Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή για τις Λαϊκές Αγορές, Επιμελητήρια και Αξιολογητές ΕΣΠΑ | 18.12.2014

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – 18/12/2014

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Α) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο Ελληνικό Δίκαιο, Τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α΄ 297) και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να πω ότι θα υπερψηφίσουμε τα άρθρα 83-91, που αφορούν τις λαϊκές αγορές, αν και υλοποιούν μόνο το 30%. Το υπόλοιπο 70% των απαιτήσεων για την υγιή διατήρηση των λαϊκών αγορών απαιτεί –θα το επαναλάβω- την ελεύθερη είσοδο παραγωγών στις λαϊκές αγορές της χώρας, τις οικογενειακές παραγωγικές άδειες, τη μείωση της γραφειοκρατίας στην ανανέωση των αδειών -γιατί σήμερα ζητούν δεκατρία δικαιολογητικά και τέσσερις δηλώσεις, σπαταλώντας τον χρόνο παραγωγών και δημοσίων υπαλλήλων- και βέβαια την επανασύσταση -όπως είναι αίτημά μας από την αρχή, όταν ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο κατήργησε τους οργανισμούς λαϊκών αγορών- των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ανά περιφέρεια.

Επειδή στα άρθρα 92 και 93 ο κύριος Υπουργός έχει μεριμνήσει και για τη μεταβίβαση της άδειας σε συγγενικά πρόσωπα που ασχολούνται με τις λαϊκές αγορές, νομίζουμε ότι κινούνται στη θετική κατεύθυνση. Ελπίζουμε η επόμενη κυβέρνηση και η Βουλή να νομοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές, διορθώνοντας όλα τα κακώς κείμενα, προκειμένου να επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Όσον αφορά το θέμα των επιμελητηρίων, βλέπουμε ότι κάνατε νομοτεχνική παρέμβαση, την οποία είχαμε ζητήσει, θέτοντας κι εκεί τον όρο «αυτοδίκαια», ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους πόρους των επιμελητηρίων. Δηλαδή, όσοι συμμετέχουν στο ΓΕΜΗ να μπορούν αυτοδίκαια να μπορούν να είναι και μέλη των επιμελητηρίων.

Είχαμε ζητήσει, κύριε Υπουργέ, να κάνετε μία προσθήκη, την οποία δεν υλοποιήσατε και η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πως πρόκειται για τις αποζημιώσεις των αξιολογητών για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Ζητήσαμε να προστεθεί κάτω από το άρθρο 28 στην παράγραφο 5 και να γίνει σαν 5β το εξής «ως ακολούθως οι αποζημιώσεις των αξιολογητών που αναφέρονται στον πίνακα 1Α του παραρτήματος Α΄ του υπ’ αριθμόν 10200/12-6-2014 εγγράφου της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.» να καταβάλλονται από τον αρμόδιο φορέα κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων».

Σας το αναφέρω γιατί, όταν έρχεστε εδώ και λέτε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σοβαρό για τα θέματα του ΕΣΠΑ και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, θα πρέπει και οι αξιολογητές να αμείβονται. Εάν δεν αμείβονται, αποφεύγουν να πηγαίνουν για να αξιολογούν προγράμματα, όπως έχει συμβεί στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», που αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αξιολογητές επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα πληρωθούν. Δεν έχουν πληρωθεί αυτοί που έχουν αξιολογήσει από το 2013. Το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι τινάζονται στο αέρα και κινδυνεύουμε να χάσουμε κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Θα παρακαλούσα τον κύριο Υπουργό να μεριμνήσει -του το έχω δώσει και από χθες- προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3260 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: