Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Ολομέλεια επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου: «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις» | 26.11.2014

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2014, Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Γεωργιάδη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας ότι η αποδόμηση της δημόσιας έρευνας δεν παράγει αποτελέσματα. Αυτό το οποίο κάνετε σήμερα, δεν είναι δυστυχώς, να αντιγράψετε το πετυχημένο μοντέλο του Καναδά, που αν το κάνετε, να είστε βέβαιος ότι θα το ψήφιζα και το γνωρίζετε καλά αυτό.

Αυτό το οποίο όμως, κάνετε, είναι γενικά να γυρίσετε τη χώρα σε παλαιότερες εποχές και χρόνια πίσω. Και το λέω αυτό, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς διατηρούν με κρατικά έξοδα τη βασική έρευνα και οι ιδιώτες μπαίνουν από ένα επίπεδο και μετά.

Αντίθετα, με το παρόν νομοσχέδιο αφήνετε τους ερευνητές και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έρμαια στις επιθυμίες του κάθε ιδιώτη. Και όπως γνωρίζετε, αυτό δεν προσελκύει κι ούτε μπορεί να προσελκύσει ούτε διατηρεί τους επιστήμονες στη χώρα. Αντίθετα, επιτείνει το «brain drain» στις χώρες του εξωτερικού, όπως γινόταν επί δεκαετίες με τις αποτυχημένες κυβέρνησεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες, όπως για παράδειγμα τον κ. Παπανικολάου, τον κ. Νανόπουλο και τόσους άλλους στο να μην μπορούν, παρ’ όλο που ήθελαν, να παραμείνουν στη χώρα μας.

Έχουμε δει τις αποτυχίες σας τόσα χρόνια κι έχουμε δει βέβαια -όπως σας ανέφερα κι εχθές αν με ακούσατε- τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις είκοσι επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι για το 2011 και το 2012 η εικοστή τέταρτη θέση. Κι έτσι αδυνατώ να αντιληφθώ πως με το παρόν νομοσχέδιο -δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον μαγικό τρόπο- με ένα αποτυχημένο νομοσχέδιο, θα τα αλλάξετε όλα αυτά.

Βέβαια, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κι εφόσον δοθεί και χρόνος εφαρμογής του, θα το δούμε εκ του αποτελέσματος, καθώς η υπηρεσία αυτή βγάζει στοιχεία και θα το δούμε. Αν πραγματικά η χώρα μας από την εικοστή τέταρτη θέση ­­­βρεθεί, ας πούμε, στην τρίτη με τέταρτη θέση, τότε πραγματικά θα πρέπει να πούμε και να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα επιτυχημένο νομοσχέδιο, όπως μας αναφέρετε.

Μελετώντας τις τροπολογίες, διαπιστώνω ότι η Κυβέρνηση συγκαλύπτει. Για άλλη μία φορά, με άλλη μία ακόμη μεθόδευση, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συγκαλύπτει πράξεις πιθανόν οικονομικά ή και ποινικά κολάσιμες. Λέω «πιθανόν» γιατί ενώ έχουμε τη βεβαιότητα, δεν θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο παρέμβασης στη δικαιοσύνη, γιατί εμείς αφήνουμε τους δικαστές να αποφασίζουν, ενώ εσείς όχι.

Πιο συγκεκριμένα, φέρνετε την τροπολογία με αριθμό 2040/295 για να μας πείτε ότι οι πράξεις ασέλγειας στην ΕΡΤ, στην πραγματική δημόσια τηλεόραση, θεωρούνται νόμιμες. Προσέξτε -χρησιμοποιώ τη δική σας έκφραση- το εξής. Θεωρούνται νόμιμες. Γιατί τη χρησιμοποιείτε είναι το θέμα. Διότι απλούστατα γνωρίζετε ότι οι πράξεις αυτές δεν είναι νόμιμες.

Αν κάποιος δρα σύμφωνα με το νόμο, δεν χρειάζεται να φέρνει τροπολογίες ούτε χρειάζεται πολιτική κάλυψη μέσω τροπολογιών. Όποιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, εμφανίζεται απλώς στο δικαστήριο και δικαιώνεται. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, είναι τι ακριβώς φοβάστε. Μήπως φοβάστε το δικαστήριο αν αδικήσει, ας πούμε, τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ; Δεν έχετε, δηλαδή, εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη; Θεωρείτε ότι οι δικαστές δεν επιτελούν σωστά το λειτούργημά τους; Μήπως έχετε αποδείξεις, ας πούμε, ότι η δικαιοσύνη δέχεται εντολές ή επηρεάζεται με οποιονδήποτε τρόπο; Πείτε το τελικά αν είναι αυτό το οποίο σας φοβίζει.

Εμείς είμαστε βέβαιοι για το αντίθετο, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν δικαστές με αξιοπρέπεια, με τιμή και με ηθική κατάρτιση και είναι ικανοί να δικάσουν αμερόληπτα, να βρουν δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που συναίνεσαν στην εκταμίευση εκατομμυρίων από τα χρήματα του ελληνικού λαού προς τα ταμεία του κ. Μπόμπολα και του κ. Ψυχάρη, προκειμένου να κάνει ο κ. Σαμαράς το κομμάτι του, να εμφανιστεί δηλαδή ως αποφασιστικός Πρωθυπουργός ο οποίος κλείνει την ΕΡΤ και εκπέμπει σήμα με το λογότυπο «Δημόσια Τηλεόραση».

Ο Βίλχελμ Ράιχ θα του έλεγε: «Άκου, Ανθρωπάκο!». Οι πρωθυπουργοί με πυγμή λένε «όχι» στην τρόικα. Εκεί είναι που δείχνουν το ανάστημά τους και όχι στην ΕΡΤ, όταν βέβαια το διαθέτουν. Όταν δεν το διαθέτουν, πετούν απλά στο δρόμο έγκυες γυναίκες, εργαζόμενες της ΕΡΤ, γιατί είναι ανίκανοι οι Υπουργοί οι οποίοι έτρεξαν να «μαυρίσουν» την ΕΡΤ αλλά δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες των πράξεών τους.

«Άκου, Ανθρωπάκο!», θα του έλεγε, που παριστάνεις το σπουδαίο, σαν νέος ηγεμών εκ δυτικής Λιβύης. Οι πρωθυπουργοί μιας χώρας, δεν καταδικάζουν έξι από τα δέκα εκατομμύρια μιας χώρας στα όρια της φτώχειας, για να μειώσουν τις αντιστάσεις στο ξεπούλημα μιας χώρας.

Σε έχουμε καταλάβει, ανθρωπάκο και εσένα και τους υποτακτικούς σου, που κλείσατε την ΕΡΤ για να αφήσετε πολύ απλά την «DIGEA» ως μόνο διεκδικητή του ψηφιακού φάσματος.

Σε έχουμε καταλάβει, ανθρωπάκο, ότι έκλεισες την ΕΡΤ για να μπορέσουν οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί που αποτελούν την «DIGEA» να λάβουν με 18 εκατομμύρια ευρώ το φάσμα που άξιζε πάνω από 715 εκατομμύρια ευρώ. Κάνατε πλειοδοτικό διαγωνισμό στον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει κανένας άλλος λόγω των πολυάριθμων προδιαγραφών που φωτογραφίζουν με ακρίβεια τη «DIGEA».

Το ξέρετε ότι η πρακτική σας έρχεται σε σύγκρουση και με την έννοια της δημοπρασίας και του πλειοδοτικού διαγωνισμού, αφού χρειάζονται τουλάχιστον δύο για να πλειοδοτήσουν. Φροντίσατε στις προδιαγραφές της δημοπρασίας να υπάρχει η πρόβλεψη ότι, αν είναι μόνο ένας ο συμμετέχων, δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός αλλά συνεχίζεται. Το πράξατε, παρ’ όλο που η μεθόδευσή σας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον κανονισμό προμηθειών του δημοσίου αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που προβλέπουν ότι σε περίπτωση μιας μόνο συμμετοχής ο διαγωνισμός ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται για ευρύτερη συμμετοχή, ώστε να επωφεληθεί το δημόσιο από τον ανταγωνισμό.

Τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι τα εκατομμύρια που χάλασε ο διαχειριστής θεωρούνται νόμιμα. Τόση, όμως, διαφθορά δεν εμφανίζεται ούτε στα αφρικανικά προτεκτοράτα. Από τη μία, δηλαδή, διατυμπανίζετε ότι ανακαλύψατε ξαφνικά μία offshore διακίνησης εκατομμυρίων και από την άλλη, έρχεστε σήμερα και νομιμοποιείτε το φαγοπότι. Τόσο κακούς νομικούς φέρνετε!

Βέβαια, αν κρίνουμε από τους νομικούς, όπως είναι ο Φορτσάκης, που η εταιρεία του υποστήριξε νομικά την εκποίηση του Ελληνικού, για να έρθει το χαστούκι από το Συμβούλιο της Επικρατείας που αποκάλυψε ότι οι διαγωνιζόμενοι αποκλείονταν υπέρ του εκλεκτού σας, καταλαβαίνουμε.

Να τον χαίρεστε, λοιπόν, τον Φορτσάκη. Τώρα, βέβαια, που απολαμβάνει και τη στήριξη του Παπαμιμίκου στις φασίζουσες απόψεις περί δημιουργίας αστυνομίας πανεπιστημίων, να του φτιάξετε και μία τροπολογία προκειμένου να τον απαλλάξετε και από τις ευθύνες στο μέλλον.

Βέβαια, θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι τέτοιες απαλλαγές έχουν απορριφθεί από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική και νομική σκέψη, καθώς τις θεωρεί προϊόν συναλλαγής και επιτρέπει τη δίωξη όσων διέπραξαν αξιόποινες πράξεις, όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία και η εκτελεστική εξουσία επανέλθει στη νομιμότητα, παύοντας τις προσπάθειες επηρεασμού της δικαιοσύνης.

Δεν χρειάζεται, βέβαια, να προβλέψουμε ότι στην επόμενη κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την ουσιαστική δημοκρατία, δεν θα συμμετέχουν τα κόμματά σας. Αυτό σας το θυμίζει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που κατέδειξε ότι δεν διαθέτετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να κυβερνάτε τη χώρα.

Όσο για το νομοσχέδιο, έχει γίνει πλέον προφανές ότι το μόνο που μπορεί να καταφέρει, είναι η αποδόμηση του ερευνητικού ιστού της χώρας. Θέλουμε να πείτε καθαρά ότι θέλετε να κλείσετε τα δημόσια ερευνητικά κέντρα της χώρας, για να μην έχουν ανταγωνισμό τα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα και ιδίως οι αναποτελεσματικοί ιδιώτες κομματικοί σας φίλοι αλλά και για να παρουσιάσετε τα σωστά νούμερα στην τρόικα, έχοντας επιτύχει τους στόχους των απολύσεων. Μόνο ο ποιητής Φαμφάρας, βέβαια, δεν θα κατανοούσε τον προφανή πλέον σκοπό σας ή θα ήθελε να τον καλύψει με άσχετες μπουρδολογίες!

Όμως –δυστυχώς για σας- η αλήθεια δεν κρύβεται. Φέρατε ένα πολύ κακό νομοσχέδιο. Δείτε οι ίδιοι τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/e-etean-epist.pdf). Διαβάστε τα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Κατανοήστε, επιτέλους, τα υπομνήματα των φορέων. Αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Αποσύρετε και τις τροπολογίες, τις οποίες βέβαια δεν έχετε τα κότσια να τις περάσετε από διαβούλευση και από τις αρμόδιες επιτροπές. Σταμάτα να κρύβεσαι στα «ένδοξα Παρίσια», ανθρωπάκο και παραιτήσου, για να δείξεις επιτέλους ότι διαθέτεις τουλάχιστον κάποια ψήγματα αξιοπρέπειας!

Καθώς η ψήφος, λοιπόν, στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές δεσμεύει μόνο τον καθένα ξεχωριστά και όχι την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ξεκαθαρίζω ότι καταψηφίζω το νομοσχέδιο και όλες τις τροπολογίες. Καταψηφίζω, βέβαια, ειδικά αυτήν που προσπαθεί να νομιμοποιήσει παράνομο φαγοπότι εκατομμυρίων καταργώντας το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Παρεμπιπτόντως, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχαμε ακούσει σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ να επαίρεται για το μέτρο της «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», διεκδικώντας μετ’ επιτάσεως τα εύσχημα. Σας υπενθυμίζω πριν λίγο καιρό εδώ την κ. Χριστοφιλοπούλου που έλεγε αυτά που έλεγε για το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», όταν πέρασαν το νομοσχέδιο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν θα ψηφίσει την τροπολογία με γενικό αριθμό 2040 και ειδικό 295, η οποία έρχεται και καταργεί αυτό που οι ίδιοι ήρθαν με τον κ. Μητσοτάκη και ψήφισαν πριν από ένα μήνα ακριβώς.

Σας ευχαριστώ.

Παρατίθενται τα Πρακτικά από την Ολομέλεια

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: