Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» | 17.03.2015

Αθήνα, σήμερα στις 17 Μαρτίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.31΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής κ. ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Ευχαριστούμε τον κ. Γκίκα. Τον λόγο έχει η κ. Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ομολογώ, κύριε Πρόεδρε, ότι άκουσα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σήμερα στη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άκουσα τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για χρηστή διοίκηση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το ότι ο καπιταλισμός φταίει για τη δημιουργία της φτώχειας και βέβαια τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Το Ποτάμι να μας λέει: «Πηγαίνετε στους Γερμανούς και εμείς είμαστε μαζί σας». Ακούγοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα επιχειρήματα, μου ήλθαν στο μυαλό κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

Να πω, λοιπόν, ότι για το μεν θέμα του «για όλα φταίει ο καπιταλισμός και για τη φτώχεια», μου ήρθε στο νου ένα απόσπασμα από το γνωστό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων» όπου στο τέλος του βιβλίου κοίταζαν τα ζώα από το παράθυρο μία τα γουρούνια και μία τους ανθρώπους αλλά δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν ποια ήταν τα γουρούνια και ποιοι οι άνθρωποι. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η σημειολογία αυτού του σπουδαίου βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ.

Όσον αφορά το επιχείρημα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού, μου θύμισε την περίφημη ατάκα στην ελληνική ταινία «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας». Πολύ ωραία ταινία!

Θυμήθηκα όμως και κάτι άλλο ακούγοντας τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Ποταμιού. Θυμήθηκα μια ερώτηση που είχα καταθέσει στις 18-6-2014, όπου εμφανιζόταν όταν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως Γραμματέας Εσόδων, να διεκδικεί ένα μπόνους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ, παρ’ όλο που είχα καταθέσει και αίτηση κατάθεσης εγγράφων όπου ζητούσα το περίφημο συμβόλαιο, «το χρυσό συμβόλαιο», όπως έλεγαν τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου. Δεν περιμένω βέβαια να μου απαντήσει, αλλά ήρθε η ώρα που θα δούμε για το συμβόλαιό σας και θα δούμε ακριβώς αν διεκδικήσατε ή όχι τα 5 εκατομμύρια ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού.

Η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε παρά να αφορά την ανακούφιση της κοινωνίας από τα αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης. Η νομοθετική πρωτοβουλία αποδεικνύει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων. Με όσους πόρους μπορούμε να βρούμε άμεσα, στοχεύουμε στην ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη.

Η ανθρωπιστική κρίση αποτελεί, κυρίες και κύριοι, κοινωνικό φαινόμενο και υφίστανται πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι για τη γέννησή του. Αποτυχίες πολιτικής, οικονομικής σκέψης, πρακτικής και ιδεολογικές αγκυλώσεις, η ανούσια λιτότητα, η ανεφάρμοστη εσωτερική υποτίμηση, η αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη εξυπηρέτηση της τσέπης των ολιγαρχών έναντι των αναγκών των πολλών, αποτελούν κύριους γενεσιουργούς παράγοντες του κοινωνικού φαινομένου το οποίο δεν δικαιολογείται σε μια χώρα που υποτίθεται ότι έχει περάσει το στάδιο της υπανάπτυξης.

Οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι αυτές που δημιούργησαν τον εφιάλτη σε πλήθος πολιτών. Σήμερα, καλούμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που μας κληροδότησαν. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί την αρχή της λύσης. Δεν διεκδικούμε δάφνες τελειότητας, αφού τόσο ο χρόνος όσο και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Όμως πιστεύουμε ότι αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έχουμε κάνει τουλάχιστον μια πρώτη καλή προσέγγιση. Ακούμε την κριτική για την έκταση των προσπαθειών, γιατί – λέει καλύπτουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και όχι τα διπλάσια ή τα τριπλάσια, γιατί παρέχουμε τόσα εκατομμύρια ευρώ και όχι τα διπλάσια ή τα τριπλάσια, γιατί – λέει- φέρνουμε τροπολογίες.

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ναι, υπάρχει πλήθος τροπολογιών οι οποίες όμως -όπως είπε και η Πρόεδρος της Βουλής- και θα αναλυθούν από τους Υπουργούς διεξοδικά, κάτι το οποίο εσείς ποτέ δεν κάνατε. Το Σώμα είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει αν θα τις κάνει αποδεκτές, κάτι που εσείς ποτέ δεν κάνατε.

Η ειδοποιός διαφορά αυτών των τροπολογιών από τις δικές σας, είναι ότι εμείς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα συμφέροντα και τις τσέπες των ολιγαρχών που εξυπηρετούσατε εσείς. Εμείς τις καταθέτουμε για να έχουν τη δυνατότητα να τις μελετήσουν οι Βουλευτές και δεν τις καταθέτουμε λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας, για να εξυπηρετήσουν τους ολιγάρχες και να μη φαίνονται οι ντροπές σας, για συναλλαγές όπως, για παράδειγμα, με την τροπολογία 1251/67 που περάσατε εν μία νυκτί, όπου απαλλάσσατε ολιγάρχες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «UNFOLLOW» η κυβέρνησή σας, ήταν αυτή που έσβησε πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις, που μόνο για μια εταιρεία και μόνο για το 2010 και 2011, ανέρχονται στα 480 εκατομμύρια ευρώ από 800 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αρχικό.

Δεν γίνεται, λοιπόν, αυτοί που συντέλεσαν, με πράξεις ή παραλείψεις τους, στην ανθρωπιστική κρίση και δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να την περιορίσουν, να παρουσιάζονται ως επικριτές των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης είχαν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν ακόμα περισσότερους, θα το έκαναν.         

Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις προσπάθειες για να συμπεριληφθούν ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας, πέραν αυτών που βιώνουν ακραία φτώχεια, στους δικαιούχους ενός προγράμματος επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, γιατί η επανεκκίνηση οφείλει να γίνει από τη βάση της κοινωνίας και όχι από τους υποτιθέμενους επενδυτές στους οποίους στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση…

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ λίγο ακόμη χρόνο.

Φυσικά θέλουμε τις επενδύσεις αλλά αυτές που θα έχουν θετικό κοινωνικό

αντίκτυπο, όχι μόνο οικονομικό όφελος γι’ αυτούς που τις υλοποιούν.

Πιστεύουμε σε ένα κράτος που θα μπορεί να λειτουργεί και να ελέγχει την αγορά προς όφελος των πολιτών και του ανταγωνισμού, γι’ αυτό και ζητάμε την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.

Είναι αλήθεια ότι περιορίσαμε, κύριε Υπουργέ, τα Υπουργεία και τους μετακλητούς και τους γραμματείς, όμως σε μια εποχή που ζητάμε από τους πολίτες να στύψουν και το αίμα από την πέτρα, οφείλουμε να δουλέψουμε, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα αναξιοκρατίας κι αναξιοκρατικών διορισμών, τα οποία βέβαια γιγάντωσαν το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας να διακινδυνεύουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα για ψίχουλα και να παρέχονται τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι μισθοί στους γενικούς γραμματείς και ταυτόχρονα να υπάρχει παροχή αυτοκινήτων, οδηγών, ασφάλειας κι εξόδων κίνησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ριζοσπαστικό κόμμα και πρώτα απ’ όλα πρέπει να

στοχοποιήσει αυτές τις αδικίες, για να κάνει πράξη τη δήλωση του Πρωθυπουργού «ίση αμοιβή για ίση εργασία» και μόνο οι έντιμοι και οι άξιοι θα συμμετέχουν στην Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Η μέχρι τώρα εξοικονόμηση ήταν απαραίτητη αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες κρατικές θέσεις και να στελεχώνονται από άξιους με απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Οι πρακτικές του παρελθόντος για το βόλεμα κομματικά αρεστών, πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με όσους υποστηρίζουν τέτοιες λογικές και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να οδηγηθούν στην κοινωνία. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι προσπαθούμε αλλά απαιτούν ταχύτητα, καθώς οι συνθήκες πίεσης που δέχονται είναι ασφυκτικές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Κυρία συνάδελφε, ολοκληρώνετε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Από τη μελέτη – και κλείνω, κύριε Πρόεδρε – του νομοσχεδίου, διαπιστώνει κανείς ότι η Κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματα ολοκλήρωσης και υλοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Φυσικά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Γνωρίζουμε ότι, μέχρι στιγμής, οι μόνες κινήσεις στόχευαν στον εντυπωσιασμό και όχι στην ουσία. Γνωρίζουμε ότι καπηλεύονταν οι έννοιες και κατασπαταλούνταν οι πόροι, για να κάνουν βόλτες οι Υπουργοί και να βολεύονται οι «ημέτεροι». Γνωρίζουμε, όμως, κι ότι ο ελληνικός λαός ήταν σαφής και ξεκάθαρος στην εντολή να δοθεί τέλος σε όλα αυτά.

Κλείνοντας, να πω ότι οφείλουμε –μιας και είναι μέρα πένθους για την ελληνική κοινωνία- να καταδικάσουμε σήμερα αυτό που έγινε. Μιλάω για το παιδί το οποίο κηδεύτηκε, το οποίο οδηγήθηκε στο θάνατο από ένα συνονθύλευμα δειλών.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια μαζί με τη δέσμευση –πιστεύω ολόκληρου του Σώματος- ότι θα πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτό το περιστατικό να είναι το τελευταίο στη χώρα μας.

Ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3216 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: