Breaking News

Ραχήλ Μακρή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση | 08.10.2014

Αθήνα, σήμερα στις 8 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.17΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην

ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει η κυρία Μακρή.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

«Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας». Ο Ντένις Γουάιτλι συμπυκνώνει στη φράση του τα αίτια της αποτυχίας της Συγκυβέρνησης Βενιζέλου-Σαμαρά, μιας συγκυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με την υπευθυνότητα καθώς χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο για επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να χλευάζει τους θεσμούς και να μην συμμετέχει καν στη διαδικασία, μιας συγκυβέρνησης που υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία καθώς ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησής σας κρατά απόρρητα έγγραφα κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας στο σπίτι του, μιας συγκυβέρνησης που αποδεδειγμένα συμφώνησε από το 2009 με τους δανειστές τη νομοθέτηση κατά παρέκκλιση του Συντάγματος, μιας συγκυβέρνησης που με τροπολογίες νομιμοποιεί «μαύρο χρήμα».

Στη διάρκεια της θητείας της η Κυβέρνηση, η οποία σήμερα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, μερίμνησε μόνο για το πώς θα χαρίσει δισεκατομμύρια σε τραπεζίτες, πρόστιμα σε επιχειρηματίες, φοροαπαλλαγές σε ολιγάρχες και λιμενικές περιοχές σε πρωθυπουργικούς φίλους που δημοσιεύματα τους συνδέουν με πιθανή λαθρεμπορία πετρελαίου.

Καθ’ όλη τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να δει κάτι καινούριο. Αντίθετα οι κυβερνητικοί αντάρτες των τηλεοπτικών παραθύρων

θα αναδιπλωθούν για την υποτιθέμενη σωτηρία της χώρας και θα ψηφίσουν για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση. Δεν συμφωνούν, απ’ ό,τι λένε, με όλα τα κυβερνητικά μέτρα. Βγαίνουν από τα ρούχα τους με τους Υπουργούς. Ξεχνούν τα γαλλικά και το πιάνο καθώς και τους τρόπους τους στα σαλόνια που τους μοσχοανάθρεψαν και καταφεύγουν σε εκφράσεις του λιμανιού. Μετά βέβαια η ευγενική γαλαζοαίματη καταγωγή τους επιτάσσει τη συγνώμη.

Εκεί τελειώνει η επανάσταση των Βουλευτών που τόσα χρόνια στηρίζουν ή σκέφτονται να στηρίξουν τα κόμματα που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε βαθύτατη θεσμική και αξιακή ανθρωπιστική κρίση που διαλύει την κοινωνία και εξαθλιώνει οικονομικά τους πολίτες!

Η επανάσταση βολεύει όσο πουλάει. Όταν όμως καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους θυμούνται ότι η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί σε περίπτωση εκλογών. Άλλωστε το δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, συνδέοντας εμμέσως πλην σαφώς το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση των πολιτών -αυτό της ψήφου- με εμφυλίους, αλλαγή συνόρων και άλλα δεινά της ευρύτερης ή εγγύτερης περιοχής.

Έτσι μ’ αυτή την «καραμέλα» -ότι όλα αυτά αποτελούν μύθους- γυρίζουνε στο μεγάλο μαντρί της κεντροδεξιάς Παράταξης, όσο κι αν διαφωνούν με τον ΕΝΦΙΑ, όσο κι αν αντιλαμβάνονται ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές των εκθέσεων του ΟΟΣΑ δεν φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο κι αν γνωρίζουν την αποτυχία στο γάλα, στο πετρέλαιο, στο ψωμί και σε τόσους άλλους τομείς.

Βέβαια βρίσκουν δικαιολογίες εν αμαρτία. «Φταίει ο αρχηγός», «Φταίει ο υπουργός». Όμως η ιδέα και το εθνικό κεφάλαιο του κεντροδεξιού χώρου παραμένουν εντελώς αναλλοίωτα στο μυαλό τους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία λειτουργεί ως μπαταρία ψήφων συντήρησης πολιτικών που δεν διαθέτουν πλέον τη λαϊκή νομιμοποίηση. Στις ευρωεκλογές οι Έλληνες ψήφισαν και καταδίκασαν σε αποτυχία όσους στηρίζουν μέτρα με κέντρο την τσέπη των εργολάβων.

Στην απογοητευτική αυτή εικόνα η Αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει όχι με στείρα κριτική και πύρινους λόγους αλλά με προτάσεις, με μέτρα στήριξης της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πτώση του ΦΠΑ ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους καταναλωτές στο να ζητήσουν απόδειξη, με αύξηση της ενεργού ζήτησης στην πράξη κι όχι στο ευχολόγιο του Μεσοπρόθεσμου, αύξηση που θα προέλθει από την απομάκρυνση εμμονικών προσηλώσεων στην αναίτια λιτότητα και την υιοθέτηση κατώτερου μισθού μεγαλύτερου των 700 ευρώ.

Επίσης, με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, γιατί ο κακοπληρωμένος τετράωρος δανεικός εργαζόμενος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε την αίσθηση ασφάλειας για να καταναλώσει.

Επιπλέον, με άνοιγμα της παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Οι Έλληνες έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα την αξία των τραπεζών για να αποφύγουν τον συστημικό κίνδυνο. Καιρός, λοιπόν, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να βγάζουν τα κέρδη τους στα νησιά Κέιμαν. Αν δεν επιθυμούν να το κάνουν ας παραιτηθούν, ας αποδώσουν λογαριασμό και ας αντικατασταθούν από ικανότερους. Οι τραπεζίτες χρωστούν στο λαό και όχι ο λαός στους τραπεζίτες.

Γνωρίζω ότι θα με κατηγορήσετε για λαϊκισμό επειδή υποστηρίζω ότι οι φοροαπαλλαγές θα πρέπει να δίνονται στους άνεργους και στους συνταξιούχους και όχι στους επιχειρηματίες που συνάπτουν συμφωνίες προώθησης του τουρισμού με την κυρία Κεφαλογιάννη και μετά τιμολογούν ουσιαστικά μονομερώς τις υπηρεσίες αυτών.

Κατηγορείτε για λαϊκισμό εσείς που διεκδικήσατε την εξουσία με βασικό επιχείρημα «Σαμαράς ή άδεια ράφια». Τρομοκρατήσατε τις μανάδες ότι δεν θα έχουν γάλα για τα παιδιά τους και τους πατεράδες ότι δεν θα έχουν φάρμακα για τις οικογένειές τους. Ξεθάψατε βέβαια και από τα μπαούλα των ταγματασφαλιτών την απειλή ότι οι αριστεροί θα πάρουν τα σπίτια των νοικοκυραίων. Έχετε δημιουργήσει πλασματικά κόμματα, χωρίς πολιτικό λόγο, ως αναχώματα φυγής των ψηφοφόρων. Χρησιμοποιείτε ψεύτικους διανοητές για να εκτονώσετε την οργή του κόσμου σε μια επίπλαστη ηρεμία συνενοχής. Την ίδια, βέβαια, στιγμή κλέβετε τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών και τα δίνετε σε ξένα funds. Εσείς είστε που γυρίσατε την Ελλάδα πίσω στην εποχή των μαγκαλιών και εσείς είστε που κατηγορείτε τους Βουλευτές για λαϊκισμό.

Ο ελληνικός λαός απαιτεί και περιμένει την ουσιαστική εναλλακτική πρόταση από το «ή εσείς ή το χάος». Εμείς του λέμε ότι το χάος είστε εσείς και ότι υπάρχει λύση και εφικτή και πραγματοποιήσιμη: «Κούρεμα» του επαχθούς, επονείδιστου και ανήθικου χρέους, για την έξοδο από τη δημοσιονομική τελμάτωση. Κοινωνική πολιτική για ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργήσατε. Πολιτική αξιοποίηση όλων των Ελλήνων, χωρίς διακρίσεις, προς ένα μέλλον όπου η ανάπτυξη θα στοχεύει στην κοινωνική ευημερία και όχι στην άνθηση των κερδών των κατόχων των καναλαρχών. Κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο προς όλους. Πολιτεία που δεν αντιμετωπίζει κανέναν άνθρωπο ως σκουπίδι κι εν δυνάμει εγκληματία. Κράτος που ελέγχει την τήρηση των νόμων κι εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Κυβέρνηση που διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να σκύβει το κεφάλι της για να τη χτυπούν με την εφημερίδα, όπως έκαναν στον κ. Βενιζέλο σε παλαιότερο Eurogroup.

Το παράδειγμα αποτίμησης χρέους μέσω διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου υπάρχει. Η Αργεντινή που λοιδορούσατε κι ευχόσασταν να χρεοκοπήσει «κούρεψε» το χρέος της κατά 90%.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό ακόμη παρακαλώ.

Κούνησε το δάκτυλό της στους τοκογλύφους και αρνήθηκε να πληρώσει ομόλογα που αγοράστηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Η οικονομία της ανθεί, με κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα, και ανακοινώνει σήμερα αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Αυτά που εσείς απορρίπτετε για να εξυπηρετήσετε τους δανειστές άλλοι απλά τα διεκδικούν και τα πετυχαίνουν.

Κλείνω με ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες πολίτες: Μην τρομοκρατείστε. Δεν είναι «ή αυτοί ή το χάος». Υπάρχουν υγιείς λύσεις. Μπορούμε όλες οι δυνάμεις του τόπου ενωμένες να αγωνιστούμε απέναντι στη διχαστική πολιτική μιας Συγκυβέρνησης που ανακαλύπτει ξαφνικά εθνικά κεφάλαια σε αυτούς που ψήφισαν «ναι» σε όλα. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, όσα δεκανίκια κι αν εμφανίζουν.

Τα σενάρια αλλαγής ηγεσίας στα κόμματα που ευθύνονται για τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού δεν παρέχουν συγχωροχάρτια υπέρ μορφωμάτων με νέο όνομα και παλιές πολιτικές.

Δεν εμπιστεύομαι αυτήν τη Συγκυβέρνηση και δεν παρέχω την ψήφο μου για να στηρίζω αυτούς οι οποίοι έχουν οδηγήσει τους συμπολίτες μου σε ανθρωπιστική κρίση. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και οι Έλληνες τη διαθέτετε. Θεσμική και δημοκρατική ανατροπή τώρα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κυρία Μακρή.

About Rachel Makri (3250 Articles)
Ραχήλ Μακρή
Αρέσει σε %d bloggers: