Breaking News

Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου 2014,  συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

……………………………………………………………………………………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει η κυρία Ραχήλ Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η κάλυψη της ανάγκης πολεοδόμησης από τη μια και η αυτονόητη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη, ποτέ δεν βρέθηκαν, δυστυχώς, σε ισορροπία. Όχι γιατί οι Έλληνες έχουμε καμία φυσική τάση προς την άναρχη πολεοδόμηση. Την ίδια προδιάθεση έχουμε με όλους τους άλλους λαούς. Σε ποιον δεν θα άρεσε να μένει σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος, με θέα στη θάλασσα;

Η ειδοποιός διαφορά της κοινωνίας μας είναι η πολιτική κουτοπονηριά ορισμένων πολιτικάντηδων, οι οποίοι, προκειμένου να κερδίσουν ορισμένες ψήφους, χαϊδεύουν τα αφτιά των καταπατητών και εμποδίζουν το κράτος να επιτελέσει τη συνταγματική του υποχρέωση με τροπολογίες και με άλλα τερτίπια.

Σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας, διαθέτουν καταπατημένες δασικές εκτάσεις και πονηρούς πολιτικάντηδες. Αλλά, το κακό της Αττικής δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι υπογράφουμε, έστω κι αν οι εκλογές είναι κοντά.

Πιστεύουμε ότι ο κ. Ταγαράς να μην κάνει δεκτές ρυθμίσεις που εκθέτουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Πιστεύουμε ακόμη ότι ο κ. Ταγαράς αποτελεί δείγμα αξιοπρεπούς, νοήμονα και ηθικού πολιτικού, κάτι πολύ σπάνιο στη συγκεκριμένη Συγκυβέρνηση.

Έχοντας, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά αυτά, αντιλαμβανόμαστε την ειλικρινή αγωνία του για διασφάλιση αποφυγής μελλοντικών καταπατήσεων και την εξεύρεση δίκαιης λύσης για τα ήδη υπάρχοντα κρούσματα καταπάτησης δασικών εκτάσεων. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην προσπάθειά του, αν αποσύρει το άρθρο 12, καθώς θεωρούμε ότι αν περάσει το συγκεκριμένο άρθρο, θα επιβραβεύσει την καταπάτηση. Δεν θα υπάρχει νόημα μελλοντικής προστασίας, γιατί απλά δεν θα έχουμε τίποτα για να προστατεύσουμε.

Χωρίς καμία υπερβολή στους χαρακτηρισμούς, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι δασοκτόνα, όπως, άλλωστε, έχει ακουστεί από σχεδόν όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Γιατί; Ας αρχίσουμε με τα έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα.

Χωρίς δασικούς χάρτες πώς ο δασάρχης ή ο διευθυντής των δασών ήξεραν το δασικό ή μη χαρακτήρα μιας περιοχής; Δεν το ήξεραν. Απλά είκαζαν στην καλύτερη περίπτωση ή έβγαζαν αποφάσεις ως προϊόν διαπλοκής στη χειρότερη. Πήγαινε κάποιος, δηλαδή, καταπατούσε το δάσος, έβγαζε άδεια με τη μέθοδο του «λαδοτενεκέ» από την πολεοδομία και ύστερα πήγαινε στο δασαρχείο. Εάν του το χαρακτήριζαν «δασικό», έκανε ένσταση και μετά μια αίτηση στο δασάρχη, ο οποίος έκρινε με πληροφοριακά στοιχεία, δηλαδή ο Θεός και η ψυχή του. Δεν νομίζετε, λοιπόν, ότι ήρθε ο καιρός να κάνουμε σωστά τα πράγματα;

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από την κύρωση των δασικών χαρτών. Αυτοί δεν θα μας δείξουν μόνο ό,τι δεν ξέρουμε, αλλά θα αποτελέσουν την αντικειμενική βάση της συζήτησής μας. Ύστερα, αφού έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, θα επιλύσουμε το πρόβλημα των κατοικιών που υπάρχουν στις δασικές εκτάσεις με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τροχό ξανά.

Υπάρχει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985, του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, ο οποίος προσδιορίζει με τρόπο ολοκληρωμένο την οικογενειακή στέγη και την αναλύει τόσο στη διάταξη όσο και στην καταπληκτική αιτιολογική έκθεση, η οποία είναι ολοκληρωμένη και όχι σαν αυτές οι οποίες κατατίθενται σήμερα που πολλές φορές αντιγράφεται η διάταξη. Η οικογενειακή στέγη προσδιορίζεται ως η μόνη κατοικία της οικογένειας στην περιφέρεια. Έτσι, σταματούν τα κόλπα με τη μεταβίβαση των λοιπών ακινήτων στα τέκνα.

Επίσης, για να μη νομιμοποιούμε βίλες αλλά σπίτια ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη, θα προσδιορίσουμε έναν αριθμό τετραγωνικών ανά μέλος της οικογένειας, για παράδειγμα σαράντα τετραγωνικά. Με τον τρόπο αυτόν αποκλείουμε περιπτώσεις ενός ή δύο ατόμων που έχουν χτίσει πεντακόσια τετραγωνικά και έχουν πισίνες άλλα πεντακόσια τετραγωνικά και κρύβονται πίσω από τις διατάξεις για την πρώτη κατοικία.

Φυσικά θα μπουν και κριτήρια διαβίωσης, θα διερευνηθούν οι τρόποι κτήσης των αδειών και θα υπάρξει μια συνολική και μόνιμη λύση. Όχι τροπολογίες και ιδίως για τσιμεντοποίηση του υπολοίπου Αττικής και παροχή ανοχής επ’ αόριστον με διαρκείς αναβολές σ’ όσους έχουν καταπατήσει δάση και δεν θέλουν να ακυρωθούν οι σχετικοί χάρτες γιατί το μπλε της πισίνας ξεχωρίζει στην έγχρωμη αεροφωτογραφία.

Η μόνη τροπολογία που διαθέτει επείγοντα και ουσιαστικό χαρακτήρα είναι αυτή για την αποκατάσταση της αδικίας των ανθρώπων που απολύθηκαν από την «Αττικό Μετρό» εταιρεία λειτουργίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί με χρήματα των φορολογουμένων και η επαναπρόσληψή τους θα μειώσει τα έξοδα της εταιρείας. Δεν ζητούν ρουσφέτι, δεν ζητούν εξυπηρέτηση. Το μόνο που ζητούν είναι η ευκαιρία να δουλέψουν στο αντικείμενο στο οποίο εκπαιδεύτηκαν. Εάν δεν είναι άξιοι και αποτελεσματικοί, απολύστε τους, αλλά διορθώστε το λάθος της απόλυσής τους, γιατί έτυχαν αντιμετώπισης μνημονιακής υποχρέωσης μείωσης αριθμών και δεν αντιμετωπίστηκαν δυνάμει της αξίας τους. Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει κατατεθεί από πολλούς συναδέλφους και διαθέτει τη συναίνεση σχεδόν όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου.

Για τις υπόλοιπες τροπολογίες -πέρα απ’ αυτήν που μας ανέλυσε ο κ. Κεγκέρογλου και με την οποία είμαστε σύμφωνοι και θα στηρίξουμε- ιδίως όμως για τις υπουργικές τροπολογίες, τι να πούμε; Μόνο μία φράση ταιριάζει, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για προεκλογικά ρουσφέτια, από περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς μέχρι διεύθυνση υδάτων και δυνατότητα μετατάξεων. Μόνο ένα γεγονός καταμαρτυρούν: Έχετε παραδεχθεί την ιδέα των εκλογών και προσπαθείτε να σώσετε ό,τι μπορείτε.

Όπως είπαμε, επί του νομοσχεδίου θα ήμασταν θετικοί εάν δεν υπήρχε το άρθρο 12. Ζητάμε να αποσύρετε το συγκεκριμένο άρθρο, να κυρώσετε τους δασικούς χάρτες και ύστερα πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι θα είμαστε στη διάθεσή σας για να βρούμε μια λύση βάσει της προϋπάρχουσας εμπειρίας και αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αποτύπωσης του οικιστικού χάρτη της χώρας.

Μην ενδίδετε σε προεκλογικές παροχές που ούτως ή άλλως θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς, τουλάχιστον ακούστε την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Δεν είναι δυνατό να κάνουν όλοι λάθος. Μην παραβιάζετε το Σύνταγμα και μην ενθαρρύνετε την καταπάτηση. Άλλωστε, στη χώρα δεν έχουν απομείνει πολλά δάση. Εάν ψηφιστεί το παρόν άρθρο, θα επιβραβευτούν αυτοί που τα καταπάτησαν από τη Συγκυβέρνηση, η οποία στερείται πλέον δημοκρατικής νομιμοποίησης. Όπως φαίνεται, είναι βέβαιο ότι οδεύουμε προς εκλογές προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει από ποιους και με ποιον τρόπο θέλει να κυβερνηθεί.

Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι αποτελεί ντροπή για ορισμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης το να «θολώνουν τα νερά» και να εμπαίζουν τη δικαιοσύνη και τους Έλληνες πολίτες. Η έλλειψη σοβαρών πολιτικών θέσεων και η ανυπαρξία τους στη Βουλή δεν μπορεί να αναπληρώνεται με θεωρίες συνωμοσίας. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες απ’ όπου κι αν προέρχονται και να προστατέψει τη δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.

Παρατίθενται τα πρακτικά της από 19/12/2014 ΝΓ΄ Συνεδρίασης της Ολομέλειας – ΙΕ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=247fa2eb-10b2-4680-aa19-a3fc00c9cf96

About Rachel Makri (3216 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: