Breaking News

Ραχήλ Μακρή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την DIGEA A.E. | 1η Συνεδρίαση – 26.11.2014

Στην Αθήνα, σήμερα, ημέρα Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17.15΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αναστασίου Νεράντζη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την πρώτη συζήτηση επί του κύκλου των θεμάτων που έθεσε, προσφάτως, η Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με «τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E. και την οικονομική πρακτική της εταιρίας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετιζόμενο με αυτό.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Επειδή αναφερθήκατε στην Κοζάνη μου δίνετε την ευκαιρία, να σας μεταφέρω ποιοι είναι οι προβληματισμοί των υπευθύνων. Γιατί η Κοζάνη, έχει δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, το WEST CHANNEL και τον FLASH, οι οποίοι εκπέμπουν σε όλη την Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή καλύπτουν την Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά. Τι λένε λοιπόν οι αρμόδιοι; Οι αρμόδιοι λένε ότι, το κόστος είναι τεράστιο ότι η εικόνα θα είναι χαμηλότερης ποιότητας, από ότι η εικόνα στην Αθήνα ή αλλού. Ότι πολλά σημεία θα είναι τυφλά, το ανέφερε και η κυρία Κανέλλη και συμφωνώ, και ότι θα κληθούν στο τέλος οι δήμοι και η περιφέρεια να καλύψουν αυτό το κόστος και να βάλουν οι ίδιοι του πομπούς.

Το κακό είναι όπως λένε οι ίδιοι, ότι εάν κλείσει ένα κανάλι θα πρέπει το κόστος να ισομεριστεί στους υπόλοιπους. Και όπως καταλαβαίνετε αν κλείσει το ένα από τα δύο, θα πρέπει να πληρώσει αυτός που μένει γιατί, δεν υπάρχει δυνατότητα στην περιφέρεια να έχεις και πολλά κανάλια. Εγώ θέλω να σας υποβάλω κάποιες ερωτήσεις, που θα ήθελα να μου απαντήσετε και αν θέλετε μπορώ να σας τις καταθέσω εάν δεν μπορείτε τώρα να τις απαντήσετε θα μπορούσαμε και γραπτώς ίσως.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αληθεύει ότι η DIGEA,  επιδιώκει να εισπράξει από τους περιφερειακούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, 612.000 ευρώ ετησίως και ότι σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ αυτή ζητάει 612.000 ευρώ αυτά τα οποία θα μπουν στον κρατικό κορβανά, στα δημόσια ταμεία, θα είναι 21.000 ευρώ.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου πρώην Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Δεν γνωρίζω απολύτως τι ποσά ζητάει εγώ έχω φύγει εδώ και ένα χρόνο, νομίζω ότι η επόμενη διοίκηση που έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης και ξέρει τα ποσά μπορεί να το πιστοποιήσει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Εγώ θα συνεχίζω τις ερωτήσεις, γιατί δεν γνωρίζω τι γνωρίζετε ή όχι. Εάν αληθεύει ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά των περιφερειακών καναλιών, της Κεντρικής Μακεδονίας στα οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να σταματήσουν οι σταθμοί της εκπομπής του ψηφιακού σήματος, μέσω των άλλων παροχών δικτύου πλην της DIGEA.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου πρώην Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά αν το έκανε καλώς το έκανε κατά την άποψη μου, γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η μεταβατική περίοδος, ενόψει του switch-off, εφόσον αυτή η περιοχή έκλεισε με το μεταβατικό καθεστώς, ορθώς θα το έκανε. Δεν το γνωρίζω αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να το κάνει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Με συγχωρείτε, ωστόσο η Επιτροπή μας αυτό μάλλον δεν το γνωρίζετε, με ομόφωνη απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα, διαβίβασε σχετικό αίτημα και την ανησυχία της και προς τον Υπουργό, και φαντάζομαι και προς την Ε.Ε.Τ.Τ.  που διορίζεται από την κυβέρνηση πλέον, αφού άλλαξε το καθεστώς.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου πρώην Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Αυτό βεβαίως πρέπει να έγινε αλλά γι αυτό δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Τι έκανε η τωρινή διοίκηση, γιατί εγώ έχω φύγει εδώ και ένα χρόνο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Όποτε κι εγώ συνεχίζοντας κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω λάβει ένα χαρτί που είναι από τη Γραμματεία Θεσμών και Διαφάνειας, το οποίο λέει ότι σήμερα θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης, Πρώτη συζήτηση επί του κύκλου των θεμάτων που έθεσε προσφάτως, Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τον τρόπο δραστηριοποίησης της DIGEA A.E και την οικονομική πρακτική της εταιρείας απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έτσι λογικά, θεωρώ ότι ως Βουλευτής έλαβα μια τέτοια κλήση για την Επιτροπή, ότι θα συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα, είμαι προετοιμασμένη για να θέσω ερωτήσεις οι οποίες έχουν σχέση με το θέμα αυτό.  Επομένως θεωρώ ότι αυτό το χαρτί, δεν ήρθε μόνο στους Βουλευτές αλλά έχει διανεμηθεί και στους αρμόδιους που ήρθαν να μας ενημερώσουν. Αν τώρα εδώ, μας λένε ότι είναι αναρμόδιοι και δεν γνωρίζουν θα έπρεπε να έρθει ο αρμόδιος Υφυπουργός.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) :  Σε επόμενη φάση. Θα κληθεί και η DIGEA, θα κληθεί ο αρμόδιος Υπουργός, και η Ε.Ε.Τ.Τ. με την παρούσα διοίκηση. Γι αυτό λέμε είναι η πρώτη συνεδρίαση.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Εντάξει, παρόλα αυτά εγώ θα συνεχίσω να θέτω τα ερωτήματα μου. Το επόμενο ερώτημα είναι  γιατί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, κόπτεται όπως φαίνεται για τα κέρδη μεγάλων και ορισμένων καναλιών, τα οποία συμμετέχουν στην DIGEA έναντι των περιφερειακών καναλιών. Δείχνει ότι υπάρχει μια γενική εμμονή, στα περιφερειακά ΜΜΕ σε βάρος τους και υπέρ κάποιων συγκεκριμένων καναλιών. Δημιουργεί κάποιες υποψίες σε όλους μας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου πρώην Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Αυτό κοιτάξτε είναι μια εκτίμηση σας, δεν μπορώ να σας πω αν κόπτεται ή όχι εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η Ε.Ε.Τ.Τ. παγίως, επί της δική μας διοίκησης αλλά θεωρώ και επί της διαδόχου κόπτεται για την τήρηση της νομιμότητας. Δεν κόπτεται για την προάσπιση του συμφέροντος κανενός διότι, σε κάθε περίπτωση έχει να εξισορροπήσει διάφορα συμφέροντα.

Κατά συνέπεια, εφαρμόζει το νόμο και τις αποφάσεις του ελληνικού κράτους.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, πρώην Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)) : Από την ώρα που έχει βγει ο DIGEA, ως ο πάροχος δικτύου εκ των πραγμάτων, τα περιφερειακά κανάλια δεν μπορούν να εκπέμπουν μόνα τους όπως είχαν συνηθίσει ως τώρα. Πρέπει υποχρεωτικώς, να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο του εθνικού παρόχου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Ναι αλλά, εάν η DIGEA ζητάει 612.000 ευρώ στην Κοζάνη που έχει δύο κανάλια, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο κόστος.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου πρώην Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Πόσο ήταν το κόστος;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, πρώην Αντιπρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)) : Να σας πω κάτι, εάν τότε τα κανάλια αυτά τους ζητάει θεωρώ ένα τόσο μεγάλο ποσό, δεν δικαιολογείται από το μοντέλο, δεν το έχω κατά νου ανά περιοχή αλλά η δυνατότητα που είχαν αυτά τα κανάλια, της Φλώρινας και της Κοζάνης ήταν η περιοχή 4, ήταν να γίνουν οι ίδιοι πάροχοι δικτύου πληρώνοντας 59.000.

Αν είχαν πληρώσει 59.000 ευρώ, θα είχαν πάρει τη συχνότητα και θα την είχαν αναπτύξει όπως αυτοί νομίζουν. Κατά συνέπεια, αυτό είναι κάτι που μπορεί να τους το αντιστρέψει  στις διοικήσεις, αφού εσείς κύριοι στα μικρά κανάλια γιατί δεν δώσατε τις 59.000 να έχετε τι δικό σας δίκτυο, να μην εξαρτάστε από κανένα άλλο. Το οποίο ισούται με 328 ευρώ το μήνα αντικειμενικά, αλλά πρέπει να υπολογίζουμε πάντοτε το κόστος αναπτύξεως και συντηρήσεως του δικτύου, ηλεκτροδοτήσεως, ενοικιάσεων για τους φόρους και προσωπικού. Αλλιώς, η τιμή που θα τους αναλογούσε θα ήταν 328 ευρώ το μήνα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ : Οπότε αληθεύει ότι το βασικό επιχείρημα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ήταν ότι, πρέπει να συνεχιστεί η ψηφιακή μετάβαση με τον ένα μόνο πάροχο δικτύου, που κέρδισε το ψηφιακό τηλεοπτικό φάσμα που είναι η εταιρεία της DIGEA, γιατί η εταιρεία αυτή είχε ζημιά από την εκπομπή των περιφερειακών καναλιών;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου πρώην Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)):Ξέρετε κάτι, αυτό που αληθεύει είναι ότι όποιος παίρνει μια άδεια, φυσικά η αίτηση θα πρέπει θα προασπίσει το κάθε αδειούχο. Είτε είναι ο DIGEA, είτε ο Α΄ είτε ο Β΄ και οι περιφερειακοί σταθμοί της Μακεδονίας να ήταν το ίδιο θα έκανε φυσικά. Η νομοθεσία του ελληνικού κράτους κάνει, πήρε μια άδεια πλήρωσε ένα τίμημα, κάνει ένα συγκεκριμένο roll-out, η αίτηση βάσει του νόμου έχει την υποχρέωση να επιβλέψει το πώς γίνεται η ανάπτυξη του roll-out του δικτύου, και φυσικά αυτό θα πρέπει να κάνει. Αν δεν το έκανε θα ήταν παράβαση καθήκοντος Ε.Ε.Τ.Τ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Επειδή είπατε ότι δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από πλευράς των περιφερειακών καναλιών της Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ, έχω συγκεκριμένες καταγγελίες, στις οποίες λένε ότι έχουνε προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα και ότι το Δικαστήριο δεν πείστηκε για αυτό το επιχείρημα. Απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ψήφισε ομόφωνα την μη συμμετοχή του TV100 στη DEGEA και η απόφαση ανατράπηκε με οριακή πλειοψηφία, τέσσερα έναντι τριών στο Δ.Σ. του καναλιού. Αυτό δεν σας το κάνω ως ερώτηση, γιατί είπατε ότι δεν έχετε καν γνώση αν κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα.

Όμως, πρέπει να γνωρίζετε και θέλω να μου απαντήσετε, αν αληθεύει ότι στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις συχνότητες του ψηφιακού φάσματος, δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει κανένας άλλος στην ουσία, γιατί είχαν τεθεί πολυάριθμες διατάξεις και προδιαγραφές που ήταν αδύνατον να τις καλύψει κάποιος άλλος στην Ελλάδα και οι οποίες στην ουσία, όπως καταγγέλλεται, φωτογράφιζαν τη DEGEA που ήταν σαν έχουν γράψει ακριβώς το τι έχει.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Προέδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Κοιτάξτε, αυτό είναι κάτι που έχει ακουστεί. Εγώ, αυτό που έχω να πω είναι το εξής, ότι οι προδιαγραφές οι οποίες ετέθησαν είναι διεθνείς, δηλαδή, είναι τα διεθνή πρότυπα τα οποία εφαρμόζονται σε κάθε χώρο. Έχω να πω ότι έγιναν τρεις Δημόσιες διαβουλεύσεις όπου και οι προδιαγραφές διαβουλεύτηκαν. Δεν βγήκε κανείς να πει, κύριοι αυτή η προδιαγραφή που θέτετε είναι φωτογραφική και δεν μπορούμε να καλύψουμε. Αντίθετα, βγήκαν κάποιοι, αν θυμάμαι, που είπαν ότι η εγγυητική επιστολή είναι υψηλή, οπότε είπαμε χαμηλώσουν λίγο για να μπορούν να συμμετέχουν κ.λπ.. Η Ε.Ε.Τ.Τ., τουλάχιστον, στο προκαταρκτικό στάδιο που είχε την εποπτεία, έκανε ότι μπορούσε για να διευκολύνει τη συμμετοχή, αλλά εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι κανείς δεν ήρθε να συμμετάσχει.

Να σας πω και κάτι τελευταίο. Η περιφερειακή άδεια είναι κάτι το οποίο επιβάλλαμε στον εθνικό πάροχο. Θα μπορούσαμε να μην το είχαμε επιβάλει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε, αφού ξέρετε την σύμβαση, ότι υπάρχει ένας όρος, ότι εάν είναι μόνο ένας τότε δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός και μπορεί να συνεχιστεί. Μπορείτε να μας πείτε γιατί ακριβώς έχει γίνει αυτό; Είπατε προηγουμένως ότι είσαστε νομικός, άρα γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα, ότι αυτό είναι παραβίαση. Δεν υπάρχει διαγωνισμός Δημοσίου, ο οποίος θα προβλέπει τέτοιους όρους. Δηλαδή, την περίπτωση της συμμετοχή μόνο ενός, γιατί ο διαγωνισμός σε αυτές τις περιπτώσεις, το γνωρίζετε ότι ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται για να υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ανταγωνισμού. Βέβαια, δεν αντίκειται μόνο στην Εθνική νομοθεσία, αλλά αντίκειται και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, γιατί υπάρχει σαφής Οδηγία που ορίζει ότι πρέπει να ακυρωθεί.

Επομένως, έχει συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ της DEGEA και του Ελληνικού Δημοσίου που στην ουσία μόνο και μόνο από αυτόν τον όρο είναι άκυρη, καθώς δεν υπάρχει κανένας συμμετέχοντας και μπήκε ένας όρος, ότι ακόμα και αν είναι ένας δεν θα ακυρώνεται ο διαγωνισμός. Υπάρχει, δηλαδή, πρόβλημα σε περίπτωση προσφυγής κάποιου στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θεωρώ ότι θα ζητήσει αμέσως εξηγήσεις από τη χώρα μας για παραβίαση του ανταγωνισμού.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Προέδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Να απαντήσω και στα δύο ερωτήματά σας.

Καταρχάς, δεν είναι ο μόνος νομικός. Υπάρχουν επιφανέστεροι νομικοί στην αίθουσα, οπότε, λοιπόν, δεν διεκδικώ το αλάθητο. Αυτό που μπορώ να σας πως το πρώτο κομμάτι είναι το εξής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει ότι και ένας να συμμετέχει δεν υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, δεν προβλέπεται ότι η συμμετοχή ενός και μόνο συμμετέχοντος είναι λόγος ακύρωσης του διαγωνισμού, κατά συνέπεια ήταν απολύτως νόμιμη αυτή η διαδικασία. Σε περίπτωση που ακυρωνόταν, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπήρχε ένα ευρύτερο ζήτημα και η όποια Κυβέρνηση θα ήταν υπόλογη έναντι του συμμετέχοντος, ο οποίος πρέπει να κάνει τη μετάβαση.

Μη λησμονάτε, ότι αν δεν ερχόταν κανένας θα επιτύχει η διαδικασία της δημοπράτησης των πολυπλεκτών ένα προς ένα. Αν και πάλι δεν ερχόταν κανένας, το όλο εγχείρημα της μετάβασης θα ήταν στον αέρα. Δηλαδή, φτάσαμε να έχουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και να εξαρτόμαστε από όποιον πάροχο. Βρέθηκε ένας που είναι πρόθυμος να κάνει αυτή διαδικασία για τους λόγους που εξηγήσαμε, για να μεταφέρει ακριβώς τα περιεχόμενα του. Μακάρι να υπήρχε μια πλατφόρμα, εγώ θα ήμουν ευχαρίστως μέτοχος σε αυτή, η οποία θα μπορούσε να μεταφέρει όλα τα περιεχόμενα και να έχει εύρος κ.λπ.. Δεν υπήρχε κανένας άλλος.

Σχετικά με το θέμα της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτή η προσφυγή είχε γίνει με μια επερώτηση, σχετικά με τη συμμετοχή ενός και μοναδικού παρόχου και στις 13 Οκτωβρίου του 2014 δόθηκε μια απάντηση της Επιτρόπου της κυρία Κρουζ, η οποία είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέως Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, η οποία, λέει, μεταξύ άλλων «το γεγονός ότι μόνο ένας φορέας εκμετάλλευσης δικτύου συμμετείχε στη δημοπρασία και απέκτησε δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, δεν αντιβαίνει στο δίκαιο της Ε.Ε., ούτε αποκλείει τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων και περιεχομένου». Είναι δημοσιευμένη και σας παραπέμπω στις 13 Οκτωβρίου του 2014, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Προφανώς, είναι ερώτηση Ευρωβουλευτή. Μπορείτε να μας πείτε το όνομά του;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Προέδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιακών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Βεβαίως. Στις 29 Αυγούστου του 2014 ήταν ο κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος είπε το εξής: «Ελευθερία και πολυφωνία της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης παραδόθηκε αντί ελάχιστου τιμήματος για περίοδο 15 ετών στην εταιρία «DEGEA ψηφιακός πάροχος Α.Ε.», μοναδική υποψήφια στον σχετικό διαγωνισμό. Τον Αύγουστο του 2014 επιτράπηκαν με νόμο 4279/2014, οι συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων μου είναι της αυτής μορφής και οργάνωση, λειτουργία και έλεγχος περισσότερων της μιας επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο ομίλου μέσων, μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Αυτές οι εξελίξεις βλάπτουν τον ανταγωνισμό και την πολυφωνία στα μέσα οπτικοακουστικής ενημέρωσης, κατά παράβαση του άρθρου 11, παράγραφος 2, του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ανάγκη κατοχύρωσης της πολυφωνίας κ.λπ.. Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει, ώστε να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την πολυφωνία και τον υγιή ανταγωνισμό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Ελλάδα». Αυτό μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, από την ιστοσελίδα που του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα, η μεν ερώτηση βρίσκεται στις 29 Αυγούστου 2014, η δε απάντηση βρίσκεται στις 13 Οκτωβρίου. Η απάντηση δεν καλύπτει μόνο αυτό. Είναι ολόκληρη παράγραφος και αν θέλετε μπορείτε να σας την δώσω.

( Καταθέτει το σχετικό έγγραφο στα πρακτικά)

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ. Αν μπορείτε να την καταθέσετε στα πρακτικά, ώστε να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές. Οπότε, μια και διαβάσατε την ερώτηση του Ευρωβουλευτή, εγώ σας ρωτώ αφού γνωρίζετε. Η Κυβέρνηση έβαλε μια αστεία τιμή εκκίνησης που είναι 18,3 εκατομμύρια ευρώ και είναι το ίδιο ερώτημα που θέτει και ο κ. Χρυσόγονος, για την 15ετη εκμετάλλευση του συνόλου του φάσματος του ψηφιακής τηλεόρασης στα 240 MHz, στην οποία και αναδείχθηκε πανηγυρικά στην ουσία πλειοδότης, ελλείψει αντιπάλου, η DEGEA. Αν αληθεύει ότι το ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή, το φάσμα συχνοτήτων των 72 MHz στην ίδια περιοχή συχνοτήτων, παραχωρήθηκε μετά από δέκα γύρους δημοπρασιών στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για 15 χρόνια εκμετάλλευσης, έναντι 309 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αληθεύει ότι οι κυβερνητικοί έδωσαν για το ίδιο χρονικό διάστημα και στην ίδια περιοχή συχνοτήτων, φάσμα 240 MHz για 18,3 εκατομμύρια ευρώ στη DEGEA, ενώ για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας 72 MHz για 309 εκατομμύρια και γιατί αυτά τα 309 εκατ. δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 και αν αυτό έγινε με απαίτηση της τρόικας;

                             (Συνέχεια ομιλίας κ. ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ)

Στην ουσία, έπρεπε να έχουν παραχωρηθεί στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ και να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με αυτά που έχουν υπογράψει. Γνωρίζετε ότι ό,τι έσοδα υπάρχουν δεν πηγαίνουν στο δημόσιο κορβανά, πηγαίνουν κατευθείαν στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και από ‘κει στο δημόσιο χρέος.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)):Κυρία Μακρή, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας είναι, μάλλον, για τον Υπουργό Οικονομικών. Δεν θα ήθελα να απαντήσω. Δεν έχω αυτή την ιδιότητα, ούτε έχω τις γνώσεις, ούτε τις δυνατότητες να χειριστώ τέτοια ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αληθεύει το γεγονός, ότι τα 72 MHZ από τα 790.862 δόθηκαν  ψηφιακό μέρισμα στην κινητή τηλεφωνία έναντι 380. επίσης, αληθεύει κάτι, το οποίο δεν με ρωτήσατε, ότι επί της δικής μας θητείας, το Νοέμβριο του 2011, δώσαμε ένα άλλο φάσμα στην κινητή τηλεφωνία με 380,5, ενώ το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. είχε προϋπολογίσει 270 εκατ.. Εμείς ξεπεράσαμε τον στόχο κατά 110,5%. Δεν περιμένω να μας αποδώσει κανένας γι’ αυτό τα εύσημα. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο να λέγεται, ότι εδώ δόθηκε μικρότερο και εκεί το ξεπεράσαμε, κατά 110,5%.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό λέει πολλά και για το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ..

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ακριβώς. Και για τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προτού γίνει καν η διαδικασία, μας ζητούσε να του δώσουμε τα χρήματα. Του είπαμε, «περιμένετε, κύριε Υπουργέ, να κάνουμε τη διαδικασία, να πάρουμε πρώτα τα χρήματα και μετά θα σας τα δώσουμε». Χαρακτηριστικά, κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας είχε έρθει εκπρόσωπος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., Στον οποίο είπα να βγει έξω από την αίθουσα, για να μην υπάρξει καμία ακυρότητα. Του είπα χαρακτηριστικά, «περιμένετε κύριε, να τα πάρουμε και θα σας δώσουμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος εκπρόσωπος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ήταν, αν έχετε την καλοσύνη;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ο κ. Ταμπρατζής είχε έρθει.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Ταμπρατζής. Ο, εν συνεχεία, παραιτηθείς.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ο οποίος ήρθε από ενδιαφέρον.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι οξυμμένο σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αληθεύει το γεγονός, ότι τα 18,3 αναλογεί σε άλλη περιοχή του φάσματος με άλλη αξία. Νομίζω, δεν χρειάζεται να επιμείνω περισσότερο σε αυτό. Είναι άλλη ζώνη, άλλη αξία, άλλες δυνατότητες, άλλες προοπτικές εκμετάλλευσης.

Το τελευταίο κομμάτι, όπως σας είπα, δεν ξέρω αν εγγράφει στον Προϋπολογισμό ή όχι. Πάντως, ξέρω ότι 400 εκατ. ψηφιακό μέρισμα υπήρχαν στο Μνημόνιο, το οποίο εμείς διαβάσαμε. Σας βεβαιώνω, ότι το διάβασαμε πάρα πολύ προσεκτικά.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Λέτε για τον κ. Χρυσοχοΐδη, που δεν το διάβασε;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είναι αλήθεια, ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2012 παραδόθηκε η μελέτη της ανάλυσης «Emation» με θέμα «Τελική Έκθεση για το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων -Δικαιώματα Ιδιοκτησίας στο Φάσμα των UHF και των 2,6 GHZ;».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ότι παραδόθηκε ναι. Το τότε παραδόθηκε δεν ξέρω. Δεν το παρέλαβε εγώ μέχρι το 2012.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Και είναι αυτής της εταιρίας;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ναι, το 2012 ήταν αυτή η μελέτη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Οπότε, η μελέτη εκπονήθηκε, όπως αναφέρεται στη σύντομη έκθεσή της από την ανάλυση « motion limited» για λογαριασμό της ελληνικής Κυβέρνησης και εξετάζει την κατανομή των δικαιωμάτων στην κυριότητα του φάσματος των UHF από 470 μέχρι 862 MHZ και 2,6 GHZ στην Ελλάδα. Αυτό αληθεύει; Το γνωρίζετε;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ναι, βεβαίως. Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Είναι ορισμένα στρατηγικά ζητήματα. Δηλαδή, πώς θα αξιοποιηθεί το φάσμα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Αυτό θα ήθελα να μου πείτε, εάν λαμβάνει υπόψη τη δυνητική αξία του ψηφιακού φάσματος.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Σε βάθος εικοσαετίας και όχι με στοιχεία ταμειακής λογικής, αλλά στοιχεία για οφέλη, παράπλευρα, θέσεις εργασίας, Φ.Π.Α., κ.λπ.. Είναι στρατηγική μελέτη. Δεν είναι αποτίμηση του φάσματος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, πρώην Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ε.Ε.Τ.Τ.): Ο κ. Κανέλλος, εννοεί ότι το κρίσιμο σημείο δεν ήταν πόσα θα μπούνε από το διαγωνισμό στο ταμείο του ελληνικού Κράτους. Είναι ένα σύνολο παραγόντων, που αποφέρει οικονομικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Αυτά αποτιμά η έκθεση.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωστόσο, εγώ που έχω την έκθεση στα χέρια μου, βλέπω ότι υπάρχει αποτίμηση 10,3 δισ. € για την ανάλυση φάσματος 470 μέχρι 790 MHZ για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η έκθεση αποτιμά αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, έχω δει και δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι η αποτίμηση για τα δεκαπέντε έτη και εκχώρηση σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανέρχεται στα 715 εκατ. €. Το ερώτημα είναι γιατί η Κυβέρνηση παραχώρησε το φάσμα στην DIGEA έναντι των 18 εκατομμυρίων ευρώ;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Σε κάθε περίπτωση, εμείς λέμε, ότι είναι αποτιμήσεις των συμβούλων.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Άρα, με επιβεβαιώνετε, ότι ήταν η αποτίμηση τεράστια;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Όχι. Αυτό που επιβεβαιώνω, είναι ότι αυτές οι μελέτες στρατηγικής βλέπουν τα παράπλευρα οφέλη σε βάθος εικοσαετίας. Δεν θυμάμαι, ακριβώς, αυτό που λέτε, αλλά δεν ζητήθηκε από αυτή την Εταιρεία, εξ όσων θυμάμαι και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο μπορεί να σας το επιβεβαιώσει, να αποτιμηθεί το φάσμα. Είπε ότι αν το φάσμα το δώσεις εκεί, θα έχεις αυτά τα οφέλη. Αν το δώσεις σε μία άλλη χρήση, θα έχεις αυτό. Αν γίνει αυτό, αν γίνει το άλλο, κ.λπ..

Και αυτό που είπατε, για τη ζώνη 470, είναι μία τεράστια ζώνη. Αυτή τη στιγμή, εφόσον το ρωτάτε, αρχίζει μία δεύτερη συζήτηση για το τι θα γίνει από τα 790 και κάτω παγκοσμίως, αλλά είναι, τελείως, άλλο πράγμα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, πρώην Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Ε.Ε.Τ.Τ.): Η έκθεση αυτή δεν αποτιμούσε το διαγωνισμό. Δεν έλεγε ότι τόσο θα στοίχιζε ο διαγωνισμός, Είναι το σύνολο των παραγόντων, τα οποία λαμβάνονται υπόψη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ωστόσο, θα πρέπει να σας πω, ότι στις 26 Απριλίου του 2014 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Μεταφορών και του ζήτησα να μου απαντήσει, αν υπάρχει τέτοια έκθεση, την οποία αναλύσαμε προηγουμένως και μου απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια έκθεση. Εσείς συμμερίζεστε την άποψη του Υπουργού;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Εγώ δεν είμαι εδώ, για να συμμεριστώ την άποψη κάποιου ή όχι. Εγώ γνωρίζω ότι αυτή η μελέτη έχει γίνει, έχει πληρωθεί από το προϋπολογισμό της Ε.Ε.Τ.Τ.. Έχω υπογράψει εγώ την πληρωμή της, είναι 400.000 και, φυσικά, υπάρχει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τελικά μου λέτε, ότι στην ουσία δεν υπάρχει προσδιορισμός τιμής τέλους χρήσης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Όχι, δεν σας λέω αυτό. Σας λέω ότι αυτή η μελέτη έγινε. Σας λέω ότι η μελέτη έγινε για λογαριασμό άλλου φορέα. Δεν την κάναμε εμείς. Δεν μπορώ να θυμάμαι τι περιείχε η μελέτη.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Είναι μία σημαντική μελέτη και ήσασταν υπεύθυνος γι’ αυτήν. Επομένως, δεν μπορεί να μην γνωρίζετε για ένα τόσο τεράστιο θέμα και για τους όρους της σύμβασης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Κυρία Μακρή, εμείς πληρώσαμε, απλώς, τη μελέτη για λογαριασμό του Υπουργείου.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά όταν ήρθε στην Επιτροπή σας, δε τη μελετήσετε; Είσαστε και ειδικός.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ένας σύμβουλος μπορεί να λέει το οτιδήποτε. Ας πούμε, ότι υπήρχε αποτίμηση του φάσματος για 791 εκατ. και ερχόταν μια διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Τ. και έλεγε να δώσουμε 791 εκατομμύρια ευρώ. Τι θα γινόταν; Όταν όλος ο τζίρος είναι 250.000 €, θα έδιναν τέσσερις φορές τον τζίρο τους, για να πάρουν ένα δικαίωμα και μετά θα πτώχευαν; Ο κάθε σύμβουλος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση θέλει.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Τελικά, στη μελέτη ξέρετε αν προσδιορίστηκε η τιμή τέλους χρήσης; Ναι ή όχι;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών κα ι Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Σας είπα ότι η μελέτη απ’ ό,τι θυμάμαι δεν απευθυνόταν σε εμάς.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Οπότε δεν γνωρίζετε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ (Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)): Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Τ. δεν διαβάζει όλες τις μελέτες. Γίνονται δεκάδες μελέτες. Έριξα μία ματιά και μετά αυτή πήγε στη Διεύθυνση Φάσματος ενημερωτικά, οπότε νομίζω ότι το Υπουργείο μπορεί να σας πει, ακριβώς, μέσω των αρμοδίων στελεχών -και ούτε νομίζω ότι ο ίδιος Υπουργός μπορεί να πει τις λεπτομέρειες, τι περιείχε αυτή η μελέτη και για ποιο λόγο η τιμή ήταν διαφορετική από τις προβλέψεις κ.λπ..

Εγώ μπορώ να σας πω, ότι η μελέτη υπάρχει και ότι ήταν στρατηγικού χαρακτήρα, παράλληλες δράσεις, παράπλευρα οφέλη κ.λπ..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: