Breaking News

Ραχήλ Μακρή: «Τροποποιείτε το νομικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσετε απατεώνες»

Απόσπασμα της από 9 Δεκεμβρίου 2014, ομιλίας της βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η συγκυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών ή αλλιώς το νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας σε καταχραστές ακόμα και του δημοσίου.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου ελαφρύνει τις ποινές όσων επιστρέψουν μέρος των κλεμμένων ή τουλάχιστον όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Και εγώ ερωτώ το εξής απλό. Εάν –λέμε- για παράδειγμα κάποιος τοποθετηθεί νομικός σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ και με δόλο ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο στήνοντας έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση στα νότια προάστια της Αθήνας, το Ελληνικό -ας πούμε, χάριν πάντα βέβαια του παραδείγματος- τότε θα γλιτώσει εάν αποδώσει ένα ποσό της μίζας;

Και στην περίπτωση αυτή πώς ακριβώς θα εκτιμηθεί το ακριβές ποσό της ζημιάς; Γιατί είναι καθαρά θέμα εκτίμησης. Ποιος θα γνωρίζει το ακριβές ποσό της μίζας; Πέραν βέβαια από τους παράνομα συναλλασσόμενους, η απάντηση είναι «ουδείς». Οπότε θα οριστεί ένα ποσό κατ’ εκτίμηση, πιθανόν πολύ μικρότερο από όσα έχει καρπωθεί ο υπαίτιος της απάτης.

Με την επιστροφή του ποσού αυτού, ο «εκλεκτός» του παραδείγματος θα πέσει στα μαλακά. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της συνδιαλλαγής; Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί να κλέβει άνετα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι αν πιαστεί, θα δώσει πίσω τα χρήματα και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Θα ισχυριστείτε βέβαια ότι το παράδειγμα που ανέφερα δεν ισχύει, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχετε απαλλάξει προκαταβολικά το ΤΑΙΠΕΔ από τις ποινικές ευθύνες με τροπολογία. Γνωρίζετε βέβαια ότι τέτοιες τροπολογίες αντιβαίνουν στην ισονομία και δεν θα αναγνωριστούν από μία επόμενη κυβέρνηση, που οφείλει βέβαια να ρίξει άπλετο φως στις εστίες διαφθοράς και αδιαφάνειας που δημιουργεί η παρούσα Κυβέρνηση.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι μεριμνάτε για τη στρέβλωση του κράτους δικαίου. Υπόσχεστε ατιμωρησία στους εκλεκτούς και τροποποιείτε το νομικό πλαίσιο της χώρας για να εξυπηρετήσετε από αφισοκολλητές μέχρι απατεώνες, με βεβαιωμένα πρόστιμα, που διαγράφετε, για να μη σας διαγράψουν απ’ τις καρέκλες σας.

Γι’ αυτά βέβαια είστε πάντα έτοιμοι. Για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είστε πάντα ανέτοιμοι. Προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως γιατί εκεί δεν υπάρχει βέβαια κανένα περιθώριο κέρδους. Δεν θα αναζητήσουμε, σε αυτή τη φάση, τα αίτια της αδιαφορίας σας, αλλά δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι η πολιτεία πιάστηκε κυριολεκτικά «με τα παντελόνια κάτω», όταν ένας κρατούμενος ζήτησε άδεια για να σπουδάσει.

Δεν θα εξετάσουμε το αδίκημα στο οποίο περιέπεσε, γιατί αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Εξετάζουμε όμως εάν η πολιτεία είχε δημιουργήσει εκείνες τις δομές που διασφαλίζουν το δικαίωμα της παιδείας σε όσους έχουν στερηθεί το δικαίωμα της ελευθερίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία της Βουλευτή: http://wp.me/p53plE-Zz

About Rachel Makri (3228 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: