Breaking News

Ομιλία της Βουλευτή Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015

Αθήνα, σήμερα στις 4 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.13΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται σε μια εποχή που η αξιοπιστία του κράτους έχει «τραυματιστεί» αποφασιστικά. Έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις που δεν εκπληρώθηκαν.

Δυστυχώς, δεν είναι δωρεάν η απώλεια της αξιοπιστίας ενός κράτους. Γιατί όλα αυτά; Πώς φτάσαμε εδώ; Πέρα από την απλή ανικανότητα, ούτε κι εμείς είχαμε φανταστεί το μέγεθός της, σας βεβαιώνουμε. Όπως αποκαλύφθηκε τελικά, υπήρξε και η «σκιά» της περιφρόνησης προς τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Αδιαφόρησε ουσιαστικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για οποιαδήποτε δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους. Χάρισε από την άμεση φορολογία στους πλούσιους, θέλησε να μετακυλήσει το βάρος στα λαϊκά στρώματα, κατέληξε να εξαρθρώσει τον εισπρακτικό μηχανισμό του δημοσίου και τελικά οδήγησε τα έσοδα του προϋπολογισμού σε πλήρη κατάρρευση», έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση του προϋπολογισμού το 1994, μόνο που τότε δεν γνώριζε ότι οι διάδοχοί του θα συνεργάζονταν με τη Νέα Δημοκρατία στην άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, ψηφίζοντας τροπολογίες και νομοσχέδια φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους και ρίχνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα τα οποία «φτωχοποίησαν».

Για τη Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη αναδρομή, καθώς ο σημερινός Αρχηγός και Πρωθυπουργός σας Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία ομιλία πριν τις ευρωεκλογές μάς δήλωσε: «Εγώ σας λέω ότι σκίζω τα μνημόνια μέρα με τη μέρα, λεπτό το λεπτό, σελίδα τη σελίδα». Επανέλαβε ακόμα ότι θα πατάξει την ανεργία και ότι θα έλθει η ανάπτυξη. Φαίνεται βέβαια ότι στη Νέα Δημοκρατία ζείτε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Ο κ. Σταϊκούρας την άνοιξη του 2014 στη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο αρνήθηκε να παραδεχθεί το δημοσιονομικό κενό και τις επικείμενες περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Ωστόσο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων άρχισε το καλοκαίρι του 2014 -όπως είχα προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι θα κάνετε- και η τρόικα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτεί τη μείωση κι άλλο των συντάξεων.

Ειδοποιήστε, λοιπόν, τον κ. Σαμαρά να μην σκίζει άλλο σελίδες του μνημονίου, γιατί σε λίγες μέρες θα φέρει και άλλο μνημόνιο κι εσείς θα το ψηφίσετε και αυτό.

Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη θέση σας θα είχε παραιτηθεί. Εσείς, όμως, γραπώνεστε στην εξουσία και το ερώτημα είναι γιατί. Τι έχετε να κρύψετε; Τι φοβάστε; Φοβάστε ότι όταν εγκαταλείψετε τους υπουργικούς θώκους που μοιράζεστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ, θα αποδοθούν οι ευθύνες σας, ευθύνες σε Υπουργούς που φέρονται να συνεργάζονται με εργολάβους και να αποδίδουν εκατομμύρια σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων; Υφυπουργούς που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εκλογικής τους περιφέρειας από τα χρήματα των Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών;

Ευθύνες σ’ αυτούς που έδωσαν στους τραπεζίτες όσα χρήματα υποτίθεται ότι δανείστηκαν με τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις και στέκονται ανίκανοι να εξασφαλίσουν ρευστότητα στην αγορά και δίκαιη αντιμετώπιση στους δανειολήπτες που κατέστρεψαν με την πολιτική της βλακώδους λιτότητας; Ευθύνες σ’ όσους έδρασαν παραβιάζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας; Ευθύνες σ’ αυτούς που με τροπολογίες προσπαθείτε να απαλλάξετε, όπως για παράδειγμα το ΤΑΙΠΕΔ και τους νομικούς του συμβούλους που παραβιάζουν κατάφωρα τον ανταγωνισμό και κατηγορούν το ΣτΕ γιατί ακυρώνει τις παρανομίες τους; Δημάρχους-«βαφτιστήρια» σας που μοιράζουν 400 χιλιάδες ευρώ για να ψηφιοποιούν τα αρχεία του πολιτικού τους μέντορα;

Τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ που εκπληρώνοντας τις επιθυμίες Σαμαρά έδωσε εκατομμύρια στο Studio Μπόμπολα-Ψυχάρη για λίγες μόνο εκπομπές με το σήμα «Δημόσια Τηλεόραση» όταν ρίξατε μαύρο στην πραγματική δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ; Τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που συμμετείχαν στη ληστεία του PSI από την οποία αποζημιώσατε μόνο τις τράπεζες; Ουκ εστί τέλος στη λίστα της ντροπής;

Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνησή σας παραβιάζει και το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν σας το λέμε μόνο εμείς. Σας το λέει ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κόκκινος, ο οποίος δηλώνει ότι έχει καταλυθεί η Δημοκρατία και το Σύνταγμα από την παρούσα Κυβέρνηση. Και συνεχίζει: Η εξαπάτηση του λαού είναι τιμωρητέα, γι’ αυτό και η επόμενη Κυβέρνηση αυτού του τόπου οφείλει να αποδώσει δημοκρατικά, θεσμικά και συνταγματικά όλες τις ευθύνες, είτε ποινικές είτε αστικές.

Γιατί δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Γιατί δώσατε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Σάλα, τροποποιώντας τον Αστικό Κώδικα. Γιατί τα 650 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τον κοινωνικό προϋπολογισμό θα υπήρχαν εάν οι κυβερνήσεις των κομμάτων σας δεν είχαν αφαιμάξει τα ταμεία με τα δομημένα ομόλογα, τη χρηματιστηριακή φούσκα, το PSI και τις υπόλοιπες αναγκαστικές ληστείες.

Δεν έχει βέβαια νόημα να εισέλθουμε σε επιμέρους συζήτηση επί του προϋπολογισμού, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ψηφίσατε νόμο που έδωσε τη δυνατότητα στην τρόικα να το μεταβάλει ακόμα και αν έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο την επόμενη μέρα. Σας θυμίζω ότι ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Χαρδούβελης ως Υπουργός Οικονομικών, αυτοκαταργώντας τον εαυτό του.

Γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη ο λαός να πάψει να φοβάται τα διχαστικά σας διλήμματα. Γιατί όταν φεύγει ο φόβος, πρυτανεύει η λογική και αυτή επιτάσσει τη θεσμική και δημοκρατική ανατροπή, όπως έγινε στην Αργεντινή που τόσο πολύ σας τρομοκρατεί. Γιατί γνωρίζετε ότι όταν η χώρα έδιωξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΑΕΠ της εκτινάχθηκε, σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου τα μνημονιακά μέτρα έκοψαν το ΑΕΠ στη μέση.

Κλείνοντας και με ευκαιρία τον εορτασμό της προστάτιδας των ορυχείων Αγίας Βαρβάρας, να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους εργαζόμενους στα ορυχεία του λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στο Νομό Κοζάνης που αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας. Οι εργαζόμενοι καθημερινά αντιμετωπίζουν το θάνατο από κατολισθήσεις, όπως γίνεται στο ορυχείο Μαυροπηγής αυτή τη στιγμή. Είναι μακρύς ο κατάλογος των νεκρών και η Κυβέρνησή σας αδιαφορεί, γιατί εξαντλεί το ενδιαφέρον της στις απευθείας αναθέσεις, όπως με αυτή του λιγνιτωρυχείου της Βεύης που δώσατε με ύποπτες διαδικασίες στον κ. Μπόμπολα.

Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν φτιάχνετε πρoϋπολογισμούς, ούτε καν εικονικούς. Η χώρα υποφέρει από μια Κυβέρνηση που δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και σε αυτή τη μη δημοκρατικά νομιμοποιημένη Κυβέρνηση όλες οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε για τη θεσμική ανατροπή μέχρι τη νίκη.

Ευχαριστώ.

About Rachel Makri (3254 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: