Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ραχήλ Μακρή για το σχέδιο νόμου: «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις»

Αθήνα, σήμερα στις 9 Δεκεμβρίου 2014, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η συγκυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών ή αλλιώς το νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας σε καταχραστές ακόμα και του δημοσίου.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου ελαφρύνει τις ποινές όσων επιστρέψουν μέρος των κλεμμένων ή τουλάχιστον όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Και εγώ ερωτώ το εξής απλό. Εάν –λέμε- για παράδειγμα κάποιος τοποθετηθεί νομικός σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ και με δόλο ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο στήνοντας έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση στα νότια προάστια της Αθήνας, το Ελληνικό -ας πούμε, χάριν πάντα βέβαια του παραδείγματος- τότε θα γλιτώσει εάν αποδώσει ένα ποσό της μίζας;

Και στην περίπτωση αυτή πώς ακριβώς θα εκτιμηθεί το ακριβές ποσό της ζημιάς; Γιατί είναι καθαρά θέμα εκτίμησης. Ποιος θα γνωρίζει το ακριβές ποσό της μίζας; Πέραν βέβαια από τους παράνομα συναλλασσόμενους, η απάντηση είναι «ουδείς». Οπότε θα οριστεί ένα ποσό κατ’ εκτίμηση, πιθανόν πολύ μικρότερο από όσα έχει καρπωθεί ο υπαίτιος της απάτης.

Με την επιστροφή του ποσού αυτού, ο «εκλεκτός» του παραδείγματος θα πέσει στα μαλακά. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της συνδιαλλαγής; Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί να κλέβει άνετα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι αν πιαστεί, θα δώσει πίσω τα χρήματα και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Θα ισχυριστείτε βέβαια ότι το παράδειγμα που ανέφερα δεν ισχύει, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχετε απαλλάξει προκαταβολικά το ΤΑΙΠΕΔ από τις ποινικές ευθύνες με τροπολογία. Γνωρίζετε βέβαια ότι τέτοιες τροπολογίες αντιβαίνουν στην ισονομία και δεν θα αναγνωριστούν από μία επόμενη κυβέρνηση, που οφείλει βέβαια να ρίξει άπλετο φως στις εστίες διαφθοράς και αδιαφάνειας που δημιουργεί η παρούσα Κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι μεριμνάτε για τη στρέβλωση του κράτους δικαίου. Υπόσχεστε ατιμωρησία στους εκλεκτούς και τροποποιείτε το νομικό πλαίσιο της χώρας για να εξυπηρετήσετε από αφισοκολλητές μέχρι απατεώνες, με βεβαιωμένα πρόστιμα, που διαγράφετε, για να μη σας διαγράψουν απ’ τις καρέκλες σας.

Γι’ αυτά βέβαια είστε πάντα έτοιμοι. Για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είστε πάντα ανέτοιμοι. Προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως γιατί εκεί δεν υπάρχει βέβαια κανένα περιθώριο κέρδους. Δεν θα αναζητήσουμε, σε αυτή τη φάση, τα αίτια της αδιαφορίας σας, αλλά δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι η πολιτεία πιάστηκε κυριολεκτικά «με τα παντελόνια κάτω», όταν ένας κρατούμενος ζήτησε άδεια για να σπουδάσει.

Δεν θα εξετάσουμε το αδίκημα στο οποίο περιέπεσε, γιατί αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Εξετάζουμε όμως εάν η πολιτεία είχε δημιουργήσει εκείνες τις δομές που διασφαλίζουν το δικαίωμα της παιδείας σε όσους έχουν στερηθεί το δικαίωμα της ελευθερίας.

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Όχι, η πολιτεία δεν είχε σκεφτεί μία τέτοια περίπτωση. Το ερώτημα είναι γιατί. Προφανώς, βέβαια, διότι οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι ανίκανοι να το πράξουν. Προφανώς είστε ανίκανοι να σκεφτείτε ότι ένας κρατούμενος θέλει να σπουδάσει και όχι να εκπαιδευτεί στις κλοπές, ληστείες και απαγωγές, που θα μπορούσε να του διδάξει το περιβάλλον της φυλακής, όπου στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι σε αδιανόητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθήκες εξαθλίωσης.

Μας λέει ο Πρωθυπουργός σας στην Ολομέλεια όπως και κάποιοι βέβαια άφρονες στις συνεδριάσεις της σχετικής επιτροπής για το παρόν νομοθέτημα ότι ο αυτός ο νέος έχει παραβιάσει τον νόμο και υπονοούν μάλιστα ότι η πραγματική του πρόθεση δεν είναι οι σπουδές, αλλά να δημιουργήσει προβλήματα -λέτε- στη συγκυβέρνησή σας. Είστε βέβαια πολύ απασχολημένοι με το να πείσετε τους πρόθυμους να γίνουν «μαξιλαράκια» και «πατερίτσες» σε μία κυβέρνηση μειοδοσίας και δεν ασχολείστε με έναν νέο άνθρωπο που πεθαίνει από απεργία πείνας.

Ανεξάρτητα με τις προθέσεις του, ανεξάρτητα με το έγκλημά του, ανεξάρτητα με το όνομά του, αυτός ο άνθρωπος καταδεικνύει την ανικανότητά σας. Γιατί αν υπήρχε η πρόβλεψη, εάν υπήρχαν εκείνες οι κοινωνικές δομές, εάν υπήρχε η μέριμνα, τότε δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα σήμερα. Εάν ο κρατούμενος ήθελε να σπουδάσει θα σπούδαζε. Εάν ήθελε να κοροϊδέψει θα αποκαλυπτόταν. Πάντως, σε καμμία περίπτωση δεν θα είχατε διασύρει για ακόμα μία φορά τη χώρα. Γιατί δεν υπάρχει η πρόβλεψη του αυτονόητου; Γιατί η κυβερνητική βλακεία, που νομοθετεί, παλινδρομεί από το ένα άκρο στο άλλο.

Για να κερδίσετε ψήφους, βέβαια, δίνετε άδεια ακόμη και με το πρόσχημα της ανεπαρκούς χωρητικότητας των φυλακών. Κάποιος ή κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την πρακτική και από την άλλη μέρα δεν λάμβανε κανένας άδεια. Ούτε παιδί του δημοτικού δεν φθάνει τόσο εύκολα από το ένα άκρο στο άλλο.

Σήμερα καταθέτετε τροπολογία με την οποία μπορούν οι κρατούμενοι να σπουδάσουν με τηλεδιάσκεψη -και εμείς λέμε «πολύ ωραία»- όπως είναι στη Σουηδία ή στη Νορβηγία. Και ρωτάω: σε ποιες ακριβώς φυλακές θα εφαρμόσετε την τηλεδιάσκεψη; Σε αυτές που χωράνε χίλιους και έχετε στριμώξει δέκα χιλιάδες ας πούμε;

Να διαβάσουμε λίγο ένα ενημερωτικό σημείωμα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου στις 9 Οκτωβρίου του 2014, που αναφέρονται οι διαπιστώσεις αντιπροσωπείας τους από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αμυγδαλέζας. Μεταξύ άλλων τονίζει: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων, ειδικότερα αλλοδαπών, λόγω των συνθηκών κράτησης. Σημειώνεται ότι ο υπερβολικός αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα μεγάλος με τη δυνατότητα περίθαλψης από τη χώρα μας και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η εκ μέρους των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.» Και επίσης, υπάρχει και μία έκθεση, η οποία αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τι μας λέει αυτή η έκθεση;

Στην έκθεση αυτή λέει πάλι για τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, ότι οι συνθήκες είναι ακατάλληλες. Επίσης, η CPT επισημαίνει ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.

 Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –υπογραμμίζει η έκθεση- οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές και αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού αντιστοιχούν μόνο δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη τετρακοσίων κρατουμένων.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2014 προέβησαν σε απεργία πείνας οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και οροθετικοί, οι οποίοι κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσής τους, κάνοντας λόγο για κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών μεταδοτικών νόσων.

Μετά από τη δημοσίευση του γεγονότος αυτού, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «ανησυχούμε για τις ταπεινωτικές συνθήκες που βιώνουν οι φυλακισμένοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση». Ακριβώς τα ίδια στις φυλακές των Γρεβενών! Επομένως, λοιπόν, σε ποιες φυλακές θα βάλετε τηλεδιάσκεψη;

Είναι γελοίο να αντιγράφεται μία πρόβλεψη μίας χώρας, χωρίς να υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες εφαρμογής. Στη Σουηδία εφαρμόζεται ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης κρατουμένων. Σε όλες τις φυλακές υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης με έναν ή περισσότερους διδάσκοντες, εξοπλισμένο με ένα χώρο υπολογιστών, ενώ οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους από εκατόν τριάντα τομείς εκπαίδευσης.

Νομίζετε, λοιπόν, ότι έρχεστε εδώ και θα τα λύσετε όλα έτσι πρόχειρα στο πόδι; Για να πείτε τι; Ότι κάνατε κάτι; Για να μην αποκαλυφθεί ότι ο Πρωθυπουργός είναι λίγος;

Λυπάμαι, κύριε Αθανασίου, αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν θα έρθει ο από μηχανής θεός με μορφή τροπολογίας και έτσι δεν θα δοθεί τέλος στην τραγωδία της συγκυβέρνησής σας.

Φροντίστε να δείτε τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος συνολικά. Αξιοποιήστε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αναλύστε τα προβλήματα και μετά αναζητήστε λύσεις. Μην καταθέτετε νομοσχέδια, όπου η αιτιολογική τους έκθεση είναι ίσης έκτασης με τις διατάξεις, μόνο και μόνο για να κρεμάσετε τροπολογίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προλάβω από τον κατήφορο που συνιστά η κατηγορία ότι η Αντιπολίτευση ασχολείται με εγκληματίες. Να σας προλάβω, γιατί για άλλη μία φορά η βλακεία θα σας εκθέσει. Εμείς ασχολούμαστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, γι’ αυτό συνειδητά δεν αναφέρομαι σε όνομα. Γιατί δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό το άτομο αλλά η ιδιότητα.

Κυρία Πρόεδρε, αν μπορείτε, θα ήθελα λίγα λεπτά ακόμα.

Εσείς αλλάζετε τον Ποινικό Κώδικα για να αθωώσετε εγκληματίες και να παρεμποδίσετε τη δικαιοσύνη από το να αποδώσει ποινές. Ύστερα επαναφέρετε τον Ποινικό Κώδικα και λέτε: «Συγγνώμη, έγινε λάθος εκ παραδρομής». Όμως μία χαρά είχατε καταλάβει.

Γιατί μπορεί να διέπραξε ληστεία με Καλάσνικοφ, αλλά άλλοι διαπράττουν ληστείες χωρίς Καλάσνικοφ, με ΜΚΟ. Άλλοι διαπράττουν ληστείες σε βάρος του δημοσίου και των φορολογουμένων μέσω offshore εταιρειών. Άλλοι απαιτούν τη ληστεία των πιστωτών στις τράπεζες που απορρόφησαν. Εκεί όμως δεν έχετε την ίδια άνεση να τους καταδικάσετε. Αντίθετα, με τροπολογίες διευκολύνετε τη φοροαπαλλαγή και διαγράφετε βεβαιωμένα πρόστιμα. Ο Ποινικός Κώδικας γίνεται «μπαλάκι» για να πάψουν οι ποινικές διώξεις. Ο Αστικός Κώδικας αλλάζει για να εξυπηρετήσετε τον κ. Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς.

Εμείς, κύριε Αθανασίου, ζητάμε δικαιοσύνη για όλους, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Η συγκυβέρνησή σας παρέχει ατιμωρησία στους αρεστούς της Κυβέρνησής σας.

Αυτή η συγκυβέρνηση για να παραμείνει στην εξουσία δεν διστάζει να παίξει ακόμη και με τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλάζετε ημερομηνίες, δημιουργείτε διλήμματα, κατασκευάζετε δικαιολογίες, παρέχετε άλλοθι και γεύματα και δεν γνωρίζουμε πόσες υποσχέσεις πολιτικής ή μη φύσεως, για να βρείτε τις «πατερίτσες» και να τοποθετήσετε τα «μαξιλαράκια» παραμονής σας στην εξουσία. Αυτό είναι το μόνο που φαίνεται να σας απασχολεί.

Κύριε Αθανασίου, μας είπατε ότι δίνετε δικαίωμα στους κατηγορούμενους να συμμετέχουν στις εξετάσεις εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να μην τους αποθαρρύνετε. Όμως όταν πετύχουν και ζητήσουν την άδεια τους για να σπουδάσουν εκεί τα πράγματα είπατε ότι δεν είναι εύκολα.

Όμως τα κόμματά σας κυβερνούν από το 1975 και από τότε έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια. Είστε ανίκανοι, λοιπόν, για σαράντα χρόνια να νομοθετήσετε για τον ελληνικό λαό;

Ας μην πάω τόσο πίσω. Η οδηγία για τα δικαιώματα των κρατουμένων στην εκπαίδευση υπάρχει από το 1989, ενώ από το 2006 υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί σωφρονιστικοί κανόνες που προβλέπουν δικαιώματα στην εκπαίδευση των κρατουμένων και στη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Γιατί δεν εναρμονίσατε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Εθνικό Δίκαιο;

Δεν μου κάνουν βέβαια καμμία εντύπωση αυτά που άκουσα από Βουλευτές της συγκυβέρνησής σας επί του θέματος. Και δεν μου κάνουν βέβαια εντύπωση από μία Κυβέρνηση που διορίζει το παιδί του κομματικού σωλήνα ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που σε απόλυτη συμφωνία με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά τη δημιουργία Αστυνομίας Πανεπιστημίων, με την αιτιολογία βέβαια της προστασίας της περιουσίας του πανεπιστημίου, όταν τα εργαστήρια χημείας του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το εργαστήριο ανατομίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αδύνατον πλέον να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και κινδυνεύουν να κλείσουν.

Η κοινωνία χρειάζεται πρώτα λύσεις και μετά απόδοση ευθυνών. Και για να αναζητήσουμε λύσεις, πρέπει να θέσουμε το πλαίσιο. «Μόνο μορφώνοντας το κεφάλι των ανθρώπων δεν θα χρειαστεί ποτέ η πολιτεία να το κόψει», έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε εμείς ένας πρύτανης ενός δικού μας πανεπιστημίου να λέει αυτό το οποίο είπε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Όσλο, όταν ο καταδικασθείς για δολοφονία εβδομήντα επτά ανθρώπων σε επιθέσεις στη Νορβηγία το 2011 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες το 2013.

Ο πρόεδρος, λοιπόν, του Πανεπιστημίου του Όσλο συγκεκριμένα σχολίασε τον Σεπτέμβριο του 2013 ότι όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αναγνωρίζει τα ηθικά διλήμματα της υπόθεσης. Απλά, οι θεμελιώδεις αξίες του είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Αυτή είναι η διαφορά μας και δεν μας νοιάζει.

Τότε, μάλιστα, ο επικεφαλής του πανεπιστημίου πρόσθεσε: «Το μόνο που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι να φιλοξενηθεί στο campus του πανεπιστημίου».

Ευχαριστώ πολύ.

About Rachel Makri (3240 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: