Breaking News

Ευρεία σύσκεψη στην Τ.Κ. Βεύης σχετικά με το θέμα των ορυχείων !

Η απόφαση των κατοίκων της Τ.Κ. Βεύης να καταγγείλουν ομόφωνα τη σύμβαση που υπεγράφη για το ορυχείο της περιοχής βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κατοίκους αίθουσα εκδηλώσεων της Τ.Κ. Βεύης, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανο Μπίρο και την Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών, κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Ηπείρου κ. Βασιλική Ευταξά, οι βουλευτές Φλώρινας κ.κ. Στάθης Κων/νίδης, Αθανάσιος Γερμανίδης, Ευγενία Ουζουνίδου και Ραχήλ Μακρή, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος και ο πρόεδρος των ενεργειακών κοινοτήτων κ. Μάκης Ιωσηφίδης.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βεύης κ. Δημήτρης Κυριακού, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης των ορυχείων από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι στο σύνολό τους τάχθηκαν υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων της Τ.Κ. Βεύης.

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στέφανος Μπίρος, είπε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Βεύη. Συγκινήθηκα από αυτά που άκουσα γιατί αυτό το χωριό έχει πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή μας. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι. Την ιστορία δεν πρέπει να τη ξεχνάμε ποτέ. Πρέπει να την καταγράφουμε και να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.
Είμαστε εδώ σήμερα και θεωρούμε ότι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά στην ανάπτυξη όλης της Π.Ε. Φλώρινας. Πλέον έχει παρέλθει ο χρόνος ως προς τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Έχει δημιουργηθεί μια στασιμότητα σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διάνοιξη του ορυχείου της Βεύης αλλά και όλων των ορυχείων της περιοχής. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των ζητημάτων των ορυχείων όλα αυτά τα χρόνια.

Ξέρετε τη διαδρομή και την πορεία μου, και ως προέδρου του «ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ» αλλά και ως προέδρου του Εργατικού Κέντρου, και τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε στα ζητήματα που έχουν σχέση με τα ορυχεία της περιοχής. Θεωρούμε ότι τα ορυχεία είναι ένας αναπτυξιακός πόρος ο οποίος, αν διοχετευτεί σωστά και δημιουργηθούν προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας, τότε θα δώσει ώθηση και στην τοπική κοινωνία.

Αυτό όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε γιατί η περιοχή μας έχει και άλλες πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις τις οποίες πρέπει να αναπτύξουμε. Έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο τα οποία θα συζητήσουμε μαζί σας σε επόμενες συνεδριάσεις.

Σήμερα είμαστε εδώ για το μεγάλο θέμα των ορυχείων. Όπως ξέρετε, η πολιτική σκοπιμότητα επί 13-14 χρόνια στο ζήτημα των ορυχείων αφορά τόσο στη σημερινή όσο και σε παλαιότερες κυβερνήσεις, οι οποίες δεν έκαναν τίποτα για να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα. Και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά παρεμπόδισαν και τη Δ.Ε.Η., η οποία για ένα χρονικό διάστημα ενδιαφερόταν για την εκμετάλλευση των ορυχείων.

Δυστυχώς, οι πολιτικές εξουσίες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν άφησαν να εξελιχθεί η κατάσταση ομαλά, όπως έπρεπε να κάνει το ελληνικό δημόσιο, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου αλλά και προς όφελος των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας και των πολιτών του Δ.Δ. Βεύης.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς, και προεκλογικά, είχαμε πει ότι εσείς θα αποφασίζετε και θα μας προτείνετε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτές τις ενέργειες γιατί θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.

Το ορυχείο της Βεύης αφορά πρωτίστως στο Δ.Δ. Βεύης και τους κατοίκους της περιοχής αυτής, στους οποίους οφείλονται πολλά από τις απαλλοτριώσεις, από τις υπενοικιάσεις των αγροκτημάτων τους, από οφειλές σε επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και στους εργαζόμενους της πρώην ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ, στους οποίους επίσης οφείλονται σημαντικά ποσά. Όλοι αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο στο ζήτημα των ορυχείων. Άλλωστε, το ορυχείο αυτό, πρώτα-πρώτα, θα βλάψει εσάς. Η δραστηριότητα του ορυχείου ξέρουμε τι επιπτώσεις έχει σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Πρέπει λοιπόν εδώ να αποφασίσουμε τι σχέδιο θέλουμε να εφαρμόσουμε και πως πρέπει να αναπτυχθεί το ορυχείο, σε σωστά πλαίσια. Το σχέδιο που έχει προταθεί σήμερα από την κυβέρνηση και παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης στην Άκτωρ, αφού εσείς το αποφασίσετε, θα το προσβάλουμε γιατί, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά παραχωρεί τον ορυκτό πλούτο χωρίς να δίνει καμία δυνατότητα να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία.

Σε πολλούς τομείς που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα του ορυχείου υπάρχουν σκοτεινά σημεία τα οποία θα πρέπει να τα εξετάσουμε. Σήμερα είναι εδώ και ο κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του, και οι κ. βουλευτές, και ο κ. Δήμαρχος, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας και η κ. Μακρή, η οποία ενδιαφέρεται για την περιοχή της Φλώρινας γιατί κατάγεται, κατά το ήμισυ, από την περιοχή μας, από τον Άγιο Παντελεήμονα. Ξέρουμε πόσο δυναμικά παρεμβαίνει στη Βουλή και θεωρούμε σημαντική την παρουσία της εδώ.

Το ορυχείο της Βεύης πρέπει να το επανεξετάσουμε εξολοκλήρου. Θέλουμε να μας εξουσιοδοτήσετε, τον Περιφερειάρχη, την Π.Ε. Φλώρινας και τον Δήμαρχο, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση που εσείς επιθυμείτε. Σε διαφορετική περίπτωση, αν όλα αυτά δρομολογηθούν έτσι όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο, θα βρεθούμε απέναντι σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα που θα ορίζει και θα επιβάλλει τους κανόνες στην περιοχή.
Πρέπει να δούμε από κοινού τί πιέσεις θα ασκήσουμε. Αν αυτή η εξουσιοδότηση δεν γίνει δεκτή από το υπουργείο, σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.».

Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κ. Παναγιωτίδου, στην τοποθέτησή της δήλωσε τα εξής:

«Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Είχαμε την ευκαιρία πριν λίγες μέρες να κάνουμε ευρεία σύσκεψη φορέων σχετικά με το θέμα του ορυχείου της Βεύης. Νομίζω ότι ήταν εποικοδομητική καθώς εκεί αναδείχτηκε το μέγεθος του προβλήματος και εντοπίσαμε μαζί και κάποια κενά που εμπεριέχει η σύμβαση έτσι όπως έχει υπογραφεί τώρα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά.

Η θέση της περιφερειακής αρχής είναι γνωστή. Ο ορυκτός πλούτος, και ιδιαίτερα ο λιγνίτης που είναι το κλειδί της ενέργειας, πρέπει να ανήκει σε δημόσιο φορέα και να διαχειρίζεται από αυτόν. Εφόσον οι εκάστοτε τοπικές κοινωνίες αποφασίσουν ότι συμφωνούν κάποιος ιδιώτης να εκμεταλλεύεται το ορυχείο εδώ, αυτό θα πρέπει να γίνει με βάση κάποιους όρους, οι οποίοι θα είναι συγκεκριμένοι και θα κατοχυρώνουν πρώτα την τοπική κοινωνία κι έπειτα το περιβάλλον.

Δυστυχώς τα Υπουργεία σε τέτοιες περιπτώσεις ξεχνάνε ότι συμβαλλόμενοι δεν είναι το δημόσιο με την εκάστοτε εταιρεία, αλλά ότι ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει τους όρους μιας τέτοιας σύμβασης είναι η ίδια η τοπική κοινωνία. Δεδομένου ότι η σύμβαση αυτή δεν θα είναι για 15 χρόνια, θα είναι για 50, για μισό περίπου αιώνα, θα πρέπει οι δεσμεύσεις να είναι κατοχυρωμένες με νόμο ώστε να έχουμε μια δέσμευση παραπάνω ότι θα τηρούνται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για τα χρέη που υπάρχουν, ούτε για τις θέσεις εργασίας και αυτά είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το Υπουργείο θα έπρεπε ήδη να έχει ευαισθητοποιηθεί και να προχωρήσει σε τροποποίηση των όρων αυτών. Εφόσον όμως αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει η τοπική κοινωνία να εξουσιοδοτήσει τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε κάποιες νομικές ενέργειες. Η σύμβαση αυτή, παρόλα τα κενά που έχει, ορίζει ότι διέπεται από τις διατάξεις του αστικού κώδικα, κάτι που μου έκανε εντύπωση.

Ο αστικός κώδικας είναι ένα νομοθέτημα που διέπει συνήθως τις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών. Ας έχουν υπ’ όψιν τους στο Υπουργείο ότι ο αστικός κώδικας έχει διατάξεις για το τί είναι αισχροκερδής δικαιοπραξία και πως μπορεί να ακυρωθεί μια σύμβαση παράνομη και καταχρηστική. Διότι η σύβαση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, είναι άκρως επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον.

Σας ευχαριστώ.».

 

About Rachel Makri (3151 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: