Breaking News

Ραχήλ Μακρή για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου και της κτηματογράφησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου | 18.12.2014

Στην Αθήνα σήμερα, 18 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.55΄ συνεδρίασε, στην Αίθουσα  «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223), η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου,  υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε.», κ. Ηλία Λιακόπουλο, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου και τα σχετικά με αυτή θέματα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:

……………………………………………………………………………………..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Καταρχήν, θα ξεκινήσω με ένα θέμα που αφορά την εκλογική μου περιφέρεια, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στους Νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, υπάρχουν χωριά όπως, για παράδειγμα, αυτό της Ποντοκόμης, που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία μετεγκατάστασης, λόγω της αξιοποίησης του λιγνιτικού κοιτάσματος, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..

Υπάρχουν δύο κατηγορίες στις περιπτώσεις αυτές. Η μία κατηγορία είναι αυτές που έχουν εκδοθεί Φ.Ε.Κ. μετεγκαταστάσεων και η άλλη είναι αυτές που είναι σε φάση αναμονής, λόγω προβλημάτων με τα δικαστήρια.

Υπάρχει ένα θέμα που δημιουργήθηκε με την κτηματογράφηση, αν θα πρέπει αυτοί να αποδώσουν τα κτηματολογικά τέλη ή όχι.

Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που δημιουργήθηκε με την κτηματογράφηση, αν θα πρέπει αυτοί να αποδώσουν τα κτηματολογικά τέλη, ναι ή όχι. Είχε πραγματοποιηθεί παρουσία φορέων της περιοχής και του δημάρχου Αμυνταίου και εμού μια συνάντηση που είχε γίνει με τον αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΚΑ, τον κ. Ταγαρά,  όπου εκεί σε συνεργασία όπως θυμάμαι μαζί σας είχε δοθεί μια λύση παράτασης μέχρι τον Γενάρη.

Ωστόσο, όμως, καταλαβαίνετε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ημερομηνία και ενόψει προφανώς εκλογών θα υπάρξει ζήτημα στην περιοχή και επειδή δεν υπάρχει και επίσημη ανακοίνωση οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναστάτωση γιατί δεν ξέρουν αν θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη ή δεν πρέπει να καταβάλουν τα τέλη.

Επομένως, λοιπόν, σας ζητώ να  δεσμευτείτε, να μου πείτε αν υπάρχει κάποια απόφαση τουλάχιστον αν δεν υπάρχει μια οριστική απόφαση για την μη απόδοση των τελών κτηματογράφησης, να δώσετε μια παράταση τουλάχιστον εξάμηνη, μια προθεσμία, για να επιληφθεί το θέμα από την επόμενη κυβέρνηση προφανώς.

Να πάω, λοιπόν, στα θέματα του κτηματολογίου. Για τα θέματα του κτηματολογίου θέλω να κάνω κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις γενικές. Καταρχήν, να πούμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου ή μπορεί και παραπάνω, με στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης και από τη Δημοκρατική Αριστερά είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο με το οποίο έκλεισαν τον ΟΚΧΕ, τον Οργανισμό Κτηματογράφησης και Χαρτογράφησης Ελλάδος.

Το ερώτημα είναι τι έχει γίνει με το προσωπικό εκείνο το οποίο απασχολούσε, το οποίο ήταν εξειδικευμένο προσωπικό. Εάν έχει αξιοποιηθεί από το κτηματολόγιο και αν δεν έχει αξιοποιηθεί για ποιο λόγο δεν έχει αξιοποιηθεί, αφού είπατε ότι είναι και μη στελεχωμένη η υπηρεσία. Τι έχετε πράξει για τον εξοπλισμό τον οποίον διέθετε ο ΟΚΧΕ που γνωρίζετε ότι είναι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ και ήταν πολύτιμος για τη χαρτογράφηση της χώρας.

Επίσης, να ρωτήσω γιατί επί 14 χρόνια τώρα δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κτηματογράφησης από τα πρώτα προγράμματα που είναι 2 εκατ. τίτλοι επί 35 ευρώ, δηλαδή θα είχαμε αυτή τη στιγμή 70 εκατ. € έσοδα για την εταιρία, η οποία όπως είπατε έχει και προβλήματα.

Και επειδή μας είπατε βέβαια τη διαδικασία για την οποίαν βρίσκετε για την κύρωση των δασικών χαρτών, ωστόσο θα ήθελα να μου πείτε αν ο κ. Σταϊκούρας σας έχει μιλήσει και σας έχει πει πότε περίπου χρονικά σκοπεύει να υλοποιήσει, να υπογράψει τέλος πάντων, την τελική απόφαση για την κύρωση των δασικών χαρτών.

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε.): Για την κύρωση των Επιτροπών..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Α για την κύρωση των Επιτροπών… Βρισκόμαστε δηλαδή τόσο μακριά… Γιατί στο ενδιάμεσο θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμη και αύριο που έχει στην Ολομέλεια εισαχθεί ένα νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ υπάρχουν και τροπολογίες, υπάρχουν και νομοθετήσεις άρθρων, στο οποίο εξυπηρετούν καταπατητές. Και στην ουσία διευκολύνουν την τσιμεντοποιήση όλου του υπολοίπου Αττικής και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει και αυτή η καθυστέρηση με κάποιο δόλο προκειμένου να εξυπηρετηθούν και εκλογικά κάποια άτομα οι οποίοι κατεβαίνουν στις περιοχές αυτές για να εξυπηρετηθούν.

Να ρωτήσω το πώς είναι δυνατόν να μην λειτουργεί νόμιμα το Δ.Σ. της  ΕΚΧΑ Α.Ε. αφού σύμφωνα με όσα είπε ο εσωτερικός ελεγκτής της δεν έχουν γίνει όσα προβλέπει ο νόμος περί ΔΕΚΟ και τι κάνατε εσείς γι’ αυτό. Εάν γνωρίζετε ότι στην περίπτωση που θα επαναπροκηρυχθούν οι μελέτες θα χρειαστεί να υπάρξει διασφάλιση και εγκεκριμένη χρηματοδότηση και αν υπάρχει αυτό, αν έχει προβλεφθεί αυτό.

Πέρυσι υπήρχε καθυστερημένη έγκριση της διυπουργικής στον προϋπολογισμό της ΕΚΧΑ κατά έξι μήνες, γιατί τα αποθεματικά της προστέθηκαν στο πλεόνασμα. Εάν επαναληφθεί αυτό και εφέτος θα σημαίνει στην ουσία το τέλος του φορέα, αφού δεν θα μπορεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι την έγκρισή του. Αυτό ισχύει ή δεν ισχύει; Η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για να του εξασφαλίσει στους ανθρώπινους πόρους, καθώς γνωρίζετε αφού ανήκει στην γενική κυβέρνηση την οποίαν βέβαια την βάλανε με τον τρόπο που την βάλανε για να υπάρχει διόγκωση του δημόσιου χρέους. Και επίσης για να εμφανίζονται οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ ως δημόσιοι υπάλληλοι και έτσι να εμφανίζουν ποσοστά οτι τα ποσά των δημοσίων υπαλλήλων είναι κάτι χιλιάδες, ενώ δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Γιατί γνωρίζετε ότι οι δημόσιοί υπάλληλοι είναι αυτοί που δουλεύουν μόνο στο ευρύ πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και όχι στις ΔΕΚΟ ή στις  άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Επομένως λοιπόν, είναι ένα πρόβλημα το οποίο δημιούργησε όχι το δημόσιο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος προηγουμένως αλλά, είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε η διακυβέρνηση. Γιατί το δημόσιο δεν είναι απρόσωπο, το δημόσιο παίρνει τις εντολές του από την εκάστοτε κυβέρνηση και τους Υπουργούς. Παρότι υπήρχε η διακομματική συναίνεση, που θυμάστε είχαν συμφωνήσει γιατί είναι πολύ μεγάλο το θέμα του Κτηματολογίου, αν μεριμνήσατε γιατί δεν μεριμνήσαμε μέχρι σήμερα νομοθετικά; Έχουν περάσει δύο χρόνια, για την οικονομική αυτοτέλεια της εταιρείας ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα;

Πηγαίνω στο τελευταίο κομμάτι που είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί υπάρχουν και δημοσιεύματα. Υπάρχει ένα δημοσίευμα που το βρήκα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. GR, στο οποίο υπήρχαν και καταγγελίες των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, που αφορά το θέμα για την ακύρωση των 22 διαγωνισμών για την κτηματογράφηση. Αφού ο κύριος Υπουργός, επί δύο χρόνια έκανε συγκεκριμένες εξαγγελίες για το Κτηματολόγιο, θυμόμαστε ότι είχαν βγει κάποια δελτία τύπου, χωρίς να υπάρχει και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Τώρα, βλέπουμε και σύμφωνα με αυτά που λένε οι καταγγελίες των εργαζομένων και τα δημοσιεύματα, ότι υπήρξε εντολή από τον κύριο Υπουργό- και χαίρομαι που είναι εδώ-σε εσάς ως Πρόεδρο του Κτηματολογίου, να εισηγηθεί το ΔΣ για την ακύρωση των 22 από τους 28 διαγωνισμούς για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, επικαλούμενος δημόσιο συμφέρον, προφανώς, θα μας απαντήσει σε αυτό.

Βέβαια, μας κάνει εντύπωση το γεγονός και θεωρούμε ότι δεν είναι συμπωματική και τυχαία, η επίσκεψη του Ράϊχενμπαχ και της Ζορζέτας Λάλη πρώην Προέδρου του Κτηματολογίου, την προηγούμενη εβδομάδα στην εταιρεία, οι οποίοι ενημερώθηκαν όπως φαίνεται. Γιατί δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή και οι Βουλευτές, ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης και με την TASK FORCE; Επειδή υπάρχει αυτή η ακύρωση, γι’ αυτό το λέω των 22 διαγωνισμούς;

Τα δημοσιεύματα λένε ότι, ενημερώθηκαν για τις καταγγελίες των Ισπανών και ότι, αυτό έγινε γι’ αυτό το λόγο. Γιατί η όλη ιστορία μεθοδεύεται για την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου. Γιατί τι γίνεται αν συμβεί αυτό, και ακυρωθούν θα μείνουνε κάποιες χιλιάδες μηχανικοί στην ανεργία και θα κλείσουν και γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, ο λόγος του δημοσίου είναι 10.000 επιστήμονες, περισσότερα μελετητικά γραφεία και θα υπάρχει και απώλεια εσόδων, από την Ε.Ε. μέσω των ΕΣΠΑ αλλά και των ΣΕΣ. Εάν δεν γίνει αυτό, θα απαξιωθεί τελείως το έργο του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα, ο φορέας αυτός θα οδηγηθεί στο κλείσιμο ούτως ή άλλος. Και η μόνη διέξοδος θα είναι η ιδιωτικοποίηση αυτού.

Επίσης, για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος, αν ισχύουν και έχει  γι’ αυτό το λόγο, είναι ότι οι μηχανικοί με επίσημες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις τους δηλώνουν ότι, είναι διαθέσιμοι και προτίθενται να προβαίνουν στην έκπτωση η οποία θα ζητηθεί. Επομένως εδώ, καταρρίπτεται το επιχείρημα περί δημοσίου συμφέροντος. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, νομίζω αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Και για να μη δημιουργούνται και υπόνοιες, επειδή βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, και στην αποχώρηση του Υπουργού να μην δημιουργηθούν θέματα, ότι υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση και δόλος πίσω από αυτή την ιστορία, για να ακυρώσουμε τις 22 συμβάσεις προκειμένου να έρθουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες και να αναλάβουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν το Κτηματολόγιο.

Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσετε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό και θα ήθελα να μου πείτε για το πρώτο θέμα, κύριε Πρόεδρε, τι προτίθεστε να κάνετε και για το αν θα δώσετε αυτήν την εξάμηνη παράταση, γιατί αν γίνουν και εκλογές καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα μείνει στον αέρα οι κάτοικοι και δεν θα ξέρουν τι θα γίνει στην περιοχή.

Ευχαριστώ.

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ & ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Α.Ε.»): Θέλω να απαντήσω στην κυρία Μακρή. Η ΔΕΗ έπρεπε να πληρώσει τα τέλη Κτηματογράφησης του Οικισμού, γιατί έχει κάνει και Κτηματολογικό πίνακα που έπρεπε να καταθέσει. Ανέβαλε δύο φορές το δικαστήριο για να αναγκαστούν οι πολίτες, γιατί ξέρει η ΔΕΗ ότι η νομοθεσία σε εμάς δεν επιτρέπει να δώσουμε και άλλη παράταση. Ο νόμος λέει στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ότι «θα δώσεις τρεις μήνες, παραπάνω είσαι παράνομος». Μετά θα πρέπει να πληρώσω στον ανάδοχο έξοδα διάφορα, τα οποία δεν νομιμοποιούμαι.

Είχα μιλήσει τότε, πραγματικά, με τον Υπουργό, κ. Ταγαρά και είχαμε ζητήσει η Δ.Ε.Η. ή να έρθει να το κουβεντιάσουμε ή να πάμε εμείς. Το πρόβλημά μας εμάς δεν είναι ποιος θα πάει σε ποιον, αλλά είναι υποχρεωμένη η Δ.Ε.Η. να έρθει να πληρώσει τα κτηματολογικά έξοδα σε μια περιοχή που απαλλοτρίωσε, που έχει κτηματογραφήσει η ίδια και με μεγάλη ακρίβεια και εμείς το έχουμε δει. Άρα, δεν πρέπει η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» να απολογείται για όλους στη χώρα.

Κυρία Μακρή, το κάνατε και εσείς. Είδα το δελτίο σας και ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Δεν λέω εγώ ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Η Δ.Ε.Η., όμως, έχει μια υποχρέωση στην περιοχή. Η Δ.Ε.Η. ζει από την περιοχή και έπρεπε να την προσέχει και όχι να μεταβιβάζει στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» την ευθύνη, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να παραβούν το νόμο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τι θα γίνει, όμως;

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.»): Θα το δούμε, πραγματικά. Δεν είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή και το ομολογώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά είναι σημαντικό.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή δεν ήταν ο κ. Υπουργός, όταν έκανα την ερώτηση, θα ήθελα να πω ότι είχα ρωτήσει, κύριε Υπουργέ, τον Πρόεδρο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για το θέμα των προς μετεγκατάσταση οικισμών, το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε. Είναι οικισμοί που ή έχει εκδοθεί ΦΕΚ ή δεν έχει εκδοθεί. Αυτοί καλούνται σήμερα να πληρώσουν κτηματολογικά τέλη και είναι στον «αέρα» και δεν ξέρουν αν πρέπει να πάνε ή δεν πρέπει να πάνε. Ο κ. Ταγαράς,  όπως θυμάστε, είχαμε κάνει μια συνάντηση στο Υπουργείο και είχε δοθεί και μέσω του προέδρου μια παράταση που λήγει τον Ιανουάριο. Υπάρχει θέμα γιατί εδώ μπορεί να γίνουν εκλογές κ.λπ.. Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι; Μετά μη τους ζητηθεί και από πάνω και έχουν και ευθύνες, αστικές ή οτιδήποτε και τους πουν ότι «δεν καταβάλατε τα τέλη». Θέλουμε μια απάντηση, να ξέρουμε. Ευθύνεται η Δ.Ε.Η.; Βγάλτε ένα δελτίο τύπου από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ότι απαλλάσσονται οι κάτοικοι και ότι η Δ.Ε.Η. είναι υποχρεωμένη να τα πληρώσει. Πρέπει να πάρουμε μια απάντηση, γιατί οι κάτοικοι περιμένουν. Είναι σοβαρό το ζήτημα.

ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.»): Θα πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία.

 

Παρατίθενται τα πρακτικά όλης της Συνεδρίασης

About Rachel Makri (3202 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: