Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας»

Αθήνα, σήμερα στις 22 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.19΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας»

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας» ή μήπως όχι;

Εκτός από την πρακτική πανικού των στελεχών της συγκυβέρνησης, τα οποία εκ των υπουργικών ή βουλευτικών εδράνων καταθέτουν σωρηδόν διατάξεις εκλογικής εξυπηρέτησης, σήμερα, βρισκόμαστε στο πρωτοφανές φαινόμενο να επιχειρείτε να κυρώσετε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επέκταση του μνημονίου.

Για τα πραγματικά σημαντικά θέματα αδιαφορείτε. Γνωρίζουμε όλοι ότι υφίσταται ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα με την ευπαθή ομάδα των θαλασσαιμικών. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την έμπρακτη συμπαράσταση του κράτους για την αξιοποίηση των τυπικών τους προσόντων, τα οποία απέκτησαν παρά την ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση της υγείας τους.

Με την τροπολογία με αριθμό 2140/176, προσπαθούμε να διορθώσουμε τη δική σας αναποτελεσματικότητα και να καλύψουμε το κενό της ανικανότητάς σας, τη μέριμνα για τους συμπολίτες μας που πάσχουν από θαλασσαιμία ή ευρύτερα γνωστή με την ονομασία «μεσογειακή αναιμία».

Παρακαλούμε, λοιπόν, τον κ. Υπουργό Υγείας να την κάνει άμεσα δεκτή και να καλύψει την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, καθώς και τις υποσχέσεις που έχετε δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Σας καλούμε να πάψετε να τους εμπαίζετε. Είναι τουλάχιστον ανήθικο να κρατάτε σε πολιτική ομηρία ανθρώπους που έχουν τόσο σοβαρή νόσο. Εάν ενδιαφέρεστε έστω και στο ελάχιστο, δώστε την πρέπουσα λύση τώρα, με την αποδοχή και ψήφιση της ανωτέρω αναφερόμενης τροπολογίας.

Βέβαια, από τις υπουργικές τροπολογίες δεν φαίνεται να σας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση, πέρα από αυτήν την εξυπηρέτηση της διαπλοκής. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τροπολογία με αριθμό 2165/184 της 18-12-2014 του κ. Μητσοτάκη, η οποία στη ρύθμιση 11, εξασφαλίζει διά βίου πελατεία στους ιδιώτες που κατέχουν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο Υπουργός της διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ ευνοϊκών διατάξεων για μετατάξεις των δικών σας παιδιών, προβλέπει ότι όσοι καταρτίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα πρέπει να πηγαίνουν κάθε τρία χρόνια στα κέντρα αυτά και να ξαναπληρώνουν για να πάρουν πιστοποιητικό.

Δεν γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν όλους τους υπαλλήλους γραφείου, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιούν έναν κειμενογράφο ή ένα λογιστικό φύλλο; Σε τι να μετεκπαιδευτούν ακριβώς;

Αλλά ας πούμε και ότι προκύπτει η ανάγκη. Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης; Γιατί αφού διαθέτει τις δομές το ίδιο το κράτος, δημιουργείτε αναγκαστικές πληρωμές σε ιδιώτες; Αυτή είναι η αντίληψή σας περί ανταγωνισμού; Έτσι θα τονώσετε την αγορά;

Αποτελεί παταγώδη αποτυχία για οποιοδήποτε διοικητικό στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, το οποίο δεν διορίστηκε με ρουσφέτι ή με οικογενειοκρατικά κριτήρια, να προτείνει την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε ξένα κέντρα, ενώ ο οργανισμός διαθέτει δικό του εκπαιδευτικό κέντρο. Δεν το ξέρατε αυτό;

Φυσικά, για να λειτουργήσει σωστά το κέντρο, θα πρέπει να γίνει ο ανάλογος έλεγχος στα πτυχία αυτών που διορίζετε, γιατί μέχρι τώρα μπήκαν και άνθρωποι χωρίς πραγματικό πτυχίο και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και ως διοικητές σε νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας, τα οποία σας υπενθυμίζω. Ο προκάτοχός σας στον υπουργικό θώκο διόριζε ανθρώπους με πλαστά πτυχία αλλά συστατικές επιστολές ήθους από τον τότε Βουλευτή και σημερινό Υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο.

Αποτέλεσμα των πολιτικών σας, είναι η καταστροφή των νοσοκομείων της περιοχής. Έχω στείλει δεκάδες επιστολές. Έχω  καταθέσει πάνω από δέκα ερωτήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Έχω κάνει επίκαιρες ερωτήσεις. Έχω αναδείξει την κραυγή αγωνίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Έχω εκλιπαρήσει θεσμικά και κοινοβουλευτικά, για μία περιοχή που πληρώνει με την υγεία της, με τη ζωή της την ίδια, το τίμημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλη τη χώρα.

Τι έκανε ακριβώς η συγκυβέρνησή σας γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Απολύτως τίποτα. Ή, ακόμα χειρότερα, τους εμπαίζει και τους εξαπατά.

Κύριε Υπουργέ, οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας πηγαίνουν στην Αλβανία, στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους. Ο λόγος; Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί. Ασθενείς μεταφέρονται μαζικά, μέσα στη νύχτα, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως μου καταγγέλλεται. Ιατρείο πόνου στην Πτολεμαΐδα δεν λειτουργεί– και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ.)

Η δημόσια υγεία είναι στην εντατική όχι βέβαια μόνο στο Νομό Κοζάνης και στη δυτική Μακεδονία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Κυκλοφορούν ακόμη και διαφημιστικά για παροχή υπηρεσιών υγείας από τα όμορα κράτη σε ΚΤΕΛ και σιδηρόδρομο, γιατί έχουν καταλάβει το μπάχαλο που έχετε δημιουργήσει με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα στην υγεία και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.

Αποτέλεσμα; Μολύνσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι πήγαν στις γειτονικές χώρες, γιατί δεν είχαν χρήματα για να πάνε στην πατρίδα τους, και γύρισαν με προβλήματα μεγαλύτερα από τα αρχικά. Πολλές φορές είχαμε και θέματα με θανάτους. Καταθέτω για τα Πρακτικά υπόμνημα  του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θίγονται αυτά και άλλα σημαντικότατα θέματα και ευελπιστούμε να μην πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)

Στην ανικανότητα υπηρεσιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες για τυπικότητες χωρίς ουσία σάς καλούμε να δώσετε τέλος. Σας καλούμε να πάψετε να αδιαφορείτε για την περιφέρεια. Σας καλούμε να μην περιμένετε την τρίτη εκλογική διαδικασία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να κάνετε το πολύ απλό. Να παραιτηθείτε.

Μη ζείτε σε ουτοπίες. Όσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να φέρετε, με όσες τροπολογίες και αν προσπαθήσετε να τις κυρώσετε, τίποτα δεν θα δεσμεύσει την επόμενη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που επιβάλλεται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τη δημοκρατία.

 Σας το έχουμε ξαναπεί. Ο χρόνος της διαπλοκής τελείωσε. Καμμία τροπολογία πελατειακής εξυπηρέτησης δεν θα μπορέσει να σώσει τα κόμματά σας.

Αντίο.

About Rachel Makri (2922 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: