Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο πλασιέ τηλεμάρκετινγκ» | 18.12.2014

Άρθρο της Ραχήλ Μακρή στo HOT DOC  –  18 Δεκεμβρίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ρόλο πλασιέ τηλεμάρκετινγκ πουλούσε αεροσκάφη με τίμημα την δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στις Ελληνικές αερομεταφορές.

Όταν μια κοινωνία εισέρχεται στην κάθοδο του οικονομικού κύκλου ή πιο απλά εισέρχεται σε κρίση τότε δυο φαινόμενα παρουσιάζουν άνθιση. Το πρώτο είναι η άνθιση των ενεχυροδανειστηρίων και το δεύτερο οι κορώνες αποκρατικοποιήσεων από πολιτικούς της εύκολης ρητορείας και της μέγιστης ανικανότητας.

Τα δύο φαινόμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όπως ο κληρονόμος της όποιας περιουσίας ρευστοποιεί σε γελοίες τιμές τους κόπους και τις στερήσεις των προηγούμενων γενεών για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, έτσι και οι πολιτικοί ρευστοποιούν τους μόχθους ολόκληρων γενεών για να προσκομίσουν νούμερα σε χαλκευμένους προϋπολογισμούς και να τα μετατρέψουν σε ψήφους από τους βολεμένους που τους επιλέγουν για να εφαρμόσουν το δόγμα του λιγότερου κράτος.

Η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1990 επί της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατάφερε να κλείσει την κερδοφόρα τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ πουλώντας την στη μαφία.

Διαχρονικά, βέβαια, το μεγαλύτερο παράδειγμα υποβάθμισης και ξεπουλήματος δημόσια περιουσίας αποτελεί η περίπτωση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.

Το σχέδιο ξεκίνησε με τον διαμελισμό της εταιρίας με σκοπό την υποτιθέμενη εξυγίανση της. Αντί όμως της εξυγίανσης αυτής οι αποτυχημένες διορισμένες διοικήσεις παιδιών του κομματικού σωλήνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να χρεοκοπήσουν την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ φορτώνοντας της χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι πέρασαν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους που ήταν η ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών αυτοματισμού διχασμού της κοινωνίας διαλαλώντας μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ την επιβάρυνση των Ελλήνων από τους «κακούς» υπαλλήλους που οι ίδιοι διόρισαν.

Διαλαλούσαν ότι η εταιρία θα αναβαθμιζόταν με την ιδιωτικοποίηση, ότι ο ανταγωνισμός θα ενισχυόταν, οι τιμές θα έπεφταν για τους επιβάτες, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμίζονταν και ότι «ζεστό» χρήμα θα έρρεε στα δημόσια ταμεία. Για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία τους ενέπλεξαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πίεζε για το κλείσιμο της Ολυμπιακής με επιχειρήματα την λήψη κρατικών ενισχύσεων και την στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η αλήθεια είναι ότι το τίμημα εξαγοράς από τη Marfin Investment Group του Βγενόπουλου ήταν 177,2 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ένα Airbus A340 κοστίζει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ζεστό χρήμα δεν μπήκε στο ταμείο. Οι Υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, οι τιμές εκτινάχθηκαν και το προσωπικό εξαπατήθηκε. Υψηλής εκπαίδευσης τεχνικοί απολύθηκαν μέσω της συγκεκαλυμμένης διαδικασίας απολύσεων, που ο Μητσοτάκης ονομάζει διαθεσιμότητα με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια πτήσεων.

Παρόλο που ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε  την αναγκαιότητα επαναπρόσληψης τους κατόπιν κατάθεσης Ερώτησης μου στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και  διαβίβαση της στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο κουμπάρος του ιδιοκτήτη της Aegean – Ολυμπιακής μην αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη διενέργειες ουσιαστικών  τεχνικών ελέγχων σε αεροπλάνα εθνικών (SANA) και ξένων (SAFA) εταιριών αρνείται να συνυπογράψει.

Η ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή όχι μόνο τελικά δεν αποτέλεσε την ηγέτιδα την νοτιανατολικής μεσογείου αλλά άρχισε να καταρρέει οικονομικά.

Η μόνη λύση ήταν η συνένωση της με την Aegean. Το μόνο που έμενε ήταν η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενώ στην αρχή έκανε την δύσκολη στο τέλος ενέδωσε.

Η έγκριση της συγχώνευση δημιούργησε ιδιωτικό μονοπώλιο, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της Επιτροπής περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού από την κρατική Ολυμπιακή.

 Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο της ολυμπιακής λόγω κρατικών ενισχύσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση για τις υποθέσεις T‑415/05, T-416/05 και T-423/05, το κατέρριψε  αποφαινόμενο  ότι:

«Ακυρώνει το άρθρο 1, παράγραφος 1, της αποφάσεως C(2005) 2706 τελικό της Επιτροπής, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ [C 11/2004 (ex NN 4/2003) – Ολυμπιακή Αεροπορία – Αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση]»

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν απλές ασύνδετες εικασίες για τη μεθόδευση ξεπουλήματος της Ολυμπιακής στην Aegean με την τρόικα των Ελλήνων Πολιτικών, επιχειρηματιών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως το τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσε το wikileaks και έπεσε στα χέρια μου, ως θεσμικού εκπροσώπου του Ελληνικού Λαού, αποδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής, συνδέει τα γεγονότα και καταρρίπτει τη δικαιολογία της εικασίας και του σεναρίου.

Αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος της διαπλοκής. Μου ήταν αδιανόητο ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δρούσαν σε βάρος των συμφερόντων του λαού ενός Κράτους Μέλους,  χρησιμοποιώντας μάλιστα ως άρμα εξυπηρέτησης συναλλαγών τις Συνθήκες και τις διαδικασίες οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν για την διασφάλιση του συμφέροντος του ευρωπαίου πολίτη.

Για το λόγο αυτό συνεργάστηκα με τον κ. Βαξεβάνη για την διασφάλιση της αυθεντικότητας και την διεξαγωγή της απαραίτητης δημοσιογραφικής έρευνας.

Καθώς οι κύκλοι ελέγχου ολοκληρώθηκαν έκπληκτοι αλλά πεπεισμένοι, στο βαθμό αξιοπιστίας των πηγών μας, διαπιστώσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γραφείο του Προέδρου της, νοιάζονταν να καταδικαστεί η Ολυμπιακή για να αγοράσει ο κ. Βασιλάκης της Aegean ευρωπαϊκά αεροπλάνα Airbus αντί των ανταγωνιστικών αμερικάνικών Boeing.

Εάν οι Αμερικάνοι δεν ψεύδονται στο τηλεγράφημα της πρεσβείας τους, τότε ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η Επιτροπή που κυβερνά την Ευρώπη και συμμετέχει στην τρόικα δρούσαν σαν πλασιέ πωλήσεων.

Οι εταίροι των κομμάτων της Συγκυβέρνησης, που όλα αυτά τα χρόνια επιβάλουν μέτρα εξαθλίωσης στον Ελληνικό Λαό, που με λάθος συνταγές οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση μια Χώρα μέλος της ΕΕ καταδεικνύεται ότι μεριμνούν μόνο για τη διασφάλιση κερδών στις βιομηχανίες των Χωρών τους.

Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται, συμπυκνώνεται στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν βοηθήσει την οικονομία, μιας και οι ιδιώτες αδιαφορούν για τις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις και επιθυμούν να λάβουν μόνο τις κερδοφόρες ή να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό.

Το επιχείρημα ξεπουλήματος της Ολυμπιακής, που οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν ως μοντέλο για την αποκρατικοποίηση των Δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας καταρρίπτεται παταγωδώς.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που κατείχαν θέση ευθύνης και ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έδρασαν σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους που υποτίθεται ότι ήρθαν ως σωτήρες αλλά ότι δρούσαν σαν πλασιέ.

12-18-14 ΑΡΘΡΟ A MEΡOΣ - HOT DOC 12-18-14 ΑΡΘΡΟB MEΡOΣ - HOT DOC

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: