Breaking News

Ραχήλ Μακρή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» | 10.12.2014

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΖ΄

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

………………………………………………………………………………..

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων».

……………………………………………………………………………………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): …………………………………

Η κ. Μακρή έχει το λόγο.

Μόλις ολοκληρωθεί η εισήγηση της κ. Μακρή θα περάσουμε στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας μαζί με την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας Βουλευτών.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ίσως το τελευταίο νομοσχέδιο της παρούσας Βουλής. Η Κυβέρνηση παρασύρθηκε από τις ίδιες τις μεθοδεύσεις της και το βάρος των εντολών των δανειστών που προφανώς ανησυχούν από την προοπτική απαλλαγής της χώρας από τη διακυβέρνηση της Συγκυβέρνησης και την επιστροφή στη νομιμότητα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι πρόωρες εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός σας τελώντας υπό σύγχυση από τη μια σκίζει τα μνημόνια σελίδα-σελίδα και από την άλλη αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις, δηλαδή νέα μνημόνια, αν παραμείνει στην εξουσία.

Δεν θα μας εκπλήξει αν μέχρι την τρίτη προεδρική εκλογή αλλάξετε ηγεσία, δημιουργήσετε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, σκηνοθετήσετε κρίσεις προκειμένου να δώσετε δικαιολογία στους πρόθυμους να μετατραπούν σε «μαξιλαράκια» και «πατερίτσες».

Όλες οι κινήσεις σας πάντως φανερώνουν ανασφάλεια. Σπεύδετε να επιτεθείτε και έχετε εκτραχυνθεί βιάζοντας θεσμούς σε μια προεκλογική προσπάθεια συγκέντρωσης εντυπώσεων. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αντί να απολογηθεί για την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας των κομμάτων της Συγκυβέρνησης για σαράντα σχεδόν έτη να δημιουργήσουν το πλαίσιο παροχής του δικαιώματος μόρφωσης των κρατουμένων ταυτόχρονα με την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών, απαντά μόνο με πρόωρες εκλογές αδιαφορώντας εν τοις πράγμασι για έναν νεαρό άνθρωπο που πεθαίνει.

Πρώην Υπουργοί δεν αντέχουν μια απλή ερώτηση και ξεσπούν σε παραλήρημα που προσομοιάζει ανήλικη κορασίδα σε νευρική κρίση όταν τους ρωτάς για την ακρίβεια των στοιχείων που επικαλούνται.

Δεν είναι παράξενο ότι με αυτήν τη δεξαμενή στελεχών δεν υπάρχουν ουσιαστικές διατάξεις εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά πλήθος «φωτογραφικών» διατάξεων εξυπηρέτησης «φίλων» και συμφερόντων αλλότριων αυτών του Δημοσίου.

Τρανό παράδειγμα είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 2071 και ειδικό 41. Τρανό παράδειγμα μέγιστης ανικανότητας αποτελεί η συγγραφή δύο λέξεων στην Αιτιολογική Έκθεση, κι αυτή απλή αντιγραφή του κειμένου της διάταξης. Γιατί αυτό; Δεν έχετε τίποτα να πείτε για να υπερασπιστείτε το σκεπτικό της ρύθμισης που φέρνετε; Δεν γνωρίζετε ότι στο κείμενο των διατάξεων εγγράφεται το τι προτίθεστε να ρυθμίσετε και στην Αιτιολογική γιατί θέλετε να το πράξετε;

Τρανό παράδειγμα πιθανής διαπλοκής Κυβέρνησης-καναλαρχών θα μπορούσε να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε, τη στιγμή βέβαια που η Κυβέρνηση νομοθετεί την ανοχή στην παρανομία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όταν η πιθανότητα πρόωρων εκλογών διαφαίνεται καθαρά στον πολιτικό ορίζοντα.

Αλήθεια, η τελευταία νομοθετική σας ρύθμιση θα είναι να βολέψετε τους καναλάρχες, προκειμένου να λειτουργούν για άλλον ένα χρόνο χωρίς ουσιαστική άδεια; Προτεραιότητα της τροπολογίας στην αυριανή συζήτηση επί των άρθρων.

Πάντως, δεν γίνεται κατανοητό το τόσο ενδιαφέρον που έχετε δείξει. Μάλιστα, οι έχοντες το μικρότερο πολιτικό διαμέτρημα σκέψης και πρόνοιας, έφτασαν σε σημείο να ισχυριστούν ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πήρε ομόφωνη παράνομη απόφαση γιατί, λέει, κάλεσε την κοινοπραξία ιδιωτικών καναλιών σε ακρόαση. Κατανοούμε, βέβαια, το φόβο σας για τις συνέπειες της κυβερνητικής ανατροπής μέσω εκλογών, αλλά γιατί τέτοιες απροκάλυπτες επιθέσεις στους θεσμούς;

Εκτός βέβαια αν δεν φοβάστε, εκτός εάν έχετε διασφαλίσει την παραμονή σας στην εξουσία και χρειάζεστε τα κανάλια για να καλύψουν τη στήριξη που θα σας προσφέρουν οι πρόθυμοι και έτοιμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση που πληρώνει τους εργολάβους ρήτρες καθυστέρησης, αλλά τους απαλλάσσει από την αντίστοιχη υποχρέωση, όπως συμβαίνει με το άρθρο 79 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, μια κυβέρνηση που παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τη στιγμή που αναθέτει τη διαχείριση του τροχαίου υλικού στη ΓΑΙΑΟΣΕ, μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο προσωπικό ούτε τις απαραίτητες ειδικότητες για να γνωρίζει τη διαφορά ενός μετρικού βαγονιού από ένα αντίστοιχο κανονικού εύρους.

Επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο εξασφαλίζετε την αμείωτη επιδότηση της προς πώληση σιδηροδρομικής εταιρείας, για την εκτέλεση υπηρεσιών μεταφορών στις άγονες γραμμές. Τη χρηματοδότηση της συντήρησης του δικτύου, όμως, την εξασφαλίζετε; Και αν όχι, γιατί; Έχει διαιρεθεί στο 50% η μελλοντική δαπάνη συντήρησης, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας; Εάν ναι, τζάμπα λεφτά δίνετε αν δεν υπάρχουν γραμμές σε καλή κατάσταση για να κινηθούν τα τρένα. Εκτός αν σκοπεύετε μόνο στην προικοδότηση του προσυμφωνημένου μελλοντικού ιδιοκτήτη μόνο και μόνο για να παρουσιάσετε διαρθρωτικές αλλαγές και εφήμερα έσοδα για τα ταμεία.

Πουλάτε την κερδοφόρα ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως έκανε ο Στέφανος Μάνος όταν πουλούσε την κερδοφόρα ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη LAFARGE, μέσω βέβαια της ιταλικής μαφίας, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Ειπώθηκε στην Επιτροπή ότι τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποια είναι η πραγματική αξία, βέβαια, των πωληθέντων, δεν μας είπατε. Πόσα χρήματα, δηλαδή, θα πληρώναμε αν θέλαμε να τα φτιάξουμε ξανά, δεν μας είπατε. Διότι αν η πραγματική αξία είναι άνω των 3 δισεκατομμυρίων, τότε δεν μιλάμε για πώληση, αλλά για ξεπούλημα. Άλλωστε και η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ αποτελεί προικοδότηση ξεπουλήματος.

Δίνετε αρμοδιότητες στην Εταιρεία να εκμεταλλεύεται υδατικούς πόρους περιοχών που δεν έχουν σχέση με το Λεκανοπέδιο. Ακόμα και Βουλευτές του κόμματός σας, σας επεσήμαναν την αστοχία αυτής της διάταξης. Εσείς, βέβαια, αδυνατείτε να το κατανοήσετε.

Τέλος, ενδίδετε στο διοικητικό πληθωρισμό μίας ακόμα ανεξάρτητης αρχής που θα διερευνά τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, μόνο όταν της καπνίσει. Καταθέτετε την ιλαροτραγωδία, σε μορφή νομοσχεδίου βέβαια.

Παρά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών σας προς τους επισκευαστές μηχανημάτων έργου και τους ιδιοκτήτες υπαίθριων πάρκινγκ -που κάποιοι θέλουν να κλείσουν δυνάμει ιδεολογικών αγκυλώσεων- τα δύο αυτά άρθρα του νομοσχεδίου σας λέμε ότι θα τα ψηφίσουμε στην αυριανή βέβαια συνεδρίαση που θα γίνει συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών, ενώ θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο επί της αρχής, γιατί οι συνέπειες που επιφέρει υπερτερούν των θετικών του στοιχείων.

Ευχαριστώ.

……………………………………………………………………………..

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  

ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

About Rachel Makri (3217 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: