Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Ήρθε ο καιρός το Ελληνικό κράτος να μην υποκύπτει στις απαιτήσεις των ολιγαρχών»

 

10 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων η Βουλευτής Νομού Κοζάνης τόνισε ότι μοιράζεται το όραμα της ισόρροπης ανάπτυξης και της δίκαιης κοινωνικής συμβίωσης με όλους τους συμπολίτες που πιστεύουν ότι κέντρο της πολιτικής οφείλει να είναι ο άνθρωπος.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων, επισήμανε «Ίση αμοιβή για ίση εργασία διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Είναι καιρός να στελεχωθούν τα ορυχεία και τα ΑΗΣ με μόνιμους εργαζόμενους που θα έχουν και τεχνικό εξοπλισμό και απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα. Είναι καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη προς την τοπική κοινωνία που πληρώνει βαρύ υγειονομικό τίμημα με την πρόσληψη, δυνάμει εντοπιότητας, των εργαζομένων που πληρούν τις απαιτήσεις των προκηρυσσόμενων θέσεων. Είναι καιρός τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού «Μαμάτσειο» και «Μποδοσάκειο» να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες. Γιατροί που θέλουν να τα στελεχώσουν υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπήρχε, γιατί προτεραιότητα για σας είχαν οι εργολάβοι. Τώρα, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.

Δεν είναι δυνατόν κάτοικοι προς μετεγκατάσταση οικισμών να καλούνται να πληρώσουν κτηματογραφικά τέλη για περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ και να εμπαίζονται τόσο από τη διορισμένη διοίκηση της εταιρείας όσο και από την αρμόδια υπηρεσία κτηματογράφησης.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλει να είναι άμεση και μόνιμη. Δεν είναι δυνατόν να ξεσπά φωτιά στο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας γιατί ειδικοί επιτηρητές που είχαν αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο παρελθόν έχουν απολυθεί ή μετατεθεί εξαιτίας περικοπών. Για όσους δεν γνωρίζουν, η φωτιά στο συγκεκριμένο ατμοηλεκτρικό σταθμό κατέστρεψε εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.»

Η Βουλευτής έκλεισε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι με «Το άρθρο 28 του Συντάγματος, κύριε Μητσοτάκη, αναφέρεται σε υπερεθνικούς οργανισμούς και όχι σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προσβάλλουν το ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλωστε λίγο όψιμα θυμήθηκε το Σύνταγμα η κυβέρνηση των κομμάτων που δήλωναν ότι νομοθετούν εκτός του Συντάγματος και υλοποιούσαν συμφωνίες κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των πιστωτών, που συναγωνίζονταν με την τρόικα στην ανάληψη επώδυνων, άχρηστων μέτρων εις βάρος του λαού, αυτοί οι οποίοι υπέγραφαν συμφωνίες σκανδαλώδεις, άνισες και ετεροβαρείς, που υπογράψατε για να κερδίζει μόνο η Γερμανία, όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ, που αν παραμένατε στην εξουσία θα την παραδίδατε στην κρατική γερμανική RWE που ευτυχώς αυτή θα σταματήσει.

Οι συμφωνίες τις οποίες υπογράφετε, θυμίζουν λίγο τη «Φάρμα των ζώων», όπου όλα τα ζώα υποτίθεται ότι είναι ίσα αλλά κάποια είναι πιο ίσα από τα άλλα»

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή

http://www.rachelmakri.com

Ακολουθούν τα πρακτικά και η ομιλία της Βουλευτή

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Στα δυόμισι χρόνια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας οι θεσμικές προσπάθειες και ο κοινοβουλευτικός αγώνας για την εθνική αξιοπρέπεια, την ουσιαστική οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη προσέκρουαν στην αδιαφορία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αδιαφορία για κοινωνική δικαιοσύνη, αδιαφορία για τους ανέργους.

Στο Νομό Κοζάνης και την ευρύτερη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας επτά στους δέκα νέους δεν βρίσκουν εργασία, γιατί ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν άλλες προτεραιότητες.

Η απερχόμενη κυβέρνηση μεριμνούσε για τα νούμερα και για το ξεπούλημα της χώρας, αδιαφορώντας για τους κατοίκους της. Στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, στο Νομό Κοζάνης, φρόντιζαν να αδειοδοτήσουν την ταφή ακόμα και τοξικών αποβλήτων, ενώ δεν στελέχωναν τα τοπικά νοσοκομεία ούτε με αναισθησιολόγους για τα ιατρεία πόνου. Σε ένα Νομό που πληρώνει με την υγεία των κατοίκων του την ηλεκτροπαραγωγή, δεν υπήρχαν ούτε οδηγοί ασθενοφόρων, κύριε Βορίδη, καθώς η κυβέρνησή σας τους έστειλε σε διαθεσιμότητα. Και έτσι, νέοι άνθρωποι πέθαναν στην αναμονή για ένα ασθενοφόρο.

Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις παρέμειναν αναπάντητες και στις επίκαιρες ακούγαμε υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα έβαλε στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Η εμπειρία αντικαταστάθηκε με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις ανθρώπων που μόλις μάθαιναν τα βασικά απολύονταν για να αναγκαστούν να τρέξουν στους πολιτικούς πατερούληδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, για να τους βάλουν ξανά σε ένα δίμηνο ή σε ένα οκτάμηνο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ ήταν εκτεθειμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας χωρίς προστατευτικές στολές και εξοπλισμό και χωρίς να πληρώνονται ούτε δεκάρα. Ήταν εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους σε ταινιόδρομους των ορυχείων, σε συγκολλήσεις σε οχήματα, σε κατολισθήσεις ορυχείων, άνθρωποι που έμειναν ανάπηροι. Και όλα αυτά γιατί; Για να επιδοτείται ο ιδιώτης-φίλος των πολιτικών του παλαιοκομματισμού.

Ευτυχώς, βέβαια, στις 25 Ιανουαρίου ο άνεμος της ελπίδας έφερε την ανατροπή. Η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων αλλάζει σελίδα στα λάθη των κυβερνόντων, τα οποία καλούνταν να πληρώσουν οι πολίτες. Το όνειρο μιας κοινωνίας με εθνική αξιοπρέπεια, με λαϊκή κυριαρχία, με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα είναι πλέον όνειρο.

Ειδικά για το νομό Κοζάνης, μοιράζομαι το όραμα της ισόρροπης ανάπτυξης και της δίκαιης κοινωνικής συμβίωσης με όλους τους συμπολίτες μου που πιστεύουν ότι κέντρο της πολιτικής οφείλει να είναι ο άνθρωπος. Το όραμα που περιλαμβάνει εργασία χωρίς μεσαιωνικούς όρους, υποδούλωση στον ιδιώτη αφέντη.

Ίση αμοιβή για ίση εργασία διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Είναι καιρός να στελεχωθούν τα ορυχεία και τα ΑΗΣ με μόνιμους εργαζόμενους που θα έχουν και τεχνικό εξοπλισμό και απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα. Είναι καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη προς την τοπική κοινωνία που πληρώνει βαρύ υγειονομικό τίμημα με την πρόσληψη, δυνάμει εντοπιότητας, των εργαζομένων που πληρούν τις απαιτήσεις των προκηρυσσόμενων θέσεων. Είναι καιρός τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού «Μαμάτσειο» και «Μποδοσάκειο» να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες. Γιατροί που θέλουν να τα στελεχώσουν υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπήρχε, γιατί προτεραιότητα για σας είχαν οι εργολάβοι. Τώρα, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.

Δεν είναι δυνατόν κάτοικοι προς μετεγκατάσταση οικισμών να καλούνται να πληρώσουν κτηματογραφικά τέλη για περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ και να εμπαίζονται τόσο από τη διορισμένη διοίκηση της εταιρείας όσο και από την αρμόδια υπηρεσία

κτηματογράφησης. Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλει να είναι άμεση και μόνιμη. Δεν είναι δυνατόν να ξεσπά φωτιά στο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας γιατί ειδικοί επιτηρητές που είχαν αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο παρελθόν έχουν απολυθεί ή μετατεθεί εξαιτίας περικοπών. Για όσους δεν γνωρίζουν, η φωτιά στο συγκεκριμένο ατμοηλεκτρικό σταθμό κατέστρεψε εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός το ελληνικό κράτος να μην υποκύπτει σε απαιτήσεις ολιγαρχών. Οι απευθείας αναθέσεις του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και οι νομοθετικές ρυθμίσεις χαρίσματος λιγνιτωρυχείων που κατείχε η ΔΕΗ πρέπει να επανεξεταστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να ακυρωθούν αν αυτές το βλάπτουν. Στο ίδιο πλαίσιο οφείλει να ολοκληρωθεί και η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», προκειμένου και η δημόσια επένδυση να εξασφαλιστεί και η τοπική κοινωνία να ξεφύγει από τον εφιάλτη της ανεργίας που την είχαν καταδικάσει.

Η ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους δεν δύναται να εξαντλείται στην αποδόμηση, αλλά στην οικοδόμηση δομών στο πλευρό του πολίτη. Οι παραγωγοί ζαχαρότευτλου του νομού, ακόμα περιμένουν την πληρωμή των κόπων τους από την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης που απαξιώσατε και στοχοποιήσατε.

Η σοβαρότητα και σταθερότητα στη φορολογική πολιτική και η επικέντρωση της προσοχής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνα πραγματικής ανάπτυξης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εξαρχής φοροφυγάδες και θα πρέπει να πληρώνουν τα βάρη που τους αναλογούν και όχι να απαιτείται αντίτιμο από υπηρεσίες που δεν έλαβαν.

Επιπρόσθετα, προϊόντα αιχμής για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως τα ροδάκινα, μπορούν να λάβουν τη μέριμνα που τους αρμόζει. Εναλλακτικές διαδρομές εξαγωγής με αξιοποίηση υποδομής που δεν χρησιμοποιείται και φροντίδα δράσης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής για τα προϊόντα που αποδίδουν πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα, μπορούν να μετατρέψουν το κράτος από τροχοπέδη σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Δικαιοσύνη θα πρέπει να υπάρχει και στα διοικητικά όρια των δήμων χωρίς ανούσιες συνενώσεις περιοχών που δεν διαθέτουν ομοιομορφία προβλημάτων και αναγκών. Όταν η κεντρική εξουσία προβαίνει σε καλλικρατικές διοικητικές συγκεντρώσεις αρμοδιοτήτων χωρίς τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, το μόνο αποτέλεσμα που παράγεται είναι αποτυχία, όπως στην περίπτωση του Βελβεντού. Γι’ αυτό το σχέδιο «Καλλικράτης» οφείλει να επανεξεταστεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του.

Στην ίδια βάση πρέπει να επανεξεταστούν οι στρατιωτικές δομές της χώρας. Ο νομός Κοζάνης και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα έχει ανάγκη το πρώτο σώμα στρατού που διασφαλίζει την εθνική ακεραιότητα η οποία αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όλων των Ελλήνων.

Η διασφάλιση των ανωτέρω προϋποθέτει και την παροχή ορθής πολιτικής παιδείας για τους νέους και συνεχή κατάρτιση για όλους. Με παιδεία και πραγματική ανάπτυξη θα έρθουν πίσω στην πατρίδα μας διαπρεπείς επιστήμονες και θα σταματήσει η Ελλάδα να στέλνει τα παιδιά της στο εξωτερικό επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Η ορθή παιδεία διδάσκει ότι πολιτικός ρεαλισμός δεν είναι η άνευ λόγου υποχωρητικότητα, αλλά η διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων. Η διαπραγμάτευσή σας οδηγούσε τους ευρωπαίους να σας χτυπούν στο κεφάλι με εφημερίδες. Η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων ανέκτησε την εθνική υπερηφάνεια με τρόπους θεσμικά σωστούς και οικονομικά βάσιμους. Μην καταφεύγετε, λοιπόν, σε δικολαβίστικα επιχειρήματα για να δικαιολογήσετε την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Το άρθρο 28 του Συντάγματος, κύριε Μητσοτάκη, αναφέρεται σε υπερεθνικούς οργανισμούς και όχι σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προσβάλλουν το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Άλλωστε λίγο όψιμα θυμήθηκε το Σύνταγμα η κυβέρνηση των κομμάτων που δήλωναν ότι νομοθετούν εκτός του Συντάγματος και υλοποιούσαν συμφωνίες κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των πιστωτών, που συναγωνίζονταν με την τρόικα στην ανάληψη επώδυνων, άχρηστων μέτρων εις βάρος του λαού, αυτοί οι οποίοι υπέγραφαν συμφωνίες σκανδαλώδεις, άνισες και ετεροβαρείς, που υπογράψατε για να κερδίζει μόνο η Γερμανία, όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ, που αν παραμένατε στην εξουσία θα την παραδίδατε στην κρατική γερμανική RWE που ευτυχώς αυτή θα σταματήσει. Οι συμφωνίες τις οποίες υπογράφετε, θυμίζουν λίγο τη «Φάρμα των ζώων», όπου όλα τα ζώα υποτίθεται ότι είναι ίσα αλλά κάποια είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρέχω την ψήφο εμπιστοσύνης μου στην Κυβέρνηση της οποίας οι χειρισμοί βρίσκουν σύμφωνο πάνω από το 75% του ελληνικού λαού.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: