Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Κύριε Αθανασίου δεν μπορεί να λέγεστε Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Απόσπασμα της από 9 Δεκεμβρίου 2014, ομιλίας της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όλοι στο ακριβώς είμαστε. Έκανα και εγώ τις διαβουλεύσεις μου, απ’ ό,τι είδατε. Περιμένουμε να δούμε.

Κυρία Μακρή, έχετε το λόγο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Αθανασίου, αντιπαρέρχομαι την ανασφάλειά σας, η οποία σας οδηγεί,  αντί να απαντάτε στα ερωτήματα που σας έθεσα, να μου επιτίθεστε.

Ακούσαμε τον Ειδικό Αγορητή της Νέας Δημοκρατίας προηγουμένως να λέει ότι μελέτησε την τροπολογία την οποία καταθέσαμε μαζί με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Πανούση από τη Δημοκρατική Αριστερά και ότι αφού τη μελετήσατε, προέκυψε ότι στερείται λογικής και νομικής τεκμηρίωσης.

Θέλετε, δηλαδή, να μας πείτε ότι η τροπολογία που φέρατε εδώ και καταθέσατε και προβλέπει τη δυνατότητα κρατουμένων που έχουν πετύχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να κάνουν χρήση της τηλεματικής διακατέχεται και από λογική και από νομική τεκμηρίωση, όταν, βέβαια, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΤΕΙ σας λέει πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί λόγω της έλλειψης των μέσων και λόγω τεχνικών δυσκολιών. Άρα, στην ουσία, γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι η τροπολογία που φέρνετε είναι ανεφάρμοστη στην πράξη.

Καταθέσαμε μία τροπολογία, λοιπόν, η οποία ξεκάθαρα λέει για το θέμα του Νίκου Ρωμανού, αλλά και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων και θέτει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην βλάπτει ή να θέτει σε κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό.

Προβλέπει δε ότι σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων τη δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή χρήση συσκευής γεωεντοπισμού σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλισης της μη παραβίασης των όρων της αδείας.

Για τη χρήση συσκευής γεωεντοπισμού απαιτείται να γίνει έγγραφη γνωστοποίηση της δυνατότητας προς τον κρατούμενο. Για τη διαδικασία γνωστοποίησης της δυνατότητας συντάσσεται έκθεση που υπογράφουν ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος και ο κρατούμενος. Για την απόρριψη της σχετικής αίτησης θεραπείας που υποβάλλεται είτε στο συμβούλιο φυλακών είτε στο δικαστικό συμβούλιο απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία με μνεία πραγματικών περιστατικών, από τα οποία να προκύπτει ότι κανένας εκ των ανωτέρω όρων δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση στους λοιπούς όρους της αδείας.

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν αλλάζετε νόμο, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει νόμος; Γιατί, εάν υπήρχε νόμος, δεν θα χρειαζόταν να είμαστε εδώ και να το συζητάμε σήμερα, ούτε ο νεαρός να κάνει απεργία πείνας για να διεκδικήσει το δικαίωμά του να σπουδάσει. Εάν υπήρχε πρόβλεψη, εάν υπήρχαν οι δομές, εάν υπήρχε η μέριμνα, τότε απλούστατα δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Αναφέρατε ότι δεν μπορείτε εσείς να παρεμβαίνετε και να αλλάζετε τον Ποινικό Κώδικα. Κάνατε, όμως, αποδεκτή μία τροπολογία τριών Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τη με αριθμό 2073/149. Διαβάζουμε, λοιπόν, από την Εισηγητική Έκθεση: «Παράλληλα κρίθηκε να ανασταλούν οι ποινικές διώξεις για οφειλές σύμφωνα με τους φορολογικούς νόμους».

Με παρακολουθείτε, κύριε Υπουργέ;

Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, απασχολεί τον κύριο Υπουργό και δεν ακούει.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):  Σας ακούω.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Γιατί, κάνατε αποδεκτή, κύριε Υπουργέ, αυτή την τροπολογία; Δύο μέτρα και δύο σταθμά;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ποια τροπολογία;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Υπάρχει τροπολογία με αριθμό 2073/149 που κάνατε πριν από λίγη ώρα αποδεκτή και συνυπογράφεται από Βουλευτές της Συγκυβέρνησή σας. Αυτές τις τροπολογίες τις κάνετε αποδεκτές, οι οποίες αναστέλλουν ποινικές διώξεις για φορολογικούς νόμους. Και μετά έρχεστε και λέτε ότι προστατεύετε τους πολίτες σε αυτή τη χώρα; Έλεος πια! Είναι σαν να δίνετε το μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι μπορούν να κλέβουν και μετά να κάνουν και πάρτι στη Μύκονο, γιατί τυχαίνει να έχουν και συνηγόρους που είναι και Βουλευτές και Υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος. Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο.

Λυπάμαι πάρα πολύ που ονομάζεστε και Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κύριε Υπουργέ! Αποτελεί ντροπή!

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία της Βουλευτή: http://wp.me/p53plE-Zz

About Rachel Makri (3252 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: