Breaking News

Επιστολή της Ραχήλ Μακρή στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας Εγνατίας Οδού Α

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

 Βουλευτής  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

 

 

Προς τον:

Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας Εγνατίας Οδού ΑΕ

κο. Γεώργιο Σκορδά.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Η Εγνατία Οδός αποτελεί έργο διασύνδεση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Η ένταξη της στα έργα προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, επισφράγισε την Ευρωπαϊκή διάστασή της ως συνδετήριας οδού των αγορών της Ανατολής, με τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Δύσης.

Στο έργο αυτό υφίστανται μεταξύ άλλων 3 θέματα, τα οποία απασχολούν του κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Αναλυτικότερα:

  1. Ο Αυτοκινητόδρομος 27 (Α27), ο οποίος είναι ένας από τους κάθετους άξονες του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού που συνδέει τις κυριότερες πόλεις και κωμοπόλεις των ανατολικών περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα, το Αμύνταιο, τη Πτολεμαΐδα και τη Κοζάνη, με τον κύριο αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, που διατρέχει τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο.
  2. Ο Kάθετος Άξονας της Εγνατίας Οδού «Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη» (άξονας 50) αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού ‘Aξονα Χ, έχει μήκος 78,5χλμ. περίπου και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία Οδό από τη θέση του Α/Κ Κοζάνης, με το Συνοριακό σταθμό Νίκης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Επιμέρους τμήματα του άξονα 50 έχουν ήδη κατασκευαστεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή, στο πλαίσιο παλαιότερων και υφιστάμενων εργολαβιών.
  3. Ο οδικός άξονας Ε65 αποτελεί έναν αυτοκινητόδρομο που σχεδιάστηκε προκειμένου να συνδέσει την ΠΑΘΕ (στο ύψος της Λαμίας) με την Εγνατία Οδό (κοντά στα Γρεβενά), διασχίζοντας τους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών, δημιουργώντας έναν κάθετο αυτοκινητόδρομο που θα καθιστά την ηπειρωτική Ελλάδα προσβάσιμη από άκρη σε άκρη, ενώνοντας με ασφάλεια και ταχύτητα πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την υπόλοιπη Ελλάδα, εξαλείφοντας έτσι την οδική τους απομόνωση.

Ο Οδικός Άξονας Ε65, ο οποίος δεν αποτελεί έναν τοπικό αυτοκινητόδρομο. Η κατασκευή του θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα των περιοχών από τις οποίες διέρχεται καθώς θα υπάρχει δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς προϊόντων και άλλων αγαθών, αλλά και πολλές απομονωμένες περιοχές θα έχουν την δυνατότητα να αναδειχθούν σε πόλους έλξης επενδύσεων.

Το έργο έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και κατασκευάζεται με σύβαση παραχώρησης για 30 έτη και το συνολικό κόστος κατασκευής του ανέρχεται στα 1.6 δις ευρώ, ενώ η κρατική συμμετοχή είναι 500 εκ. ευρώ.

Παρόλη την σπουδαιότητα του έργου αυτού και τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από την κατασκευή του, φέρεται να οδηγείται προς ματαίωση.

Η κατασκευή του έχει διακοπεί από τον Ιανουάριο του 2011, κυρίως διότι ανεστάλη η χρηματοδότηση του Παραχωρησιούχου από τις τράπεζες, λόγω των προβλημάτων που αυτές αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόθεση του Υπουργείου να ματαιώσει την εκτέλεση του έργου, παραμένει ανεξήγητη καθώς προτίθεται να καταβάλει αποζημιώσεις της τάξης του 1 δις ευρώ, ποσό που αποτελεί σχεδόν το 60% του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου, αλλά ταυτόχρονα είναι διπλάσιο από το ποσό συμμετοχής του Ελληνικού Κράτους.

Προκειμένου να αναληφθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες παρακαλώ όπως διερευνήσετε την δυνατότητα ενημερωτικής συνάντησης, επί των ανωτέρω αναφερομένων θεμάτων καθώς και οιοδήποτε άλλου ζητήματος κριθεί απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του έργου της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

Με εκτίμηση,

Ραχήλ Μακρή

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: