονισμένο άλλοθι για τις ρυθμίσεις που ευνοούσαν μόνο τους ολιγάρχες, που τύγχαναν και πρωθυπουργικοί φίλοι.

Καταλαβαίνουμε ότι σας ενοχλεί που δημιουργούμε τις δικλίδες ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κράτους και για να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Δεν καταλαβαίνουμε, όμως, πώς είναι δυνατόν να υφίσταται δυνατότητα βραχυπρόθεσμου δανεισμού του κράτους για τη διασφάλιση των συντάξεων και να αντιδράτε. Να μας λέτε δηλαδή να φτάσουμε σε σημείο να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τον συνταξιούχο και σε πρώτη τη δυνατότητα του δήμου να αλλάξει πλακάκια στα πεζοδρόμια!

Δεν καταλαβαίνουμε πώς βάζετε σε πρώτη μοίρα την άμεση εξόφληση του όποιου εργολάβου και όχι τη ζωή των πολλών. Μας λέτε ακόμη ότι σας ενοχλεί η νομοθέτηση μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Ούτε σε εμάς αρέσει, να είστε σίγουροι!

Παρ’ όλα αυτά, εάν υφίστανται επείγουσες ανάγκες των πολλών, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε συνταγματικό μέσο για να τις καλύψουμε. Μην κρίνετε εξ ιδίων, εσείς που χρησιμοποιούσατε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να κλείνετε την ΕΡΤ, ώστε τα ιδιωτικά κανάλια να μπορούν να καρπωθούν αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ υποδομή αντικειμενικής αξίας 715 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σπίτι λοιπόν του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σχοινί! Εάν ακολουθούσαμε τα δικά σας παραδείγματα, θα αφήναμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου τρεις μήνες, για να ισχύουν οι έννομες συνέπειες και μετά, όταν θα είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα την καταψηφίζαμε, για να παύσει η ισχύς της.

Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές, γιατί εμείς απλούστατα δεν χρειαζόμαστε τέτοια κολπάκια. Γιατί λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Γιατί τέτοια κολπάκια χρειάζεστε εσείς, όπως το κολπάκι που παρακολούθησε όλος ο ελληνικός λαός κατά την έναρξη της συνεδρίασης, όπου μια καλοστημένη θεατρική παράσταση, της οποίας η πλειοψηφία των θεατρίνων ήρθε, έπαιξε για τα δελτία των 14:00 και απήλθε.

Μερικοί δε έχασαν και την ψυχραιμία τους και επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις και σεξιστικά σχόλια, όπως αυτό που δέχθηκα από τον κ. Μητσοτάκη. Λυπάμαι που η ένδεια των επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη τον οδήγησε στον κατήφορο των προσβολών επί προσωπικών επιλογών.

Του απαντώ ότι εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει αυτός και ιδίως όταν από τις εξακόσιες κλήσεις που βρέθηκαν στην τηλεφωνική συσκευή του κ. Χριστοφοράκου οι τετρακόσιες αφορούσαν αυτόν και τους οικείους του.

Εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει αυτός, γιατί ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και βαφτιστήρι του πατέρα του, διέθεσε 300.280 ευρώ άνευ ΦΠΑ από πόρους που διαχειρίζεται ο δήμος του για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που εδρεύει σε άλλον δήμο με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που εμπλέκεται σε σκάνδαλο σε εξοπλιστικά.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.)

Για του λόγου το αληθές, καταθέτω την ερώτηση που είχα καταθέσει στις 24-7-2014.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Μέχρι να απαντήσετε, λοιπόν, μπορείτε να συνεχίσετε τον κατήφορο, να συνεχίσετε και τη λάσπη και τη χυδαιότητα. Δεν μας πτοούν!

Σας ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: