Breaking News

Επιστολή της Ραχήλ Μακρή στους Υπουργούς Λαφαζάνη Παναγιώτη και Ξυδάκη Νικόλαο για τα Λιγνιτικά Κέντρα Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου – Φλώρινας

parliament_logo

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

 

ΠροςΠεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας – Κο Θεόδωρο Καρυπίδη

            Αντιπεριφερειάρχη Ν. Φλώρινας –  Κο Στέφανο Μπίρο

 

Σας διαβιβάζω την από 11/3/15 επιστολή που κοινοποίησα  στον  Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού προς ενημέρωση σας και τυχόν δικές σας ενέργειες.

Με τιμή

Ραχήλ Μακρή

 

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

rachil.makri@parliament.gr

 

parliament_logo

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τρίτη 10  Μαρτίου 2015

Προς:

-Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Κ. Λαφαζάνη Παναγιώτη 

-Αναπληρωτή Υπουργό  Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κ. Ξυδάκη Νικόλαο

 

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου υφίσταται ένα από τα μεγαλύτερα Λιγνιτικά Κέντρα στον κόσμο, στο οποίο λειτουργούν τέσσερα λιγνιτωρυχεία, ένα εκ των οποίων είναι το Ορυχείο Αμυνταίου, σε συνάρτηση με το ορυχείο της Φλώρινας.

Η παραγωγή λιγνίτη του κέντρου ανήλθε το 2006 σε 49εκ. τόνους και τροφοδοτήθηκαν οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί ΛΙΠΤΟΛ, ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΚΑΡΔΙΑΣ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, και ΜΕΛΙΤΗΣ-ΑΧΛΑΔΑΣ προκειμένου να παράγουν 4.438MWισχύος. Να σημειωθεί ότι στο Λιγνιτικό Κέντρο Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου απασχολούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ ΑΕ, περίπου 5.000 άτομα.

Παράλληλα στον ευρύτερο χώρου του Λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου υφίστανται σημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, συμπεριλαμβανομένων προϊστορικών οικισμών στους οποίους συμβασιούχοι αρχαιολόγοι επιτελούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο το επιστημονικό έργο διάσωσης σημαντικών αρχαιοτήτων.

Καθίσταται κατανοητό ότι η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή εξόρυξη λιγνίτη για την εύρυθμη λειτουργία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών χωρίς να υπάρξει ανάγκη εισαγωγής λιγνίτη σε πολύ μεγαλύτερο κόστος εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη υποχρέωση η διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της παροχής των αυτονόητων κινήτρων στέγασης και μετακίνησης των αρχαιολόγων που θα κληθούν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση του έργου.

Οποιοσδήποτε αρχαιολόγος είναι λογικό να έχει αναστολές στην συμμετοχή στο έργο εάν από τις ήδη περιορισμένες αποζημιώσεις χρειαστεί να καλύψει το κόστος στέγασης ή και μετακίνησης. Λογικά εξάγεται, λοιπόν, ότι τίθεται εν αμφιβόλω η συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού επιστημόνων για την λειτουργία της ανασκαφής. Εάν, δε, η σχετική πρόσκληση καταστεί άγονη το σύνολο των εργαζομένων (εργάτες κτλ) θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νομός Φλωρίνης, εν γένει, και η συγκεκριμένη περιοχή, εν είδη, έχουν απόλυτη ανάγκη στήριξης καθώς έχουν αντιμετωπίσει επί δεκαετίες την αδιαφορία της πολιτείας, είναι εύλογο να ζητούν να στηριχθεί η τοπική οικονομία μέσω της πλήρωσης θέσεων στα τοπικά ξενοδοχεία για την κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης των αρχαιολόγων. Είναι γνωστό άλλωστε και επιβεβαιώνεται από το επισυναπτόμενο υπόμνημα των ιδιοκτητών ξενοδοχειακών και λοιπών επιχειρήσεων, ότι η προσφορά ενοικιαζόμενων δωματίων υπολείπεται δραματικά της επικείμενης ζήτησης, εάν δεν χρησιμοποιηθούν τα ξενοδοχεία, γεγονός που θα ανεβάσει αναπόφευκτα τις τιμές ενοικίασης πάνω από τις προσφερόμενες στις οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες, που αγωνίζονται για την επιβίωση τους αποδίδοντας όλους τους απαιτούμενους φόρους και εισφορές.

Για τους ανωτέρω λόγους, έχοντας την βεβαιότητα ότι έχετε κατανοήσει την σοβαρότητα του ζητήματος για την εθνική και τοπική οικονομία και για την πολιτιστική κληρονομία της Χώρας, παρακαλώ όπως συντονίσετε τις υπηρεσίες των Υπουργείων σας προς όφελος του πραγματικού δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλει την έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανασκαφής. Διατελώ στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ενημέρωση για την άρση εμποδίων ή γραφειοκρατικών κολλημάτων ή και δυσλειτουργιών.

Με εκτίμηση,

Ραχήλ Μακρή

 

Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531

25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

     Rachil.makri@parliament.gr

 

About Rachel Makri (3252 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: