Breaking News

Ραχήλ Μακρή επί των άρθρων του σχεδίου νόμου: «Ανοικτή διάθεση και χρήση εγγράφων, του δημόσιου τομέα, ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α.» | 24.10.2014

Αθήνα, σήμερα στις 24 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.42΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής, κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξης της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις».

…………………………………………………………………………………………………………..

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η Συγκυβέρνηση όφειλε να εναρμονίσει μία απλή Οδηγία. Αντί αυτού, για τρεις μέρες υποχρεώνει το Κοινοβούλιο να συζητά για απολύσεις παρελθοντικές και μελλοντικές, για την κατάργηση θέσεων, για τη δημιουργία νέων, για τους Οργανισμούς των Υπουργείων που η ίδια θέσπισε, αλλά τροποποιεί μέσα σε λίγες μέρες, για την αποδόμηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και φυσικά, για φορολογικές ρυθμίσεις που φέρνει σε τροπολογίες, γιατί δεν είναι ικανή να τις εισάγει ως ρυθμίσεις ξεχωριστού νομοσχεδίου.

Όσο και αν η κυρία Χριστοφιλοπούλου θεωρεί την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ως έργο του ΠΑΣΟΚ -αναπολώντας, βέβαια, τα χρόνια που η παράταξή της ήταν Κόμμα και όχι δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας- να της θυμίσουμε ότι η Σχολή έγινε από τον ελληνικό λαό, όπως και όλα τα άλλα έργα. Γι’ αυτό, δεν οφείλουμε μόνο να ακούμε τις διορισμένες διοικήσεις και τα επιστημονικά συμβούλια της Σχολής, αλλά τους ανθρώπους που πέτυχαν σε έναν αδιάβλητο διαγωνισμό, υπό διακομματικό έλεγχο. Άλλωστε, από αυτούς που διορίσατε ως καθηγητές υπήρξαν περιπτώσεις που είχαν πτυχίο μόνο στη φαντασία τους.

Διαπίστωσα χθες από την επίθεση του Προεδρεύοντος ότι προσπαθούν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την έλλειψη επιχειρημάτων. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τα λόγια του Τολστόι, ότι δηλαδή για τη γενναιότητα περισσότερο από όλους μιλάει ο δειλός, ενώ για την ευγένεια ο αγενής. Άλλωστε, εγκαλεί στην ευγένεια αυτός που τη διδάσκει με τις φράσεις «είστε σαβούρα της Επιτροπής και κατανοώ την ιδιαιτερότητά σας και γι’ αυτό σας ανέχομαι».

Να μην αναφερθώ, βέβαια, στην παραγραφή αδικημάτων μέσω του «Νόμου περί μη ευθύνης Υπουργών», για μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα, όπως αυτό της SIEMENS, που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στο να μετατρέψουν το Κοινοβούλιο σε κυβερνητική αυλή, με ιδιότυπη εφαρμογή κανόνων και διαδικασιών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κυρίου Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε επτά φορές στον κ. Μητρόπουλο και ύστερα δεν δόθηκε ο λόγος στον τελευταίο για να απαντήσει. Βέβαια, στον κ. Γεωργιάδη δόθηκε αμέσως ο λόγος να απαντήσει επί προσωπικού, μόνο που δεν απάντησε για το Διοικητή του Νοσοκομείου και το πλαστό πτυχίο. Μας δήλωσε μόνο ότι η Βουλή τον προστατεύει από τη δικαιοσύνη, μη ψηφίζοντας την άρση της ασυλίας του, σύμφωνα με τον Κανονισμό, που όλοι βέβαια σεβόμαστε, αλλά διατηρούμε ταυτόχρονα και το δικαίωμα να αναφέρουμε ή και να σχολιάσουμε το γεγονός.

Φυσικά, δεν θα μάθουμε ποτέ αν κατέθεσε τελικά ψευδές «πόθεν έσχες». Κατά τα άλλα, υπάρχει άπλετο φως, όπως άκουσα προηγουμένως, για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων στη χώρα, λες και δεν ξέρουμε ότι αυτά δεν βρίσκονται στο «πόθεν έσχες» που αναρτάται, αλλά βρίσκονται μέσω ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος σε λίστες. Όταν οι Βουλευτές ρωτούν -μια που είναι εδώ και ο κύριος Υφυπουργός Οικονομικών- το Υπουργείο Οικονομικών σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται να μας απαντήσει.

Για παράδειγμα, αρνηθήκατε, κύριε Υφυπουργέ, να απαντήσετε στην με αριθμό 2705/339/15-10-2013 ερώτησή μου, σχετικά με το αν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στις υποθέσεις «ξεπλύματος χρήματος» στη χώρα μας και συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών. Αναφερόμουν στην υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» για ενενήντα τέσσερις λογαριασμούς πολιτικών προσώπων στη Eurobank Αγγλίας.

Σας καταθέτω στα Πρακτικά την ερώτηση.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι σας ενοχλεί η αλήθεια και τη βρίσκεται αστεία. Σας πειράζει η αλήθεια, γιατί οι Υπουργοί σας απλά είναι υπέρμαχοι μιας εκλεκτικής νομιμότητας, μιας νομιμότητας που εξυπηρετεί μόνο τους κομματικούς φίλους σας. Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό να προσπαθεί να ειρωνευτεί, αναρωτώμενος αν σε αυτή τη χώρα είναι όλοι πλανημένοι.

Όμως, δεν γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, τη συγγνωστή πλάνη; Δεν σας τιμά να μην την αναγνωρίζετε μόνο για τους «φτωχοδιάβολους», όπως τους χαρακτηρίζετε. Θα πρέπει να μην την αναγνωρίζετε και για το διορισμό του Διοικητή του Νοσοκομείου Γρεβενών από τον κ. Γεωργιάδη, με τη συστατική βέβαια του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Παπαδόπουλου. Οφείλετε, βέβαια, να την αναγνωρίζετε και για άλλο συνάδελφό σας, ο οποίος χαρίζει εκατομμύρια σε εργολάβους, κρίνοντας ότι υφίσταται συγγνωστή πλάνη στην εκτέλεση των συμβάσεων.

Δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη, να ψέγουμε τους δημάρχους και να χαμογελάμε με κατανόηση στους Υπουργούς. Η επιλεκτική νομιμότητα θριαμβεύει σε όλα τα επίπεδα στελεχών της Συγκυβέρνησής σας.

Βέβαια, ακούσαμε και για το τεκμήριο αθωότητας που ισχύει για τον κ. Παπαμιμίκο, που δημοσιεύματα παρουσιάζουν να έχει αναπτύξει ηθικά κολάσιμες συναλλαγές μέσω ΜΚΟ, ύψους 2.500.000 ευρώ. Ακούσαμε ότι αν είναι και νομικά κολάσιμες οι συναλλαγές, θα το βρει η δικαιοσύνη. Μέχρι τώρα, βέβαια, κανείς δεν πρέπει να πει κουβέντα για τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά.

Βέβαια, δεν σας ακούσαμε να υποστηρίζετε τα ίδια, όταν ψηφίζατε το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων. Εκεί μία ανώνυμη και ατεκμηρίωτη καταγγελία αρκεί, για να οδηγήσει ένα δημόσιο υπάλληλο στη διαθεσιμότητα και αυτός πρέπει να τρέξει στα δικαστήρια για να αποδείξει την αθωότητά του. Εκεί δεν υπάρχει τεκμήριο νομιμότητας. Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ψηλά στην ιεραρχία του «σαμαρικού» αφισοκολλητή. Η άρνησή σας στη νομιμότητα δεν μας εντυπωσιάζει καθόλου.

Επιστρέφοντας στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης συμπεριέλαβε τροπολογίες εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες σχεδόν επί παντός επιστητού. Δημιουργείτε νέες διευθύνσεις, μεταβάλλετε οργανισμούς που οι ίδιοι ψηφίσατε, λύνετε τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, εισάγετε όρους και προϋποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα, δίδετε παροχές, καταδικάζετε τους αιγιαλούς και για να θολώσετε και τα νερά, ρυθμίζετε και ένα-δύο προβλήματα για ΑμΕΑ και σεισμόπληκτους.

Βέβαια, τελευταία στιγμή καταθέσατε και ένα μίνι νομοσχέδιο σε τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η δημόσια διοίκηση έχει σοβαρά και επείγοντα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτά, βέβαια, ούτε καν σας απασχολούν.

Είχα καταθέσει ερώτηση για την ασφάλεια των πτήσεων στη χώρα και τους ελέγχους που γίνονται από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία απέλυσε τους μηχανικούς της Ολυμπιακής, δυνάμει της δικής σας εμπνεύσεως μέτρου της διαθεσιμότητας. Τα συνημμένα, βέβαια, στοιχεία τα κοινοποίησα στις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ο εισαγγελέας ήδη διεξάγει έρευνα και ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης σας έχει στείλει σχέδιο επαναπρόσληψής τους, για να τους επαναπροσλάβετε. Όμως, εσείς, όπως λένε οι φήμες, αρνείστε να το κάνετε. Και το ερώτημα είναι «γιατί». Μήπως δεν σας αφήνει η τρόικα; Φοβάστε ότι οι ουσιαστικοί έλεγχοι από ανθρώπους με πείρα θα αποδείξουν κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων; Δεν θέλετε οι Έλληνες να πετούν με ασφάλεια; Μήπως θέλετε να προστατεύσετε το ιδιωτικό μονοπώλιο της «Aegean Airlines», που δημιούργησε ο κ. Χατζηδάκης κλείνοντας την Ολυμπιακή Αεροπορία; Μήπως δέχεστε πιέσεις; Και αν ναι, από ποιον; Ποιος έχει συμφέρον να μη γίνονται, για παράδειγμα, ουσιαστικοί έλεγχοι;

Βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι θα τα απαντήσετε όλα αυτά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως επείγουσες τροπολογίες για τους αιγιαλούς, όπως η παράγραφος 4 της τροπολογίας 1934/120 του Υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε κατηγορία ασφάλειας πτήσεων, εξαιτίας δικών σας αγκυλώσεων.

Εν κατακλείδι, δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιήσουμε ούτε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που δεν σχετίζονται με την Οδηγία 37/2013 ούτε τις τροπολογίες που δεν έχουν έκτακτο και επείγον χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, υπερψηφίζουμε τα άρθρα 1-16 και καταψηφίζουμε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά τις τροπολογίες, η τροπολογία 1946/132 θεωρείται ότι αποτελεί το «σωσίβιό» σας σε περίπτωση που τα γεύματα δεν σταθούν ικανά να σας προσδώσουν εκατόν ογδόντα Βουλευτές στην επικείμενη προεδρική εκλογή.

Προβαίνετε σε παροχολογία περιορισμένου χρόνου μόνο για πολιτική εκμετάλλευση. Διαγράφετε τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις με την άμεση καταβολή και παρέχετε έκπτωση 20% επί αυτών και εκατό δόσεις.

Γιατί, όμως, τις καταθέσατε την τελευταία στιγμή σε άσχετο νομοσχέδιο; Γιατί φοβάστε τη συζήτηση όλων των προτεινόμενων ρυθμίσεων με την κανονική διαδικασία επεξεργασίας και συζήτησης; Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι ελαφρύνετε τα βάρη των πολιτών που οι ίδιοι δημιουργήσατε με την εμμονή σας στην πολιτική κρίσης και ανούσιας λιτότητας.

Μας προβληματίζει η νομιμοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, παρ’ όλο που επιθυμούμε να παρέχουμε την οποιαδήποτε ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική, βέβαια, απαλλαγή της από τη Συγκυβέρνηση της ανθρωπιστικής υποβάθμισης.

Οι παροχές σας, όμως, είναι όλες προσχηματικές, γιατί δεν σας ενδιαφέρει η μόνιμη ελάφρυνση των φόρων και δεν ανακουφίζετε την ελληνική κοινή οικογένεια. Απλώς παρατείνετε το μαρτύριό της. Παρέχετε μειώσεις, αλλά επεκτείνετε την ισχύ του φόρου κατά δύο χρόνια. Παρέχετε εκατό δόσεις, αλλά σε αυτές αφήνετε το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων, την ώρα που έχετε ψηφίσει ήδη διατάξεις με τις οποίες διαγράψατε το σύνολο βεβαιουμένων προστίμων και φορολογικών οφειλών ύψους, τουλάχιστον, ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Μειώσατε βέβαια, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, και το φορολογητέο εισόδημα σε ολιγάρχες που διατηρούν off shore ή υπεράκτιες εταιρείες.

Μόνο, βέβαια, για προεκλογικό φυλλάδιο βολεύει η συγκεκριμένη τροπολογία. Γι’ αυτό σας καταγγέλλουμε για εμπαιγμό προς την ελληνική κοινωνία, την οποία οφείλετε πολύ απλά να την απαλλάξετε από την παρουσία σας και από τη διακυβέρνησή σας και τη φοροληστρική πολιτική σας με την άμεση διενέργεια εκλογών.

Είναι εμπαιγμός, όταν διθυραμβείτε για δήθεν ελαφρύνσεις προς τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά δεν μας απαντάτε σε ακόμη μία, για παράδειγμα, ερώτηση που κατέθεσα στις 20 Μαΐου 2013. Και σε αυτήν δεν απαντήσατε. Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 10803/1089, για το εάν υφίσταται αποτελεσματικότητα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών προσώπων προς το δημόσιο.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ραχήλ Μακρή καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και για να σας υπενθυμίσω ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2011 δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ 1185 του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στο άρθρο 1 της οποίας προβλεπόταν η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση σε δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών των στοιχείων των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Το Νοέμβριο του 2011 το Υπουργείο Οικονομικών σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης δημοσιοποίησε κατάσταση φυσικών προσώπων με βασική οφειλή προς το δημόσιο άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται ονόματα τεσσάρων χιλιάδων εκατόν πενήντα ενός οφειλετών του δημοσίου, βάσει των στοιχείων που ήταν διαθέσιμα στις 25 Νοεμβρίου του 2011. Συνολικά, οι οφειλές που περιλαμβάνονταν στη λίστα έφταναν τα 14.877.807,564 ευρώ. Δεν απαντήσατε τι έχετε κάνει με αυτήν τη λίστα, παρ’ όλο που είχατε προσλάβει τον κ. Θεοχάρη για να τα εισπράξει. Βέβαια, ο κ. Θεοχάρης διεκδικεί 5 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο ως bonus για την επιτυχημένη δουλειά, δηλαδή την είσπραξη μηδέν ευρώ από τη λίστα αυτή των μεγαλοοφειλετών.

Από τις λοιπές τροπολογίες αυτή που έχει επείγοντα χαρακτήρα και δικαιολογεί την ύπαρξή της είναι η 1922/115 για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στην Κεφαλλονιά, για τους οποίους η πολιτεία οφείλει να δείξει άμεσα την μέριμνά της.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Τέλος –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- τελευταία στιγμή καταθέσατε την 1942/128 τροπολογία για την έκδοση πιστοποιητικών μόνιμης κατοικίας των οικισμών Κλείτου, Μαυροπηγής και Κομάνου του Νομού Κοζάνης.

Εάν εφαρμόζατε σωστά τους νόμους, θα έπρεπε να αναζητάτε αυτεπάγγελτα τα δικαιολογητικά και να επεκτείνετε το μέτρο αυτό και για τις υπόλοιπες πόλεις του Νομού Κοζάνης, των οποίων οι κάτοικοι έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία τους και πληρώνουν το τίμημα παραγωγής ρεύματος για όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Σας ευχαριστούμε πολύ.

About Rachel Makri (3266 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: