Breaking News

Δευτερολογία της Ραχήλ Μακρή για το Σχέδιο Νόμου: «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.45΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις».

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα και οι τροπολογίες του νομοσχεδίου ως μια ενότητα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν εργαζόμενοι στο μετρό που έχουν απολυθεί και ο Υπουργός έχει την ευκαιρία να τους αποκαταστήσει, προασπίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα.

Η επαναπρόσληψη των εκπαιδευμένων υπαλλήλων με έξοδα του δημοσίου θα μειώσει τα δημόσια έξοδα, της ΣΤΑΣΥ βέβαια, κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σήμερα πηγαίνουν σε υπερωρίες. Αποτελεί, πραγματικά, ντροπή για την Κυβέρνηση το γεγονός ότι χθες ο Υφυπουργός στην Ολομέλεια παρουσίαζε επίπλαστο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους αυτούς, λέγοντας ότι είναι θετικός στην τροπολογία που κατέθεσαν δέκα επτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την επαναπρόσληψή τους.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις των υπαλλήλων αυτών. Κι εσείς δεν κάνετε δεκτή την τροπολογία, προφανώς για να προστατεύσετε κάποιους πράσινους συνδικαλιστές που αυξάνουν τον μισθό τους με υπερωρίες, τη στιγμή που οι απολυμένοι, κατά δήλωσή τους, ζουν στα πρόθυρα του ψυχιατρείου.

Ζητάμε σοβαρότητα και ευθύτητα. Ζητάμε να σταματήσει η πολιτική ομηρία των ατόμων αυτών. Και μην μας εμπαίζετε, επικαλούμενος την ανάγκη συζήτησης με συναρμόδιους Υπουργούς, γιατί γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, πάρα πολύ καλά ότι είστε ο μόνος αρμόδιος και μπορείτε να αποφασίσετε από μόνος σας.

Η τροπολογία 2095/54 δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά προεκλογικό ρουσφετάκι, με την παράταση των διαδικασιών δημοπράτησης και την ολοκλήρωση των έργων αναδάσωσης. Εμφανίζεστε ανέτοιμοι να αποκαταστήσετε τους εργαζόμενους, αλλά από την άλλη εμφανίζεστε πανέτοιμοι για να παρέχετε επέκταση των απαιτούμενων χρόνων ολοκλήρωσης των έργων στους εργολάβους. Αυτή, κατά την άποψή σας, είναι η δημοκρατική προτεραιότητα;

Η τροπολογία 2100/56, την οποία ανέλυσε, κύριε Πρόεδρε, ο κ. Δένδιας που είναι απών αυτή τη στιγμή μόνο σε δύο σειρές, αποτελεί, κύριε Πρόεδρε, ολόκληρο νομοσχέδιο κύρωσης σύμβασης και αφορά εξοπλιστικά. Με μία μόνο ματιά μπορεί κάποιος να δει ότι αναφέρεται σε ποσά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι απαράδεκτο να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή της προθεσμίας, για να έρχεστε εδώ και να εκβιάζετε το Κοινοβούλιο για την ψήφιση συμβάσεων που είναι τουλάχιστον ύποπτες. Γεννά πολλά ερωτηματικά η πρακτική σας αυτή, η οποία επιβάλλει σε κάθε σώφρονα άνθρωπο να σκεφτεί ότι έχετε πάρα πολλούς λόγους τελικά για να κρύψετε πιθανές παρανομίες. Γι’ αυτό, βέβαια, έχετε μειώσει σε τέτοιο βαθμό τον χρόνο εξέτασης της σύμβασης.

Πάψτε, επιτέλους, να βάζετε μπροστά εργαζόμενους και να επικαλείστε τους εργαζόμενους, γιατί αν δει κανείς αυτήν την τροπολογία, δεν υπάρχει πουθενά ρητά η αναφορά ότι θα δώσετε τα χρήματα στους εργαζόμενους! Λυπάμαι που ο κ. Δένδιας αποχώρησε από την Αίθουσα και δεν είναι εδώ, για να αναφέρει στους Βουλευτές που είμαστε εδώ και καλούμαστε να την ψηφίσουμε για τους εργαζόμενους πώς ακριβώς διασφαλίζει τους εργαζόμενους και πώς είμαστε σίγουροι ότι όταν οι εταιρείες πάρουν τα χρήματα τους, θα πληρώσουν πρώτα τους εργαζόμενους, τα Χριστούγεννα, όπως είπαν.

Τέλος, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό, από πότε το να αποφασίζει ο λαός για το πώς θέλει να κυβερνηθεί είναι πράξη ανευθυνότητας; Πού ακούστηκαν όλα αυτά; Εσείς είστε που βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό των Βουλευτών για την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αποτελεί πλέον τη μόνη δημοκρατική και θεσμική δικλίδα για τους Βουλευτές, για να δώσουν διέξοδο και την ευκαιρία στους πολιτικούς τους εντολείς, προκειμένου να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν με αυτήν τη μνημονιακή πολιτική που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ανθρωπιστική κρίση ή θέλουν την αλλαγή αυτής της πολιτικής, αφού, βέβαια, απαλλαγούν από εσάς.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Άλλωστε, είναι τουλάχιστον πάρα πολύ περίεργο το να ζητάει -ξέρετε, κύριε Υπουργέ- κάποιος να αποφασίζει για τον λαό χωρίς τον λαό, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν μπήκε καν στον κόπο, όταν έβαζε την υπογραφή στο μνημόνιο, να το διαβάσει.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: