Breaking News

Ομιλία της Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου: «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.45΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις».

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα και οι τροπολογίες του νομοσχεδίου ως μια ενότητα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κλείνοντας τη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων», δεν μπορούμε να μην συνοψίσουμε ότι το προτεινόμενο νομοθέτημα αποτελεί μία κακογραμμένη προσπάθεια παροχών, εξυπηρέτησης «ημετέρων» και παραδοχής της πολιτικής εξουσίας των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι προτιμούν να δουλοποιηθούν, παρά να εγκαταλείψουν την εξουσία.

Η δουλοποίηση στους ιδιώτες έχει γίνει εμφανής σε ολόκληρη τη θητεία του κυβερνητικού μορφώματος, που προέκυψε από την ένωση των δύο ανωτέρω προαναφερομένων κομμάτων.

Έχετε κάνει τα πάντα για να απορρυθμίσετε τις δημόσιες υπηρεσίες, να τις απαξιώσετε και να δημιουργήσετε χώρο για ιδιώτες. Η αποτυχία σας είναι, δε, διαχρονική. Από τα τσιμέντα της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» μέχρι την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» έχετε αποτύχει οικτρά. Σήμερα επανέρχεστε, πουλάτε την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», μια κερδοφόρα επιχείρηση, όπως ακριβώς πουλήσατε την ΑΓΕΤ.

Ευτυχώς, που η κυβερνητική σας θητεία λήγει εντός του έτους και με τις εκλογές στις αρχές του επόμενου, η χώρα θα έχει απαλλαγεί από εσάς και από τα σχέδια που υπαγορεύει η βλακώδης προσέγγιση του κράτους «νυχτοφύλακα».

Δεν θα μιλήσω για τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων στο βρετανικό πρότυπο. Το έχω ήδη πράξει πριν από σχεδόν ενάμισι χρόνο από αυτό εδώ το Βήμα. Χαίρομαι πραγματικά που και άλλοι συνάδελφοι έρχονται να συνταχτούν με τις θέσεις που είχα διατυπώσει από τότε, όταν πιθανότητα δεν ήταν αρκετά ώριμες οι συνθήκες κατανόησής τους.

Χαίρομαι, επίσης, που ακόμη περισσότεροι συνάδελφοι συντάσσονται με τις κοινές θέσεις για τις καταστροφικές συνέπειες ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού που ονομάζεται νερό.

Χαίρομαι που ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας, ακόμη και από τις πτέρυγες της συγκυβέρνησης, για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ σε βάρος δημοτικών αντίστοιχων επιχειρήσεων. Οι υδατικοί πόροι μιας περιοχής δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο εμπορίου. Δεν σας το λέμε μόνο εμείς. Ο ΟΗΕ το έχει ψηφίσει και θα έπρεπε να το κατανοούν όλοι. Εξαιρούνται όσοι συμπλεγματικά κατηγορούν τους άλλους, γιατί άσκησαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και δεν έγιναν εκδότες συστατικών επιστολών για άτομα που, όχι μόνο δεν σπούδασαν, αλλά πλαστογράφησαν και πτυχία για να καταλάβουν μια κομματικά οριζόμενη διοικητική θέση, όπως έγινε με την περίπτωση του Υφυπουργού Μεταφορών.

Το συνολικό κείμενο του νομοσχεδίου, λοιπόν, ιδιωτικοποιεί. Μάλιστα, είναι τόση η λαχτάρα σας για άμεσες, εσφαλμένες ενέργειες, που δεν κάνετε ούτε σωστές αναφορές σε άρθρα προϋπαρχόντων νόμων που τροποποιούνται. Διαβάστε την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής και θα το καταλάβετε. Και τότε θα τρέξετε να καταθέσετε νομοτεχνικές βελτιώσεις, για να καλύψετε την αδυναμία ανάγνωσης και συγγραφής που σας χαρακτηρίζει. Φυσικά, θα επικαλεστείτε ότι οι βελτιώσεις σας θα υλοποιούν τη γνώμη των συμμετεχόντων. Όσες, όμως, νομοτεχνικές βελτιώσεις και αν προσθέσετε σε αυτές που έχετε ήδη κάνει, η ουσία παραμένει: Το νομοθέτημα δεν είναι απλά κακό, είναι και επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον.

Στο κεφάλαιο Α΄ και ειδικότερα στα άρθρα 1 έως 18 συνιστάται για μια ακόμα φορά η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων. Πώς διορίζονται τα μέλη αυτής; Από τον Υπουργό αυθαίρετα. Υπάρχει απαίτηση για αντικειμενική γνώση του αντικειμένου; Η απάντηση είναι, όχι. Θα μπορεί ο Υπουργός να διορίζει όποιον έχει, βέβαια, κολλήσει τις περισσότερες αφίσες, ανεξαρτήτως γνώσεων.

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι ο φορέας είναι ένα ακόμα παράδειγμα διοικητικού πληθωρισμού, η ίδρυση του οποίου δεν απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Ευελπιστούσατε ότι θα βολεύατε τους φίλους σας και θα τους δίνατε επιδόματα για θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών. Τι κρίμα για εσάς που οι πρόωρες εκλογές δεν θα σας επιτρέψουν να το υλοποιήσετε.

Στο σιδηρόδρομο αναφέρεστε και στο κεφάλαιο Ε΄, στα άρθρα 42 έως 46, όπου αναθέτετε τη διαχείριση του τροχαίου υλικού, σιδηροδρομικού υλικού στην εταιρεία «ΓΑΙΑΟΣΕ». Από την επιτροπή ακόμα, σάς αναλύσαμε ακριβώς την αστοχία της απόφασής σας. Το έκαναν, βέβαια, και άλλοι συνάδελφοι. Εσείς, όμως, εμμένετε, με την αδιαλλαξία ανηλίκου που πλανάται ότι γνωρίζει καλύτερα από όλους τους άλλους.

Από τις συνεδριάσεις της επιτροπής έχουμε αποδείξει την επικινδυνότητα των ρυθμίσεων του κεφαλαίου Γ΄ με τα άρθρα 25 έως 34, όπου αναθέτετε τον έλεγχο κομίστρων σε ιδιώτες, αντί να παρέχετε διευκολύνσεις προς ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι.

Αποτελεί κομμάτι νεοφιλελεύθερης ουτοπικής βλακώδους πλάνης ότι η ισχυροποίηση των ελέγχων θα αυξήσει τα έσοδα, ακόμα κι αν ο γενικός πληθυσμός στερείται τους απαιτούμενους για τις μετακινήσεις πόρους.

Φυσικά, ρουσφετάκια προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης υφίστανται και γίνονται αντιληπτά.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ)

Τα βασικότερα θέματα του υπολοίπου νομοσχεδίου, με κορυφαίο το άρθρο 79, όπου χαρίζονται οι ρήτρες καθυστερημένης παράδοσης έργου από τους εργολάβους, σας τα έχω ήδη αναλύσει στην επιτροπή. Γι’ αυτό θα ήθελα να περάσω στις τροπολογίες.

Αντιλαμβανόμαστε τον πανικό σας από την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της «DIGEA». Γι’ αυτό ρυθμίζετε το θέμα εκπομπής των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με τροπολογία; Τα πράγματα αυτά δεν είναι καθόλου σοβαρά, όπως δεν είναι σοβαρό ούτε νόμιμο να λειτουργούν επιχειρήσεις χωρίς άδεια. Όμως, εσείς, για ακόμη μια φορά, παρατείνετε την ανοχή προς τους καναλάρχες, προκειμένου να μην βγάλουν άδεια, να μην εισπράξει το κράτος χρήματα από αυτούς, οι οποίοι βέβαια σε αντάλλαγμα σας βοηθούν να διαστρεβλώσετε την αλήθεια.

Για την άδεια δεν πληρώνουν, ρεύμα φαίνεται ότι κλέβουν, το ψηφιακό φάσμα τούς το παραχωρείτε με 18 εκατομμύρια ευρώ, αντί για 715 εκατομμύρια ευρώ που είχε αποτιμηθεί από ανεξάρτητο φορέα ως αξία, βρίσκετε τρόπο να μοιράσετε χρήματα σε όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκλογικών περιφερειών πολιτικών, που στερούμενοι προφανώς πράξεων, πληρώνουν για να προβληθούν με τα λεφτά των Ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων, όπως με την περίπτωση του Υφυπουργού Μεταφορών. Τι άλλο θα παρέχετε στους καναλάρχες για να βοηθήσουν την επανεκλογή σας;

Τέλος, να πούμε ότι θα στηρίξουμε τις τροπολογίες που ανακουφίζουν εργαζόμενους από την αποτυχημένη οικονομική πολιτική σας, παρόλο που γνωρίζουμε ότι με αυτές δεν αντιμετωπίζεται η ουσία, αλλά τα συμπτώματα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Ακόμα, θα υπερψηφίσουμε το άρθρο 19 για τους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης και 71 για τα συνεργεία επισκευής μηχανημάτων έργου και αγροτικών μηχανημάτων, παρ’ όλο που δεν δίνετε οριστική λύση στα προβλήματά τους. Παρέχετε την αναγκαία πίστωση χρόνου, για να μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μια κυβέρνηση που θα βάζει πάνω από όλα το λαό και μετά το χρέος, μια κυβέρνηση που δεν θα επιτρέπει να ζουν ανήλικα παιδιά ούτε σε αυτοκίνητα ούτε σε τσίγκους, μια Κυβέρνηση που δεν θα επιτρέπει να πεθαίνουν παιδιά, γιατί δεν υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας, επειδή έχετε αποδομήσει όλο το σύστημα υγείας στη χώρα, μια κυβέρνηση που θα σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Ο χρόνος σας στην Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει τελειώσει. Καμμία μεθόδευση δεν είναι ικανή πλέον να σας κρατήσει στην εξουσία. Αντίο!

About Rachel Makri (2849 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: