Breaking News

Ερώτηση και ΑΚΕ της Βουλευτή Ν. Κοζάνης για το παρατραπεζικό κύκλωμα παράνομης διακίνησης χρηματικών ποσών στο Εξωτερικό (Α.Π. 537-4861 / 21.11.2014)

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ

Βουλευτής Ν ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κοινοποίηση στον Οικονομικό Εισαγγελέα

                               Εισαγγελέα Διαφθοράς           

Στις 20 Ιανουαρίου 2014 κατέθεσα την ερώτηση με αρ. πρωτ. 5549 προς τον Υπουργό Οικονομικών αξιοποιώντας δημοσιευμένα στοιχεία του e-reportaz, τα οποία ανέφεραν ότι υφίσταται παρατραπεζικό ξέπλυμα χρήματος και λίστα 52.000 καταθετών εξωτερικού. (Δείτε την ερώτηση εδώ)

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το παρατραπεζικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών ενέβαζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Με την ανωτέρω Ερώτηση ζητούσα να ενημερώσετε για το εάν υφίσταται λίστα 52.000 προσώπων που διακίνησαν χρήματα στο εξωτερικού, εάν έχει ελεγχθεί η λίστα ως προς την ακρίβεια των στοιχείων και εάν έχουν ταυτιστεί τα εμβάσματα με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των διακινούμενων ποσών.

Επιπρόσθετα ζητούσα να διευκρινιστεί εάν υπάρχουν ευθύνες στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος ή εμπορικών τραπεζών ή και οποιουδήποτε άλλου εποπτικού ή ελεγκτικού φορέα, εάν έχουν εντοπιστεί ευθύνες και ξεκίνησαν οι διαδικασίες απόδοσής τους και τέλος, πώς σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να θωρακίσει τους πολίτες από παρόμοιες περιπτώσεις.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στερείται την ικανότητας ή και της θέλησης να απαντήσει στην ανωτέρω Ερώτηση παρά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Στις 29 Μαΐου 2014 είχα καταθέσει την με αρ. πρωτ. 8298 με την οποία σας είχα γνωστοποιήσει το δημοσίευμα του περιοδικού «Αντίποινα» (τεύχος 4, 30-4-14) (Δείτε την ερώτηση εδώ), ότι ο γαλλικός κολοσσός Lafarge περιλαμβάνεται στις εταιρείες που ευεργετήθηκαν από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης  κο Χατζηδάκη.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα είχε διαπιστωθεί ότι η εταιρεία Lafarge είχε «φυγαδέψει» 33.2 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό μέσω ενός 92χρονου αυτοκινητιστή. Στην συγκεκριμένη ερώτηση σας ζητούσα τα εξής: σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη οι διαπιστώσεις από το ΣΔΟΕ, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος,   γιατί  το υπουργείο Ανάπτυξης  αδειοδότησε  μια εταιρεία που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ για εμβάσματα εκατομμυρίων στο εξωτερικό, πώς ακριβώς η Lafarge κατάφερε να εμβάσει ένα υπέρογκο ποσό, με το ΑΦΜ του συνταξιούχου αυτοκινητιστή, δεδομένου ότι ακόμη και για έμβασμα 300 ευρώ τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του αποστολέα, καθώς και εάν πρόκειται για ένα «τυχαίο λάθος» ή για έναν τρόπο φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση επικαλούμενο το φορολογικό απόρρητο.

Στο θέμα επανήλθα με την υπ. αρ. πρωτ. 175-12/18-6-14 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων,  στην οποία βασιζόμενη σε δημοσίευμα του e-reportaz ζητούσα να επιβεβαιωθεί η πληροφορία για το εάν η υπόθεση του παρατραπεζικού ξεπλύματος με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού, μπήκε στο αρχείο.

Επιπλέον, σας ζητούσα τα σχετικά έγγραφα με τα οποία διαπιστωνόταν εάν η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ είχε βάλει τις υποθέσεις στο αρχείο, εάν είχε συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά από το ΣΔΟΕ καθώς και εάν είχαν γίνει ενέργειες από την Κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν οι παραπάνω υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέμεινε στην άρνηση απάντηση επικαλούμενο για μια ακόμα φορά το φορολογικά απόρρητα παρόλο που το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι: «ο Υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό»

Γίνεται κατανοητό ότι τα ονόματα των εταιρειών (ΝΠΙΔ) δεν εμπίπτουν ούτε στα προσωπικά δεδομένα καθώς σύμφωνα με την Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα» και φυσικά δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 133 του ΚτΒ.

Θυμίζουμε ότι δεν μπορείτε να επικαλείστε το φορολογικό απόρρητο κατά το δοκούν όταν το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει στο διαδίκτυο κάθε χρόνο λίστες φυσικών και νομικών προσώπων με μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 

 1. Αληθεύουν τα ανωτέρω δημοσιευμένα στοιχεία;
 2. Υφίσταται παρατραπεζικό κύκλωμα;
 3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την διερεύνηση του;
 4. Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έθεσε στο αρχείο την υπόθεση ως προς τις ευθύνες των θυμάτων του κυκλώματος, τα οποία βρέθηκαν να διακινούν ποσά εν άγνοια τους;
 5. Υπήρξε έλεγχος για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ποσών;
 6. Εξετάσθηκε η περίπτωση διακίνησης μαύρου χρήματος για τους ιδιοκτήτες των ποσών;
 7. Εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην διακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ΑΦΜ ανυποψίαστων πολιτών;
 8. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξετάσει τις ευθύνες των εμπλεκόμενων τραπεζών και των διοικήσεων τους;
 9. Εάν ναι, σε ποιο συμπέρασμα κατέληξε;
 10. Έχουν αποδοθεί οι ευθύνες αυτών που τυχόν συμμετείχαν σε ένα τέτοιο κύκλωμα;
 11. Έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα στελέχη των τραπεζών;
 12. Έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόδοση διοικητικών ευθυνών στα εμπλεκόμενα τραπεζικά ιδρύματα;
 13. Εάν δεν έχει ερευνηθεί η υπόθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποιος ευθύνεται;
 14. Τι σκοπεύει να πράξει η νέα διοίκηση της ΤτΕ για αυτό;
 15. Το ΣΔΟΕ ελέγχει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση πραγματικούς ιδιοκτήτες των ποσών τόσο ως προς το ύψος των διακινούμενων ποσών, όσο και προς το εάν ο προορισμός των χρημάτων είναι υπεράκτιες εταιρίες;
 16. Εάν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα των ερευνών;
 17. Εάν όχι, γιατί δεν γίνεται ο συγκεκριμένος έλεγχος;
 18. Το ΣΔΟΕ ελέγχει τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση πραγματικούς ιδιοκτήτες των ποσών και ως προς το πόθεν έσχες;
 19. Εάν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα των ερευνών;
 20. Εάν όχι, γιατί δεν γίνεται ο συγκεκριμένος έλεγχος;
 21. Πως είναι δυνατόν να μην αποδίδονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τα ονόματα των εμπλεκομένων στην παράνομη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό δυνάμει του φορολογικού απορρήτου, την στιγμή που δημοσιοποιείτε στοιχεία οφειλετών του δημοσίου είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα είτε νομικά;

 Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που δικαιολογούν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

 Αθήνα, 21/11/2014

Η ερωτώσα Βουλευτής,

 Μακρή Ραχήλ

Παρατίθεται η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: