Breaking News

Ραχήλ Μαρκή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Σ/Ν «A) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EE L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο

 

Στην Αθήνα σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09.00΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223), η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «A) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EE L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του ν.3419/2005 (Α΄ 297) και άλλες διατάξεις».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα ήθελα να πω στον κ. Υπουργό, καταρχήν εάν γνωρίζει ότι υπάρχει ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί για τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το θέμα της αναδρομικότητας για την πληρωμή των αξιολογητών στα επενδυτικά προγράμματα είχε λυθεί πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο είχαν ζητήσει να προστεθεί στο τέλος του άρθρου 48 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μια παράγραφος που θα λέει ότι, οι αποζημιώσεις των αξιολογητών του “ICT4Growth” θα καταβληθούν από την Κοινωνία της Πληροφορίας κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την αναδρομικότητα. Ήδη οι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και νομίζω ότι πρέπει να δείτε το θέμα μέχρι αύριο, ώστε να προβείτε σε κάποια παρέμβαση στο άρθρο, για να μπορέσουν να πληρωθούν. Καταλαβαίνετε, ότι και οι υπάλληλοι πρέπει να πληρώνονται όταν έχουν κάποιες εργασίες και δεν μπορεί όταν είναι αξιολογητές σε τέτοια σχέδια, να παραμένουν απλήρωτοι.

Επίσης, επειδή αναφέρεται κάποια στοιχεία και στην ουσία καλέσατε τους Βουλευτές για την υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήθελα να πω ότι, καταρχήν, στο μεσοπρόσθεσμο είχατε πει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και ότι δεν θα ληφθούν μέτρα. Ωστόσο, έρχεται η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το οποίο για το 2014 και το 2015 είναι 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό προκύπτει και από το e-mail που υπάρχει και έχει δημοσιοποιηθεί από την τρόικα, μετά από τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Παρίσι, που σημαίνει, λοιπόν, ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, εάν από 1/1/2015 συνεχίσετε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας.

Μιλήσατε για την ανεργία. Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανεργία. Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ποσοστιαία αύξηση από το 2002 μέχρι το 2014, 108,37%. Να σας πω ότι το 2011 ήταν 43,9% και το 2014, 54,8%, πράγμα που αποδεικνύει τεκμηριωμένα, με τα στοιχεία που σας ανέφερα, ότι η ανεργία δεν έχει μειωθεί σε καμία περίπτωση.

Για να μειωθεί θα πρέπει, όπως είπατε και εσείς, να στηρίξετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως για να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορεί να ανοίγετε τα καταστήματα τις Κυριακές και να νομοθετείτε υπέρ των πολυεθνικών και όχι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί αποδείχθηκε ότι και αυτό το μέτρο ήταν λανθασμένο. Όπως και το μέτρο, στο οποίο επέμενε ο κ. Χατζηδάκης με τα Οικονομικά Επιμελητήρια, και χαίρομαι που το φέρατε παρόλο που γνωρίζω ότι είναι προεκλογικό, ωστόσο, όμως, επιλήφθηκε το θέμα των επιμελητηρίων.

Επειδή ήσασταν τότε και Εισηγητής στο νομοσχέδιο, θυμάστε ότι υπήρχε και διακομματική τροπολογία που είχαν υπογράψει για τα επιμελητήρια πάνω από 100 Βουλευτές και υπήρξε εμπαιγμός από την πλευρά του κ. Χατζηδάκη. Τότε, το δικό μας επιχείρημα ήταν, και από την πλευρά μου ως Ειδική Αγορήτρια, ότι τα Οικονομικά Επιμελητήρια είναι γνωμοδοτικά και είναι πάρα πολύ σημαντικά εργαλεία με για την ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, έρχεστε μέσα στο νομοσχέδιο και στην Εισηγητική Έκθεση και αναφέρετε αυτό ακριβώς, ότι αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη και έτσι διορθώνεται, όπως γίνεται και διόρθωση για τις λαϊκές αγορές.

Θυμάστε το νομοσχέδιο για τα φάρμακα, για τους φούρνους, για το γάλα. Ο κ. Χατζηδάκης είχε φέρει νομοθετική διάταξη με την οποία επέτρεπε την εισαγωγή τσιμέντου από χώρες της Ε.Ε., ενώ οι δικές μας τσιμεντοβιομηχανίες και συγκεκριμένα τα εργοστάσια της Χαλκίδας έκλεισαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κρατάει και τις εγκαταστάσεις αλλά και το λιμάνι της Χαλκίδας που είναι σημαντικό για να της χώρας και από την άλλη να έχουμε εισαγωγή τσιμέντου. Κλείσετε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – και μιλάω για τα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης σας – και καταστρέψατε όλον τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Εγώ απορώ πως μπορείτε να προβείτε σε αναπτυξιακά μέτρα φέρνοντας ένα νομοσχέδιο.

Επίσης, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης σας ευνοήσατε μεγαλοεργολάβους. Σας θυμίζω, ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης δόθηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ για άνεμογεννητριες στον κ. Μπόμπολα, όπου δημιουργήθηκαν για έξι μήνες μια θέση εργασίας. Όσα θέσεις εργασίας έχετε φτιάξει μέσω επενδυτικών προγραμμάτων, διότι μιλάω για τα επενδυτικά προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν και το συγκεκριμένο ήταν για αιολικά πάρκα, τα οποία δημιούργησαν μόνο μία θέση εργασίας το καθένα και τα κόστη είναι περίπου στο 19%, με επιχορηγήσεις το 40%. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

 

About Rachel Makri (2945 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: