Breaking News

Χαλκίδα – Αποκαλυπτική η Ραχήλ Μακρή | 07.10.2014

Χαλκίδα, 7/10/2014

Κυρία Ραχήλ Μακρή

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος της ''Ευβοϊκής Γνώμης'' (Παρασκ. 12/9/2014) - με αφορμή την επίσκεψή σας στην πόλη μας- θα ήθελα να σας θέσω υπόψη τα εξής:

1. Η Χαλκίδα είναι μια πόλη της οποίας η πολιτιστική κληρονομιά έχει βάναυσα πληγεί

2. Η Δημοτική Αγορά της είναι ένα ιστορικό συγκρότημα, κατασκευασμένο σε δύο φάσεις:

Α’ φάση νεοκλασσική του 1885, και μάλιστα με υλικό από τα τότε κατεδαφισθέντα βενετσιάνικα τείχη της πόλης

Β΄ φάση του 1935 ρυθμού μοντέρνου κινήματος (Bauhaus) – με στοιχεία art nouveau και art deco- ….δείγμα επώνυμης αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, του ακαδημαϊκού και καθηγητού του Εθνικού Μετσοβείου — Πολυτεχνείου, Αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη.

3. Σήμερα για σας μπορεί να δίνει εικόνα – »ποντικώνα»… ΄΄Ποντικώνας΄΄ όμως χαρακτηρίστηκαν και τα τείχη της Χαλκίδας και κατεδαφίστηκαν (άλλο ένα έγκλημα για το οποίο μετανιώνει η πόλη). »Ποντικώνας» ήταν το 1832 και η Ακρόπολη… (ευτυχώς αυτή διεσώθη).

Για εμάς η Δημοτική Αγορά, είναι η κληρονομιά μας. Αξίες ιστορικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, κοινωνικές, παλαιότητας και αυθεντικότητας διέπουν τα κτήρια της.

Γνωρίζοντας τις δυνατότητες της αποκατάστασης και έχοντας υπόψιν την έκθεση της σχολής αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ

(«πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι όλες οι φθορές, βλάβες, αλλοιώσεις, προσθήκες… είναι πλήρως αναστρέψιμες… κι αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο ή δεν γνωρίζει από αποκαταστάσεις ή εξυπηρετεί ενσυνείδητα άλλα συμφέροντα ξένα προς τους πολίτες της Χαλκίδας») καθώς και τις επίσημες θέσεις σημαντικών φορέων (π.χ. ICOMOS -Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών-, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Monumenta) η σκόπιμη εγκατάλειψη με στόχο την απαξίωση και τελικά τον αφανισμό της, τουλάχιστον θλίψη προκαλεί.

Πλήθος εικόνων, σχεδίων και πληροφοριών θα μπορούσατε να έχετε στη διάθεσή σας εάν το επιθυμείτε.

Αποσπασματικά σας παραθέτουμε την φωτορεαλιστική απεικόνιση της Δ.Α.Χ., απαλλαγμένης από παραμορφωτικές, αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Μετά από αρκετές τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Χρήστο Θεοδουλίδη (ως Υπεύθυνο συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Ευβοίας των ΑΝΕΛ) με στόχο την ενημέρωσή του και τη συζήτηση των θέσεών μας -κάτι που τελικά ποτέ δεν συνέβη- αυτό που έμεινε είναι η απογοητευτική στάση του.

Πιστεύουμε ότι σας ενδιαφέρει η ιστορία και ο πολιτισμός αυτής της χώρας..

Κατερίνα Παππά

Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Μεταπτυχιακό δίπλωμα «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων»

Μέλος της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Διάσωση , Αποκατάσταση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας»

Η ομάδα ξεκίνησε τις δράσεις της στις αρχές του 2014. Εκ τότε έχει μαζέψει υπογραφές χιλιάδων πολιτών της Χαλκίδας. Επίσης συλλόγων και φορέων της πόλης και της χώρας, αλλά και γνωστών προσωπικοτήτων του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου (π.χ. Πέτρος Θέμελης – Αρχαιολόγος, Καθηγ. Πανεπ. Κρήτης, Διευθυντής ανασκαφών και αναστηλωτικού έργου Αρχαίας Μεσσήνης, κ.ά. , Σταύρος Μπένος – Τοπογράφος Μηχανικός, Πρόεδρος Σωματείου ‘’Διάζωμα’’ για τα αρχαία θέατρα, ιδρυτής των ΚΕΠ, πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας και πρ. Υπουργός πολιτισμού κ.ά. , Θεοδόσης Τάσιος – Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγη. ΕΜΠ, επίτ. Καθηγ. Πανεπ. Νανκίν Κίνας, επίτ. Διδάκτωρ Πανεπ. Λιέγης, Μέλος Ακαδημίας Επιστημών Τορίνο, επίτ. Πρόεδρος Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Πρόεδρ. Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κ.ά.). Αποτελείται από 60 Μέλη ανάμεσα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, νομικοί, ιατροί, πολίτες της Χαλκίδας.

About Rachel Makri (3265 Articles)
Ραχήλ Μακρή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: