Breaking News

Πρωτολογία της Ραχήλ Μακρή για τις Λαϊκές Αγορές, Επιμελητήρια και Αξιολογητές ΕΣΠΑ | 18.12.2014

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – 18/12/2014

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Α) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο Ελληνικό Δίκαιο, Τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α΄ 297) και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει η κυρία Ραχήλ Μακρή, Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εισάγεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η παραδοχή αποτυχίας της Κυβέρνησής σας. Το νομοσχέδιο περιέχει περισσότερα από εκατό άρθρα. Σε αυτά εμπεριέχονται ρυθμίσεις που ακυρώνουν το μέχρι σήμερα έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας της ίδιας Κυβέρνησης και το ερώτημα είναι: Γιατί; Γιατί ακριβώς είναι ανεφάρμοστα. Γιατί εμπεριέχουν μία πολιτικά βλακώδη αγκύλωση στη νεοφιλελεύθερη ουτοπία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα επιμελητήρια. Από το Μάιο του 2014 είχαμε τονίσει ότι στερώντας τους τους πόρους δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου 2014 είχα τονίσει σε αυτή την Αίθουσα: «Κύριε Υπουργέ, σας υπενθυμίζουμε ότι τα επιμελητήρια έχουν οικονομική αυτοτέλεια και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα αντίστοιχα τέλη παροχής υπηρεσιών που καταβάλλονται από τα μέλη, τους επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς φορείς, κατά ρητή διάταξη του ν. 2081/1992. Χωρίς να υπάρχουν προσφορές σε αυτές, τα επιμελητήρια θα κλείσουν και δεν θα μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τον οποίο τους αναθέτετε με αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο».

Τι απαντούσαν τότε οι κύριοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών; Τίποτα. Γιατί; Γιατί απλά δεν είχαν τίποτα να απαντήσουν. Τη μία επικαλούνταν μία μνημονιακή υποχρέωση, την άλλη την υποτιθέμενη ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, την τρίτη την αυτορρύθμιση της αγοράς και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων για να έρθει η ανάπτυξη.

Βέβαια, η πολυπόθητη ανάπτυξη που είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός δεν ήρθε, ούτε καν πέρασε και βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά το λόγο. Εάν απορρυθμίσεις μία αγορά και εάν μηδενίσεις την ενεργό ζήτηση, εάν δεν υπάρχει ρευστότητα, με ευθύνη της Κυβέρνησης ανάπτυξη δεν θα δούμε, όχι μόνο μέχρι το 2020 αλλά τον αιώνα τον άπαντα.

Έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι θα ενισχύσετε τα επιμελητήρια με τρία νέα τέλη για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, για να δουλέψει το ΓΕΜΗ και να μην κλείσουν τα επιμελητήρια που κάνουν τόσο καλή δουλειά. Αυτά μας λέτε και μάλιστα φτάνετε στο σημείο να κατηγορείτε την αντιπολίτευση, όσους δηλαδή από την αντιπολίτευση πέφτουν στην παγίδα της ανακόλουθης πολιτικής σας, ότι φάσκουν και αντιφάσκουν.

Το ερώτημα είναι: Εσείς τι ακριβώς κάνετε; Όταν το Μάιο του 2014 σάς καταθέταμε τροπολογίες για την οικονομική επιβίωση των επιμελητηρίων, εσείς δεν τις κάνατε δεκτές. Σήμερα, υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών, αντικρούετε πλώρας και βάζετε την οικονομική ενίσχυση από το παράθυρο. Αυτή, βέβαια, δεν είναι σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Αυτή είναι η παραδοσιακή πολιτική των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που νομοθετούν πέρα και έξω από τις κοινωνικές ανάγκες. Δημιουργούν προβλήματα χωρίς αιτία ή με αιτίες, που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα ή τη δημοκρατία και λίγο πριν τις εκλογές υποτίθεται ότι λύνουν τα προβλήματα που οι ίδιοι, βέβαια, δημιούργησαν για να κρατάνε σε πολιτική ομηρία ολόκληρες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Ακόμη, βέβαια, και εσείς κατανοείτε το μέγεθος της γελοιότητας του επιχειρήματος ότι η συγκυβέρνηση σώζει οικονομικά τα επιμελητήρια από το θάνατο που η ίδια καταδίκασε.

Μελετώντας, βέβαια, τα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν τα επιμελητήρια, παρατηρεί κανείς ότι δεν προβλέπεται ετήσιο τέλος τήρησης του ΓΕΜΗ, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του ΓΕΜΗ. Παρατηρούμε, επίσης, ότι εισάγεται η έννοια του ελέγχου μέσω των ορκωτών λογιστών, τη στιγμή όμως που καταργούνται οι πόροι των επιμελητηρίων, προσθέτοντας ένα ακόμα οικονομικό βάρος την ίδια ώρα που αφαιρούν έσοδα.

Επίσης, δεν υπάρχει η λέξη «αυτοδίκαια» σε όσους εγγράφονται στο ΓΕΜΗ για να αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη των επιμελητηρίων. Εάν, λοιπόν, δεν μπει η λέξη «αυτοδίκαια», σας ζητούμε να αποσύρετε όλο το κεφάλαιο 4, γιατί ουσιαστικά καταργεί τα επιμελητήρια.

Ας περάσουμε τώρα σε ένα δεύτερο θέμα, αυτό των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, την οικονομική δραστηριότητα που είχε στοχοποιήσει με τόση μανία ο κ. Χατζηδάκης και πολλοί βέβαια από τα κόμματά σας.

Τυχαία και το τελευταίο νομοσχέδιο για την οικονομική δραστηριότητα εκτός καταστήματος συζητούνταν το Μάιο του 2014. Εκεί και αν είχαμε ακούσει τα πάντα! Σας λέγαμε να μην καταδικάσετε σε μαρασμό το θεσμό που προσφέρει οικονομικά αλλά ποιοτικά προϊόντα στην ελληνική οικογένεια και τότε μας κατηγορούσατε για λαϊκισμό. Σας τονίζαμε ότι το μεροκάματο της λαϊκής βγαίνει με κόπο και ιδρώτα, σε αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και μας συμβουλεύατε να μην συντασσόμαστε, όπως λέγατε, με τη μαφία.

Αποδεικνύεται, βέβαια, ότι οι άνθρωποι του μεροκάματου δεν είναι μαφία, ούτε εγκληματική οργάνωση. Η μόνη οργάνωση παραγωγής πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων κατά της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών είναι η συγκυβέρνησή σας και τα νομοσχέδια τα οποία καταθέτει.

Τότε, παρουσιάζατε πλήρη άρνηση στην αλήθεια. Σήμερα, βέβαια, προσπαθείτε να μαζέψετε τα αμάζευτα. Ακούσαμε τον Υφυπουργό να υποστηρίζει το κατεπείγον του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να ακούσουμε τους φορείς και ότι αυτοί είναι σύμφωνοι με τις ρυθμίσεις σας.

Ας δούμε, όμως, τι λένε οι ίδιοι. Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 5063 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρει τα εξής: «Και το νέο νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα της γενικότερης λογικής και φιλοσοφίας της σημερινής Κυβέρνησης. Διαφαίνεται για άλλη μία φορά πως στόχος είναι η σταδιακή συρρίκνωση της λαϊκής αγοράς και το πέρασμα σε ένα σύντομο βάθος χρόνου όλου του όγκου της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες διακίνησης τροφίμων. Έτσι, για άλλη μία φορά, δεν αντιμετωπίζονται μεγάλα προβλήματα που είναι μόνιμοι διεκδικητικοί στόχοι του κλάδου, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός των πωλητών που προβλέπεται στο ν.4264/2014, η κατάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ως δικαιολογητικών για την ανανέωση των αδειών με κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές αργά ή γρήγορα να βρεθούν εκτός επαγγέλματος, τα σοβαρά εμπόδια που μπαίνουν στο ν.4264 για τη μεταβίβαση της άδειας του επαγγελματία πωλητή σε συγγενείς πρώτου βαθμού, ώστε να μην υπάρχει διάδοχη κατάσταση, η αποχώρηση των συνταξιούχων πωλητών από το επάγγελμα, η αφαίρεση της άδειας ακόμη και για τέσσερις μικροπαραβάσεις σε διάστημα τριών ετών κ.λπ..

Τέλος, διαφωνούμε με τη σύνθεση του ΚΣΟΛΑΕ και κύρια με την εκπροσώπηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αυτή θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Ακόμη, σε ό,τι έχει να κάνει με το έργο και τις αρμοδιότητες του ΚΣΟΛΑΕ προσδοκούμε να μετεξελιχθεί σε ένα πανελλαδικό όργανο, όπου μέσα από αυτό να επιτευχθεί η πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου μας για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ακόμη, διαφωνούμε με τη σύνθεση των επιτροπών του άρθρου 85. Είναι αδιανόητο ο φορέας που καλείται να ασκήσει την όποια αρμοδιότητα να μην έχει και την πλειοψηφία στη σύνθεση των αντίστοιχων επιτροπών». Και προβαίνει σε μια σειρά προτεινόμενων νομοτεχνικών βελτιώσεων, τις οποίες σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν.

Έχουμε ακόμη το θέμα των αξιολογητών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, ενώ έπραξε την υποχρέωσή του προς την «Κοινωνία της Πληροφορίας» για αξιολόγηση προτάσεων, την τελευταία στιγμή, για να μη χαθεί η χρηματοδότηση, βρίσκεται απλήρωτο από το 2013. Γιατί; Γιατί το κράτος θυμάται υποχρεώσεις που το ίδιο δεν τήρησε και ταλαιπωρεί τον πολίτη.

Το κράτος δεν είναι απρόσωπο. Για τις αστοχίες του ευθύνεται αυτός που έχει αναλάβει τη διακυβέρνησή του, δηλαδή, εσείς οι οποίοι έχετε αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους από το 2013. Ποιο είναι, όμως, το αποτέλεσμα αυτής σας της πράξης; Ότι κανένας αξιολογητής πλέον δεν αναλαμβάνει έργο της «Κοινωνία της Πληροφορίας», γιατί δεν θέλει να μπλέξει με την αναξιοπιστία σας και αποτέλεσμα έχει να κινδυνεύουν να γυρίσουν πίσω εκατομμύρια ευρώ συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Ερχόμαστε, λοιπόν, και σας ζητούμε προτείνοντάς σας μία λύση, όπως κάνουμε πάντα, να κάνετε μία προσθήκη.

Στο άρθρο 28 η παρούσα παράγραφος 5 «οι δαπάνες για αμοιβές, χωρίς θεσμικό πλαίσιο», να γίνει 5α και να προστεθεί υποπαράγραφος 5β ως ακολούθως: 5β) «Οι αποζημιώσεις των αξιολογητών που αναφέρονται στον πίνακα 1α του παραρτήματος Α του υπ’ αριθμ. 10200/12-6-2014 εγγράφου της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.» καταβάλλονται από τον αρμόδιο φορέα κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

Για τις τροπολογίες τι να σχολιάσουμε; Ανοίγετε για ακόμη μία Κυριακή τα καταστήματα για να πουλήσουν βέβαια τα πολυκαταστήματα και να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι μικρομεσαίοι. Καταφέρνετε να βάζετε, βέβαια, όλο και περισσότερα λουκέτα στην αγορά. Αυτά είναι τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής σας. Τα υπόλοιπα είναι λόγια και χαρτιά χωρίς ουσία.

Ευτυχώς βέβαια η χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μας έδειξε ότι είναι κοντά το τέλος της επικίνδυνης για τον τόπο διακυβέρνησής σας.

Ευχαριστώ.

 

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: